Att tågluffa i Europa har länge varit en dröm jag haft och som 18-åring hade jag i år chansen att få interrailkortet helt gratis av DiscoverEU som delade ut 15 000 kort till Europas ungdomar. Självklart tog jag tillfället i akt och endast några dagar efter ansökan så stod jag där med beskedet om att jag tilldelats ett kort. Min resa började redan här.

Två veckor från det ögonblicket skulle jag resa. Jag hade ingen koll på hur det funkade, ingen koll på vart jag skulle resa, men jag visste att detta var något jag skulle göra helt själv. De två veckorna bestod av research, hitta inspiration och läsa mig till de destinationer och platser jag ville besöka. Och tro mig, en välgjord planering är guld värd när du väl är ute på resande fot.

Efter många förväntansfulla timmar packade jag min väska och det var äntligen dags att ge mig iväg mot mitt första stopp: Amsterdam.

AMSTERDAM

Boende:
En lägenhet i Hilversum (30 min utanför Amsterdam med tåg) – Airbnb 211kr/natten

Jag hade sammanlagt två heldagar i Amsterdam, men jag önskar jag hade haft mer tid på mig att utforska denna fantastiska stad!

Eftersom Amsterdams kanaler går genom hela staden, köpte jag en hop on – hop off biljett till båtarna som hela tiden cirkulerar runt kanalen. Linjen hade sammanlagt 6 stopp vilket gjorde att jag kunde se de olika delarna av staden genom att transportera mig med båt.

Den första dagen gick jag även en free walking tour som varade i ungefär 3 timmar. På detta sätt fick jag lära känna både staden och andra människor som besökte den.

Den andra dagen umgicks jag med två tjejer från Frankrike som jag träffat under den guidade turen. Vi besökte berömda turistplatser som Iamsterdam bokstäverna och tog en lunch i den mysiga parken Vondelpark.

Amsterdam är så fruktansvärt vackert och människorna var så trevliga! Nederländare är även mycket duktiga på engelska! Denna stad var en perfekt start på resan och jag kan med säkerhet säga att jag kommer återvända!

Mina tips:
Amsterdam bjuder på mycket kultur! Jag skulle rekommendera att gå till någon av stadens kända museum. Kom ihåg att vissa museum behövs förbokas online då efterfrågan är väldigt hög. Blir det ett andra besök i Amsterdam kommer jag definitivt besöka Anne Franks huis, Riksmuseet eller Van Gogh museum.

Jag skulle även rekommendera att hyra en cykel en av dina dagar. ALLA cyklar i denna stad och det finns så mycket att se i utkanten av staden som du inte hinner till fots.

ZURICH

Boende:
Youthhostel Zurich – hostelworld 480kr/natten (Schweiz är väldigt dyrt överlag)

Eftersom det inte gick några nattåg från Amsterdam direkt till Italien var jag tvungen att mellanlanda en natt i Schweiz. Jag valde Zürich som ligger precis vid Zurichsjön och är omringat av berg vilket gör staden mycket vacker! Jag hade endast ett par timmar att spendera här och valde då att se några av stadens vackraste delar där sjön och landskap möter staden.

Värt att tänka på i din planering är att Schweiz inte är ett EU land och man har därmed inte fria samtal, sms och fri surf här. Det är också fruktansvärt dyrt här. Detta var överlägset det hostel jag spenderade mest pengar på för en natt och jag valde även att inte äta ute eftersom en vanlig pizza kostade nästan 300 kr (!?).

ITALIEN

Italien har länge varit ett land jag verkligen velat besöka. Allting är lockande – historia, mat, landskap, kultur. Därför var Italien ett självklart val när jag planerade min tågluff. Tågresan mellan Schweiz och Italien var helt fantastisk! Och när jag närmade mig Italiens gräns fylldes jag av en underbar känsla. Jag visste att jag skulle trivas här.

MILANO

I Milano spenderade jag ett par timmar då jag hade lite tid över tills mitt nästa tåg gick. Jag tog mig självklart till Milanos välkända domkyrka, Duomo di Milano, och det blev minsann en upplevelse! Jag uppfattade hela platsen vara väldigt livad och jag träffade många människor som jag stannade och pratade med. De få timmar jag var här kändes som mycket längre då det var väldigt händelserika och intensiva timmar.

GENUA

Boende:
Victoria hostel – hostelworld 270kr/natten (Detta hostel är verkligen att rekommendera! Personalen var otroligt trevliga och jag bara älskade hela stället! En egen klass i jämförelse med de övriga hostel jag bodde på under resan.)

Genua, eller Genova på Italienska, var absolut en av mina favoritplatser på resan. Jag började med att gå en free walking tour för att få en någorlunda överblick över staden. Även här träffade jag och pratade med människor från hela världen. Turen tog omkring 4 timmar och jag måste ändå säga att det var lite utmattande då det var fruktansvärt varmt denna dag. Men staden var så vacker och vi fick ta del av både historisk fakta och observationer från guiden vilket absolut vägde upp det hela.

Under min vistelse i Genova hann jag även med att besöka två stränder. Boccadasse låg en bussresa bort och var en liten mysig strand. Den gamla fiskebyn var underbart vacker med de färgglada husen precis vid havet. Absolut värt ett besök.

Den andra stranden jag besökte var ungefär en halvtimme bort med tåg. Även Camogli var en liten fiskeby och jag tillbringade en hel dag här. Stranden var mycket större än den i Boccadasse och längst kusten låg flera restauranger, gelaterias och små butiker. Vattnet var turkost och precis vid stranden låg även ett gammalt fort på en höjd som bjöd på en fantastisk utsikt över medelhavet.

Mina tips:
Du kan inte besöka Genova utan att äta pasta med pesto. Den himmelska maträtten härstammar härifrån och du kommer inte bli besviken.

Genova är även en bra bas för att utforska den Italienska Rivieran. De berömda byarna ”Cinque terre” kan lätt nås med tåg, men under semestermånaderna är det proppat med turister vilket fick mig att avstå denna gång.

PISA

Även Pisa blev endast ett snabbt stopp, men jag hann med en god pastarätt och självklart lite turistande vid lutade tornet.

FLORENS

Boende:
Academy hostel – Hostelworld 280kr/natten

Jag bodde precis vid domen i Florens och hade nära till allt. Min korta vistelse medförde att jag inte hann med att se så mycket av staden. På dagarna var det även så pass varmt att det helt enkelt inte gick att vara direkt i solen.

Jag träffade två norskor på mitt hostel som jag på kvällen gick ut och åt med tillsammans med två australiensare. Bland det roligaste med att just resa själv är att man lär känna nya människor och det var lättare att prata med främlingar när jag inte hade någon att luta mig på bredvid mig. Norskorna skulle sedan vidare åt samma håll som jag så de erbjöd sig att köra mig till Ancona där jag skulle ta färjan över till Split i Kroatien.

Mina tips:
Domen är otroligt vacker och verkligen värd ett besök. Vill man även gå upp i den gäller det att förboka ett par dagar tidigare då biljetterna tar slut fort (vilket de tyvärr hade gjort när jag var där).

SPLIT

Boende:
Levanda Dorm – Airbnb 257kr/natten

I Split mötte jag upp två bekanta hemifrån som också var ute och interrailade. Vi spenderade några dagar ihop och träffades varje kväll för att gå ut och äta. Tillsammans besökte vi tre stränder i närområdet.

Första var Bacvice, den mest populära stranden i centrala Split. Det var oerhört mycket människor på denna strand och vi fick lägga oss på stenplattor precis i utkanten. Vattnet var dock väldigt klart och det fanns en klippformation som man kunde hoppa från.

Andra dagen åkte vi till Brac. En Ö utanför Split som vi tog färja till. Vi la oss på stranden ”Tri mosta” i Supetar. Detta var den finaste stranden jag besökte under min vistelse i Kroatien med det klaraste vattnet på hela resan! Det fanns stränder, restauranger och aktiviteter längst hela kusten!

Den tredje stranden vi besökte var Kasjuni som ligger längst ut på splithalvön.

Jag blev tipsad att besöka Krka nationalpark av en kompis. Jag bokade en dagstur med en guidefirma där buss och guidad tur ingick. Krka ligger ungefär en timmes bussfärd från Split och för enkelhetens skull skulle jag rekommendera att boka resan med ett företag ifall du funderar på att besöka platsen.

Självklart lyckades jag pricka in den hetaste dagen på hela min resa så promenaden runt parken gick ganska fort då det enda jag kunde tänka på var att svalka sig i det friska vattnet vid vattenfallet efteråt. Det var otroligt mycket folk här och min guide sa att det kunde bli upp mot 15 000 (!) besökare om dagen.

Det var otrolig vacker natur men jag kan inte påstå att det var något speciellt med platsen. Det var coolt att få bada vid det stora vackra vattenfallet, men den tjocka folkmassan förstörde upplevelsen lite.

Den bästa dagen i Kroatien (faktiskt en av de bästa dagarna på hela resan) spenderade jag i Omis, en liten stad utanför split. På förmiddagen var jag uppe i bergen och paddlade forsränning i floden Cetina. Jag paddlade tillsammans med två britter, två amerikaner och vår guide från Split. Vi hade supertrevligt och det var verkligen en upplevelse jag sent kommer glömma!

Längst sträckan paddlade vi inte bara genom forsar, utan vi stannade på ett antal ställen. Bland annat gick vi in i en grotta där man var tvungen att simma i vatten som endast var 10*C. Sedan klättrade vi upp och igenom grottan som endast var upplyst av de få ficklamporna guiderna placerat ut.

Vi stannade även vid klippor där man kunde hoppa från 6 meters höjd. Vattnet i floden var ganska kallt, men eftersom solen låg på under hela turen, gjorde detta ingenting! Guiderna tog bilder under hela färden vilket vi sedan fick titta på när turen var klar.

Eftermiddagen spenderade jag i staden Omis, och jag blev förälskad! Platsen var omringad av hav och berg och de smala gatorna i gamla stan var ljuvliga att strosa runt på. Det var inte heller mycket turister här vilket gav en oerhörd positiv känsla till platsen. Jag gick upp i fortet Mirabella vilket bjöd på en magisk utsikt över Omis. Jag avslutade min dagsutflykt med ett dopp i havet på stranden som sträcker sig på ena kustkanten.

BAD GASTEIN

Boende:
Euro Youth Hostel and Krone – hostelworld 200kr/natten

Mitt sista stopp på resan var självklart. Från första stund visste jag att jag ville vandra i Alperna! Jag valde Bad gastein då jag har hört och läst mycket gott om platsen och visste att det även var mycket svenskar här.

Det första jag gjorde var att gå ner till centrumet och stannade självklart vid vattenfallet Bad gasteiner wasserfall som är beläget mitt i byn. Bad gastein var platsen jag mötte absolut minst människor, och de jag träffade var i princip bara svenskar.

Dagen därpå åkte jag upp till Stubnerkogel bergstation med bergbanan som låg precis utanför mitt hostel. Jag gick först till en av utsiktsplatserna och gick även över hängbron eftersom det inte var så mycket folk uppe där än.

Jag valde sedan att vandra uppför Zitterauer Tisch vilket tog ungefär två timmar. Det var en härlig upplevelse att sitta helt själv uppe på toppen, men det hade nog varit roligare att dela upplevelsen med någon. Tyvärr var det ganska mulet men det påverkade inte den härliga känslan av att vandra i Alperna särskilt mycket. På vägen ner började det regna och jag var lite orolig för att det skulle börja åska där ett tag.

Runt platsen gick det hästar överallt och jag var självklart nere till dem och hälsade på. De var så mysiga och tama och jag stannade nog hos dem i över en timme. Det var så vackert med de höga Alperna i bakgrunden.

Efter det fantastiska avslutet på min resa var det dags att bege sig hemåt. Den längsta (och segaste) tågresan hittills. Men efter många om och men nådde jag Älmhult igen där min familj stod på perrongen och mötte upp mig.

VAD TYCKTE JAG OM ATT TÅGLUFFA?

Jag tar med mig otroligt mycket från min tågluff. I början var det verkligen ett kliv ut ur min comfortzon, men det resulterade bara i att den vidgades.

Jag har sett och lärt mig otroligt mycket från mina veckor ute i Europa och en av de viktigaste kunskaperna jag tar med mig är hur litet Europa är. Efter bara några timmar kan du befinna dig i ett helt nytt land och uppleva en helt ny kultur vilket är skönheten med vår vackra kontinent. Europa bär även på en enorm historia vilket jag anser är viktig att ta del av. Vi lever mitt bland den. Byggnader och miljöer från olika tider som vi har runt omkring oss bär på en berättelse som inga efterlämnade skrifter kan ersätta. Har du chansen att uppleva det, så tveka inte!

Jag tror det är viktigt att vi kommer ut, och får se oss omkring i världen. Det ger oss en förståelse för andra länder, kulturer och människor vilket bidrar till ett mer humant samhälle utan de tydliga avgränsningarna mellan ”vi” och ”dem”. Resandet lär oss att se likheter istället för skillnader.

Att resa själv har både sina för- och nackdelar. Det är klart att det kändes ensamt ibland. Baksidan med att resa själv är alla ensamma middagar på restauranger, i vissa lägen hade det varit skönt att dela ansvaret med någon annan och jag har ingen att dela minnena med nu i efterhand. MEN Jag träffade många människor från hela världen som jag fortfarande har kontakt med, vilket jag förmodligen inte hade gjort om jag rest med någon annan. Jag kunde även bestämma helt vad jag ville göra och vart jag ville åka. Jag hade inget annan att anpassa mig till. Det blev min resa. Att resa själv utvecklade mig som människa och jag tycker det är något alla borde testa på någon gång i livet.

Jag tänkte avsluta med ett av mina favoritcitat som jag tror många där ute kommer känna igen sig i:

”Traveling: It leaves you speechless, then turns you into a storyteller” (-Ibn Battuta)

 

TIPS TILL DIG SOM PLANERAR DIN TÅGLUFF

Lägg mycket tid på din planering och läs på om dina destinationer. Jag lånade reseböcker och guideböcker på mitt lokala bibliotek och läste på om sevärdheter, aktiviteter och landet i sig. Jag lovar att det blir mycket roligare att besöka en plats om du vet lite om den! Jag kan även tipsa om Aftonbladets reseguider online (du måste dock ha aftonbladet + för att läsa dessa)

Tänk på att alla de länder som är tillåtet att resa till på interrailkortet inte ingår i EU. Detta innebär att ditt abonnemang eventuellt inte gäller i det specifika landet. När jag reste i Schweiz hade jag till exempel inte gratis internet och fria samtal vilket komplicerade min vistelse lite.

Ha lite planer om vad du vill göra innan du reser. Vissa museum eller aktiviteter måste förbokas vilket kan vara försent när du väl är i staden.

Är du student? Glöm då inte att ta med ditt mecenatkort! Överallt i Europa går det att få rabatterade priser på exempelvis museum, dagsturer eller transportmedel med kortet.

Jag velade länge om jag skulle ta med min systemkamera på min tågluff, och jag är glad över att jag inte gjorde det. Istället fotade jag bara med mobilen och min Gopro. Är du som jag och tänker på stöldrisken, den extra vikten osv? Då skulle jag absolut rekommendera att dumpa kameran hemma och endast fota med din Gopro. Den är tymplig och du kan ha med den vart som helst, till och med på dina badäventyr.

 

TIPS TILL DIG PÅ RESANDE FOT

Fråga turistinformationen om tips när du kommer till en ny stad! Jag gjorde detta på de flesta ställena jag besökte och de hjälper dig att hitta aktiviteter och upplevelser som passar just dig.

De flesta stora städerna har grattis guidade turer där du endast betalar guiden med dricks i slutet av turen (vanligtvis gav folk 5€ eller högre). Detta var ett utmärkt sätt att lära känna staden såsom nya människor från hela världen! Googla bara ”free guided tour” och den staden du besöker så kommer alternativ upp! Jag rekommenderar detta starkt!

Vissa städer besökte jag endast över dagen och ville helst då inte gå runt och kånka på min stora ryggsäck. Bra att veta då är att många tågstationer har förvaring för väskor där du under några timmar kan lämna den för en liten slant. (Jag betalade runt 6€ för ca 5h).

Ha alltid Euros på dig! I Sverige är vi vana med att betala allt med kortet, men så ser det inte ut i resterande Europa. Ha alltid med dig lösa pengar då det ibland dyker upp situationer där du måste betala med kontanter.

När man är i ett nytt land eller på en ny plats kan det ibland vara svårt at tolka hur olika system funkar. Detta hände mig hela tiden. Hur köper man bussbiljetter? Vilken hållplats ska jag av på? Etc. I början använde jag internet och försökte lista ut sådana här saker själv, men med tiden insåg jag hur otroligt korkad jag varit. Överallt omkring mig har jag människor, som vissa av dem, gör detta varje dag. Om du är osäker över något, FRÅGA! Människor hjälper gärna dig (I 99 % av fallen i alla fall).

Visar interrail appen en resa vars tid är knapp mellan ett byte av tåg, borde du kolla upp en backup plan. Hur länge måste du vänta ifall du skulle missa detta tåg? Kanske är det bättre att resa med ett annat alternativ då. Det var många gånger som jag var med om att tåg var försenade och jag därmed missade mitt nästa tåg. En sak du kan göra när tiden är knapp är att kolla upp vilket spår ditt nästa tåg går från innan du når perrongen. På så sätt vet du exakt vart du ska springa och behöver inte stanna för att kolla upp vart du ska ta dig. (detta går inte i Italien då deras tågsystem fungerar på ett annat sätt).

ANVÄNDBARA APPAR

Rail Planner – en självklar app för dig som tågluffar! Här har du koll på bästa möjliga resesätt från din plats till din nästa destination. Den kräver inte heller internet och du kan se de fördelar och rabatter du som har interrailkortet har på din plats.
Hostelworld – Här bokade jag i stort sätt alla mina boenden. Enkel app att använda och du kan hitta hostel för en billig peng.
Airbnb – Är du sugen på att boka eget boende istället? I denna app hittar du privatpersoner om hyr ut lägenheter/villor/rum vilket ibland tillochmed kan vara billigare än hostel.
Couchsurfing – Jag använde faktiskt inte denna sorts boende under min tågluff men jag tycker om konceptet. Du bor gratis hos andra couchsurfers och har då experthjälp när det gäller området. Du sparar även in en hel del pengar på boendet.
Google maps – Jag använde denna varje dag. Se till att du kan använda din kartapp även när du inte har internet!
VolunteerCard – Om du är student och har ett mecenatkort (studentkort) kan du med denna app se fördelarna det för med sig i Europa.
Valuta omvandlare – Bra att ha i länder som inte har €. Jag använde mig mycket av denna app.
Culture trip – Lite som tripadvisor, men jag tycker om denna app mer. Du får upp förslag på vad du kan se och göra i staden, kultur, mat, boende etc. Väldigt användbar i din planering.

Tack för att du ville ta del av min reseberättelse! Jag hoppas din resa blir minst lika bra som min och önskar dig all lycka till. Hälsa Europa från mig!