Pastellfärgade hus, enormt vacker utsikt och fantastisk mat finner du längs kuststräckan Cinque Terre i Italien. Där de livnär sig på sitt fiske och odlingar av oliver, vindruvor och citroner sedan medeltiden.

Cinque Terre betyder på italienska ”de fem landen” och det stämmer då de består av fem mindre byar längs kuststräckan vid Liguria rivieran och alla byar har olika karaktärsdrag.
Du kan vandra mellan byarna i en otroligt fin miljö bland grönska och magisk utsikt. Här tar du även de klassiska bilderna på byarna och vyn är mycket instagramvänlig.

De små pittoreska färgglada husen ligger husen tätt, tvätt hänger på smala linor mellan fönstren och italienska restauranger hittar du enkelt.
Cinque Terre har någonting för alla. Om du söker lite större stränder och mer liv eller en lugnare mer genuin atmosfär med mestadels lokalbor.

Hit tar du dig enkelt med tåg och du kan åka på ditt interrailkort i alla byar. På så sätt kan du bo i en by, göra en dagsutflykt till en annan, byta boende till en tredje by och kanske vandra till den fjärde och ta ytterligare en natt i den sista byn.

Okej så vilka byar finns det och vad kännetecknar dem?

Riomaggiore
Är den sydligaste av byarna och är byggd i en ravin med en brant bygata som leder ner till den lilla hamnen där man kan sitta på kvällen och se på solnedgången. Det är färre turister här än i Vernazza och om mam vill bada går det bra i hamen eller till öster om byn där du kan hitta en stenstrand med kristallklart vatten men det är inte så barnvänligt.


Manarola
Många säger att Manarola är den mest romantiska byn med många mysiga gränder och charmiga hus. Det finns ingen riktigt stor hamn men det går bra att bada därifrån. Längre upp i byn hittar man en kyrka, kapell och klocktorn som kan vara värt ett besök. San Lorenzo är kyrkan och den byggdes så tidigt som 1338. Om du har blivit inspirerad av att besöka Cinque Terre för att ha sett bilder på instagram är det förmodligen bilder från byn Manarola som du sett. Många går upp på en höjd och tar bilder ner över staden för att få denna instagramvänliga vy.

Corniglia
Denna by är den mittersta av de fem byarna. Byn ligger högt upp på en klippa och omringas av mycket grönska. Corniglia är den lugnaste och den by med minst turister då utlfyktsbåtar och dylikt vanligtvis inte stannar vid denna by och mestadels lokalbefolkning håller till här.
På de branta bergssluttningarna odlar de oliver, grönsaker och vindruvor.


Vernazza
Vernazza är en liten fiskeby och kanske den mest pittoreska av de fem olika. Här brukar det vara lite mer turister som vill njuta av sandstranden eller den medeltida atmosfären bland pastellfärgade hus, smala trappor och gränder. Det finns även lite längre bort klippor där man kan svalka sig i det turkosa medelhavet och snorkling fungerar alldeles utmärkt.
Passa på att besöka borgen Doria och dess vakttorn där du får en underbar utsikt!


Monterosso
Denna by är den största av de fem. Man tar sig hit lätt med både tåg och bil och man kan säga att turismen har utvecklats mest här. Här finns flera hotell, en lång sandstrand och många restauranger. Monterosso är uppdelad i en nyare del och en gammal stadsdel och delas vid det medeltida tornet Aurora. Fegina ,väst, är den nya delen och där ligger de flesta hotellen och den äldre stadsdelen är genuin med sina små gränder och trevliga butiker.
Här kan du smaka på typiska maträtter och viner från Cinque Terre.
Några av sevärdheterna är kyrkan, San Giovanni Battista Kyrkan som finns i den gamla stan. Kyrkan är byggd på 1200 talet i gotisk stil och har många fina målningar på insidan av byggnaden.
Du kan också besöka Neptun-statyn 11 Gigante som står vid terassen på en villa vid den västra stranden. Statyn föreställer Neptun som är havets gud.