Kan man ta med sig hunden på en tågluff i Europa? Svaret är ja, men det kräver extra planering och extra luft i tidsschemat. Det kan också komma att kosta lite extra pengar.

Man kan ju inte heller åka så långa sträckor som man kan göra utan hund. Det gäller att ha en annan ambitionsnivå och kanske inte ha Grekland som slutmål. Man får planera in tid för rastning mellan tågbyten, se pauserna och tågbytena som en del av resan.

Sedan beror det ju naturligtvis på hunden, hunden måste ju tycka att det är kul åka tåg och byta miljö. Det kan också vara bra om hunden klarar av att vara ensam några timmar på ett hotellrum. Det kan funka efter att man har sovit en natt på rummet och bott in sig lite. Man kan ju testa med en lite miniluff i Sverige först. Vi åkte Stockholm-Helsingborg med en kisspaus i Lund, bodde två nätter på hotell och tog färjan till Danmark tur och retur. Vår hund tyckte att det var jättespännande.

Generellt gäller att det är lättare och mindre kostsamt att resa med en liten hund.  Mindre hundar reser ofta gratis på tåg i Europa, men större hundar kostar extra.

A och O är att ha alla veterinärintyg och EU-pass i ordning. Bestäm i förväg vilka länder du ska besöka så att du kan lämna rätt info till veterinären.

I många länder finns det restriktioner för vissa kamphundsraser. Jag skulle inte rekommendera att ta med en kamphund på en tågluff.

Hundar finns ju hela världen och det är socialt att resa med hunden. Precis som hemma kommer ju alltid en viss tid av dagen gå åt till att rasta hunden. Googla reda på kartor och ta reda på var det finns parker och rastgårdar där man kan ströva omkring. Som hundägare kommer man ju ofta i kontakt med människor som man kanske aldrig skulle prata med, och det adderar upplevelser till resan.

Självklart gäller normalt hundvett, det vill säga att man ser till att ens hund inte stör och att man respekterar att vissa kan var hundrädda eller allergiska.

Packlista för tågluff med hund:

  • En liten filt och en handduk till hunden.
  • Mat- och vattenskål, om din hund inte är beroende av specialkost kan man köpa mat längs vägen.
  • Midjebälte till kopplet. Det är bra med extra säkerhet när man är på nya platser och bär på bagage.
  • Munkorg. I många länder finns det munkorgskrav men det är långt ifrån alltid som det efterlevs. Ta med en munkorg, vänj huden vid att ha den på sig.

 

Det är ganska vanligt att det är tillåtet med hundar på hotell, men det kan kosta lite extra. (Man kan söka på ”husdjur tillåtna” på hotels.com. Airbnb är ett annat alternativ. På vandrarhem vill de att man bokar ett helt rum.

Mitt tips är att skippa Danmark och ta färjan till Tyskland eller Polen. I Tyskland kan man köpa hundbiljetter på stationerna. I Polen behövs inga hundbiljetter.

Finnlines, Polfeeries och TT-line tillåter hundar.

Det finns ju inget särskilt interrailkort till hunden, utan man måste lösa biljett för hunden inför varje resa.

Här är de regler som gäller i några av Europas länder när det kommer till tågresor med hund:

Tågluff med hund i Norge

Norge är ju inte med i EU, det går bra att ha med sig hundar på tåget, men när det gäller införsel av hundar är Norge restriktiv med vissa kamphundsraser. Norge har också stoppat import av gathundar.

Annars behöver hunden en barnbiljett för att resa med tåg, om den är högre än 40 cm i mankhöjd, annars reser den gratis. Precis som i Sverige finns det särskilda djuravdelningar på tåget, så se till att boka platsbiljett för en sådan.

Källa: mailkonverasation med Vys kundtjänst.

 

Tågluff med hund i Danmark

Hundar som ryms i en bur på 100 x 60 x 30 cm reser gratis, större hundar behöver en hundbiljett motsvarande en barnbiljett  (12-15 år). När man reser med InterCity eller InterCityLyn behöver hunden även en platsbiljett. I Danmark finns djurfria avdelningar för allergiker på tågen, de ska naturligtvis undvikas.

Källa: https://www.dsb.dk/rejsende/hunde/

 

Tågluff med hund i Holland

I Holland reser hundar med en särskild hundbiljett som finns att köpa på nätet (priset är för närvarande Euro 3,2). Guldstjärna till Holland!

Källa: https://www.ns.nl/producten/en/onbeperkt-reizen/p/dagkaart-hond

 

Tågluff med hund i Belgien

Hundar som ryms i en bur på (30x55x30cm) åker gratis, annars gäller djurbiljett för Euro 3. Även Belgien erbjuder köp av djurbiljett online.

https://www.belgiantrain.be/en/travel-info/services-in-the-train/luggage-and-pets

 

Tågluff med hund i Frankrike

Hundar kan tas med på alla tåg utom Eurostar till London. Hunden behöver hundbiljett prissättningen skiljer sig åt beroende på hur mycket hunden väger. Hundar under 6 kg kostar ca 7 Euro, större hundar behöver biljetter som kostar 50% av en 2:a klass biljett.

Källa: https://www.sncf.com/en/passenger-offer/travel-for-everyone/pets

 

Tågluff med hund i Tyskland

Hundar som ryms i en väska (i samma storlek som en huskatt) åker gratis. Annars krävs hundbiljett som kostar lika mycket som en barnbiljett. Vi fick tipset av personal från DB på Berlin Hbf att ha hunden i en väska, när konduktören har kollat biljetten kan ni plocka upp hunden. Vi köpte en hundbiljett ändå, men såg att andra gjorde på detta sätt.

 

Tågluff med hund i Italien

Små hundar i bur reser gratis i burar med storlek 25,5 x 12 x15. Andra hundar reser kopplade och med munkorg.

I morgonrusningen, mellan 07:00 och 09:00 på vardagar, från måndag till fredag; måste du köpa en andra-klass-biljett för din hund på halva standardpriset.

 

Tågluff med hund i Spanien

Hundar över 10 kg kan inte åka tåg i Spanien. I visas fall reser smådjur gratis, men för andra biljettyper kostar det 25 % av en ekonomiklassbiljett.

 

Tågluff med hund i Portugal

Smådjur reser gratis i bur. Större hundar kan behöva en hundbiljett.

 

Tågluff med hund i Österrike

Smådjur reser gratis i bur. Större hundar kan behöva en hundbiljett.

 

Tågluff med hund i Schweiz

Mindre hundar (under 30 cm) åker gratis. Större hundar behöver en biljett motsvarande halva priset av en 2.a klassbiljett.

 

Tågluff med hund i Finland

I Finland fårhunden följa med på särskilda hundplatser.

 

Tågluff med hund i Polen

Polen har förbud mot vissa kamphundsraser annars är hundar välkomna på tåg.

 

Tågluff med hund i Tjeckien

Små hundar reser gratis i bur, större hundar behöver en munkorg och en hundbiljett.

 

Vill du läsa mer om vår tågluff med hund?

Läs gärna Annas och Markus reseberättelse här!