I Juli 2018 så åkte jag och min syster Martina iväg på en Europaresa tillsammans. Vi inledde resan i Stockholm och vårt första stopp blev Köpenhamn.

Köpenhamn, Danmark

Vi stannade bara en natt i Köpenhamn (på Copenhagen Downtown Hostel) men eftersom vi kom dit tidigt på morgonen och åkte sent på kvällen dagen efter så blev det nästan två hela dagar i Danmark. Vi hann gå på en marknad, se fotboll på en sportpub, se en gatuartist, se statyn “den lille havfrue”, gå upp i Vor Frelsers Kirke (där vi fick en riktigt bra utsikt över Köpenhamn) samt tog en öl på en takbar.

Sen tog vi tåget vidare mot Prag, via Hamburg.

Prag, Tjeckien

I Prag besökte vi Charles Bridge som var en riktigt vacker bro. Vi återvände dit igen på kvällen dagen efter och gick upp i Bridge Tower (som är vid ena änden av bron) och såg solnedgången. Något jag verkligen kan rekommendera!

Dagen efter så åt vi frukost på Café 25 Bistro. (Om du gillar havregrynsgröt så måste du gå dit! Gröten där var riktigt bra och den är toppad med färska fruktbitar samt att du får en liten kanna med flytande honung till.)

Från det caféet kunde man se personer med paraplyer hängandes i luften (se bild).

Senare under dagen besökte vi Lookout Tower som är en mindre version av Eiffeltornet i Prag. Den står uppe på ett berg så vi fick riktigt bra utsikt över Prag därifrån. På väg upp till det tornet hittade vi en restaurang som vi stannade vid på väg ner. Det kändes som en väldigt lyxig restaurang men precis som allt annat i Prag så var det billigt även där. (Jag betalade 50kr för två(!) tallrikar soppa och en isté.)

På kvällen käkade vi middag på U Prince, som är en mysig takrestaurang i Prag. (Den kan jag också rekommendera!) Efter det hamnade vi på ytterligare en takrestaurang i centrala Prag (det blev ett återkommande tema med takrestauranger på vår resa).

Budapest, Ungern

Efter 2 nätter i Prag så åkte vi vidare till Ungern. Budapest var för mig en stad som verkligen gav en mix av olika intryck. Bland de första jag såg var en toalett som stod på en parkeringsplats och det andra var vårat hostel som hade avsågade badkar (!) i receptionen, som stolar.

Det bör tilläggas att vi bodde på Pest-sidan av staden. När vi dagen efter gick över till Buda-sidan så såg jag den kanske vackraste byggnaden jag sett i hela mitt liv (och då var det ändå bara själva “entrén” eller vad man ska kalla det.)

På Budasidan gick vi även uppför berget och tittade ut över staden. Massa statyer och utsiktsplatser på väg uppför det berget och längst upp fanns även en marknad och pilbågsskytte bland annat.

Vi hann även med att besöka “House of terror”, ett “thermal bath” samt ett “boat party” innan vi drog vidare mot Montenegro.

Kotor, Montenegro

Det här var verkligen ett mysigt ställe. Kotor kan jag rekommendera till alla tågluffare som vill besöka ett litet ställe som alla andra inte redan besökt. Vi bodde på Pupa Hostel som låg precis nere vid viken. Gångavstånd till gamla stan, marknader, restauranger och stränder. Plus en livsmedelsbutik bara 50m bort.

Under andra dagen i Kotor så besökte vi Lovcen National Park (ett måste om du besöker Kotor). Det var nästan ett heldags-äventyr så räkna med det om du vill åka dit från Kotor. Det är lite trixigt att ta sig dit, men enklaste och billigaste är nog ändå att hyra en bil, vilket vi också gjorde. (Ännu en fördel med Pupa Hostel som ligger vägg-i-vägg med en biluthyrning.)

Vi stannade några extra dagar i Kotor för att vi gillade det så mycket (och för att den första bussen vi skulle ta därifrån var full). Så efter 4 nätter i Kotor (om jag minns rätt) så tog vi bussen vidare till Split. (Enda sättet att ta sig från Kotor direkt till Split är taxi eller buss och det går bara en buss per dag.)

Split, Kroatien

Split var verkligen ett turistställe. Stundtals kändes det som att varannan person där var svensk. Kan dock förstå varför så många svenskar reser dit då det var riktigt fint där och ungefär samma priser som i Sverige, om inte billigare. Vi planerade inte in så mycket i Split då vi var ganska trötta efter allt resande och vi spenderade den mesta av tiden på Bacvice beach som var en stor sandstrand (men som även hade en sektion av betong med solstolar på).

 

Allmänna tips till andra tågluffare:

  • Boka platsreservation på tåg, även fast du har interrail-kort. Det kostar oftast bara kring 50-60kr och är verkligen värt det för att slippa att måsta byta plats under resan.
  • Stig upp tidigt. Dels hinner du göra mer under dagen och det är lättare att få tag i en ledig solstol på stranden. Sova kan du göra när du kommer hem (eller på stranden).
  • Köp bekväma sandaler. Kanske det viktigaste tipset. Allting kommer bli tråkigare om du måste gå runt med skavsår på fötterna (som jag gjorde).
  • Prata med folk på hostelet ni bor på. Både med de som jobbar i receptionen men också med andra gäster på hostelet. Antingen kan ni hitta på saker tillsammans eller så kommer de med värdefulla tips på saker att se.
  • Ta med en poncho från Sverige innan du åker. Du vet aldrig när det börjar regna och det är betydligt enklare att gå runt med poncho i en ryggsäck än med ett paraply.
  • Appen “Hostelworld” är bra för att hitta hostel.
  • Drick mycket vatten och ha med dig resorb så att du kan stoppa in en sån tablett i flaskan när den börjar vara tom och du ska dricka upp det sista.
  • Om du ska vlogga; ha minst 4 batterier. Du vill inte spendera massa tid av din resa till att ladda batterier. Har du 4 batterier så klarar du dig i de flesta fall hela dagen och i vissa fall 2 dagar utan att behöva ladda.