Dagstur – vart är vi på väg? Kolla ”På Spåret”-videon!
Vi ska på dagsutflykt på vår tågluff i Tyskland. Kolla vår ”På spåret-videon” och se hur snabbt du upptäcker vart vi ska.
Ett par försök till ledtrådar:
1. Här svingade kräftmånaden med stor kraft till sitt slott.
2. Guillou låter sina norrmän starta här, och med klädsel minus -s plus förkortning för Colorados flygplats är vi framme.
(förklaringar längst ned i inlägget)
Ja, det började med att vi skulle iväg kl 8 från stationen i Leipzig, Vi köpte smörgåsar och cappuccino på stationen för att ta med som frukost på tåget. På större tyska stationer finns goda möjligheter att proviantera. Det moderna regionaltåget Saxonia rullade in, och det var många som ville med ombord i morgonrusningen.
Regionaltåg utan förbokad platsbiljett
Biljetterna kollades och det var inga problem, konduktören var införstådd med hur Interrail fungerar. Vi åkte regionaltåg som tar en och en halv timme Leipzig-Dresden, med snabbtåget ICE går det halvtimmen snabbare på samma sträcka, men på regionaltåget behövde vi inte reservera och betala för sittplatser. Och vi blir mer flexibla att välja när vi åker tillbaka på kvällen.
Efter biljettkoll var det dags för frukostmackorna ombord.
Tågets wifi fungerade någorlunda medan vi åkte fram i det platta landskapet och folk steg av och på vid stationer med lite knepiga namn som Priestewitz, Oschatz o Weinböhla. Välordnade samhällen med kyrkan mitt i byn, vägar och järnvägsspår upprustade på senare år, men vi såg också en del öde hus och nedlagda fabriksbyggnader utmed järnvägsspåren.
Svensk arkitektur?
Från Dresden Hauptbahnhof tar vi en kort promenad på 15 minuter från centralstation in mot gamla stan. Vid Kulturpalast från 1969 kan inte Ulrik låta bli att ironiskt påstå att Sverige och DDR hade samma arkitekter under 1960- och 70-talen.
På Kulturpalast har en väggmålning i socialistisk stil bevarats. Är det inte gamle kommunistledaren Walter Ulbricht uppe i högra hörnet? Som tittar ut på kungaslott, tinnar och torn på andra sidan gatan!
Elbe-Florens
Dresden är känt som Florens vid Elbe, med konstmuséer, kungliga slottet Zwinger, Semperoperan och en rad kyrkor. Floden Elbe är en viktig handels- och kulturväg genom Europa, från Prag med Moldau som rinner ut i Elbe, och sen rinner norrut till Hamburg och Nordsjön.
Vi tar oss till slottet Zwinger. Där avslutas nu ombyggnadsarbeten för den klassiska tavelsamlingen. Det är stängt fram till i november 2019, då det hela ska öppna i ny glans.
På plats för 1700-talets största fest
Istället får vi vandra omkring i slottsparken och i ett stort tält inne på slottsgården får vi se en spektakulär vidfilm som återskapar August den starkes parad och bröllopsfestligheter för sin son år 1715. Xperience Zwinger kallas det, en imponerande filmproduktion som får det att kännas att man står där på plats vid 1700-talets ”största bröllopsfest”.
August den starke var Sachsens och Polens härskare i början av 1700-talet. Som förgylld ryttarstaty är August idag en kontrast mot DDR-tidens gråa hus. Lite småregn får oss att söka oss inomhus i Italienska paviljongen utmed Elbe för en rejäl fika och tårtbit, Schwarzwälder Kirschtorte. Det är stora tårtbitar här!
Vi tittar snabbt på skyltfönstret till en butik som säljer Meissen-porslin, det värlsberömda porslinet som tillverkas i staden Meissen en bit nordväst om Dresden. En handmålad vas för 599 euro. Nej, på tok för dyrt och funkar nog inte i tågluffar-packning!
Den återuppståndna kyrkan
Naturligtvis besöker vi Frauenkirche, Vårfrukyrkan eller på franska Notre Dame. Förstörd vid bombningarna i andra världskrigets slutskede, en ruinhög under östtyska tiden och sen återuppförd och återinvigd 2005. Återuppbyggnaden skedde efter insamlingar där väldigt många engagerade sig. Många vill att den återuppståndna kyrkan ska ses som en maning till fred. Utanför kyrkan hänger orden från Matteus-evangeliet att ”Saliga är de som skapar frid”, på tyska och engelska.
Bombningarna av Dresden 1945
När vi går runt i den återuppbyggda gamla stan, när vi ser varuhus och shoppinggallerior på huvudgatan från järnvägsstationen, ja då är det svårt att föreställa sig att Dresden bombades till nästan total förstörelse i februari 1945.
På turistbyrån nära Frauenkirche löser vi biljett till vad som kallas en panometer-föreställning om bombningarna. I entrén ingår bussresa ca 15 minuter genom förorts- och villaområden till en gammal glasklocka.
Inne i glasklocka finns först en utställning och sen en enorm panoramabild, som återskapar förstörelsen av Dresden. Vi får gå upp i ett torn i mitten för att runt om oss se förödelse, ruiner, rök och bränder.
Hela ”Panometer Dresden 1945” är ett försök att ge en balanserad bild. I den inledande utställningen visas med konkreta exempel från Dresden hur nazisterna förföljde och använde våld mot oliktänkande, mot judar och andra som på något vis var emot mot den nazistiska politiken. Sen hur det nazistiska Tyskland startade andra världskriget, agerade med fruktansvärd hänsynslöshet och använde urskillningslös flygbombning mot polska och brittiska städer. Sedan i februari 1945 brittiskt och amerikanskt flyg som under en natt släppte bomber och brandbomber över Dresden. Det beräknas att 25 000 människor dödades.
Som avslutning kan man se en film med några som var med och byggde upp Dresden igen efter 1945.
Efter en stark utställning, som ger både fakta och känslor, så tar vi bussen tillbaka till centrum, och sen ett av regionaltågen tillbaka till Leipzig.
Rolf och Ulrik
Förklaringar till ledtrådar:
+Här svingade kräftmånaden med stor kraft sitt slott. Kräftmånaden = augusti med stor kraft syftar August den starke, svingade sitt slott = namn på slottet Zwingern
+Guillou låter sina norrmän starta här, och med klädsel utan ett s- plus förkortning för Colorados flygplats är vi framme. I Jan Gulillous romanserie om 1900-talet får huvudpersonerna från Norge sin ingenjörsutbildning i Dresden i början av seklet, klädsel = dress utan ett -s = dres, plus förkortningen för flygplatsen i Denver, Colorado, USA = DEN, alltså Dres-den