Vad jag lärde mig efter att ha tågluffat sommaren 2015 & 2016

Packa lätt!

Du har säkert redan hört det här, men vill poängtera att när du befinner dig på sydligare breddgrader, i solens hetta, förvirrat försöker lokalisera kvällens hostel, är en lättare packning värt allt. Så skippa att ”sista-minuten-packa” den där studentklänningen och den där extrabikinin. Plattången och klackskorna är bara att glömma!

Planera!

Många vill kunna vara spontana och ta resan som det kommer, men att göra en ungefärlig resplan underlättar så mycket. Du får se det du vill se och det blir inga missförstånd om du reser med en kompis. Vi gick exempel på utomhusbio i Berlin, matmarknad i en nattklubb i Budapest och en guidad ”Game of thrones tour” i Dubrovnik.

Säg ja till allt!

Det här är en tid av frihet och att göra vad man vill, till och med sånt man inte vågar. Jag har hamnat på poolparty i ett 100 år gammalt terminalbad, hikat mellan byar längs den italienska kusten och dansat på en ö som var en klubb i medelhavet.

Våga snacka!

I Sverige håller vi oss mest för oss själva och pratar sällan med nya människor. Nu när du är på tågluff är det dags att anamma tågluffskulturen! Sätt dig bredvid någon i hostelköket, fråga vad hen ska hitta på och kolla om du kan hänga på. Eller erbjud någon som ser lite ensam ut att hitta på något tillsammans. För vad är det värsta som kan hända? Här på bilderna ser ni pizzahäng i en trapp i Genova och öl-häng i en park i Belgrad.

Skippa turiststäderna!

Åk till dom mer okända platserna! Du kan alltid i framtiden åka iväg på en weekend till Wien eller Barcelona, men hur ofta kommer du egentligen att ha vägarna förbi Kotor i Montenegro eller Vernazza i Cinque Terre i Italien. Mindre turistiga städer är oftast billigare och ditt instagram-feed blir betydligt mer intressant än ännu en selfie framför Eiffeltornet.

Festival + tågluff = sant!

När ni har bestämt vilken tidsperiod ni ska åka och en ungefärlig rutt, är ett bra tips att googla fram om det ska vara någon kul festival i Europa. Vi inledde våran tågluff med en Håkan Hellström-konsert på Ullevi och såg sedan Florence + the machine i Zagreb. Detta är perfekta guldetapper att ha i sin rutt att se framemot.

Balkanländerna!

Som en outforskad skatt som bara väntar på att få dansgolv att bli dansade på, 1kr-pizza-slices att ätas, parker att picknicka i och nya gator att spatsera runt på. Åk till Serbien om du vill klubba som aldrig förr eller till Kroatien om du vill dricka vin billigare än vatten.

Håll högt tempo!

Min första tågluff innehöll 8 destinationer jämför med min senaste på 15. Min personliga upplevelse är man inte behöver mer än 2 max 3 dagar i varje stad. Detta är givetvis en smakfråga men jag tyckte det räckte gott och väl för att hinna se och göra det man ville.

Flyg hem från sista destinationen!

Om du precis som jag, bor alldeles för långt norrut för att orka tåga genom Sverige, är flyget ett grymt alternativ. Första året flög vi till Malmö och tog tåget till Europa därifrån och sen tillbaka till Malmö och hem igen. Ett annat förslag är att göra som vi gjorde sista året: flyga hem från sista destination. På så sätt fick vi några extra soldagar i Kroatien efter att vårt tågluffskort gått ut.