Länge hade vi velat tågluffa, känna friheten och upptäcka Europa.

Vi hade otaligt många gånger suttit i det tysta studierummet under långa uttråkade håltimmar och drömt oss bort ifrån vår lilla stad, ut i världen. Så någon gång där under sista höstterminen i gymnasiet började våra drömmar bli till planer. Vi började kolla upp guider, priser, tåg & flyg för att förverkliga detta. Och till verklighet blev det! Två dagar efter studenten var vi på väg ut i Europa för en månad.

KÖPENHAMN

Vi hade flygbiljetter bokade till Paris, men en strejk gjorde att vi istället började vår resa med tåg till Köpenhamn. Kanske lika bra då vi ändå skulle just tågluffa!

Här stannade vi två nätter och trivdes, rätt likt Sverige om ändå lite mer ungt & modernt.

Vi gick och hamnade på något sätt i en väldigt charmig kyrkogård med höga träd.

Sedan gick vi längs Strøget (den längsta gågatan med massa shopping) och Nyhavn med de klassiska färgglada husen längs hamnen. Ett måste.

Vi gick också för att se statyn, Den Lille Havfrue. Vi gick rätt långt för att se den, men vi tyckte inte alls det var så märkvärdigt haha.

Vi gjorde även ett besök på den botaniska trädgården. Gratis inträde och fint!

AMSTERDAM

Sedan hoppade vi på tåget för att åka den längsta tågturen för resan med massa byten, 12h.

Kom äntligen fram till vårt hostel, Meininger Hotel, var så bra standard! Kändes lyxigt, bra gemenskap, fanns kök etc, till ett jättebra pris. Rekommenderar!

Och Amsterdam. Det var rätt turistigt, men ni ser ju, så fint! Gata efter gata pryds av charmiga byggnader, weed-doft och pilträd.

Lunchen åt vi picknickandes längs kanalen.

På kvällen gick vi ut, vi gick längs Red Light District, som Amsterdam är känd för. Jag tyckte mest det var obehagligt och sorgligt. På bilden vinglar sig kön mot Anne Franks hus, vilket vi skippade pga just kön.

BERLIN

6h timmar tågresa senare så var vi framme i Tysklands unga & kreativa huvudstad.

Här hade vi riktig otur med hostellet, vi såg bara det billiga priset och bokade snabbt för att inte mista platserna. Hostellet var otroligt sunkigt, var som ett gammalt övergivet sjukhus med långa mörka korridorer, branddörrar och toaletterna ska vi ej prata om. AAPhostel, boka inte det, läs alltid recensioner innan!

Vi tog S-Bahn in till östra delen av Berlin, som är den “unga” delen av Berlin. Friedrichshain, Alexanderplatz, Kreuzberg etc.

Ett måste är att se vad som finns kvar av Berlinmuren, East Side Gallery, med all snygg konst.

Berlin är även parkernas stad. Vi hängde mycket i Volkspark, en väldigt stor och central park i Friedrichshain med allt ifrån hurtiga löpare, väldresserade hundar, frisbeespelande unga och fikasugna.

Vi hade hört att nattlivet skulle vara väldigt bra, men vi failade rätt hårt. Vi var ute sent, som en bör då det drar igång rätt sent, men lyckades ej hitta någon bra klubb som var öppen. Så vårt tips är att lära känna någon som bor där som kan guidea rätt. För det gäller inte bara att veta vart, utan också när då många går runt till olika barer och klubbar vid olika tider.

Vi besökte minnesmonument, för både de mördade romerna och judarna under andra världskriget. Hemskt, och viktigt.

Som tågluffare lever man ofta sparsamt när det gäller mat (läs tomatsoppa och havregryn), så att ibland lyxa till det med Lidl-frukost = nybakat bröd, oliver, hummus, jordgubbar, frukt och yoghurt, det var himlen.

Vi hann även med att se Checkpoint Charlie, lite secondhandshopping, äta asgod vegansk pizza (på Zeus Pizzeria) m.m.

PRAG

Ingen av oss hade några förväntningar på Prag, och det var kanske det som gjorde att det blev så lyckat. Innan hade jag mest hört att det skulle vara billigt. Och billigt var det verkligen, men också otroligt vackert med gammal arkitektur, fin miljö, kullerstensgator, blommor och trevligt folk.

“Kullerstenspräglade gator mellan höga pastelliga husbyggnader

Höga toppar och murar som ger otrolig utsikt

‘Åh, vad fint’ hela tiden” – mobilanteckning

Ett måste är att besöka deras slott, och trädgårdarna som löper ut med slottet. Jättefint.

En dag var det 30 grader och vi bara måste bada kände vi. Så vi frågade receptionisten på Czech Inn Hostel (jättebra hostel med trevlig & hjälpsam personal, bra priser och tips på roliga aktiviteter, rekommenderar!) om vart närmaste sjö fanns. Vi hamnade dock lite fel och gick runt i ett naturreservat i två timmar innan vi hittade rätt. Men värt det ändå! Väldigt fint.

Sen vart det midsommar, och såklart det måste firas! Vi gjorde egna kransar, lärde våra room-mates “Helan går”, drack 11 kronors öl, och gick ut på en fem-våningarsklubb,Karlovy lázně,  som hade olika typ av musik på varje våning.

BUDAPEST

I Budapest gick vi ut på en Alice i Underlandet-klubb, vid namn Instant, med massa olika små rum, gick uppför en kulle med frihetsstaty på toppen (Gellért Hill), klippte oss billigt, bodde billigt (80 kronor natten! väldigt billigt att bo i Ungern), vandrade runt, åt gott & träffade massa härliga människor.

I denna park hängde vi en dag, vi hyrde en trampcykelliknande bil och åkte runt och spelade George Ezras “Budapest” på högsta volym. Sedan spelades samma låt upp i högtalarna i parken och fontänen sprutade vatten i takt.

KROATIEN

Vid det här laget var vi rätt mätta på att gå runt och kolla på turistiga saker, vi ville ha solsemester. Så mot Kroatien!

ZAGREB

Två nätter spenderades i Kroatiens huvudstad. Det ligger lite mitt i, så havet var ej så lättillgängligt. Det fanns dock en sjö i närheten. När vi kom dit såg vi att själva badplatsen var på andra sidan, så man måste gå runt rätt långt, det ville de ej och tog en genväg 😉

Vattnet var så fint för att vara en sjö! Roligt var också att receptionisten sa såhär innan: “It’s disgusting, don’t go there.”

Åt pizza med en nyfunnen vän. En kväll gick vi på Museum of Broken Relationships, var sådär. Jag hade hype:at lite för mycket innan, hehe. Men helt klart värt ett besök, deras emigrationshistorier och kärlekshistorier inom familjen var väldigt fina & sorgliga.

RIJEKA

Sedan tog vi oss mot kusten för ännu mer sol och bad. Vattnet var som en jäkla dröm. Så klart och fint, och stenarna brännheta.

“Saltstripigt hår

Droppande ögonfransar

Klotformade solglasögon

Ljusblå bakgrundsberg

Parasoll, solkräm och

Kristallklart djupt vatten” – mobilanteckning

ITALIEN

Vår sista destination för resan var Italien! Vi bodde på ett område som heter Marina de Massa. Mina vänner jobbade på ett hostel där förra sommaren så de ville hälsa på.

Här fortsatte vi att bada, svalka oss i skuggan med gelato i massor, äta italiensk pizza och ha några dagar av att inte göra något speciellt. Sådant som behövs ibland.

Jag rekommenderar verkligen det här upplägget, att avsluta med solsemester under sin tågluff, för då hinner och orkar man båda delarna – att upptäcka och att koppla av.

Vi besökte Cinque Terrre, vilket är 5 små byar längs havet med små färgglada hus. Var otroligt vackert! Vi gick längs med vandringsleden/berget mellan de små byarna, vilket stundtals var riktigt krävande men så värt det med så fina utsikter. Att sedan bada i det kristallklara vattnet och äta nybakt foccacia och pizza var underbart.

Så var tågluffen slut! Och oj vilka upplevelser vi fått uppleva. Om någon just nu velar om man ska åka eller ej, så säger jag åk!

Det finns bara massa nya platser, människor, intryck och minnen att upptäcka. Det ger en otroligt mycket att resa, och ingen tågluff blir den andra lik då det är så många olika människor man stöter på under resans gång som gör resan. Att tågluffa gör också att man känner att man reser på ett helt annat sätt, det är även hyfsat billigt och miljövänligt. Åk! 😀

“Tågräls och metervis av utsträckta gulgröna ängar. Kilometer efter kilometer, stad efter stad, land efter land. Icke-existerande wifi, nackkuddar, kortlekar och utlästa bokblad. Att kliva på och kliva av. Att känna friheten.”