Europarunt.se

Rolf & Ulrik tågluffar till Tyskland

Rolf & Ulrik

Rolf Fredriksson har varit Europa- och Tysklandskorrespondent för SVT, tågluffade på 1970-talet och har rest mycket i Tyskland. Ulrik Andersson har arbetat på Ericsson runtom i världen, även i Tyskland. Ulrik var också tågluffare på 1970-talet och har ofta besökt Tyskland, gärna för att se på fotboll.


Schwerin – slott, svenskkoppling och strosande

Schwerin är en bra stad att strosa runt i. Slottet är hela tiden i blickfånget i stadsbilden, med tinnar, torn och gyllene kupoler. Runtom finns konstmuseum, teater och gamla stan med butiker och restauranger. Dessutom är vi i det som tyskar ibland kallar ”Südschweden”, alltså ”Sydsverige” i Nordtyskland, med många historiska band och kontakter med Sverige.

Vi fick dessutom båda chansen att uppträda som nyblivna slottsherrar och storhertigar av Mecklenburg.

Mer om storhertigar och slott senare. Vi börjar med tågresan Nürnberg-Schwerin.

Omväxlande tågresa

Det var den längsta tågresan för oss i Tyskland, drygt sju timmar sammanlagt. När man tittar ut genom tågfönstret får man se hur landskapet växlar med berg och dalar, små byar och slott på höjderna.

Vi kommer upp till Hamburg igen och passerar på de stora broarna över floden Elbe, samma flod som vi såg när vi var i Dresden.

Tågen håller oftast tidtabell

Vi har fått frågan om tågen håller tiden i Tyskland. Jodå, vi har högst upplevt ett par minuters försening hittills. Men tåget i Nürnberg kommer in 10 minuter för sent, orsaken ska ha varit el-problem. Sen utökas förseningen till 20 minuter, och i högtalarutrop anges långsamgående godståg före oss på spåret som orsak.

Andra resenärer beklagar att de missar anslutningar och jobbmöten. I nyhetsrapporteringen dessa dagar framgår att 79% av ICE-tågen kom i tid 2017, dvs hade högst 5 minuters försening. Förra året ökade förseningarna, och det blev en stor sak här. 75% av ICE-tågen kom då i tid, 25% var mer än 5 minuter försenade.

Men vi har tur, det anslutande ICE-tåget i Lüneburg väntar in oss. Eftersom vi är hungriga kastar vi oss direkt till den tomma restaurangvagnen. Det smakar bra med den enkla focaccia som snabbt kommer på bordet.

Schwerin en småstad med 95 000 invånare

I Schwerin bor vi centralt i en lägenhet inrymd i ett gammalt militärlasarett, en bra utgångspunkt för promenader i staden.

Schwerin med 95 000 invånare är en förhållandevis liten stad jämfört med de storstäder vi besökt tidigare. Staden är huvudstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, en av Tysklands minsta och fattigaste regioner. Det var en del av Östtyskland eller DDR, och det är förbundskansler Angela Merkels hemmaregion. I Schwerin finns nu delstatsparlament och delstatsregering.

Smala gränder – slapp bomber

Schwerin blev inte bombat under andra världskriget och slapp den förstörelse som många andra tyska städer utsattes för. De senaste 30 åren efter kommunismens fall har centrum och de flesta gamla byggnader rustats upp. Korsvirkeshus och gränder finns kvar.

Slottet furstligt skrytbygge

Det stora slottet dominerar stadsbilden och är ett givet besöksmål.  Det ligger omgivet av vatten på en ö i Schweriner See.  Det är byggt på 1800-talet, och slottet motsvarar de föreställningar man har som barn hur slott ska se ut, eller hur Disneys tecknade serier brukar visa slott. Samtidigt är slottet en tydlig symbol för att det länge var furstefamiljen och de adliga storgodsägarna som dominerade i det lantliga Mecklenburg.

Tyskland var fram till första världskrigets slut uppdelat i små furstendömen under den tyske kejsaren i Berlin. Mecklenburg tillhörde de äldsta furstesläktena och på 1800-talet slog storhertigarna av Mecklenburg på stort och lät renovera och bygga ut slottet till ett riktigt skrytbygge.  Dåtidens främste arkitekt F.A. Stüler, som också ritade Nationalmuseum i Stockholm, slutförde ombyggnaden här i Schwerin och ansvarade bl.a. för utformningen av tronsalen.

När man ser 1800-talets alla stilblandningar är det lätt att tycka att det är för mycket av allt. Stockholms slott och den gustavianska stilen får något sparsmakat och elegant över sig. Men det var till de tyska furstehoven svenska kungligheter och adel reste på besök på 1800-talet, och det är intressant att här i Schwerin förstå vilka förebilder det var som hämtades hem till Sverige.

Tre kronors skapare kom härifrån

Andra delar av Mecklenburg-Vorpommern har ännu starkare historiska band till Sverige. Men här i Schwerin finns minnena av Albrekt av Mecklenburg på 1300-talet. Han var både storhertig här och kung i Sverige, och hans pampiga porträtt målat på 1800-talet finns förstås i slottet i Schwerin.

Albrekt var kung under en snårig tid i Sverige, och hans bestående insats är väl att han införde Tre kronor som symbol för kungariket Sverige.  På tavlan i slottet ser vi de tre kronorna som en del av Albrekts vapensköld.

På väg att bli världsarv

Runt slottet finns trädgård och fina promenadvägar utmed sjön. Det finns möjlighet för båtutflykter på det som är en av Tysklands största insjöar, eller man kan ge sig ut på cykelturer i de gröna omgivningarna. Mittemot slottet ligger teaterhus och konstmuseum, också de byggda på 1800-talet. Helheten med slottet och omgivningarna är något som Schwerin nu försöker att få upp på FN:s och UNESCO:s världsarvslista.

Konst som skapade provinsens självbild

På det statliga konstmuséet i Schwerin finns massor med verk av flamländska och holländska målare, det visar var furstehusen på 1600- och 1700-talen köpte sina samlingar.

Intressant är en specialutställning med Carl Malchin, en konstnär som verkade under slutet av 1800-talet. Hans landskapsbilder från kust och åkrar, stadsvyer och lantbruksskildringar ”skapade bilden av Mecklenburg” enligt utställningen. Bilden på potatisupptagning här är ett exempel.

Konsthögskolestudenter har gjort en spännande digital version av konstnärens verk. Över väggarna börjar människor och djur på tavlorna att röra på sig. Ett grepp som verkar vara populärt att använda på många äldre konstnärers målningar.

Fisk på matsedeln

Schwerin ligger i norra Tyskland nära Östersjökusten. På torget finns ett stånd som säljer friterad fisk i bröd, som man får äta på stående fot.

Efter korv, schnitzlar och sauerbraten provar vi gärna något med fisk. På ”Lukas Fisch und mehr” hittar vi det vi söker. Pilgrimsmusslor heter på tyska Jakobsmuscheln, Jakobsmusslor, eftersom pilgrimerna till Jakobs grav i Spanien skulle föra med sig ett musselskal som tecken på att de genomfört vandringen. Vi behöver inte ge oss ut på så lång vandring, utan vi får musslorna med friterad zucchini som förrätt. Sen torsk under kryddtäcke med savoykål och potatis och pumpagratäng. Friskt vin från Rheinhessen därtill.

Vi är nöjda med vårt matval, och vi vandrar tillbaka till boendet genom Schwerins gränder.

Rolf och Ulrik