5 juni – Begav jag mig från Sverige mot Köpenhamn för att träffa min tågluffarkompis. Vi hade aldrig träffats innan så det var väldigt pirrigt i magen. Väl i Köpenhamn strosade vi runt och såg oss omkring. Vi valde att stanna en natt i Danmark då vi redan hade varit i Köpenhamn.

Tidigt dagen därpå gick tåget mot Hamburg, vi hade inte bokat sittplatser så vi fick sitta ca 7h på golvet i tåget, men det är en upplevelse i sig! Fick en att känna att man verkligen tågluffade och vi träffade flera backpackers som också skulle iväg och luffa. Väl framme i Hamburg var vädret inte så roligt men vi gick runt i staden och åt gott på kvällen! Här stannade vi i två nätter och det räckte gott och väl tyckte vi.

Efter Hamburg tog vi tåget mot Nederländerna där vi stannade i regniga Amsterdam. Jag hade hört talas om att det var mycket cyklar där men blev en stor chock när jag insåg hur mycket cyklar det faktiskt är.

Riktigt coolt att se att nästintill alla cyklar! Amsterdam är en av mina favoritdestinationer som vi såg under resan. Varför? Jag älskade att det var kanaler överallt, mysiga små gator, trevligt hostel och alla var bara genuint snälla. Så hit rekommenderar jag verkligen att åka! Efter två nätter i Amsterdam åkte vi vidare mot Rotterdam där vi körde ett snabbt stopp över dagen innan vi for vidare till Belgien. Rotterdam var coolt att se då är väldigt mycket hög hus och coola byggnader. Jag hade hört att de kallades för ”mini-Manhattan” och det stämde in lite!

När vi sedan åkte vidare mot Belgien hade jag noll förväntningar. Vet inte varför men inte hört talas så mycket om just Belgien. Vi bodde i Bryssel och jag tyckte att det var helt fantastiskt här. Vi hade picknick i en mysig park, strosade på stan och besökte EU-museet. Väldigt intressant och lärorikt och detta är en stad jag definitivt kommer att vilja besöka igen!

Den 13 juni tog vi tåget från Bryssel mot Colmar i Frankrike, med byte i Luxemburg. Allt gick superbra, väldigt smidigt. Från Luxemburg åkte vi sedan snabbtåg och det var coolt att det gick så snabbt. Colmar är en liten by jag av en slump hade fått upp i mitt Tiktok-flöde och blev helt kär. Såg ut som en Disneyfilm, en liten pepparkaksby och lika fin var den i verkligheten! Här stannade vi bara en natt då de va så litet, men väldigt gullig by och hit måste ni åka!

Efter Colmar tog vi tåget till Zürich i Schweiz. Denna stad förvånade mig också mycket då jag aldrig tänkt på hur vackert Schweiz faktiskt är. Klarblått vatten, stränder, fina parker och så besökte vi såklart Lindtmuseumet då vi är största chokladfansen! Tips att åka dit då man fick äta hur mycket choklad man ville, MUMS! Enda negativa med Schweiz var att det var ganska dyrt så vi hade bara råd att stanna en natt tyvärr.

Nu till en av höjdpunkterna på resan. Den 15 juni tog vi tåget från Zürich till Chur för att åka Bernina Express. Ett tåg som tog oss genom så otroligt vackra vyer genom bergen ner till Tirano i Italien. Detta var magiskt då de var ett panoramatåg! Ett måste om du frågar mig!! Från Tirano tog vi tåg till Milano och väl i Milano kom värmeböljan till Europa. Blev en liten chock för kroppen att det helt plötsligt var 40 grader+ och sol… men vi klarade det! Inte roligaste vädret att tågluffa och bära en tung ryggsäck på men de går om man vill 😉 Väl i Milano åt vi god mat, såg den kända katedralen och tog det lite lugnt i värmen. Vi körde en dagsutflykt till Comosjön och WOW vad vackert det var. Helt otroligt! Har du chansen att åka färjan till Bellagio så gör det.

När vi väl skulle hem så brann de på tågspåret så alla tåg för kvällen var inställda… Enda oturen vi haft under denna tågluff så det var ändå skönt. Vi satt o väntade i typ åtta timmar och tillslut kom det ett tåg!

Efter Milano begav vi oss vidare mot Verona och tog en dagstripp till Gardasjön som var så vacker, här togs även sommarens första dopp. Så härligt! Vi stannade inte så länge här då det inte var världens roligaste stad. Så vi begav oss istället mot Venedig, otroligt fin stad med alla broar och jag tog en dagsutflykt med båt över till Burano. En ö där alla hus var färgglada, helt otroligt vackert och är så glad jag drog dit!

Efter Venedig drog vi vidare mot västra Italien där vi stannade i flera städer i Cinque Terre, tyvärr hade vi lite otur med vädret så var inte så underbart som vi hade hoppats. Men fortfarande så otroligt vackert, god mat och fina stränder.

Efter Italien drog vi vidare mot Frankrike, detta var mitt favoritstopp under hela resan. Det gick snabbt att ta sig dit, med bara ett byte i Ventimiglia. Vi firade midsommar i Nice med massa andra svenskar och bara chillade på stranden varje dag. Vi tog dagsutflykter till både Villefranche Sur Mer och Monaco. Så smidigt att bara åka till alla fina kuststäder på rivieran då de bara tog 10-20 min med tåg och de gick väldigt ofta! Tips!


Efter franska rivieran så drog jag vidare mot Paris. Här tillbringade jag nästan en hel vecka med först min mamma men sedan själv. Jag strosade runt i staden, shoppade i små gulliga secondhandbutiker och fikade på café. Ett tips är att köpa med en kaffe och croissant och sätta dig vid floden Seine och bara njuta! Eller varför inte picknick framför Eiffeltornet på kvällen! Jag älskar verkligen Paris och det var så fint att få uppleva det på sommaren.

Efter Paris så begav jag mig faktiskt ner till Franska rivieran igen då jag blev helt förälskad. Jag kunde helt enkelt inte få nog av stranden, det blå havet, människorna och alla vackra solnedgångar. Jag var kvar 2 veckor sammanlagt och då hann jag att besöka Marseille, Saint Laurent du Var och sedan Nice. Jag firade nationaldagen i Nice med picknick på stranden, besökte vattenfallet i Nice, klippor i Marseille och bodde på en båt i Saint Laurent du var. Helt underbart!

Efter Nice skulle jag bege mig mot Italien igen, men denna gång för att möta upp min pojkvän. Jag skulle ta mig från Nice till Rom och jag beslutade mig för att köra tåg hela vägen utan att stanna och sova. Det var lite jobbigt då Ac på tåget var trasig mitt i värmeböljan. Men jag begav mig kl 17 från Nice, bytte tåg två gånger och var sedan framme kl 06. Det gick extremt smidigt och väldigt fort ändå för den långa sträckan! När jag väl kom fram till Rom så tog min tågluff slut! Jag besökte sammanlagt 9 länder, 30 städer och reste 5500km! Rekommenderar verkligen alla som har möjligheten att tågluffa för det är en av de bästa upplevelserna jag upplevt. Jag lärde mig så mycket!