11 länder på 1 månad! Här är min reseberättelse! Häng med!

Sommarn 2017 bestämde jag och min pojkvän för att åka och tågluffa genom Europa. Vi bestämde oss för att se så mycket som möjligt under den månaden vi åkte. Därför köpte vi varsitt pass med obegränsat med resdagar under 1 månad.

Köpenhamn

I juli bar resan av! Vi började med att ta tåget mot Köpenhamn! När vi var framme regnade det, så vi tog fram våra regn ponchos och började leta efter vårt hostel. Vi hade bokat boende nära tågstationen, vilket var skönt. Vi började direkt med vandring runt staden för att se oss omkring. Dag 2 blev det en lång promenad då vi gick till Nyhavn och statyn med sjöjungfrun. Fin stad men två dagar räckte gott och väl för oss. Vi kollade även upp boende i Amsterdam, vårt nästa stopp och hittade hotell rum för bättre pris än hostel. Lyx!

Tips på boende: Copenhagen Downtown Hostel

 

Amsterdam

Hallå Amsterdam! Från Danmark tog vi ett nattåg med sittplatser, vi var tvungna att byta tåg i Tyskland där vi även blev väckta av poliser som hade passkontroll. Det blev inte mycket sömn den natten. Men vi såg dock fram emot att komma fram då vårt hotell såg helt underbart ut! Vi bodde på hotell Casa som hade runt samma pris som dem hostel som fanns kvar att boka. Vårt hotell låg en bit bort från tågstationen men efter någon timmes promenad och en snabb paus för glass, var vi framme. Vi hyrde cykel och cyklade runt i staden mellan broar och torg. Ett starkt tips! Att cykla i Amsterdam är verkligen en upplevelse i sig. Vi skippade Anne Franks hus då väntetiden var 2 timmar och valde att bara cykla runt och upptäcka staden via cykel. Vårt hotell hade takvåning som vi åt frukost och spenderade kvällarna på.

Tips på boende: Hotell Casa

 

Paris

Bonjour Paris! Från Amsterdam tog vi oss till Paris! Vi hade kollat via Rail Planer appen hur mycket det skulle kosta att ta snabbtåg direkt till Paris. Vi fick upp priset 900kr per person!! När vi sen kollade på stationen sänktes priset till 400kr. Var lite mycket för vår budget, så vi körde därför på att åka några timmar extra och byta tåg lite oftare för att spara pengar. I Paris stannade vi i 3 nätter för att se så mycket som möjligt! Första dan gick vi till Louvren där vi gick in gratis då EU medborgare under 25 har gratis inträde. På eftermiddagen besökte vi Notre Dame, åt glass i skuggan och åt sedan middag ute på en pittoresk restaurang.

 

Dag 2 hade jag börjat få skavsår av alla långa promenader men vad gjorde det när vi skulle se Triumf bågen och Eiffeltornet! I Triumf bågen hade vi också gratis inträde och i Eiffeltornet fick man ett bättre pris som ungdom inom EU.

Vid Eiffeltornet finns det två olika köer. En till hissarna och en till trapporna. Till trapporna är det väntetid i ungefär 10 min och hissarna 2 timmar. Så vi tog trapporna till andra våningen och såg solnedgången därifrån. Vi hade sedan mini picknick på gräset nedanför tills klockan blev mycket. I Paris hade vi riktigt svårt att hitta vanliga matbutiker för att köpa vatten. Sjukt frustrerande. Istället blev vi tvungna att köpa vatten från säljare som sålde små vattenflaskor för lite väl saftigt pris. Ett tips är att spara små vatten flaskor och köpa de stora vattenflaskorna på 2 liter och sen fylla dem mindre, då dem små oftast är dyrare i butik. Även fast det är säkert att dricka kranvatten i de flesta länderna i Europa körde vi på det säkra och köpte vatten.

Tips på boende: Hostel, FIAP Jean Monnet

 

Nice

Nu ville vi ha sol och bad och tog ett stopp i Nice. Vårt hostel låg precis bredvid tågstationen och stranden var en kort promenad bort. Här gick vi upp för många trappor för att få en fin utsikt över staden, badade, kollade på strand volleyboll match och dansade till musik från gatumusikanter. Nice var vårt första boende med eget kök som vi då utnyttjade såklart. Något som vi alltid åt när vi hade eget kök var tortellini med pesto, något vi älskade och som är sjukt billigt att köpa! Nice var nice!

Tips på boende: Antares Hostel

 

Monaco

Nu var det dags för att bege sig till Italien! Men först ett snabbt stopp i Monaco! Här promenerade vi runt och letade efter ett matställe för bra pris, kollade in casinot och spanade in snygga båtar i hamnen! Nu började vi känna att vi kom till varmare breddgrader då det var riktigt varmt!

 

La Spezia och Cinque Terre

Nu skulle vi besöka dem välkända byarna i Cinque Terre! Vi hittade boende i en grannstad som heter La Spezia. Därifrån tar det bara 15 minuter att komma till byarna via tåg och detta var nog den vackraste destinationen av dem alla! Vi blev tipsade av hostelet om att vandra mellan två av byarna via bergen så vi packade matsäck och begav oss! Vi vandrade i bergen från Manarola till Cornoglia, vandrade runt på gatorna i Vernazza, badade och åt pizza i Monterosso och såg solnedgången från Riomaggiore! I Vernazza finns en hemlig strand som dök upp efter att byn hade en översvämning för några år sedan. Man går genom en liten grotta för att komma ut till stranden. Riktigt häftigt!

Tips på boende: Grand Hostel Manin

 

Pisa och Florens

Nästa destination hade vi tänkt skulle vara Florens men boendet var så pass dyrt att vi tog tåget till Pisa och dagen efter tog vi en dagstripp till Florens. Pisa var litet och väldigt tomt på folk men lutande tornet var ju såklart ett måste!

Tips på boende: Hostel Pisa

Tåget mot Florens tog runt 1 timme och när vi kom fram var det så pass varmt att jag jagade skuggan i gränderna och höll på att svettas ihjäl. Här såg vi den välkända kyrkan, men skippade att gå in då det var en lång kö och kostade runt 400kr per person. Vill man gå in i kyrkan måste man täcka sina axlar samt ben. Vill man inte klä sig i så varma kläder kan man köpa sjalar på plats då det finns folk som säljer. Vi var nöjda med att se den på utsidan. Här gick vi runt under dagen och turistade massor.

 

Rom

Roma e bellisima! Nu kom vi fram till Rom! Samma kväll som vi anlände tog vi oss till Colosseum innan solen gick ner. Vi hittade även en vatten påfyllnings station där man gratis kunde få kallt rent vatten. Rena drömmen! Vi besökte denna ett antal gånger under vår vistelse här. Vi bodde på ett hostel som hette The Yellow som låg nära stationen, de hade en nattklubb som vi fick gratis inträde till, så där spenderade vi våra kvällar. Rom var riktigt vackert. Vi åt pizza och pasta på restaurang och promenerade länge för att se alla sevärdheter. Vi ville besöka Vatikanen och gå in, men när vi såg den långa kön som sträckte sig över hela torget, bestämde vi oss för att skippa det.

Tips på boende: Hostel, The Yellow 

 

Venedig

Ett självklart stopp på resan var Venedig här hade vi bokat 1 hotell natt. Vi hade läst innan att 1 dag i staden räckte gott och väl. Så vi hittade ett hotell mitt i staden och kom dit runt lunch tid. Vi åkte gondol, åt pizza och vandrade runt tills solen gick ner. Att åka gondol är dyrt men om man delar med andra blir det billigare. Vi åkte fyra i vår och blev 200kr per person.  Vi spenderade nästa förmiddag med att äta lunch vid vattnet innan vi tog tåget mot nästa destination. Venedig är så otroligt vackert och värt ett besök!

Tips på boende: Hotel Bernardi

Rimini

Efter Venedig hade vi egentligen tänkt att åka till Kroatien men vi skulle förlora så mycket tid på den långa tågfärden så vi letade efter närmaste bästa stad att bada i. Vi satt med Google Maps och zoomade in på varje stad vid kusten för att hitta en stad där tågen stannar och som hade strand. Vi hittade Rimini och drog dit! Vi hade inte så höga förväntningar på Rimini men vi hade bokat ett hostel i närheten till stranden och satt på dagarna på stranden för att ta det lugnt. Vårt hostel hade många party sugna personer så en kväll följde vi med på en bar runda som var anordnat av vårt hostel.

Vi bestämde oss för att stanna i 3 nätter för att en heldag ta bussen till San Marino! Men egentligen stannade vi 4 nätter då vårt tåg gick runt 5 på morgonen. Men eftersom folk på hostelet satt uppe sent vid baren som fanns, så tänkte vi att vi kan sitta uppe med dem istället för att betala för en till natt. Just den dagen gick dock alla och la sig tidigt och kvar blev vi sovandes på soffan i receptionen! Så kan det gå!

Tips på boende: Sunflower City Backpacker Hostel

San Marino

I San Marino promenerade vi runt under dagen för att utforska mer. Riktigt häftig utsikt var det och lite skrämmande att titta ner från kanten mot marken under oss. Vi åt på en restaurang med utsikt över havet. Riktigt vackert! Många uppförsbackar men otroligt fint och värt ett besök. Vi köpte bussbiljetter från Riminis tågstation och på eftermiddagen tog vi bussen tillbaka till Rimini.

 

Bad Gastein

Utan att ha bra utrustning för att vandra i bergen i Bad Gastein bestämde vi ändå oss för att ge det ett försök. Vi kom fram sent till staden och började leta efter någonstans att äta. Vi hade bokat ett rum med 10 bäddar, men när vi kom fram var vi helt ensamma på hela hostelet. Dagen efter gav vi oss av och påbörjade vandring upp för ett berg som vi blev tipsade om skulle ha en sjö vid toppen. Vi lyckades ta oss till sjön vilket var en helt otrolig syn. Vägen upp var riktigt jobbigt och tog några timmar. Vi tog oss ner med lift och planerade vilket berg vi skulle vandra upp för dagen efter.

Dagen efter blev vi varnade om att det skulle regna, men vi ignorerade det då det var samma prognos dagen innan men hade varit sol hela dan. Idag skulle vi vandra upp för berget Stubnerkogel. Vi bestämde oss för att ta skidliften upp och sen vandra ner för att spara tid av dagen. Väl uppe fanns en restaurang som var öppen så passade på att äta något innan vi började vandring till toppen av hela berget. Det var sol och många personer uppe på toppen. På vägen ner så började molnen dyka upp och helt plötsligt öppnade himlen sig och spöregnet öste ner. Typiskt! Strax därefter kom blixten och åskan. Vi blev så pass rädda att vi sprang ner för resten av berget! På vägen ner sprang vi förbi familjer som gömde sig för regnet. Våra gympaskor blev blöta och leriga och vi fick låna ett torkskåp i några timmar innan receptionen stängde. Trots det var skorna länge blöta och luktade lera. Vi använde inte dem mer på resan.

 

I Bad Gastein planerade vi ut vår sista vecka i detalj. Bokade boende för resten av veckan och kollade upp exakt när våra tåg gick. Nästa stopp: Budapest!

Budapest

Vi kom till ett varmt Budapest med dugg regn och här bodde vi bredvid bargatan, på Pest sidan. Här delade vi rum med ett syskonpar från Australien som tipsade om en restaurang som heter Paneer, där serverades man hamburgare med friterad ost. Otroligt gott och ett tips om man besöker Budapest. Här finns mycket bra vegetarisk mat för bra pris. Vi åt lunch på en restaurang som hette Vegan City där vår mat tillsammans kostade 45kr! Starkt tips!

Tips på boende: Wombats City Hostel

Bled

Efter att ha hört massor om lilla staden Bled blev det självklart en av våra destinationer. Här gick vi upp för ett berg som har utsikt över sjön och tog bilder. Vi rodde även båt, badade och åt en fantastisk god lax pasta. Finns flera platser att hyra rodd båt på, kostar runt 100kr och man hyr i 1 timme. Bled är en otroligt vacker plats som är värt ett besök!

Tips på boende: Ace of Spades Hostel

 

Prag

När vi kom till Prag var det sent så vi köpte middag och laddade upp för morgondagen. Dagen efter gav vi oss ut för att turista! Vi hyrde trampbåt, gick runt i dem äldre delarna av staden, såg den berömda bron, promenerade upp till slottet och tog sov pauser i gräset. Vi hade hört av många att Prag är väldigt billigt. Det ända som dock var billigt enlig oss var ölen, Budapest tyckte vi var billigare. Men Prag är värt ett besök!

Tips på boende: Post Hostel Prague

Berlin

Vårt allra sista stopp på vår resa var Berlin! Här bestämde vi för att vara under dagen innan vi tog tåget hem på kvällen. Här gick vi runt med våra backpacks vilket var svettigt men funkade. Vi tog en karta på tågstationen och letade efter sevärdheterna. Efter ett tag var vi riktigt trötta och spenderade resten av tiden sittandes i gräset bredvid Berlinmuren innan det var dags att börja röra sig mot tågstationen och åka hem mot Stockholm!

 

Hur hinner man se mycket under sin resa?

Tänkte här under tipsa om hur man bäst sparar tid och får tid att besöka alla dem platserna man vill under sin resa!

  • Boka boende 2-3 dagar innan för att slippa leta boende i sista minuten. Vi använde oss av appen Hostel World och bokade via den!
  • Kolla upp tågresor i förväg för att veta viken tid ni ska lämna staden. Tips är att åka på morgonen, även om resan tar ett par timmar, då kan man vara framme perfekt till att ha en kväll i staden man kommit fram till. Vi åkte nattåg 1 gång och efter den var vi så trötta att det inte ens var värt det. Ta mycket på energin om man behöver byta tåg eller har sittplats, men bra om man vill spara tid! Interrail har en app som heter Rail Planner, som är väldigt bra.
  • Vi spenderade i genomsnitt runt 2 nätter i varje stad. Kan låta lite för många men vi vandrade runt så mycket att vi hann se så mycket av varje stad att det räckte och vi ville åka vidare. Tips är därför att gå, gå och GÅ. Sitt inte vid ett lunch ställe i flera timmar, fastna inte på frukosten eller sov inte bort hela dan. Planera dagen och vad ni vill se och packa ner vatten i väskan och ge er i väg!
  • Att ta snabbtåg gör att tågresan går snabbare. På några av tågen i dem stora länderna kan dock en platsreservation kosta otroligt mycket. Tåg med platsreservationer kan man se på appen Rail Planner och har man tänkt åka med ett sådant tåg boka en biljett så fort ni kommer fram till tågstationen i staden ni sedan tänkt åka ifrån med platsreservation. Platserna kan ta slut, vilket betyder att nästa tåg kanske inte går förrän många timmar.
  • Försök boka boende nära tågstationerna, då sparar man tid på att ta sig dit och är mycket lättare för en själv. Ett tips är att även boka hostel med kök så man kan laga egen mat.
  • Att äta snabbmat till lunch/middag har sina fördelar i en tågluff. För det första är det billigt och för det andra tar det inte lång tid att få sin mat serverad. Sen finns det nästan alltid snabbmat restauranger i alla städer så man behöver inte leta länge efter någonstans att äta. Vilket innebär mer tid till att gå runt i staden.

Tack för att du ville läsa om vår resa! Stort lycka till på din egen!