Den 26e juni satt jag och Linda på flygplatsen i Luleå, drack vin och väntade på flyget som skulle ta oss till vårt första stopp. Vi hade inte varit vänner speciellt länge, när vi började prata om att vi båda ville tågluffa, men det var mest prat vid den tidpunkten om vart vi skulle vilja fara. Och jag trodde egentligen inte att vi skulle ta oss iväg, men tji fick jag. Ett år före vi skulle iväg började vi bestämma vart vi ville åka och kollade upp hur tågen gick och tiderna, för att få en rutt som flöt på bra och jag tror att vi ändrade den säkert 3-5 gånger innan allt blev spikat. Vissa resemål kom inte med pga det vart för krångligt helt enkelt och vissa oväntade ställen lades till istället. Vi började boka boenden på dom ställerna vi visste att vi skulle vara specifika datum på och sen bokade vi interrailpass med 10 valfria resedagar inom 1 månad, som vi lyckades resa upp.

AMSTERDAM

När vi landade i Amsterdam så var det tidig kväll och såndär härlig sommarvärme ute. Det var inte alls svårt att lokalisera vårat hostel, så vi lämnade av väskorna och begav oss direkt ut på upptäcksfärd. Amsterdam var nog det stopp jag sett framemot mest, så jag hade skrivit en lista med allt vi ville hinna med under dom tre dagarna vi skulle vara där. Och nu i efterhand känner jag att jag hade velat ha fler dagar, för att hinna se mer.

Det som stod högst upp på listan var bänken från the fault in our stars. Den var inte alls svår, att hitta och dessutom var det nästintill tomt där. Och väldigt fotovänlig!

Vi hyrde cyklar dagarna vi var där, för att ta oss runt smidigt bland alla kanaler. Hostlet vi bodde på, ligger 500 m från centrum och hade skön atmosfär. Jag insåg ganska direkt, att hostel inte är något för mig oavsett hur bra det var så vi valde att åka tidigare än tänkt.

BRYSSEL

Detta stopp var helt oplanerat, men vi båda var trötta på hostel-livet efter två nätter, så vi tittade upp vad som låg nära och packade ihop, bokade hotell och hoppade på tåget till Bryssel. I och med att det var helt oplanerat, så hade vi noll förväntningar.

Här spenderade vi två nätter men hade bara en hel dag, att hinna se och göra saker. Vi visste att Belgien är kända för deras street art, så vi gick nästan två mil för att hitta några. Och så vart det självklart en paus, för att äta den kända våfflan. I och med att vi hade många stopp och lite tid på varje ställe, så hade vi i förväg tittat upp vad vi ville göra men här hade vi noll koll, när det blev så hastigt men det var skönt att bara storsa omkring och se staden. På kvällen åt vi pizza i sängen och skrattade tills magen vek sig. Vi blev upp över öronen förälskade i Bryssel.

PARIS

Vi hade tur när vi skulle åka till Paris från Bryssel, för efter många om och men så fick vi åka gratis. Så vi hoppade på tåget, lyckliga över att slippa betala platsbokningen och förväntansfulla över staden alla pratar om. Egentligt åkte vi bara hit, för att jag så gärna ville se eiffeltornet och för att fika i notre dame men vädret skiftade så mycket, att det sistnämda skippade vi.

Eiffeltornet var fint och fotovänligt. Vi hade tittat upp i förväg på pinterest, vart andra tagit bilder och fick mycket inspiration.

Alla romantiserar Paris och kanske hade jag för höga förväntningar, men jag gillade det inte. Vårt hotell var under all kritik, människorna är otrevliga och det enda som faktiskt är värt att tipsa om är en resturang vid eiffeltornet, som hade jättegod mat men som jag inte kommer ihåg namnet på. Det slutade med att vi låg i våran säng på hotellet och skrattade åt allt. Om ni ska dit, så hoppas jag att ni får en bättre upplevelse än vad vi fick.

CHAMONIX

Här var vi bara över dagen, och det var i världsklass den bästa dagen på hela resan. Vi hade
knappt sovit tre timmar, för att det blev lite strul men det går inte att beskriva hur mycket vi skrattade och hur roligt vi hade.

Vi åkte cable car upp på aiguille du midi och var 3,842 m över allt. Det var egentligen tänkt, att vi skulle åka ännu en cable car över Mont Blanc och över gränsen till italien men det var så molning den dagen, så vi valde att inte spendera dom pengarna. Vi gick upp- och ner för trapporna med våra tunga ryggsäckar, för att ta kort från alla möjliga olika vinklar och drack varm choklad i ett café som finns där.

Och sen åkte vi ner igen efter några timmar uppe på berget och fortsatte att strosa i själva staden Chamonix. Den är så jättemysig och jag önskar att vi hade stannat längre, för jag blev helt förtrollad. Hit vill jag verkligen tillbaka.

KANDERSTEG

Vi stannade bara en natt i Kandersteg, men dessa byar är inte alls stora, så du hinner allt på en dag. Den största anledningen till varför vi valde att fara hit var för deras alpine slide. Sök på youtube så får ni se med egna ögon. Den var däremot stängd pga regn, så istället gick vi till sjön oeschinensee. Det är dom två grejerna Kandersteg är kända för.

Vi bodde på ett jättemysigt ställe som heter Kanderhütte, så har ni tänkt stanna i Kandersteg så rekommenderar jag starkt att ni stannar där! Dom som hade hand om stället var väldigt hjälpsamma och gav oss bra med information och tips!

LAUTERBRUNNEN

Det jag älskar med Schweiz är att allt är omringat av höga berg och man känner sig som en pyssling. Alla i Schweiz upplevde vi som trevliga och hjälpsamma, vilket är uppskattat när man sitter med sin tunga ryggsäck på tåget eller går med den på ryggen.

Vårt boende låg 300 m ifrån tågstationen och heter Valley Hostel. Det var så himla fräscht och modernt. Tips! Vi trivdes jättebra där. Egentligen hade vi inga planer när vi valde, att åka hit, utan hade bara sett det på bild innan och tyckte det såg fint ut. Och om det var fint!

ZELL AM SEE

Vi stannade längre här, för vi hade bestämt oss för att delvis vandra. Vi bodde på Haus Ditzer – Villa Terezia, som låg en bit utanför centrum, men det fanns en jättefin gångväg precis vid vattnet som tog oss ungefär 10 minuter att gå. Kan varmt rekommendera det boendet.

Det var otroligt varmt dagarna vi var här, så en dag hyrde vi en trampbåt som vi trampade runt på i Zellersjön. Vi åkte ruschkana från båten, drack vin, åt melon, badade och skrattade. Det är rätt fantastiskt, att man fortfarande har saker att prata om när man umgås tjugofyra-sju.

Det var först tänkt, att vi skulle hyra mountain bikes men insåg fort att det vart enklare att ta cable car upp till schmittenhöhe och vandra därifrån. Ena bilden ser ut som en windows-bakrund. Det var verkligen så himla fint. Nu när resan är över kan jag säga, att detta ställe vart en solklar favorit.

HALLSTATT

Denna lilla by ligger omgiven av vatten och berg, så från tågstationen så måste man åka färja över till byn. Efter att vi lämnat väskorna på hotellet så strosade vi runt byn, åt middag vid vattnet och somnade hyffsat tidigt. Ibland behöver man sånt. I och med att vi bara stannade en natt, så hade vi ingenting inplanerat utan gjorde det vi kände för.

BUDAPEST

Jag hade längtat hela resan till Budapest och det är verkligen en helt fantastisk stad. Vi hade hyrt en egen liten lägenhet, som låg i hjärtat av Budapest. Precis mitt emellan Buda och Pest.

Det är väldigt billigt i Budapest, så vi lyxade till det en hel del med god mat och vin (fast vem försöker jag lura? det vart mycket vin under hela resan.. är det vacay så är det!)

Vi promenerade runt och gjorde allt vi ville se och göra, som att se Fishmans’s Bastion, besöka en marknad, äta en gelato formad som en ros vid St. Stephen’s Basilica och ta en spa-dag på badet Gellért. Och så festade vi på Szimpla Kert. En häftig och orginell bar, som helt klart är ett måste om ni ska dit.

PRAG

Alla hade sagt till mig att jag skulle älska Prag, men jag var tveksam. Staden har aldrig intresserat mig speciellt, så jag kom dit med noll förväntningar men ack så kär jag blev.

Vi promenerade omkring på kullerstensgatorna och såg lite av allt. Vi gick till det fantastiska slottet, som påminner om riddare kato’s borg i mio min mio. Det blev lite shopping och så åt vi fantastiskt god mat i ett köpcentrum.

Vi besökte självklart John Lennon-muren. Och härifrån valde att flyga till tågluffens sista stopp.

ENGLAND

Mitt älskade England. Mitt andra hem. Jag har tidigare varit au pair hos en helt underbar familj, som vi bestämde oss för att hälsa på.

En dag åkte vi in till London, men alla andra dagar valde vi att spendera med familjen. Och innan vi åkte så hade Linda hade hittat denhär magiska våfflan på instagram och en sån var vi tvugna att äta! Ni måste äta en sån om ni har vägarna förbi Chinatown. Sök på #bubblewrapwaffle på instagram.

Vi tog en sväng förbi Big Ben, Oxford Street och Platform 9 ¾, med bagagevagnen i väggen och en Harry Potter-shop. Ifall ni diggar Harry Potter-filmerna som jag gör så finns den på tågstationen King Cross.

Och sen var det dags för oss att flyga hem igen. Vi hade en rätt intensiv resa med många stopp på rätt kort tid och visst var det jobbigt och kanske skulle man skulle tagit färre resemål men jag vet inte riktigt om jag hade velat det ändå? Då hade vi ju inte fått se allt fint vi fått se i sommar. På tjugofyra dagar hade vi besökt sju länder och tio städer. Linda, we made it! Ifall ni skulle vara intresserade av att se mer utav våra bilder så hittar ni oss på instagram (@menfrida & @lindaberg).