Vår tågluff var väldigt fullspäckad. Vi spenderade i snitt knappt 2 nätter per ställe och besökte totalt 23 ställen under våra 44 dagar iväg. Vi spenderade drygt 4 dygn på tåg och gick drygt 2 mil per dag för att hinna se allt. Och vi var aldrig uttråkade (utom möjligtvis när vi åkte tåg från Albufeira till Marseille som tog 26 timmar) and we had the time of our lives. Eftersom vi inte kan skriva allt fantastiskt vi varit med om tänkte vi bara dela med oss av våra bästa tips!

TÅGLUFFNINGSIPS!

Spara pengar! Det behöver inte vara dyrt att tågluffa. Totalt klarade vi oss på drygt 30 000 per person och då la vi drygt 10 000 kr på interrailkort, platsreservationer och ombokningar på plats. Vi snittade knappt 500 kr per dygn på mat och boende.

Planera resan! Du sparar tusentals kronor på att planera resan och anpassa interrailkortet efter det.

Bo med andra! Mixade, stora sovsalar är inte något konstigt efter någon vecka iväg, man måste bara vänja sig.

Bo halvbra! Bo billigt om ni inte ska spendera någon längre tid på hostelet, men läs recensioner.

Värdera säkerhet högt! Resten kan ni anpassa efter er själva.

Gratis mat! Flera hostel bjuder på gratis frukost eller gemensam middag. Kolla upp vad som finns tillgängligt.

Laga din egen mat! Säger sig självt, finns det kök, laga maten själv.

Undvik turistfällor! Våga fråga hostelpersonalen vart man ska äta och se. De har stenkoll på staden och vill hjälpa!

EU-fördelar! Flera sevärdheter eller museer har fördelar som du kan utnyttja som EU-medborgare under 25 år.

Gå! Lägg INTE pengar på tunnelbana eller buss om du inte måste. Ta med ett par bra skor och var beredd på att gå. Du ser mer och det är gratis.

HOSTELTIPS

När man bor på drygt 20 hostels under en och en halv månad lär man sig standarden. Det är sällan fantastiskt, men nästan alltid tillräckligt bra. Nedan är våra absoluta favoriter som var nästintill fantastiska! Läs mer om hostelen på hostelworld.com, vi skriver väldigt kortfattat.

BARCELONA – BLACK SWAN

Ligger centralt precis vid triumfbågen i Barcelona, så du kan ta dig runt till fots. Hostelet är något mindre och personalen är fantastiskt trevlig. En enkel frukost ingår och rummen var fräscha. Kostar ca 200 kr/natten.

+ Hostelet arrangerar mycket happenings, till exempel att laga paella med en spansk kock.
– Det finns ingen toalett eller dusch på rummet.

LISSABON – DESTINATION HOSTELS

Vår absoluta favorit! Helt underbar personal, fantastiskt stämning och en underbar hangout-area med hängmattor, soffor och annat trevligt. Frukost ingår och det serveras ibland pannkakor. Flera dagtripper arrangeras, bland annat surfning. Toalett och dusch på rummet. Kostar ca 200 kr/natten.

+ Den fantastiska atmosfären!
– Inget!

CINQUE TERRE – 5 TERRE BACKPACKERS

Här snackar vi MILJÖOMBYTE! Hostelet ligger i skogarna ovanför Cinque Terre och tar cirka 15-20 minuter med bil att ta sig till. Men det är värt det, för naturen är magisk. Frukost ingår och varje kväll lagar personalen middag och efterrätt för €10 per person. Ett mycket mindre hostel där man lär känna alla som bor där. Kostar cirka €30 /natten.

+ Den familjära känslan och de underbart trevliga männen som äger det.
– Även om det är värt det är läget jobbigt, eftersom du bara kan ta dig fram och tillbaka till de fem byarna två gånger på morgonen och två på kvällen i en minibuss som hostelet kör.

WIEN – WOMBATS CITYHOSTEL

Ett stort hostel som trots dess enorma yta har lyckats skapa sociala ytor där man kan träffa andra backpackers. Fräscha rum och det finns dusch och toalett till varje rum. Frukost ingår inte men är väldigt bra och värt vartenda öre. Kostar ca 200 kr/natten.

+ Värde för pengarna, både vad det gäller boende, frukost och andra nöjen på hostelet.
– Frukost ingår inte.

BUDAPEST – HOSTEL ONE BASILICA

Här kan man prata om hemtrevligt. Rekommenderas för den ensamma resenären som vill träffa nya människor. På kvällen bjöds det på mat för den som ville. Sen var det fest som fyllde större delen av hostelet och när det var dags för att gå ut följde personalen med som kunde områdena. Ett hostel av det här slaget kan en del föredra och andra inte. Om du hellre har en lugn kväll så var netflix tillgängligt på TV:n i det gemensamma rummet och sovsalarna låg tillräckligt isolerat för att du ska kunna sova i lugn och ro. Kostar ca. 154 kr/natten.

+ gemenskap
– frukost ingår ej

ROTTERDAM – HOSTEL ANI OCH HAKEEN

Ett mindre hostel jättenära tågstationen som ägs av två unga före detta backpackers. Stora rum, men fräscht och bra säkerhet. Väldigt reseinspirerande allrum med soffor, kartor, böcker, trädgård och gemensamt kök. Väldigt goals utseendemässigt. De har även världens sötaste hostelkatt! Kostar ca €20 /natten.

+ Att det är så förbaskat GOALS.
– Inga duschar eller toaletter på rummet, men finns tillräckligt i hallen för att räcka till alla.

STÄDER

Efter att ha besökt halva Europa har man sina favoritstäder. Vi valde att inte skriva de självklara stoppen, utan lite mer speciella och de vi verkligen inte tycker ni ska missa!

LISSABON

Trots att nattåget från Madrid inte är en optimal tågsträcka att åka är det värt alla timmarna. Lissabon bjuder på fruktansvärt smala vägar som går rakt upp och rakt ner, mycket att göra, fantastiska människor och är hyfsat bra pris.

Åk hit för att uppleva den levande och annorlunda staden.
Det bästa med staden är att det finns så mycket att göra!
Sämsta med staden är att det är svårt att ta sig fram i centrala delarna.
När du är här, se staden från en hög punkt vid solnedgången.

ALBUFEIRA

Mellan feststäderna Lagos och Faro gömmer sig en mindre mysig stad med kritvita hus, mycket restauranger och fantastiskt sol och bad. Här hade vi det fantastiskt!

Åk hit för att få en solsemester på tågluffen.
Det bästa med staden är att det är familjärt och mysigt, men ligger 30 minuter från Portugals Ibiza.
Sämsta med staden är att det är turistigt, men på ett ganska charmigt sätt.
När du är här, besök stränderna med grottor, till exempel São Raphael.

CINQUE TERRE

Världens finaste plats säger många. Och det var nog det vackraste stället på hela resan. Att vandra på bergssluttningar längs havet från den ena färgglada fiskeby till den andra… Inget slår det.

Åk hit för att det är så sinnessjukt vackert.
Det bästa med staden är utsikten när du vandrar mellan byarna.
Sämsta med staden är att det är så mycket turister.
När du är här, gå vandringsleden Corniglia till Manarola.

WIEN

Centraleuropa och inte alls så billigt som man tror, men OJ vilken underbart vacker stad. Speciellt fantastiskt när löven börjar skifta färg.

Åk hit för att uppleva mötet mellan det nya och det gamla Österrike.
Det bästa med staden är graffitin längs floden.
Sämsta med staden är att det är generellt dyrare än man tänker sig.
När du är här, besök matmarknaden.