Mer Leipzig – handboll, hemliga polisen och gudstjänst
Vi fortsätter att upptäcka Leipzig, med utflykt högt upp i det blå. Vi är på handbollsmatch, deltar i söndagsgudstjänst och besöker östtyska Stasis högkvarter som nu är museum.
Dagen i Leipzig börjar med att vi åker upp i höghuset, som finns i närheten av hotellet vid Augustusplatz för att kolla på utsikten. Med 172 meter sägs det vara den högsta bygganden i ”mellersta Tyskland”, den uppfördes runt 1970.
Det kostar 4 euro per person att komma upp till utsiktsplattformen, och Ulrik skrattar och suckar åt att tyskarna så ofta ska ha olika former av polletter eller som här euromynt att betala med för att öppna spärren. Men det finns en växlingsautomat där vi får växla en sedel till lämpliga mynt, och vi kommer upp.
Väl uppe på utsiktsplattformen har vid utsikt över Leipzig och omgivningarna, det är platt och kallas ju platt-Tyskland. I söder ett brunkolskraftverk med rökmoln. I norr den stora järnvägsstationen med alla sina spår.
Svensk och tysk historia från ovan
Svensk och tysk historia är ju sammanlänkade. I Leipzigs södra utkant ser vi det stora monumentet från slaget 1813 vid Leipzig. Det var där Jean Baptiste Bernadotte som svensk kronprins under namnet Karl Johan var med och besegrade sina forna landsmän i Napoleons armé som ryckte tillbaks från Ryssland. Och någonstans tre mil i sydväst anar vi Lützen och slagfältet där Gustav II Adolf dog 1632.
Intill det höga City-Tower utmed Augustusplatsen ligger Leipzigs universitet. Rolf minns den långa byggnaden med en stor Karl Marx-relief. Där stod tidigare universitetskyrkan som trots motstånd och protester sprängdes 1968. Nu har dagens Leipzig efter mycket diskussioner låtit rivit DDR-tidens universitetsbyggnad och istället har det byggts aula och universitetskyrka i modern stil. Allt exempel på hur det i Tyskland ständigt uppstår debatt om vad som ska bevaras från gångna tider med nazism och kommunism, och vad som ska byggas nytt.
Med spårvagn till handboll
Vi tar så spårvagn några hållplatser till Sportforum och handbollsstadion, också här vill automaten ha mynt för biljetter. Men vi klarar det. Biljetterna till matchen i handbollsligan mellan Leipzig och Göppingen fick vi köpa på lokaltrafikens kontor mittemot järnvägsstationen. Att köpa på nätet funkade inte, eftersom webbsidan inte godtog svenska postnummer. Men det löste sig.
Vi tar så spårvagn några hållplatser till Sportforum och handbollsstadion, också här vill automaten ha mynt för biljetter. Men vi klarar det. Biljetterna till matchen i handbollsligan mellan Leipzig och Göppingen fick vi köpa på lokaltrafikens kontor mittemot järnvägsstationen. Att köpa på nätet funkade inte, eftersom webbsidan inte godtog svenska postnummer. Men det löste sig.
Leipzig vinner till slut 26-25. Tyska Handball-bundesliga har flera svenska proffsspelare men inte i dessa lag. Men vi får se landslagsspelare bl.a. från Tyskland, Danmark och Island på plan. 3500 i publiken levde sig med intensivt, och efteråt går hemmaspelarna runt och hälsar på alla som vill göra high-five. Kul att uppleva stämningen, och på så vis förbereda oss inför handbolls-EM i Sverige i januari!
Gudstjänst i freds- och demokratikyrkan
På söndagsförmiddagen deltog Rolf i gudstjänsten i Nikolaikyrkan. Detta är den kyrka som för 30 år sen bjöd in till böner för fred varje måndag. Nikolaikyrkan blev en samlingsplats för oppositionella och medborgarrättskämpar, och efter fredsbönen följde under 1989 folksamlingar och stora demonstrationer på gatorna. Dessa måndagsdemonstrationer i Leipzig var en viktig del i det som kallas den fredliga revolutionen, som ledde till Berlinmurens öppnande och DDR:s sammanbrott.
Idag är kyrkan nyrenoverad och ljus, och fortfarande deltar kyrka och församling i samhällsdebatten. Varje måndag hålls fortfarande fredsböner. Gudstjänstens kollekt gick till stödinsatser bland arbetslösa, ett behov som ökat sas det. En banderoll utanför kyrkan manar till ett öppet och fredligt Sachsen i ett förenat Europa. Krav som är riktade mot högerradikala krafter som Alternativ för Tyskland, ett parti som gick fram i senaste delstatsvalet.
I hela Leipzig uppmärksammas nu 30-årsminnet av de dramatiska händelserna 1989. Det finns många skyltar och minnesmärken, och man kan gå med guidade turer runt centrum.
Rolf var i Leipzig 1 december för att för SVT skildra sångaren och diktaren Wolf Biermanns återkomst till DDR och hans första konsert efter den påtvingade exilen. Det var en kylig decemberdag med råkall dimma men ändå en mycket laddad stämning i staden. Några dagar senare ockuperade en medborgarkommitté högkvarteret för Stasi, den förhatliga hemliga säkerhetspolisen.
Stasi-högkvartet museum
Idag är Stasis högkvarter och häkte omvandlat till museum, och det är så klart något man bör besöka.
Muséet drivs av den medborgarkommitté med modiga människor som insåg att Stasi inte skulle få förstöra sina register och arkiv. Istället har det som fanns kvar överförts till en myndighet så att de som övervakades och förföljdes kan få reda på hur omfattande övervakningen var och vem som hade rapporterat och skvallrat om dem. Guider i muséet visar runt och förklarar föremål som visar hur övervakning och avlyssning praktiskt gick till, hur häktena såg ut osv.
Ett liknande museum finns också i närbelägna Erfurt, där man redan den 4 december 1989 ockuperade dsitriktets Stasi-högkvarteret och häkte. Där finns ett större museum och dokumentationscentrum om Stasi, även det är värt besök om man är i Erfurt.
Rolf och Ulrik