Hej! Jag heter Filippa och jag har sedan några år tillbaka drömt om att tågluffa runt i Europa, så när jag och en av mina bästa vänner tog studenten i våras tog vi chansen och gav oss ut på 31 dagars tågresande nedåt kontinenten. Vi köpte var sitt interrailkort med obegränsat antal resdagar under en månad, bokade boende i Berlin och gav oss av. Vi hade sedan ett halvår tillbaka bläddrat bland pinterestbilder och kollat på kartor, men det var så mycket annat som kom emellan att vi inte hade mer än en vag bild av vart vi skulle när vi väl påbörjade vår tågluff. Och visst – det hade kanske kunnat sluta hur som helst, men för oss slutade det med att vi fick en rent ut sagt drömgo resa runt Europa.

Som sagt hade vi bokat boende i Berlin, vilket vårt första stopp. Därefter skulle vi bo I Dresden hos några bekanta till min familj, men därefter hade vi inget planerat mer än att vi ville till Prag, vidare mot Budapest och sedan Italien på något sätt. Än så länge kollade vi boende via airBnB, booking.com och couchsurfing. De två sistnämnda gav vi dock upp relativt tidigt under resan då vi dels fick tips om en smidig app (Hostelworld) där vi hittade ett stort utbud av hostels i vår prisklass (max 250 sek/person/natt) och dels då vi inte fick några napp genom couchsurfing (antagligen gjorde vi något fel).

Det slutade med att vi besökte Berlin, Dresden, Prag, Wien (en eftermiddag), Budapest, Cinque Terre, Nice, Annecy, Bern, några mindre byar i Schweiz, Rotterdam, Amsterdam och Köpenhamn (en förmiddag). I detta blogginlägg tänkte jag tipsa om guldkorn från några av städerna och några generella restips/erfarenheter som jag tar med mig från vår tågluff.

Inför resan träffade vi några av våra vänner som tågluffat en hel del och som gav oss ett väldigt värdefullt tips: packpåsar. Visst, det kanske inte låter som en jättestor grej, men jag vill kalla det en lifesaver. Tack vare dessa lyckades vi hålla ordning i våra ryggsäckar under hela resan utan att behöva packa om allt onödigt många gånger. Helt enkelt hur bra som helst. Vi tog även med oss var sin spork (också supervärdefullt när man tex köper picknick och behöver en smörkniv/sked till yoghurt/gaffel till sallad) och våtservetter i engångsförpackningar. Detta är saker som man kanske inte direkt tänker på, men som gjorde livet på resande fot så mycket smidigare. Vi reste med ryggsäckar och jag tyckte att min på 50 liter var perfekt. Dessutom hade vi med en Kånken som fungerade som delat handbagage och väska under våra dagsutflykter.

Första stoppet jag vill tipsa om är Dresden, eller snarare en plats en halvtimmes tågresa utanför staden. Min kompis hittade den via Pinterest och vi trodde nästan inte att platsen skulle finnas i verkligheten. Det gjorde den dock, trots att det var aningen fler turister i verkligheten än på pinterestbilderna. Området heter Kurort Rathern och det bjöd oss på en fantastiskt vacker vandring från tågstationen upp till toppen av bergen och bron som ni ser på bilden. Jag vill verkligen rekommendera er att åka dit, men se till att ha med mycket vatten och tunna kläder om solen skiner.

Även Budapest var en fantastisk stad. Här bodde vi på ett fantastiskt hostel där vi trivdes hur bra som helst, vilket gjorde att vi utökade vår vistelse med två nätter (perks of att resa spontant). I Budapest provade vi på konceptet free walking tour – det vill säga en guidad tur för fots som inte kostar någonting i grund, utan där du i slutet får dricksa guiden så mycket som du tyckte att det var värt/så mycket du har råd att betala. Hur bra som helst. Vi gick även på sådana här turer i Nice och Amsterdam och det är verkligen ett superbra sätt att få lite mer kännedom om staden på ett billigt och trevligt sätt. Jag skulle tipsa om att gå en sån här tur relativt tidigt under vistelsen i varje stad då man dessutom får en hel del värdefulla tips.

En dag avsatte vi till att gå och bada, men vi valde att inte ta någon av de klassiska baden som finns i Budapest, utan vi tog oss till en utomhusanläggning på ön Margitsziget som ligger mitt i Donau. Här fanns träningsbassäng, vattenrutschkanor och en vågbassäng, men även pooler med det naturligt varma vatten som staden är känd för. På denna ö finns även en stor fontän som vi fick ett tips om att besöka kl 19:00, så det gjorde vi. När klockan slog sju bjöd fontänen på en fantastisk show ackompanjerat med musik och ljus. Hisnande vackert! Detta får inte missas om man befinner sig i Budapest på utsatt tid.

Ett sista tips från Budapest är restaurangen Sir Lancelot. Där går allt i medeltidstema till den grad att de till och med ber dig att äta med händerna eftersom de inte ger dig någon gaffel. Helt klart värt ett besök, trots att man kan tycka vad man vill om att de kvinnliga servitriserna hade väldigt mycket mindre kläder än de manliga (*host* sexism).

Ett av mina absoluta favoritställen under resan var Cinque Terre på Italienska västkusten. Fem små byar som knyts samman av både vandringsleder och tågräls (där interrailkorten gäller!!). Vi hade inte förväntat oss att hitta boende i själva byarna, men eftersom vi kom dit i början av september var turisttrycket inte högre än att vi faktiskt kunde bo i Riomaggiore, den by som ligger mest söder ut av de fem. Här spenderade vi 4,5 dagar med att vandra mellan byarna (en dag Riomaggiore – Maranola och en annan Corniglia – Vernazza), utforska gatorna och bada i havet. En höjdpunkt var att vi hittade en näst intill tom strand precis vid tågstationen i Corniglia där man inte bara kunde ligga och läsa på stenarna eller guppa runt i det klarblå vågorna, utan även se världens vackraste solnedgång där solen verkligen sjönk ner i havet. Dit hittar man genom att gå höger istället för vänster när man kommer upp från tågstationen, följa vägen och sedan gå ner för en aningen ranglig och oklar trappa. Om man dessutom orkar ta sig upp för trapporna som leder till själva byn Corniglia kan man få äta världens godaste glass. Trapporna var också helt klart värda på grund av den mysiga labyrint gatorna utgör med sina små butiker och fina byggnader. Alla fem byarna var väldigt väldigt fina, så missa inte Cinque Terre om ni rör er i det området.

Trots att det finns oändligt mycket mer att berätta om vill jag avsluta med att tipsa om Nederländerna. Vi hade först bara tänkt åka till Amsterdam, men då vi inte hittade något boende som inte var alldeles för dyrt eller placerat mitt i red light district bestämde vi oss för att bo i Rotterdam istället. Det gjorde att vi fick uppleva ännu en vacker stad samtidigt som avståndet till Amsterdam inte var något problem då vi kunde använda våra interrailbiljetter för att åka den knappa timmen till huvudstaden. Dock upptäckte vi först i efterhand att det inte var värt att köpa kollektivtrafiksbiljetter i städerna eftersom det i stort sett var gångavstånd till alla sevärdheter i Amsterdam; det var bara när vi skulle på gudstjänst i en kyrka lite utanför stadens absoluta centrum som det var värt att åka spårvagn. Samma sak gällde i Prag och Budapest – där hade det åtminstone för oss lönat sig att köpa enkelbiljetter för de få resor vi gjorde med kollektivtrafik.

I både Rotterdam och Amsterdam hittade vi flera mysiga och fina secondhandbutiker. Min favorit i Rotterdam hette Dearhunter Vintage och är man intresserad av sån shopping är det ett bra ställe att kolla in.

Den största anledningen till att vi över huvud taget åkte till Amsterdam för att gå till Anne Frank-huset. Vi förbeställde biljetter online och upptäckte till vår stora glädje att vi genom våra mecenatkort endast behövde betala halva priset. Dock hade det helt klart varit värt även om vi betalat fullpris. Personligen väckte besöket mycket känslor, framför allt när vi kom till den del av huset där ödet för personerna i dagboken presenterades. Livsödena, bilderna av koncentrationsläger, överlevande som berättade om hur det var – det är så fruktansvärt. Så svårt att ta in. Jag gick ut med rödgråtna ögon och med en enda tanke i huvudet: detta får aldrig upprepas.

Jag har helt klart fått mersmak av att tågluffa och vill lätt resa på detta sätt igen. Var och när har jag ingen aning om, men att. För det var helt och hållet fantastiskt. Så funderar du på att ge dig ut – sluta tveka. Du kommer inte att ångra dig!

Vår resa finns under #??? på instagram om ni vill se fler bilder. Allt gott – Filippa