Det var en tidig tisdag morgon i slutet av juni som resan började. Jag och mina föräldrar flög från Sundsvall ner till Stockholm. Därifrån flög vi till Oslo och sedan vidare till Berlin.

BERLIN

Första staden vi besökte på vår tågluff var Berlin, där vi spenderade 2 dygn. För att sammanfatta de dagar vi var där så bestod de främst av fotografering, god mat, långa promenader och många färder via buss, tunnelbana och spårvagn för att kunna ta oss till den mängd olika kända sevärdheter som finns där.

Platser som man bör besöka:

Berlinmuren
Berlinmuren och East Side Gallery tycker jag är ett måste att besöka i Berlin. East Side Gallery är konstgalleri som finns på den del av Berlinmuren som fortfarande finns kvar. Den består av över 150 målningar av olika konstnärer från hela världen. Målningarna visar synen på de politiska förändringar i Tyskland, som dessa konstnärer har.

Fernsehturm
Under en vistelse i Berlin tycker jag verkligen att man bör åka upp i Tv-tornet eller Fernsehturm som det kallas. Där uppifrån får man en fantastisk utsikt över den fina staden. Det är den högsta byggnaden som för tillfället finns i Tyskland.

Kaufhaus des Westens
Kaufhaus des Westens, mer känt som KaDeWe är ett av Europas största varuhus.

Brandenburger Tor
Detta är en sevärdhet som jag absolut tycker man måste ta sig till när man är i Berlin. Brandenburger Tor är en kombination av en propylé och en stadsport och är känd symbol för staden.

WARSZAWA

Andra staden som vi besökte var Warszawa. I den staden stannade vi också i 2 dygn Dessa dagar bestod också av fotografering och god mat samt shopping och besök av några av stadens sevärdheter.

Tips på sevärdheter:

Rynek Starego Miasta
Torgmarknaden i Gamla stan tycker jag man ska åka till när man är i Warszawa. Detta otroligt vackra torg ramas in av fina, pittoreska gamla byggnader och fylls upp av många fina uteserveringar.

Kulturpalatset
I Warszawa tycker jag också man bör besöka Kulturpalatset som är en av Europas högsta byggnader. Om man väljer att åka upp till toppen av byggnaden kan man få en riktigt fin överblick över staden.

WIEN

Wien var den tredje staden som vi besökte på tågluffen och där vi bara var ett dygn. Vi var bland annat på Pratern som är en nöjespark. Där åkte vi bland annat Riesenrad, ett väldigt berömt gammalt pariserhjul som konstruerades för över 100 år sedan. Vi åt även väldigt god Wienerschnitzel och tog många bilder.

Restaurangtips:

Leupold
Detta är restaurangen som vi åt middag på när vi var i Wien. Det är en väldigt bra restaurang som jag verkligen kan rekommendera för er som planerar att besöka staden någon gång. Jag rekommenderar att ni testar att äta deras Wienerschnitzel, som är väldigt god.

LJUBLJANA

Den fjärde staden vi åkte till var Ljubljana. Där var vi också ett dygn. Vi bodde lite utanför centrum så för att komma in dit var vi tvungen att åka taxi. Vi tillbringade den största delen av tiden inne i stan där vi, precis som i de andra städerna, fotograferade, gick runt och åt god mat.

Tips på sevärdheter:

Ljubljanica
En fantastiskt fin flod som går genom staden. Vid sidan om den kan man dessutom hitta många mysiga restauranger och caféer.

Preseren-Torget
Detta är ett av alla vackra torg som finns i Ljubljana och som man bör åka till om man besöker staden. Torget omges av många fina byggnader.

Restaurangtips:

Most
Detta är en restaurang som man hittar nästan alldeles i centrum av staden och är en som jag verkligen kan rekommendera. Väldigt god mat och bra service.

TRIESTE

Efter en bussresa på ungefär 1,5 timme kom vi fram till den fina kuststaden Trieste, i norra Italien. Där stannade vi en natt. Bortsett från tidigare på tågluffen så stressade vi inte runt så mycket i den här staden. Vi tog det ganska lugnt, även fast vi bara var där ganska kort tid. Vi var mest inne i stan där vi gick runt, kollade i butiker och tog bilder.

Restaurangtips:

Di Napoli
Det här var restaurangen vi gick till för att äta middag den kvällen vi var i Trieste. Jag beställde en Pizza Caprese som var supergod, med mycket mozzarella, tomat och basilika. Om man vill äta en riktig god italiensk pizza så är det här en restaurang jag kan tipsa om.

RICCIONE

Efter att ha åkt tåg i några timmar från Trieste, stannade vi i Venedig och gjorde ett tågbyte. Vi hade inte så lång tid på oss att hitta rätt spår som tåget skulle avgå ifrån. Vi var därför stressade och fick springa runt mycket men vi hittade tillslut rätt. Detta tåg stannade i Rimini, där vi sedan bytte tåg igen, till Riccione. Där stannade vi i 3 nätter. Under dessa dagar var vi bland annat på stranden, fotograferade mycket, shoppade, åt jättegod mat och en kväll spelade vi Air Hockey inne på en spelhall.

Restaurangtips:

Patty Da Diego
Det var här vi åt middag den första kvällen. Jag åt en väldigt god skaldjursrisotto. Patty Da Diego en jättefin strandrestaurang, nästan alldeles vid vattnet, med bord ståendes i sanden.

ZAKYNTHOS

Nästa tåg från Riccione stannade i Ancona. Från den tågstationen tog vi sedan en taxi till hamnen. Senare på eftermiddagen den dagen gick vår båt, Superfast Ferris, till Patras. Båtresan tog ungefär ett dygn och under natten sov vi i couchetter, som vi delade med några andra. Tidigt på eftermiddagen, den kommande dagen, var vi framme i Patras. Vi åkte buss därifrån till Lechainá och därefter tog vi en taxi till Killíni. Vi gick på en färja som tog oss till Zakynthos, den otroligt vackra grekiska ön som personligen är en av de absolut finaste platserna jag känner till. Vi stannade där i drygt en vecka. Denna vecka bestod av många turer med hyrbil till sevärdheter, fina sand- och stenstränder och klippor. Vi åt mycket god grekisk mat, tog många bilder, solade och badade.

Tips på platser att besöka:

Porto Limnionas
Det är en jättefin vik med turkost klart vatten

Skeppsvraket MV Panagiotis
Ett ställe man bör besöka, när man är i Zakynthos, är utkiksplatsen vid det gamla skeppsvraket MV Panagiotis

Makris Gialos
Om man inte gillar sandstränder, som jag, så kommer man garanterat gilla den den här. En väldigt fin stenstrand, vilket medför att vattnet blir kristallklart.

Blue Caves
Dessa vackra grottor får man absolut inte missa. Det finns en strand som är väldigt nära grottorna och som vi brukar simma ifrån, de tidigare gånger vi varit där. Man för att komma ner till stranden måste man klättra ner för väldigt branta och vassa klippor och genom taggiga buskar. Om man inte är beredd att ta dessa risker kan man självklart åka med båt dit.

Restaurangtips:

Peppermint
Det här är en restaurang i Argassi, som jag vill tipsa om. Jag har varit i Zakynthos två gånger innan. Båda gångerna har vi besökt restaurangen och aldrig blivit missnöjd. Restaurangen erbjuder god mat och har väldigt trevlig personal.

Allmänt tips
Om man besöker Zakynthos är att hyra ett fordon nästan ett måste för att kunna ta sig runt ön. Om man ska stanna en hel vecka kommer man inte få ut någonting av att stanna på samma ställe. Det finns så många olika ställen, som är värda att besöka, runt om hela ön och det blir svårt att kunna ta sig till dessa utan ett transportmedel. Självklart kan man åka taxi om det är kortare sträckor. Men ön är stor och har mycket att erbjuda.

KÖPENHAMN

Vi flög direkt från Zakynthos till Frankfurt. Där tog vi ett tåg som gick till Berlin och sedan klev vi på ett nattåg till Malmö. Vi delade kupé, där vi hade bokat liggplatser, med tre andra. Sent på kvällen åkte tåget in på en färja som gick mellan Sassnitz och Trelleborg. På morgonen dagen efter var vi framme i Malmö. Efter några timmars väntan tog vi sedan tåget mot Köpenhamn, som var den sista staden vi besökte på tågluffen. Under den eftermiddagen vi var där var vi bland annat i stan, shoppade och var på Tivoli.

Platser att besöka:

Strøget
Strøget är en gågata som ligger ganska centralt i Köpenhamn och som dessutom sägs vara en av världens längsta. Strøget är ett väldigt populärt turistmål.

Nyhavn
Detta är en hamn som också ligger centralt i Köpenhamn och är något som självklart är värd att besöka.

Tivoli
Tivoli är en nöjespark som också är den mest populära attraktionen i Danmark. Om man är i Köpenhamn så måste man verkligen besöka Tivoli, då det är en riktigt unik upplevelse.

När vi checkat ut från hotellet som vi bodde på i Köpenhamn, gick vi mot tågstationen. Vi köpte mackor på 7-Eleven och dricka i en drickautomat, innan vi gick på tåget mot Malmö. Från Malmö åkte vi tåg till Stockholm och därefter, med ett annat tåg, vidare mot Sundsvall.