Reseberättelser

Familjen Carendis tågluff

Det här är andra resan vi gör med tåg ut i Europa på sommaren. Likt föregående år är alla i familjen förväntansfulla. Då förra årets resa blev en succé, är förväntningarna höga. I år ska vi även prova att åka nattåg vilket barnen ser fram emot. Efter diskussion om att åka till Storbritannien via Bryssel landade vi i att fråga barnen vart de ville åka, och sedan fråga oss själva vad vi ville se och uppleva. Strategin är med andra ord att alla i familjen skall bli hyggligt nöjda, vilket kräver kompromisser vid val av destinationer. För oss är det också viktigt med en blandning av storstad, landsbygd, museum och bad. Som med allt resande så kan det bli ändringar och förseningar, vilket kan innebära att någon i familjen missar sin önskedestination. Det kan vara bra att prata om detta innan resan så att barnen är beredda på att eventuellt behöva hoppa över vissa delar av resan.

Sommaren 2018 åkte vi tåg till Spanien. Under två veckor reste vi söderut via Hamburg och diverse destinationer i Frankrike, för att sedan flyga hem efter en vecka på spanska solkusten. Vi hade då ett Interrailkort som omfattade sju resor. Denna gång vill vi åka tåg hela vägen, utan att för den delen hinna uppleva mindre under vår tre veckor långa semester. Därför har vi valt ett 10-resorskort samt hyrbil under några dagar. Då vi förra året reste via Köpenhamn och Hamburg är vi inte så sugna på att göra samma sträcka igen. Dessutom vill vi pröva nattåg för att på så sätt snabbt komma till resmålet. Barnen är mycket taggade över att få sova på tåg medan vi vuxna befarar att Centraleuropas rekordvärme kommer göra tågen för varma (Snälltåget saknar luftkonditionering) och att sömnen kommer bli lidande i jämförelse med att sova i stillastående miljö. Vi tror dock att det kommer bli bra och har bokat hel kupé (6 personer) vilka gör att vi kommer ha lite extra utrymme. Eftersom Sveriges enda nattåg söderut går från Malmö inleder vi med ett vanligt SJ-tåg från Småland till Malmö, för att sedan plocka fram Interrailkorten när vi går ombord på Snälltåget Malmö-Berlin framåt kvällen. Nu åker vi!

Då barnen önskat Kroatien och Italien har vi lagt tyngdpunkten på dessa länder. För att inte komma för långt ner i Kroatien och sedan behöva åka tillbaka ungefär samma väg, blir det fokus på sol och bad i den del av Kroatien som ligger närmast Italien. Efter lite research hittade vi ett nattåg till Rijeka (endast under högsäsong) från München, dit vi kunde ta oss med snabbtåg från Berlin. Planen är därför att ta oss ner så snabbt som möjligt till Kroatien, men att få se något på vägen. En enligt oss vettig lösning blir därför nattåg Malmö-Berlin, med en heldags sightseeing i Berlin, för att sedan ta ett nytt nattåg mot Rijeka framåt kvällen och lägga oss på stranden vid ankomst. Vi får se om planen håller. På hemvägen har vi också lagt två nattåg i rad, med ytterligare ett stopp i Berlin. Helst hade vi upptäckt en annan stad, men man kan inte få allt när man ska försöka få ihop en smidig resrutt.

Berlin. Alldeles för tidig väckning efter en resa som bestod av mycket tid på båten under kvällen. Hård sjö gjorde att det inte gick att vara i tåget under båtöverfarten. Att tänka på är att maten på båten inte är den bästa. Vi sneglade avundsjukt på de familjer som föredömligt packade upp medhavd middag, medan vi själva åt pommes och friterad fisk. På Snälltåget serveras heller ingen frukost så det är bra att ha med lite frukt och kex om någon blir hungrig. Vatten i tetraförpackningar är det som det bjuds på. Berlin är en ganska barnvänlig och dynamisk stad med sin historia. Dock är staden gigantisk till ytan och man riskerar att gå långa sträckor, vilket kanske inte är så barnvänligt.

Ankommer man till Berlin Hbh så är en lagom promenad att gå till Riksdagshuset, vidare mot Brandenburger Tor för att sedan stanna till vid det, av barnen mycket uppskattade, labyrintliknande minnesmärket över de judar som mördades under förintelsen.

Därefter tog vi en välförtjänt brunch på Little Green Rabbit (www.littlegreenrabbit.de) på Unter den Linden.

För att få med lite av Berlins historia valde vi DDR-museet, som låg på lagom promenadavstånd, där barnen fick pröva att köra Trabant och fick insikt om hur det var att leva då Berlin och Tyskland var uppdelat i öst och väst. Lite fotbollsspelande på diverse torg och hängande i parker räckte sedan för att dagen skulle vara slut, och det var dags att hoppa på nästa tåg. När vi summerat dagen hade vi promenerat väsentligt mycket mer än planerat, så barnen somnade snabbt på nattåget.

Snabbtåget mellan Berlin och München är lysande och nattåget till Kroatien överraskande trevligt. Det var fräscht och dessutom bäddat när vi klev på. I varje kupé fanns också ett handfat och luftkonditionering (vilket saknades på Snälltåget). Ett minus för att det endast fanns trebädds-kupéer vilket gjorde att en av oss vuxna fick sova i annan kupé. Vi har hört om familjer bestående av två vuxna och två barn som klämt in sig i en sådan men inget vi rekommenderar då det är väldigt trångt och lite utrymme för bagage.

Så anlände vi äntligen till Kroatien för tre lata dagar med sol och bad. Vi hade siktat in oss på Mošćenička Draga strax söder om kurorten Opatija och ett familjerum på ett hotell där. Denna delen av Kroatiens kust har väldigt höga berg invid havet, och kristallklart vatten.

Kort och gott, inte så mycket plats för bollspel och stora pooler, men en magiskt vacker inramning och fantastiska salta dopp. Det är svårt att veta vad man får då hotellen är duktiga på att delvis renovera hotellen och endast lägga ut godbitarna på hemsidor och bokningssiter. Vårt hotell var ett gammalt retrohotell, där poolerna snyggats till och vi hade tur som fick ett av de få nyrenoverade familjerummen. För enkelhetens skull blev det barnvänlig buffé dessa dagar men vi inledde vistelsen med en planka grillade nyfångade havsläckerheter på en restaurang vid stranden.

Vi hade planerat att vara i Opatija, men då hotellen som hade pool var fullbokade, blev det istället Mošćenička Draga, vilket vi verkligen inte ångrar. Det är smidigt att ha korta avstånd till allt och pool så nära havet. Hotellet hade dessutom en inomhuspool där barnen tog skydd när solen blev för stark och vi vuxna kunde simma några längder. Längs stranden fanns några restauranger, barer och caféer. På kvällspromenaden är glass ett måste. Glassförsäljarna är inte dummare än de förstår att vi återkommer om de busar med barnen och säger några ord på svenska, så det slutade med att vi åt glass på samma ställe tre dagar i rad (Caffe Bar Magnolija).

Så här med facit i hand så är två nattåg i rad med en heldags sightseeing i en storstad mellan nattågen inte någon jättebra idé. Särskilt inte om det är mitt i sommaren, väldigt varmt och det är svårt att sova på hårt underlag och utan luftkonditionering. Men att tidigt inleda med tre nätter med pool, hav och buffé var avkopplande och inget vi ångrar. Då det inte finns räls mellan Rijeka och Italien, gjorde vi det enkelt för oss och tog en buss (Flixbus) till tågstationen i Trieste.

Detta var ett bra beslut, då vi slapp omvägen via Zagreb, och vi samtidigt fick se lite mer av denna del av Kroatien, efter att ha varit i strandmiljö under hela vistelsen. Buss är miljömässigt resande som går bra att kombinera med Interrail, då bussarna och tågen alltsomoftast går till samma station. Detta är dock viktigt att kolla upp innan en bokar, då släpande av packning är jobbigt i den stekande medelhavsvärmen. Nästa destination: Venedig.

Venedig är en spännande stad och fantastiskt vacker och ”italiensk” trots sin massturism från framförallt kryssningsfartygen. Vi ville dit då tre av oss inte varit där tidigare och för att det blev ett lämpligt stopp på vägen. Från Trieste till Venedig gick det inte att göra platsbokning på tågen, men avgångarna är många, och trots början av juli var det gott om plats. Väljer man Santa Lucia-stationen rullar man smidigt in direkt till ön. Vår planering att ta ett enkelt närliggande hotell invid stationen var en mycket god idé. På det sättet blev vi av med väskorna direkt och slapp gå med stora ryggsäckar i de trånga gränderna i eftermiddagshettan. Därefter tog vi en promenad i riktning Markusplatsen som enligt mobilens kartfunktion skulle ta 40 min. I praktiken tog det runt 80 min. Det är lätt att gå fel i gränderna och dessutom är det mycket att fotografera. Runt Markusplatsen och Rialtobron är det hysteriskt mycket folk i juli, vilket inte är särskilt charmigt, men under den första halvtimmens promenad från hotellet var det överraskande lite folk, och vissa gator och gränder kunde vi promenera i rogivande tystnad utan att möta någon alls.

Venedig är sevärt och uppskattat av stora och små. Dock inte så prisvärt, i synnerhet inte gondolåkande, som vi hoppade över. I ärlighetens namn räcker nog en halvdag i Venedig för barn i denna ålder, men en magiskt vacker kvällspromenad med middag gör att vi inte ångrar övernattning. Hade det varit en annan årstid hade nog svaret blivit annorlunda. Nu kunde vi sedan avslappnat ta en kort promenad efter frukost, för att sedan ta ett förmiddagståg till Bologna.

Bologna hade vi endast valt för dess läge och vår plan var att hyra en bil några dagar för att komma ut på landet och se delar av Toscana och Ligurien. Vi blev dock överraskade av Bolognas vackra och charmiga centrum, som i sina rödskiftande toner är väldigt elegant att gå runt i. För barnen var de ”sneda tornen” (Le due Torri; Asinelli och Garisenda) höjdpunkten i dubbel bemärkelse. I det högsta av tornen kan man gå upp de 498 trappstegen och få en fin vy över staden.

Läser man på fanns det drygt hundra liknande torn i Bologna runt Medeltiden. Att bygga torn var denna tids sätt att visa att man hade pengar, vilket måste gjort att det var denna tids ”Manhattan”. Bologna är idag en av Italiens mest välmående städer, vilket syns på boutiquer, krogar och på människorna i allmänhet. Runt Piazza Maggiore finns en rad små restauranger och barer. Ett tips är att beställa in en bricka med ostar och charkuterier från området.

Efter en natt i Bologna valde vi att åka förbi Pisa som är en vacker och härlig italiensk stad, exkluderat sitt lutande torn som verkligen var uppskattat av alla åldrar.

Vill man gå in i tornet och den vackra katedralen måste man boka tid på hemsida, men det verkar som vi alla var nöjda med att beskåda allt från utsidan och ta de ”obligatoriska” bilderna när man försöker stötta upp tornet med händerna. Pisa går utmärkt att nå med tåg. Vidare hade vi i tre nätter på en camping i Ligurien som bas för att ta det lugnt vid poolen, spela fotboll och för att lägga en dag i vackra Cinque Terre.

Det går utmärkt att använda Interrail-biljetten på tågen mellan de färgglada byarna, och man kommer dit via La Spezia eller från andra hållet via Levanto. Vi hade gjort research och bestämt oss för att besöka 3 av 5 byar, men vår tioåring ville absolut se en fjärde, där han skulle ta kort från en viss vinkel. Härligt när man får se mer tack vare barnen, men vår åttaåring uppskattade det inte lika mycket. Förutom badet och de friterade skaldjuren man köper i strut, gav han resmålet sämst betyg på hela resan. Vi vuxna tyckte det var kul att se, men hade gärna vandrat på lederna mellan några av byarna. Och visst är det för mycket folk i området en julidag, men åker man dit tidigt på morgonen så klarar man sig hyfsat bra från den värsta trängseln, som infinner sig runt lunchtid och framåt.

Att bo på camping är verkligen något vi rekommenderar. Boendet är enkelt (vi bodde i en ”stuga”) men faciliteterna desto bättre. Två pooler, fotbollsplan, lekplats, restaurang och möjlighet att tvätta kläder. Från Ligurien hade vi planerat att besöka Florens, men insåg att barnen inte skulle uppskatta ytterligare en kulturstad i värmen. Därför tog vi en övernattning söder om Florens på en gammal olivgård med fantastisk mat och pool för att sedan göra ett stopp i bergen och ta oss vidare till San Marino och därefter tillbaka till Bologna för att återlämna bilen.

San Marino är väldigt turistigt, men med en vidunderlig utsikt, välpolerade hus, och riddarliknande fästningar som attraherar barn. Barn verkar också gilla microländer, och tycker det är intressant att man kan se hela landet från samma utkikstorn. Allmänt välskött och lätt att parkera gör att det var kul att komma dit, men det dröjer nog innan vi återvänder, och det finns ingen järnväg till San Marino.

Det stopp vi sedan gjorde i Verghereto bland bergen på drygt 1000 meters höjd var en riktig fullträff för stora och små, för en väldigt blygsam kostnad. Vi hade hört talas om gröna igloos uppe i bergen (Astrocamp), och väl där möttes vi av ett par som tröttnat på den stressiga vardagen, och istället driver denna camping, där de också föder upp hundar.

Omgivningarna är både orörda och fantastiskt vackra, och varje igloo (6 st med namn efter planeterna), var rymlig, renoverad med dusch och toalett. Trots en varm dag blev det ganska kallt under middagen då läget är högt bland bergen. Och vilken stjärnhimmel!!! Paret som drev anläggningen fixade sedan pasta och vegetariska rätter, men innan dess tyckte de att vi skulle bada i ett vattenfall ca 20 min bilresa bort. Vi tyckte det lät spännande, men visste inte att vi verkligen behövde korsa ett berg för att komma dit, vilket innebar drygt 500 meter uppåt och lika mycket nedåt. Vattenfallet var en fullträff. Ca 20 gradigt källvatten dit någon enstaka hade tagit sig för att bada. Man får inte chansen så ofta att bada i ett riktigt vattenfall.

Vi hade gärna lagt någon dag till i bergen, då det var härlig stämning och bra sömn i igloon, men det var dags att återvända till Bologna och lämna in bilen. Det var så skönt! Tåg och buss är tveklöst bekvämare alternativ. Det är svårt att hitta parkering i många italienska städer under högsäsong och det blev lite mer bilåkande än vi tänkte när vi planerade resan. Så här i efterhand inser vi att vi kanske skulle hyrt bil i annan stad och därmed tagit tåg några av sträckorna.

Tågsträckan Bologna-Turin är ett snabbtåg, där verklig avkoppling infinner sig. 250 km/h, rak räls och ankomsttid 11.40 efter att ha sovit tillräckligt är alldeles lysande.

Har man som vi bokat boende i närheten av stationen blir det riktigt bra. Om Bologna var italienskt elegant, så är Turin mer fransk/ spansk och lite stökigare trafikmässigt, men de mäktiga italienska torgen finns, och barnen var lika förtjusta till kvällspromenad här. Det är barnen som valt resmålet, då ett besök på Juventus-museet är för den äldste resans höjdpunkt.

Har man barn som blivit lovade något, är det bra att kolla öppettider. Museer kan ha stängt vissa dagar, ofta måndagar eller tisdagar. Vi gjorde därför bilmuséet Museo Nazionale dell’Automobile dag ett och fotbollsstadion dag två. Den smått obligatorisk stadskärnepromenaden fick läggas under de svalare tidiga kvällarna, då många italienare är ute, och de flesta affärerna är öppna. I Turin valde vi att bo på lägenhetshotell som var rymligt och väldigt prisvärt, fem minuter från tågstationen. I Turin är det lätt att ta sig fram med tunnelbana och lätt att promenera. Bilmuseet är väldigt pedagogiskt uppbyggt, från de första bilarna till dagens moderna bilar, givetvis med fokus på italienska märken. Barnen tyckte det var kul, och det är alltid lite spännande att se vad som finns utanför stadskärnan i turiststäder. Juventus fotbollsstadion ligger en bra bit ut, och nås via tunnelbana och buss, vilket tar ca 30 min. Arenan är förhållandevis ny (från 2011) och utstrålar italiensk elegans i varenda korridor såväl som läktardekoration.

Vi vuxna är kluvna till om det är värt entrébiljetten, men barnen var väldigt nöjda efter besök på såväl museum, omklädningsrum och pressrum. Ett minus var att vi tvingades in i en italiensk guidetur, vilket vi inte väntat oss då vi sett att storklubbarna i Spanien låter besökarna gå mer fritt på arenan. Barnen ville sedan leta upp Cristiano Ronaldos hus, vilket faktiskt är möjligt efter lite research på nätet. Det tog 45 min att hitta, vilket gjorde att vi fick en skön promenad utan gnäll från barnen, och möjlighet att ta ett kort på huset tvärs över floden.

Nästa stopp: Basel. Den längsta dagstrippen på resan med byte efter en timme i Milano. Efter Milano var det inte direkt raka spåret under de resterande 4 timmarna. En väldigt långsam hastighet, seg passkontroll i Schweiz men otroligt vackert utanför tågfönstret.

Särklassigt den vackraste sträckan vi åkt, mellan höga, stundtals vitklädda berg och turkosa vattendrag. Vackrast var det vid Baveno vid västra delen av Lake Maggiore. Dit vill vi gärna komma någon gång, men det får bli en annan tågresa.

Men varför ta en natt i Basel? Det är verkligen inget självklart val bland mer givna alternativ i Centraleuropa, men vi har i flera år funderat på att besöka Vitra Designmuseum, som ligger i Weil am Rhein, en förort till Basel på den tyska sidan gränsen. Vi tog således en vanlig spårvagn (ca 15 min) och åkte över gränsen där Frankrike, Schweiz och Tyskland möts i ett ”treriksrös”. Vid ändhållplatsen väntade gångväg utmed rälsen i ytterligare 15 min.

Var det värt det? Absolut! Vitra Campus är stort och så mycket mer än bara ett museum med ypperlig möbeldesign, där Eames-stolarna trängs med andra klassiker runt om i parken. Utsikten här på landet är sanslöst vacker och även barnen var överförtjusta över att besöka detta designmecka. De som skapat området var också smarta, då de designat en extremt lång rutschkana. Ett uppskattat initiativ som gladde både barn och vuxna. Basel är för övrigt en liten trevlig stad där vi slogs av hur hjälpsamma och trevliga människorna är, och hur välbevarad den historiska centrumkärnan är invid floden Rhen. När vi kom ut från tågstationen och skulle leta reda på vårt hotell och inte hade tillgång till ”gratis” internet så var det bara att fråga en lokal guide (de har pins där det står Ask me, I’m a local) som visade oss vägen till hotellet som visade sig ligga ett stenkast från tågstationen. Hotellet var ett obemannat hotell (b_smart hotel) men det funkade bra ändå. Dock var det väldigt varmt då det inte fanns luftkonditionering utan bara en fläkt. Frukosten, som också var obemannad, var dock väldigt bra och närhet till stationen är att föredra.

Nästa natt hade bokats på ett hotell i centrala Zürich, en timme från Basel med bekväma tåg.

Vi hade bokat platsbiljetter mellan Basel och Zürich men det är inget som verkar behövas då tågen avgår frekvent. Vi hade inga förväntningar på en sommarvarm finansmetropol utan hav, men bokade en natt där för att sedan enkelt kunna ta ett nattåg till Berlin. Detta var förmodligen resans mest positiva överraskning, även om prisnivån definitivt avskräcker.

Då det var varmt tog vi reda på om det fanns några badplatser i Zürich-sjön och floden, vilket det finns.

Ljuvliga 28 grader i luften gjorde att 23 grader i vattnet är lagom svalkande, och även om den synnerligen exklusiva stadskärnan ramar in sjön på ett läckert sätt, så föredrog vi det lite ruffigare graffitimålade flodbadet.

I centrala delen är en del av floden avstängd för annan trafik än badande Zürichbor och turister kan därför glida med strömmen flera hundra meter. Öl och vin serveras i plastmugg eller har tagits med, grillarna ryker, någon har med en gitarr, samtidigt som en ”söt” rökdoft noteras på sina håll. Detta hade vi inte väntat oss av den välpolerade staden, men vattnet är kristallklart, och såväl vi vuxna som barnen var överförtjusta. Gång på gång är man sugen på att gå upp, gå tillbaka 100 meter och börja om i strömmen igen. En liknande företeelse såg vi i Basel där det på samma sätt badades i floden Rehn, men det kändes inte lika inbjudande som detta, då vattnet håller en sämre kvalitet.

Då båda våra barn är fotbollstokiga så passade vi även på att besöka FIFA-museet i Zürich. Där fick de möjlighet att se den riktiga VM-pokalen för damer respektive herrar. Museet var både faktarikt och interaktivt och det fanns också ett teknikrum där man fick testa ett antal utmaningar, som t ex att dribbla genom en bana på tid och få poäng för flest skott i mål.

Efter att ha promenerat i den supergulliga gamla delen av centrum, kände vi direkt att vi ville återvända till Zürich en annan sommar, gärna när växelkursen är bättre.

Nattåget Zürich – Berlin gick smärtfritt men som tidigare resor sover barnen bättre än föräldrarna när det skakar som mest.

Att avsluta resan med två nattåg och ytterligare en heldag i Berlin såg vi som något ansträngande för barnen, i synnerhet för att de hunnit uppleva så mycket längs vägen. Men gör man lite research går det givetvis att få ut mycket av en ytterligare dag i Berlin. På morgonen såg vi att Greta Thunberg skulle tala i en centralt belägen park, vilket var spännande att se. Tusentals människor är intresserade av att lyssna på Greta, denna svenska klimatkämpe.

Vi hade också fått tips om en trädparkour-park som skulle vara ett vettigt ställe att åka till för både barn och vuxna.

Vid summering av allt vi gjort visade det sig att parken i Berlin var det barnen uppskattade mest. Det blir inte alltid som man tänkt sig.

Snälltåget mot Malmö kändes mer avkopplande än motsvarande resa mot Berlin, då vi låg och sov hela båtresan, och även om vi inte var direkt utvilade är det ett vettigt alternativ för de resenärer som har lättare för att sova.

Under resans gång hade vi endast en försening (Snälltåget Berlin-Malmö), men där lyckades de få färjan att vänta, vilket gjorde att det i slutändan inte blev någon försening. Vi kom hem nöjda, och kommer definitivt ge oss ut på rälsen igen.

Natalies och Jannas tågluff

Från början hade vi bara en destination i åtanke: den franska ön Korsika. Varför vi valde att åka tåg istället för flyg var dels för att vi ville uppleva resvägen dit på ett annat sätt än från luften, men mestadels pga Moder Jord. Vi hoppas verkligen att folk prioriterar tåg framför flyg när det finns möjlighet.
Vi bestämde oss att åka raka vägen ner till Toulon i Frankrike utan övernattningar. Tyvärr hamnade vi på tåg utan liggvagnar. Det tog 29 timmar ifrån Gävle.
Ifrån Toulon tog vi en nattkryssning till Bastia på Korsika. Dock så fanns det inga lediga sovhytter kvar så vi gjorde det bästa av situationen och la oss för att sova brevid en trapp. Är man på luffen så är man!
Vi gick i land till en magisk soluppgång. Efter två nätter på norra delen av ön åkte vi tåg ner till Ajaccio. På Korsika gällde dock inte Interrailbiljetterna, men det gick smidigt att köpa biljetter direkt på station i Bastia. Resvägen ner bjöd verkligen på ett fantastiskt vackert landskap bland höga berg och djupa dalar.
Framme i Ajaccio hyrde vi en bil för att lättare utforska södra delen av ön. Vi besökte bland annat staden Bonifacio och stranden Santa Guilia som ligger vid Porto Vecchio. Vi avslutade våran vistelse på Korsika med en natt i Porto Vecchio innan vi tog bilen längst östkusten tillbaka upp till Bastia. Vi hade då spenderat en underbar vecka på denna otroligt vackra ö, det enda vi upplevde som negativt var bristen på vegetarisk mat och engelsktalande fransmän.
Ett annat resmål som vi hade bestämt att åka till innan hemfärd var Italien. Efter en nattkryssning från Bastia kom vi fram till Genua, Italien. Vi tog en taxi direkt till närmaste tågstation och sen vidare till La Spezia. Under den tågresan kom vi på att vi glömt att boka hotell för den kommande natten. Med urusel mottagning pga tunnel efter tunnel lyckades vi ändå boka ett väldigt bra och billigt hotell precis vid tågstationen i La Spezia.
Innan vi lämnade Sverige hade vi planerat att ta ett par nätter i staden Tellaro, men längst vägen åkte vi helt plötsligt och till våran förvåning förbi Cinque Terre. Detta är ett resmål som vi länge pratat om att besöka men aldrig riktigt kollat upp vart i Italien det ligger. (Ett exempel på många av fördelarna med att ta tåget istället för flyget.) Vi bestämde oss hastigt och lustigt för att lämna våra backpackerväskor på hotellet vi precis bokat och ta första bästa tåget tillbaka till Cinque Terre. Detta område består av fem gamla fiskebyar; Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Vi besökte dom två sistnämnda. Tågförbindelsen mellan La Spezia och Cinque Terre är väldigt bra med flera avgångar per timme. Vi spenderade en hel dag i dessa mysiga byar, bättre vegetarisk mat än vi upplevt under veckan på Korsika, gassande sol och såklart gelato!
Tillbaka på hotellet passade vi på att sova så utsträckta som vi bara kunde med tanke på att vi hade en tågresa hem på ca 40 timmar framför oss..
Under hela resans gång har vi utan framgång försökt reserverat sittplatser till hemresan. Rail Planner appen är tyvärr väldigt missvisande och visar till och med tåg som inte ens existerar. Vi har mailat, ringt runt, sökt på varenda hemsida och forum som finns men utan resultat. Tillslut gav vi upp och bestämde oss för att chansa på att det fanns platsbiljetter kvar och bokade på plats på alla stationer längst vägen. Efter många om och men och krångel i Tyskland, lyckades vi äntligt ta oss hem till Sverige.
Det vi nu i efterhand önskar att vi hade tänkt på var att kolla upp fler alternativ ifall första hands valet går i stöpet. Händelser som man inte alls räknat med kan ske. Allt från tågförseningar så man inte hinner med nästa anslutning och får tillbringa natten i en stad man inte hade tänkt besöka, tåg man inte får åka på med Interrailbiljetter pga missvisande information, felaktig upplysning om att platsreservation ej krävs även om så inte är fallet (i värsta fall kan du bli nekad att åka med, vilket hände oss i Tyskland).
Vet ni vart och när ni ska resa är det en stor fördel att vara ute i god tid när det kommer till platsreservationer. Under sommartid tar platserna slut snabbt! Har ni tänkt åka en längre väg som vi valde att göra kan ett enda slutsålt tåg ställa till det så att rutten just den dagen ni tänkt åka kan vara omöjlig att genomföra.
Tips på packning:
Midjeväska innehållande pass, kontanter, Interrailkort, mobil osv. Handsprit och våtservetter är också skönt att ha nära till hands.
Vi hade med oss varsin strandfilt som vi använde som ”täcke” då det ibland kan bli väldigt kyligt på tågen.
Ett tips är också att ha ett svalare/varmare ombyte lättillgängligt.
Vissa tåg har bistro men vi hade med oss matsäck för man vet aldrig vad som kan hända under resans gång. På dom stationerna ni egentligen tänkt köpa färdkost kanske ni bara har några minuter på er att springa till nästa anslutning pga försening etc..
Vi hoppas verkligen att folk vågar tänka mer klimatsmart och väljer tåget i första hand istället för flyg. Vi har haft en oförglömlig resa med destinationer som vi inte ens hade tänkt att besöka men som helt plötligt dök upp i vår resväg, vilket aldrig skulle ha hänt om vi tog flyget!
Följ våra nästa resor på Instagram: @nataliebrander och @jannailou

Monicas tågluff

Mitt namn är Monica och jag ska dela med mig om min tågluff som jag gjorde i somras.

(Gdansk – Krakow – Budapest – Ljubljana – Prag – Köpenhamn)

Det är tredje gången jag och min sambo tågluffar i Europa. Våra tidigare tågluffar har varit mer planerade än tågluffen i år.
Tidigare har vi inte stannat så länge i städerna utan tagit oss snabbt ner till Kroatien och varit där största delen av resan. Nu valde vi att endast besöka städer och stanna lite längre i dom. Tågluffen i år vart mer som en spontan/sista minuten resa då vi bestämde oss 1 vecka innan. Snabbt fick vi bestämma oss för vart vi skulle stanna på vägen, rutten vi gjorde ändrades några gånger innan vi bestämde oss helt.
Det vart 6 städer på 3 veckor.

Interrailpassen och platsreservationerna fick vi hem snabbt från europarunt. Även om vi fick biljetterna snabbt så vet man inte med posten så jag skulle rekommendera att man är ute i godtid ändå. Vi använde appen rail planner för att planera våran rutt där kan du även se vad du har för fördelar med interrailpasset i olika länder. Tex på boende, båt- och bussresor. Alla våra boenden har vi bokat via airbnb vilket också har funkat superbra med smidiga in-/ut checkningar. Tidigare när vi har luffat så har vi valt boenden nära tågstation men i år valde vi att bo lite mer i stan så vi hade nära hem på kvällarna och just för att vi stannade lite längre i vissa städer.

Resan började med färja över till Gdansk från Nynäshamn, reser du med ett interrailpass kan du få 20% avdrag på biljettpriset beroende på vart du åker ifrån. Värt att kolla upp innan du bokar färjan. Det är en båtresa på 18h timmar. Hyttar finnas att boka men va då ute i tid. Eftersom vi var ute så sent så fick vi boka stolar på båten men det funkar det också dessutom billigare. Tänk på att det blir kallt inne i båten på kvällen så klä dig i något varmt eller ha något du kan dra över dig jag tog min handduk som filt, öronproppar och sovmask är också bra att ha med sig.

GDANSK

Om du tar båten över till Gdansk se till att du har polska kontanter. För det finns ingen bankomat vid färjeterminalen och ingen kiosk som säljer bussbiljetter utan du köper biljetten kontant på bussen. Det misstaget gjorde vi så det var bara att knalla in till stan/boendet 11km med en ryggsäck på 14kg. Även om det var lite kämpigt just då så kan jag se tillbaka på det som ett kul minne.

I Gdansk var vi i 2 nätter. Vi var mest runt gamla stan. Åt otroligt god mat och billigt var det också. Trevliga människor, mysig stad med fina byggnader.

 KRAKOW

Efter Gdansk tog vi tåget till Krakow. Gdansk tågstation är inte så stor så man hittar fort och det är inte långt att gå mellan perongerna.
I Krakow stannade vi 5 nätter. Krakow är större en Gdansk, även här jättegod och billig mat. Vi hittade vårat favorit ställe som heter Farma och där serveras endast vegansk mat.

 Vi besökte det gamla judiska kvarteret Kazimierzi i Krakow. Det var ett judiskt område fram till andra världskriget. Där finns det mysiga gator med kaféer, restauranger och barer. Fina grafittimålningar får du också se om du besöker detta område.

Vi besökte också Wawel castel en dag.
Nedanför slottet vid kanelen kan man åka båt och slottet ska tydligen vara finast att se från kanalen berättade våran airbnb värd. Men vi nöjde oss med att promenera runt slottet.

 

 

I Krakow hittade vi också det billigaste vinet och ölen på hela resan 🙂 12 kr för en öl och 17 kr för ett glas vin

BUDAPEST

Sedan tog vi tåget till Budapest. Den tågresan var väldigt varm och trång. 9h tog det innan vi fick kliva av på en av Budapest tågstationer och leta reda på vårat boende vi skulle ha i 2 nätter.

Under vår korta vistelse i Budapest hann vi med ett besök på Széchenyi termalbad europas största från 1913 med flera olika pooler både inne och ute som har olika temperaturer. Priset för att gå in på badet med skåp kostar 200 kr på vardagar något dyrare på helgen. Du kan även köpa mat och dryck där inne.
Badet är öppet från kl:6.00-22.00

Széchenyi termalbad, vädret växlade från spöregn och åska till strålande sol.

På kvällen åt vi på ett ställe som heter Karavan som är på en innergård med massa foodtrucks. Vekligen ett mysigt ställe men mycket folk mellan kl:18 och kl:20 så det kan vara svårt att hitta någon sittplats då men kommer du lite senare så är det lugnare.

Efter Karavan gick vi till den kända ruin baren Szimpla Kert som ligger på samma gata.

En ruin bar är massa barer inne i ett gammalt bostadshus med en innergård och på två våningar. Något man måste uppleva för att se hur speciellt det är. Man kan också äta här. Åldern på människorna här är blandad, från ung till gammal 🙂

LJUBLJANA/SLOVENIEN

Resan till Ljubljana från Budapest tog 8h. Staden är inte jätte stor så det gick fort att hitta boendet och ta sig runt. I Ljubljana besökte vi slottet som gav oss en otroligt fin utsikt över staden speciellt vid solnedgång. Du kan välja att åka upp för en slant eller så kan du gå upp.
Slovenien producerar även en del vin så passa på att testa lite vin när du är här.

Första kvällen från vårat boende

En dag tog vi bussen 1h bort till Bled sjön.
Bled är en liten ort utanför Ljubljana. Bussar går från tågstationen och går varje timme på högsäsongen. Det går att bada från vissa ställen runt sjön om man vill. Du kan äve hyra SUP eller en roddbåt vid sjön.

Åker du hit med buss så ha lite marginal när du ska hem så du inte tar sista bussen. Bussarna blir snabbt fulla.

Prag/Tjeckien

Det är tredje gången vi är i Prag. Enligt mig så kan man inte tröttna på Prag. Så otroligt vacker stad.

Här vandrade vi mest runt stannade till ibland och tog en billig öl på en uteservering innan vi gick vidare. Finns även take away öl för en billig peng. Vi gick över karlsbron upp till muren vid slottet och kollade på utsikten över staden i solnedgången med en varsin take away öl 🙂

 Vi var även vid Lennon Wall som också ligger på andra sidan bron. Det är en vägg med grafittimålningar och texter och citat från John Lennon och Beatles. Målningarna ändras hela tiden, den såg inte alls likadan ut som den gjorde sist vi var där 2014.

John Lennon wall

Självklart var även vi tvungna att testa munkglassen todli som man kan få i olika varianter. Vi tog mjukglass med nutella. Jätte god men otroligt stor.

Köpenhamn/Danmark

I Köpenhamn var vi i en heldag mest för att det är dyrt och vi vill hålla en låg budget.
Staden är fin med kullerstensgator och äldre byggnader.
Vi besökte en park som ser ut som en stjärna på kartan och som ligger nära den ”den lille havfrue” där vi sedan hade en liten picknick för att slippa äta ute då det kostar en del, också för att det är mycket mysigare med picknick tycker vi.

Här ska man definitivt hyra en cykel för att ta sig runt bra cykelvägar och skönt klimat bland cyklisterna. Men det får bli nästa gång vi besöker Köpenhamn.

Lisas tågluff 2019

Fick ett gratis interrailkort via DiscoverEU

Jag har sedan länge haft en dröm om att åka på en lång och äventyrlig resa efter studenten. Mina tankar fram till i fjol gick i att backpacka i Asien eller kanske volontärarbeta i Afrika. Det fanns dock två hinder: de resor jag själv börjat planera kostade för mycket och destinationerna jag funderade på låg lite för långt bort för att mina föräldrar skulle känna sig trygga med att släppa iväg mig. Om någon resa skulle bli av var jag helt enkelt tvungen att finna en kompromiss.

Lösningen till mina bekymmer kom till mig från ett oväntat håll. Sommaren 2018 berättade en kompis för mig om DiscoverEU. Det är ett projekt som arbetar för att föra samman unga i Europa genom att sponsra ungefär 30 000 18-åringar i EU-länder med interrailbiljetter. Varje år! Detta lät som något helt perfekt för mig; jag var 18 år, jag ville ut på en äventyrlig resa och tyckte dessutom att projektets värderingar och mål låg nära om hjärtat för mig. Jag anmälde mig nästan direkt när jag fått höra om projektet genom att svara på några frågor och bifoga en bild på mitt pass och fick efter några veckor veta att jag blivit utsedd till en av de 30 000 lyckliga vinnarna.

I beskedet där det stod att jag blivit utsedd fick jag även en inbjudan till projektets Facebook-grupp tillsammans med de övriga vinnarna. Det kändes verkligen som en trygghet (både för mig och för mina beskyddande föräldrar) eftersom man kunde ställa frågor, söka resekompisar eller få smarta tips inför sin resa.

Efter det följde många timmars ruttplanering, schemaläggning och googlande efter platser att besöka. Efter att ha velat lite på punkten om eventuella resekamrater kom jag fram till att jag skulle åka helt själv, då detta gav mig total självständighet i valen av resemål. Det upplägg jag till slut landade på var att jag skulle vara borta i en månad och på den tiden följa rutten:

 

Amsterdam – Bryssel – Paris – Strasbourg – Interlaken – Zürich – Wien – Florens – Cinque Terre

 

Nu såhär i efterhand tycker jag att rutten och längden var helt perfekt. Jag fick en blandad kompott av både stadssemester, badsemester samt friluftsliv. Jag är dessutom otroligt nöjd över att jag reste själv och vågade ta steget utanför min comfort-zone.

Amsterdam

Amsterdam var mitt första stopp på resan. Det sägs att man ska spara det bästa till sist, men det visade sig vara min absoluta favoritstad på resan. Nederländernas huvudstad bjöd på otroligt trevliga människor och många underhållande turistattraktioner. Utav de många stadsdelar som jag hann med att besöka var Jordaan mitt favoritområde. Där fanns antikbutiker, secondhandaffärer och mysiga kaféer. Överallt var det pyntat med härliga blomsterarrangemang och det kändes som att man kom bort från de allra turistigaste områdena.

Jag gick sedan till Kalverstraat, som är den störta shoppinggatan i Amsterdam. Där fanns ett stort utbud med allt från H&M till små holländska butiker. Det var otroligt mycket människor i rörelse och mycket annat som hände. Det var en stor kontrast till Jordaan men det stora shoppingutbudet var något som jag lockade mig.

Bakom centralstationen gick gratis färjor (i princip hela tiden) över till norra Amsterdam. Där fanns A’dam lookout, en byggnad som man kunde gå upp i och få en väldigt fin utsikt över Amsterdam, samt den berömda “I Amsterdam” – skylten. Det var dessutom väldigt härligt att sitta vid havet och sola!

I Amsterdam var det det enormt många olika museer, däremot var det enda som jag hade planerat att besöka Rijksmuseum, ett konstmuseum med bland annat Van Gogh och Rembrandt. Det var väldigt fint och stort med många olika tavlor som man känner igen. Om man dessutom var under 19 fick man fri entré, så länge man hade ID med sig.

Amsterdam är känt för alla sina kanaler: många påstår att ett måste när man besöker Amsterdam är att åka på en båttur i kanalerna. Jag åkte med Canal Lovers och fick rabatt med det internationella studentkortet ISIC. Jag blev dock inte speciellt imponerad över turen. Under turen fick man lyssna på en inspelad röst som inte var speciellt intressant. Jag hade valt ett annat bolag om jag skulle göra om resan i dagsläget.

Tidigt på morgonen åkte jag från Amsterdam för att hinna spendera dagen i Bryssel. Tågen vara hur smidiga som helst och det tog ungefär 2 timmar.

Bryssel

Jag hade bara några timmar i Bryssel innan jag skulle åka vidare till Paris men det tyckte jag räckte. I Bryssel mötte jag upp Courtney från Storbritannien som också reste själv och precis som jag hade vunnit ett interrailpass genom DiscoverEU. Tillsammans besökte vi den berömda statyn Manneken Piss. Precis intill statyn ligger Grand place, det stora torget i Bryssel. Där finns de så kallade Guild Houses och Town hall: hus byggda i väldigt fin arkitektur och definitivt värt att se.

 

 

 

Vi gick vidare till europaparlamentet. Det var väldigt intressant och roligt att få se det i och med att det faktiskt är EU som har sponsrat våra DiscoverEU biljetter.

 

Vi avslutade dagen i Bryssel med att käka de berömda belgiska pommes fritesen som var otroligt krispiga och goda på gatuköket Maison Antonie.

Jag spenderade alltså bara runt 4 timmar i Bryssel och kände att de det räckte. Jag hann se allt det som man ”borde” se i Bryssel och kände mig rätt klar. Hade jag haft mer tid att vistas i Belgien skulle jag gärna åkt vidare till Gent och Brygge istället för att stanna mer tid i huvudstaden.

På eftermiddagen drog jag vidare från Bryssel till Paris. Resan dit var rätt jobbig. Jag hade inte hunnit reservera någon plats på snabbtåget och var därmed tvungen att ta regionaltågen. Det var dessutom några tåg som inte gick och så missade jag tåget från Lille till Paris.

Paris

I Paris bodde jag på ett hostel som heter Mije Foucry i fyra nätter. Det var det bästa hostellet på hela min resa. Fräscht, stort och fint. Atmosfären var på topp och det var gångavstånd till Notre dame. Dessutom var priset rimligt och frukost ingick.

När jag kom fram till Paris var det Pride. Längs med Seine var det fullt av ungdomar som umgicks och jag hängde på. Det var väldigt kul att få hänga med de lokala parisarna och fråga om tips inför mina dagar i staden.

Jag besökte alla “måste”-turistattraktioner. Jag såg Notre dame, som tyvärr var omringad av byggnadsställningar. Jag fortsatte till Louvren och såg Mona Lisa och kom till sist till champs Elysses och Triumfbågen . Det var väldigt fint och härligt att äntligen få se alla dessa platser som man hört och läst om så många gånger. Det var absolut över mina förväntningar. Däremot skulle jag absolut rekommendera att köpa metropass eftersom avstånden är riktigt långa.

 

 

Tillsammans med tjejen som jag träffade i Bryssel som också hade vunnit sitt pass åkte jag till palatset i Versaille. Det låg ca 1 timme bort och är helt klart värt ett besök. Otroligt vackert och en väldigt fascinerande byggnad med en magisk trädgård. Man får dock vara beredd på en del köer. Något som kan vara bra att komma ihåg är att om man är under 26 och från EU-land får man gratis entré till bland annat Versaille och Louvren.

 

 

Vi avslutade dagen med att käka middag framför Eiffeltornet i solnedgången. Det var fullt av ungdomar och väldigt trevlig stämning och dessutom var det otroligt vackert.

Strasbourg

Strasbourg var riktigt fint. Små gulliga hus precis bredvid kanaler. Man får en lite mer inhemsk känsla än i Paris. Jag gick på en mysig liten marknad i närheten av den fina Notre dame. Jag spenderade tyvärr endast några timmar här men jag skulle absolut kunna tänka mig att åka tillbaka hit eller till någon annan mindre fransk by och stanna lite längre. Det verkar dock inte finnas så jättemycket att hitta på.

Interlaken

 

Interlaken var en liten by placerad mellan två sjöar som vi besökte. Otroligt fint läge och omsluten av helt fantastiska berg. Här finns bl.a. tandemhopp, bungyjump och paddling. Jag spenderade dock endast en dag här och hann därmed bara med att njuta av landskapen och gå på en gratis walking tour, som var väldigt intressant och lärorik, däremot var vädret tyvärr väldigt dåligt. Överlag tyckte jag om staden. Däremot är Interlaken väldigt turistigt, med många exklusiva butiker eftersom många turister kommer till just Interlaken för att köpa schweiziska klockor, vilket förstörde stämningen.

 

Jag åkte från Interlaken väldigt tidigt på morgonen till Brig för att därifrån ta Glaciärexpressen till St. Mortiz. Glaciärexpressen är verkligen något som jag skulle rekommendera. I vanliga fall är biljettpriset väldigt högt men med interrail krävs bara en platsreservation för ungefär 400 kronor. Man åker uppe i bergen och får magiska utsikter. Ibland är man över 3000 meter upp i luften (Kebnekaise är 2100m) Man får se den packade snön (mitt i sommaren!) och vatten som forsar ner för bergen. Man får dessutom hörlurar och guidad tur som lär en mer om Schweiz. Det är relativt dyrt att äta ombord, ca 25 francs för den billigaste lunchen, så jag hade med mig lite egen mat. Från St. Moritz till Zürich tog det ungefär 3 timmar. Man åkte dessutom tillbaka ungefär 1,5 timmar samma väg som Glaciärexpressen. Jag skulle därför rekommendera att man går av i Chur, om man ska till Zürich efteråt.

Zürich

Zürich var en av mina favoritstäder. Jag hade inte så stora förväntningar men staden var otroligt vacker. Från Zürichs universitet får man en häftig överblick över staden. En av anledningarna till varför jag kanske gillade staden så mycket var för att det inte var så turistigt. Jag upplevde att det inte fanns så många turistattraktioner i Zürich, däremot var det bra shopping men priserna var väldigt höga. Både på mat och kläder.

Jag och en kompis hikade upp på berget Uetliberg. Det finns även tåg man kan ta upp. Väl uppe får man en magisk utsikt över Zürich. Det finns en planet-stig uppe på berget. Man går på en promenad och ser alla planeter skalenliga. Även avståndet man går mellan dem är skalenligt. Detta var faktiskt riktigt kul.

Schweiz är berömt för sin fondue och vid tågstationen uppe på berget finns dessutom en restaurang som serverar fondue. Det är definitivt någonting som jag rekommenderar efter en hike upp på Uetliberg.

Wien

I Wien träffade jag en kompis som jag lärt känna genom datorspel och bodde hos honom. Detta var superbra. Jag hade alltid någon att hänga med och dessutom en guide. Vi bodde rätt nära Schönnbrunnslottet så vi började med att gå dit. Väldigt vackert och på många sätt väldigt likt Versaille. Vi tog sedan metron till Naschmarket, vilket är en marknad där de säljer allt från kläder till mat.

Vi köpte med oss lite glass från EIS-Greissler och något att dricka och satte oss vid kanalen. Här hänger många ungdomar under somrarna. Det perfekta stället att sitta på om man vill träffa på lokala ungdomar. Det finns dessutom många barer med musik finns runt kanalen.

 

Andra dagen hängde vi mest innanför ringen, i gamla stan. Vi såg bland annat katedralen, parlamentet, teatern, konserthusen och många andra fina och intressanta byggnader. Ett kafé innanför ringen som jag starkt rekommenderar är Cafe Centraal. Riktigt mysig inredning och god mat. Något annat som jag också rekommenderar är att prova Wiener Schnitzel!

 

Liquid Market

När jag var i Wien så var det någonting som kallas för liquid market. Det är en cocktailfestival, där cirk 50 barer ”ställer ut” och man får provsmaka deras bästa drinkar. Det var väldigt roligt. Samma kväll var det en dansfestival i Wien som vi gick till efteråt.

 Florens

 

Jag åkte nattåg från Wien till Florens och sparade på så vis pengar på boende för en natt. Jag var dock inte ett stort fan av att sova på tåget och i princip dela säte med en främling, så när jag kom fram på morgonen var jag otroligt trött. Men jag gick ändå på en guidad tur och såg de allra populäraste ställena i Florens, bland annat Duomo med tillhörande torn, Davidsstatyn av Michelangelo och Santa Maria katedralen. I Florens finns en väldigt speciell arkitektur på kyrkorna som är oerhört fin.

 

Florens är känt för att gelaton uppfans här och att de har den bästa i Italien och jag kan inte annat än att hålla med. Jag åt världens bästa gelato, varje dag. Det finns dessutom väldigt gott och billigt kaffe att dricka till sin gelato. Även den italienska maten var helt underbar.

 

 

En kväll gick jag upp till Michelangelo-platsen och kollade på solnedgången. Det var otroligt vackert och väldigt många människor. Det fanns barer och restauranger här uppe. Jag stannade i Florens i två nätter och skulle helt klart kunnat stanna en några nätter till. Det var en helt fantastisk stad med trevliga människor, god mat och mycket att se.

Cinque terre:

 

Cinque terre – 5 fiskebyar intill varandra. Detta var också av mina favoritdestinationer. Små gulliga hus i alla möjliga olika färger precis intill kusten. Jag bodde i Riomaggiore och därifrån tar det ca 2 minuter att åka till nästa by, med tåg. Om man däremot har tid och ork så rekommenderar jag att man vandrar mellan byarna. Jag vandrade från Manarola till Corniglia. Det var väldigt varmt och stundvis väldigt jobbigt men det tog bara ungefär 1 och en halv timme. Utsikten uppe från bergen är magisk och man får se de små byarna ovanifrån.

 

Jag åkte sedan tåg från Corniglia till Vernazza som var min favoritby. Här fanns både sand- och stenstrand, små mysiga restauranger och väldigt fina hus. Jag köpte med mig lite ost, oliver och parma-skinka som jag åt på stranden. Jag tog även tåget till den sista byn, Monterosso. Detta var den största av byarna men för mig var den alldeles för turistig. Stranden var full av parasoller och solstolar samt överprisade restauranger. Jag föredrog absolut någon av de andra städerna istället.

Jag stannade tyvärr bara i Cinque Terre i två nätter och jag skulle absolut rekommendera att man stannar här minst 3 nätter. Det fanns väldigt mycket att se och byarna är otroligt vackra.

Från Cinque Terre  tog det ungefär 30 timmar att åka hem tillbaka till Sverige. Detta var otroligt tufft och påfrestande och om jag hade gjort om det idag så skulle jag definitivt valt att dela upp hemresan i etapper och stanna i städer på vägen någon dag. Det var väldigt jobbigt med alla tågbyten och att sova på tåget.

Sammanfattningsvis

Det var min Interrail-resa. Jag måste helt ärligt säga att det är något av det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Jag har fått många nya erfarenheter, lärt mig om nya kulturer och träffat på människor som jag aldrig annars skulle mött. Om du är sugen på att åka så skulle jag absolut råda dig att göra det. Och är du 18 år – sök DiscoverEU. Det går att söka två gånger om året och du kan alltså vinna ett helt gratis pass som du kan använda för att göra ditt livs resa, precis som jag.

Jag reste själv och var lite orolig för detta innan men nu i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde det. I och med att jag reste själv behövde jag vara väldigt självständig och hela tiden lösa alla problem själv, vilket var väldigt utvecklande. Dessutom var jag väldigt öppen för att träffa andra, dels genom DiscoverEU gruppen på facebook men också i städerna som jag åkte till. Vidare, var jag väldigt flexibel och planerade därmed min rutt allt eftersom och följde med mina nya kompisar till olika ställen.

Några tips till dig som ska iväg:

  • Boka reservationer i förväg.

Ibland tog platserna slut, det var stressigt. Dessutom var man ofta tvungen att skriva ut reservationerna

  • Kolla upp hostel i förväg

På vissa ställen var det svårt att hitta billigt sista minuten boende, vilket blev stressigt och dyrt.

  • Free walking tours

I de allra flesta städerna finns dessa gratis guidade turerna. Man betalar så mycket man har råd med och får på så vis bra information om staden till ett billigt pris.

  • TripAdvisor

Jag använde mig av tripadvisor hela tiden. Detta gjorde det lätt att hitta det man måste se och lätt att se til att man inte missar något av det. Ofta satt jag på tåget till destinationen och hittade turistttraktioner som jag skulle kolla på när jag kom fram.

  • Muséer

I framför allt Amsterdam krävs onlinereservationer månader i förväg. Även för att gå upp i Duomo i Florens. Ett tips är även att kolla upp vilka museer du som under 26 och EU-medborgare har gratis Entre till. Bland annat Versaille och Louvren.