Hur packar vi inför tågluffen i Tyskland om några dagar?
Du som känner oss vet att vi har gått klädda i second hand och vintage sedan 2011. Vintage är verkligen idealiska reskläder. De är bekväma eftersom de är omsorgsfullt designade och tygerna blir sällan skrynkliga och noppiga. Riktig kvalitet rakt igenom! Dessutom ser de lite eleganta ut och väcker uppmärksamhet, vilket i sin tur kan leda till oväntade och intressanta möten.
Så vad ska vi välja till den här resan? Tweed är ett säkert kort. Och långkalsonger. Men ska vi ta ylle eller silke? Kommer det att bli blött i Lübeck och kallt i Leipzig? Vi har satt en gräns på 12 kg i våra ryggsäckar. Och då ska både en liten laptop, en systemkamera och några halvantika guideböcker med, så att vi kan blogga om vårt äventyr.
Damerna först. I damtidningar från mitten av 1900-talet är det en sak som är säker. Basen i en dams resegarderob är en oöm dräkt i tweed eller gabardin – en praktisk kjol med tillhörande jacka. I år blir det en svart vinterdräkt i vindtätt ylletyg och med fårskinnsdetaljer, säger VintageQ.
Med olika blusar och jumprar kan hon sedan växla mellan att vara kvällselegant eller sportig. Lägg till ett par långbyxor och en stickad kofta och det blir ännu fler kombinationsmöjligheter.
Mannen rekommenderas en oöm kostym (ganska mörk), en udda blazer, samt ett eller två par udda byxor. Vintagemannen tar dock hellre en tjock tweedkavaj och två par matchande byxor. Därtill en tunnare kavaj eller cardigan.
En väst (eller en slipover) är Vintagemannens signum. Man kan bryta av eller förstärka helhetsintrycket på ett spännande sätt. Nu har jag en sån tur att jag ur min garderob kan välja både en tweedkavaj med tillhörande väst och en ny manchesterbyxa från Manér med tillhörande väst. Allt passar kanonbra hur jag än väljer.
Packar jag sedan ner en färgglad slipover så är hela grundoutfitten klar. Återstår att välja det andra paret byxor. Detta ska väl räcka i tio dagar? När basplaggen är valda är det lätt att välja de detaljer som skapar pricken över i. Skjortor som matchar och strumpor, slipsar, handskar, halsdukar, hattar, mm. Därtill så allt bjäfs som piggar upp; knapphålsblommor, klockor, kragnålar, pins, mm.
Ytterplaggen är knepigare
En tjock ytterrock eller päls går ju knappast ner i en ryggsäck, så den man väljer måste man ha på sig varje resdag. Höst och vår kan det räcka med tweedkavajen och dräktjackan plus en tunn regnkappa. Men det törs vi inte chansa på under en decemberresa i norra Tyskland.
Två par skor är ett måste
Rejäla doningar som klarar både väta och kyla ska det vara. Vintagemannen har ett par randsydda brogueskor från Trickers. De får också duga som finskor. Det gäller bara att hålla dem hyfsat rena och blanka. Sen ett par franska Paraboots, promenadskor med vintersulor.
VintageQ tar dels ett par svarta kängor från Tricker´s, dels ett par varma curlingkängor. Vi får se om hon får plats med några lätta finskor också. Slutinvägningen får avgöra.
Om du vill märkas
En av vintagemannens små egenheter är att han samlar på gamla pins och tygmärken från olika platser. Det är ett lagom dyrt nöje som sällan kostar mer än 20 kr på loppis. En lättpackad souvenir är det också. När jag ska ut och resa tar jag ett märke från orten och sätter på kavajslaget. Folk brukar bli så glada. Det kan bli en riktig samtalsöppnare. Tygmärkena är av naturliga skäl inte lika flexibla, men de, liksom klistermärken på resväskorna, gör det till en resa med stil.
Av Europarunt.se har vi fått en bunt nytillverkade märken. Vilket ska jag välja som bäst kompletterar de gamla? Och jag undrar vad vi hittar på denna resa.
Allt utom glasen får plats i en liten plastlåda. Locket funkar bra som skärbräda.
Vi tar med vårt eget frukost-kit och äter frukost på rummet
Hotellfrukostar är onödigt dyra tycker vi, om de inte ingår i rumspriset. Så vi har med oss ett lite set med tallrikar, bestick, glas och en armékniv. Sen gör vi en fruktsallad på rummet. Ibland finns en kaffebryggare där, men annars går vi till ett mysigt café på stan och tar en fika. Glasen, som ligger i ett gammalt fodral till ett teleobjektiv, har man glädje av om man gör en picknick eller tar sig en rackare på rummet.
Bloggarens tunga börda
Inte nog med att man ska skriva nåt trevligt och läsvärt varje dag. Man måste också ha rätt utrustning. Så vi packar ner vår lättaste laptop och en liten systemkamera. Nu gäller det bara att förstå sig på den och alla dess finesser. Annars får vi ta bilder med mobilerna.
Att packa efter vederhäftiga handböcker
Denna handbok gavs ut 1953. Jag har bloggat tidigare om den. Kolla där de nästintill perfekta packlistorna för såväl kvinnan som mannen och vad de ska ta med gemensamt. Böckerna som hjälper dig att planera din Drömresa.
Hoppas du vill följa med på Interrail i Tyskland den 3 – 13 december.