TÅGLUFF MED INTERRAL FRÅN BERLIN TILL BARCELONA

I våras köpte jag och två av mina bästa vänner, Emma och Johanna, varsitt interrailkort och i augusti bar det i väg.

BERLIN

Vi flög ner till Berlin en tisdagskväll och kom fram till ett supermysigt hostel i Friedrichshein, där man bodde ovanför puben som hade öppet cirka dygnet runt. I lobbytaket satt milkakor i gosedjursformat, så konstigt men härligt.

Den första morgonen tog vi oss till närmaste Kaisers och handlade frukost som vi efter en förvirrad halvtimmespromenad åt i en park. Jag älskar att gå i matbutiker utomlands. Det finns så många roliga saker att upptäcka där, (förutom vinhyllorna alltså) som yoghurt med godis i och en massa olika puddingar. Så sånt köpte vi och åt till frukost.

Efter en upptäcktsfärd runt Friedrichshein tog vi oss tillbaka till hostllet och planerade kvällen. Den började med falafelrullar och slutade på Club der Visionäre. Klubben som ligger vid en kanal har ett pyttelitet teknodansgolv där alla dansade, och en massa belysning i pilträden som ramade in trädäcket som den låg på. Fint.

Nästa dag var vi småbakis och åkte vi in mot Mitte för att se sånt man ska se i Berlin, som gamla murrester, Brandenburger Tor och Holocaust-Mahnmal. Sedan bestämde vi oss för att gå till Kreuzberg. Vi gick vilse och fick ta t-banan in till centrum igen, men avslutade dagen med sjukt goda burritos. Ändå värt.

Sista dagen i Berlin åt vi varsin brezel och apfeltasche i Görlitzer Park i Kreuzberg.

Och så vandrade vi planlöst omkring, fotade rosa gator och tittade på folk. Ååh vad snygga alla var i sina hoodies och hipsterfrisyrer! På kvällen åt vi döner och Johanna kom på resans och kanske sommarens bästa mått mpk = mat per krona. Sedan hängde vi på hostlets pub och drack öl med glada ryssar.

PRAG

På tågluffens fjärde dag var det dags att faktiskt luffa! Vi tog tåget till Prag. Den sträckan var nog resans finaste, jag blev helt pirrig av att titta ut genom fönstret, det fanns liksom vatten, berg, borgar och broar som gick däremellan. Prag är helt knäppt vackert också, som klippt ur en sagobok. På bilden ser man Karlsbron och en del av gamla stan.

Det här var vår gata i Prag! Vi bodde mitt i smeten i Malá Strana ganska nära Karlsbron.

Första kvällen åt vi gulasch, och drack öl såklart.

Om dagarna gick vi på upptäcktsfärd i och utanför turiststråken. Vi trängdes med en massa tyskar upp till slottet för att kunna posera framför den här utsikten.

Vi gick ut i Prag också. Först åkte vi till Cross Club, för det stället hade alla hipsterguider nånsin rekommenderat och det var verkligen något alldeles särskilt. Det fanns en massa metallinstallationer, märkliga kugghjul och snurrande saker på väggarna och i taket. Men vi var där en söndag, det inte var så mycket drag och snubbarna var lite väl efterhängsna, så vi bestämde oss för att röra oss tillbaka mot de turistiga delarna av staden och gick ut på Prags största klubb istället. Där var det sunkigt men vi dansade ändå tills benen var skakiga. Sedan vandrade vi hem över Karlsbron och stirrade oss blinda på staden som är minst lika vacker nattetid.

Sista dagen i Prag åt vi trdelník, bakverk som finns att köpa på gatan lite överallt i staden. De är så himla goda! Som maxade varianter av kanelbullar.

HEIDELBERG

Vi tog en buss från Prag till Heidelberg en relativt liten stad i Tyskland. Det var smidigt, man kunde använda interrailkortet till bussresan bara man platsbokade i förväg. Bussturen tog ganska lång tid, men jag gillar nästan den delen med resor bäst. Då får man lyssna på musik i flera timmar, titta ut genom fönster och bara tänka på hur najs det kommer vara att komma fram. Väl framme i Heidelberg blev både jag och Johanna sjuka, men vi hann ändå se rätt mycket av staden.

Heidelberg är en av få tyska städer som klarade sig undan andra världskrigets bombningar. Så Altstadt (den äldsta stadsdelen) är ganska välbevarad. Och det finns en slottsruin! Här är den nedifrån. Förresten, lite faktafika: Drottning Silvia är född i Heidelberg!

En av de märkligaste sevärdheterna under resan var det gamla studentfängelset i Heidelberg som användes fram till början av 1900-talet. Studenter kunde till exempel hamna där om de hade varit för fulla eller om de deltagit i dueller (!). Fängelsets väggar och tak är fullklottrade med studenternas profiler, upproriska texter och kärleksförklaringar. <3

PARIS

Två dagar senare tog vi tåget till Paris. Johanna har bott där tidigare så hon ficka agera guide.

Vi bodde i de latinska kvarteren. Om jag minns rätt kommer man till hostlet om man följer den här gatan uppåt.

Vi åt bruncher i flotta parker. Här var det Jardin du Luxembourg.

Såg såklart sevärdheternas sevärdhet.

Vi klättrade upp för trapporna i Montmartre och åt kolapudding vid Sacré-Cœur.

Promenerade längs med och över Seine.

Och så var vi i Jardin des Plantes och gick genom såhär fina växthus!

Hej från två växtvänner!

BARCELONA

Sista stoppet för vår resa var Barcelona.  Perfekt, för nu hade vi hunnit bli rätt slitna och trötta i fötterna av alla stadsvandringar och ville mest ligga på stranden, sola topless och bada.

Så det gjorde vi.

En annan dag åkte vi till Park Güell, men jag fotade mest utsikten. Och en kväll som tyvärr inte finns dokumenterad i bild firade vi Johannas födelsedag med tapas på el Bodegón (tips!!!). Det var himla härligt! Vi fick så mycket mat (och sangria) att vi nästan grät en skvätt när servitören frågade om vi ville ha en doggy bag till osttallrikarna (eehm ja osttallrikar i plural).

Sista dagen i Barcelona åt vi tacos på Pikio taco, det kan vara tacosarnas himmelrike. SÅ gott- och en värdig avslutning på den matresa som vår tågluff hade förvandlats till.

PS: Flera av bilderna har Emma tagit, kolla in hennes instagram: @emmasundkvist för mer. Johanna (@johannaahog) har också bidragit. Resterande bilder är mina, jag finns under @milenazart.