Man kan resa på många olika sätt men den största skillnaden är nog om man är en tågluffare som gillar planering och struktur innan man ger sig av eller om man är den som vill ta varje dag som den kommer och vara spontan under resan. Vi frågade våra följare på Instagram om de som tågluffat upplevt några svårigheter när de rest. Både de som rest spontant och de som har varit mer planerade. Här nedan kan du läsa om vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du väljer hur din resa ska bli.

Spontant

– I vissa fall kan det bli lite dyrare att boka boenden spontant men detta gäller främst under sommarmånaderna! Så om man vill bo nära stan eller tågstationen är det inte fel att ta en liten check några veckor innan avresan. Man kan såklart också ha tur och hitta ett boende som någon annan har avbokat eller ett nytt boende som kommit upp på hemsidor.

– Platsreservationer kan ta slut på populära sträckor men ring eller mejla oss på Europarunt eller ring våra resekonsulter på 08-53525300 så hjälper vi dig.

– Det tar lite tid från resan att planera men en smart idé är att göra detta på tågen när man ändå har tid över och kan jämföra boenden och resrutter.

– En svårighet kan vara att få resdagarna att räcka men sålänge man är uppmärksam och håller koll så ska detta inte vara något problem! Annars kan man ju köpa lösa biljetter också om det skulle vara så eller även här ringa våra resekonsulter om man har frågor innan eller under resan!

– Det är bra att ha lite marginaler och inte vara allt för optimistisk med tiden. Många som gör sin första tågluff tittar nog på kartan och tänker “det här avståndet är jättekort det tar nog någon timme” och det kan det absolut göra! Men ibland är det kanske något byte eller så, så passa på att njut av resan, kliv av tåget och fika på en oplanerad plats eller lyssna på en ljudbok på stationen. Tågluff är semester och ingen tid att stressa på.

– Ett tips som vi fick via instagram för de som reser spontant är att man har en så kallad ”ABC plan”. Är det fullt på plan A åker man till B istället, på så sätt har man alltid en backup- idé om ens första tanke inte går. Europa är stort och det finns oändligt med små ställen att besöka – våga tänk utanför boxen.

Men spontanitet är härligt när man reser och är du flexibel så kommer din spontana tågluff gå alldeles utmärkt!

Planerat

-Om man är sjuk och inte kan fortsätta sin planerade rutt blir det såklart lite förändringar i planeringen men sådant kan man inte rå för och flera hostel och Airbnb boenden är avbokningsbara så kolla med dom så löser det sig säkert.

– Det kan bli en stress att hålla sig till tider om man har boenden och kanske tåg inplanerade, men det finns många avgångar per dag och ditt interrailkort gäller dygnets alla timmar så det är absolut inget problem. Det går att vara spontan trots att man har planerat innan.

– Att man kan behöva lämna ett ställe innan man egentligen vill. Om man känner så kan du kolla med nästa boende om du kan komma en dag senare, eller hur deras avbokningsregler är. Se det annars som en möjlighet att göra en tågluff igen i framtiden där du har en given plats att besöka.

– Att man kan vilja kliva av längs vägen istället för att åka till ens planerade stopp. Som vi nämnde tidigare finns det många avgångar under dagen så kliv av om ni vill, ni har förmodligen fler dagar på nästa ställe också!

 

Att ha en planerad resa kan också vara bra på många sätt, det är en trygghet och man kan helt lägga fokus på att njuta av resan.

Båda sätten att resa på har sin charm och gör din tågluff till det du vill. Det är din tågluff!