Vår resa påbörjades på Jönköpings resecentrum där vi hoppade på Smålands fina Krösatåg. Vi fick byta i Alvesta, Köpenhamn och Hamburg innan vi kom fram till vårt första stopp som var Dortmund. Bästa på denna tågresa var att tåget åkte på en färja så man kunde röra på sig under tiden vi åkte mot Tyskland.

DORTMUND, FOTBOLLENS STAD

Jag (Jonathan) hejar på Dortmund i fotboll och det var väl den största anledningen till att vi valde denna stad. Vi kom fram sent lördag kväll så vi begav oss direkt mot vårt hotell som heter Mercure hotel. På vägen stannade vi på ett torg där vi kollade med andra supportrar när Dortmund tog emot Bayern München i en cup-final, underbar stämning, tyvärr förlorade Dortmund. Vår första och enda heldag i Dortmund började med en gudomlig frukostbuffé på hotellet och sen gick vi till arenan där hemmalaget spelar och gick en guidad rundtur genom arenan. Jag tyckte det var väldigt häftigt att få se omklädningsrummet (som var förvånansvärt enkelt) och allt man bara ser på tv annars. Det mesta var stängt så det fanns inte så mycket att göra på en söndag. Efter lite häng i en central park gick vi och käkade lite god mat och sen myste på en matmarknad som var tillfälligt i staden.

PARIS, KÄRLEKENS STAD

Vi fick fram till lunch i Dortmund innan vi åkte vidare mot kärlekens stad Paris. Tågresan tog 5 timmar ungefär och vi kom fram till ett soligt och vackert Paris, tyvärr skulle inte solen hålla sig alla dagarna där. Vi checkade in på vårat hostel i Montmartre och tog något snabbt att äta innan vi la oss i vårt 8-bäddsrum tillsammans med en irländare och fem spanjorer. Vi hann med att besöka Notre Dam, Champs Elysée, D´Orsay och lite annat. Något vi verkligen vill rekommendera är att gå en guidad tur med Discover walks, en organisation som anordnar olika sorters rundturer som är gratis och man betalar så mycket man vill. Vi gick två rundturer, en runt i Montmartre och en som visade lite ställen som turister väldigt ofta missar. De visade en gammal galleria, restaurangen Ratatouille utspelas på och en kanon som förr i tiden avfyrades när det var dags för lunch. Vi tog även trapporna upp i Eiffeltornet och vilken utsikt det var! Vi valde att inte köpa ett metro-kort så vi vandrade överallt, vi snittade 3,3 mil per dag och man får se mycket av det som inte är så känt när man vandrar vilket är lite kul.

NICE, RIVIERANS PÄRLA

Vi tog ett nattåg från Paris till Nice, det var lite trångt och vi delade kupén med tre andra personer. Det var en oförglömlig morgon när vi vaknade och såg den vackra soluppgången över havet. Vi blev glada när vi gick av tåget och mötte något vi inte haft på några dagar, värme. Vi gick direkt till stranden för vi var så sugna på att bada i havet, vilket hav det var med sitt turkosa vatten och långa stenstrand. I Nice hade vi bokat en lägenhet genom Airbnb hos en värd i området Riquier som är ett område bakom hamnen, det var ett perfekt läge där man kände sig som en del av lokalbefolkningen. Vi utnyttjade vårt Interrail-kort till att åka tåg till ställen som Monaco, Cannes och två mysiga stränder. Det var väldigt smidigt och fint att åka mellan bergsbyarna vid Franska Rivieran. Vårt favoritställe var Villefranche Sur Mer där det var bara en trappa mellan station och strand vilket är helt optimalt och man slapp stenstrand där. Det finns väldigt många goda restauranger överallt i och runt omkring Nice till ett hyfsat bra pris dessutom. Det är en underbar känsla att möta fransoserna med baguetter i handen när man går mot stranden.

VENEDIG, VATTNETS STAD

Vi åkte tidigt från Nice mot ett väldigt varmt Venedig. Vi mellanstannade i Milano vilket var den vackraste stationen vi besökte tycker jag med mycket detaljer och högt i tak, synd att vi bara var där tio minuter. Om det var varmt i Nice så var det glödhett i Venedig. Vi köpte ett kort till båtbussarna som går väldigt ofta och eftersom vi bodde på en ö utanför Venedig (Lido di Venezia) så var vi tvungna att köpa ett kort. Trötta åkte vi till ön och hittade boendet innan vi gick till stranden och köpte pizza. Vi hade två dagar i Venedig så vi utnyttjade den ena till att utforska Venedig och den andra till sol och bad. Vi avverkade Venedig ganska snabbt, väldigt fint med kanalerna och gondoler som flöt fram genom staden. Det kändes speciellt att det inte var några bilar, väldigt fräscht och inte ens cyklar fick befinna sig på huvudön. Vi åkte till Murano som var ett Venedig i mindre format utan så många turister, denna ö var min favorit. Murano är känt för sina glasskulpturer och det märktes med alla små bodar med sina imponerande skulpturer i alla dess former. Den andra ön vi besökte, Burano, är känt för sina färgglada fasader på de små husen på hela ön. Det var Tovas favorit vilket är fullt förståeligt för det var väldigt mysigt där, det tar ungefär 40 min med båt från Venedig. Vi tog sista dagen i Venedig till sol och bad på vår ö och det var väldigt skönt, hamburgare på stranden och ingen stress på hela dagen.

HAMBURG

Vårt sista stopp på resan var Hamburg dit vi åkte i 14 timmar till, vi kände att vi ville komma så långt som möjligt så det inte var så långt att åka sista dagen. Tågresan genom alperna var den vackraste resan på hela resan, det kändes som ett konstgjort landskap med sina höga berg och gröna slätter. Vi anlände till ett regnigt Hamburg och checkade in på Generator Hostel som låg över gatan från tågstationen, detta hostel är en kedja och kan varmt rekommendera den om man behöver ett enkelt och fräscht ställe att bo.

VÅRA TIPS

Man behöver inte mycket tid alls på stationerna för det är väldigt logiskt och enkelt uppbyggt.

Våga skippa de stora städerna, det blir mysigare att göra något som inte är så vanligt.

Väldigt mycket är gratis för personer under 26 och är EU-medborgare.

Prova lev som en local, undvik de mest turisttäta stadsdelarna för då är både boenden och restauranger billigare, Airbnb är ett bra alternativ för att komma närmare lokalbefolkningen.

Tack för oss, Jonathan och Tova.