Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Olgas tågluff

DAG 1

Sedan sommaren 2013 när jag tågluffade mig genom Europa med mina bästa vänner under fem veckor har jag längtat efter att bege mig ut igen, och i juni förra året var det äntligen dags. Jag och min pojkvän hoppade på Snälltågets nattåg i Malmö och vaknade upp dagen efter i ett lummigt, soldränkt Berlin.

Efter att ha slängt på oss våra färgglada ryggsäckar och nypt varandra i armarna för att försäkra oss om att vi faktiskt var i Berlin på riktigt tog vi S-tåget ut till Fredrichhain och vårt hostel, BackpackerBerlin. Ett tips om en vill bo i hippa (och väldigt mysiga!) kvarter för en billig peng! Sedan var det dags att erövra stan.

Efter en stunds promenerande i gassande sol kom vi fram till Förintelsemonumentet där vi villade omkring bland de höga betongblocken. Så viktigt att inte glömma bort vår historia.

Sedan blev det dags för lunch, så vi styrde stegen förbi ännu fler prunkande alléer och klotterfyllda väggar, och hamnade på Yumcha Heroes i Mitte (länk).

Åt varsin smårätt som var förbannat goda men lite för dyra för vår begränsande budget. Men ett alldeles perfekt ställe att sitta på om en vill spana på Berlins hippa stadsbor.

Eftermiddagen ägnade vi åt att springa ut och in i alla secondhandbutiker vi kunde hitta i Mitte, testa alldeles för dyra skor och pausa med choklad- och bananvåfflor på Kauf dich Glücklich Café (länk).

När mobilerna visade att vi gått mer än två mil kände vi oss ganska slut, så resten av kvällen satt vi på olika uteserveringar under kulörta lyktor i Fredrichhain, åt supergod thailändsk mat på Papaya, drack öl och lyssnade på sorlet av en levande och hoppfull sommarstad.

DAG 2

Dag två vaknade vi av regnsmatter på fönsterrutan och började med att rota fram våra regnjackor från bottnarna av våra resväskor. Sen drog vi upp våra kapuschonger och gick ut.

Men regnet tvingades oss snabbt in under första bästa markis, och när en är på semester tyckte vi det kändes helt rimligt att äta pizza till frukost.

Och vilka pizzor vi fick! Aldrig ätit så goda pizzor i hela mitt liv! Så om ni har vägarna förbi Berlin är Il Ritrovo – Cucina Casalinga Popolare definitivt ett måste.

Sedan blev det dags att styra stegen mot dagens mål, till East Side Gallery, som är den längsta och mest välbevarade delen av Berlinmuren.

Tittade på varenda målning, förevigade den populära kyssen och promenerade längs med Spree.

Sen passade vi på att föreviga lite mer hångel i en av stans alla fotoautomater, och slog oss ner på en om möjligt ännu mysigare uteservering än de dagen innan.

Efter ett par timmars planering med Interrail-appen kring morgondagens resa och nästa stopp, som vi då trodde skulle bli Ljubljana, letade vi upp en omtalad liten restaurang med vegetariska hamburgare i närheten av vårt hostel, och hoppades att vår Berlinvistelse aldrig skulle ta slut.

DAG 3

Det var dags att lämna Berlin för en lång dag mot Ljubljana. Men med fem byten och ett första tåg som var försenat fick vi ganska snabbt tänka om rutten.

Så istället för att åka österut åkte vi rakt söderut, genom hela grönskande Tyskland och de magiska Alperna där dimman och regnet byttes ut mot solsken varje gång vi tog oss förbi en bergdal.

Och efter arton timmars tågresande kom vi äntligen fram till våra knöliga hostelsängar i Milano och en pulserande storstad som var så varm att vi knappt visste vart vi skulle ta vägen.

Dagen därpå vaknade vi upp och tog ett snabbt beslut om att vi nog skulle försmäkta om vi stannade kvar här länge till, så efter frukosten tog vi oss till stans mäktiga tågstation.

Och den var om möjligt ännu pampigare invändigt. Tillsammans med alla italienare som var på väg till jobbet gick vi till biljettkontoret och sa ”Two interrail-tickets to Nice please!”.

Fram mot kvällen, efter att ha åkt förbi mängder av pastellfärgade hus, palmer och fruktträd var vi till slut framme på Rivieran.

Så traskade vi längs med folktäta Avenue Jean Médecin och kunde äntligen känna vinden och doften från havet. Och här bodde vi, på Hotel Paradis (länk).Ett riktigt fräscht hostel, som dessutom var relativt prisvärt jämfört med andra centrala hostel i stan.

Efter att ha piffat oss på rummet gav vi oss ut bland alla sommarpirriga turister, slog oss ner på första bästa uteservering och drack varsitt glas vin med vrål från entusiastiska fotbollsfans vid vartenda bord runt omkring oss.

DAG 4

Vår första heldag i Nice, och även dagen därpå såg vi till att fylla med allt det vi tycker om.

Så vi packade våra ryggsäckar med badkläder, fyllde matkorgen med baguetter, ostar, vatten (!) och färsk frukt på Monoprix och sprang i små butiker bortom den stora gågatan.

Och när solen inte stod allra högst upp på himlen tog vi oss ner till havet.

Äntligen dags för turkost vatten, stentäckta stränder och semesterliv med den här favoriten!

Hängde här i flera timmar, och varvade bad med bokläsning och reseplanering. Ända tills att våra magar började kurra igen.

Då tog vi oss tillbaka till Monoprix, köpte jätteäcklig överkokt pasta och en märklig fiskbakelse som vi trodde bara var en vanlig laxbit.

Men det gjorde inte så mycket, för sedan tog vi oss ner till Nice FanZone, köpte dyr öl i specialmuggar och såg Italien möta Tyskland på storbild. Älskar semesterlivet!

DAG 5

Efter tre soldränkta dagar i Nice var det dags att ta sig vidare.

Från Nice, med ett snabbt byte i Leon, kom vi fram till alpstaden Annecy mitt på dagen.

Efter att ha hittat till Annecy hostel (länk), det vill säga stans enda hostel, tog vi oss ner till den gamla stadskärnan.

Så vackra byggnader och så overkligt att se bergstopparna skymta bakom hustaken. Vi styrde stegen åt det hållet.

Och kom ner till Annecysjön. Har ni någonsin sett något så fantastiskt?

Hundra bilder senare, och i ett lyriskt tillstånd, tog vi oss tillbaka till vårt hostel för att laga middag.

Jag var såhär glad som fick fixa riktig tågluffsmiddag igen! Pasta, tomatsås och mozzarella är faktiskt livet.

Mätta tog vi oss ner till sjön igen, hittade en perfekt liten brygga att hänga på och avslutade kvällen med den här magiska utsikten.

DAG 6

Andra dagen i Annecy gjorde vi kanske det bästa på hela resan, hyrde cyklar, knäppte på oss limegröna cykelhjälmar och åkte på cykelvägarna runt sjön.

Efter några kilometer i värmen hittade vi ett grönskande naturreservat med kohagar och blomsterängar, och bestämde oss för att parkera cyklarna.

Hittade en perfekt liten brygga där vi bosatte oss för dagen. Plockade upp vår matsäck, skrev vykort till alla där hemma och, såklart, det bästa av allt…

… varvade solandet med bad i det kristallklara vattnet, om och om igen.

DAG 7

Från Annecy lyckades vi, med hjälp av favoriten interrail-appen, planera en resväg ända fram till Berlin utan att betala en enda platsreservation. Och sånt hurrar ju backpackers med begränsad budget för!

Från Annecy lyckades vi, med hjälp av favoriten interrail-appen, planera en resväg ända fram till Berlin utan att betala en enda platsreservation. Och sånt hurrar ju backpackers med begränsad budget för!

Vi fick tips om att gå till Emils Biergarten (länk) som låg några kvarter bort. Ett ställe som har allt det där jag kopplar till den här stan. Öl och pizza köptes i en övergiven tegelbyggnad, med en stor gårdsplan fylld av kulörta lyktor, stora fotbollsskärmar, och kastanjeträd runt omkring.

Nästa dag såg vi till att ta vara på semestern utan massa måsten, och gick istället gata upp och gata ner och vek in i butiker som såg trevliga ut.

Pausade förstås med syrlig citronglass och varsin kula choklad på Kauf Dich Glücklich.

Pausade förstås med syrlig citronglass och varsin kula choklad på Kauf Dich Glücklich.

Insåg hur kära vi blivit i den här staden och funderade på om det kanske var möjligt att smita från jobbet och skolan och stanna här för alltid.

Resten av dagen hängde vi med två yrväder till kusiner, käkade ännu mer glass och gosade med deras minihamster Habibi.

Och dagen därpå vinkade vi hejdå till charmiga Berlin, skrev in den sista destinationen på våra Interrail-pass och tog nattåget hem till Malmö igen.

Men det var förstås inte sista gången jag tänkt tågluffa i Europa. Redan till sommaren blir det säkerligen en till! Och då får ni gärna följa med på resan på Instagram (@olgasaskia) där jag hittar och tipsar om nya favoritstäder, parker, barer och annat sommarvänligt. Ni vet, allt det där som vi längtar efter just nu!