Upplev Tyskland med Interrail

Berlin

Capital Beach mittemot Hauptbahnhof Berlin

Capital Beach utanför Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof är en modern historia med fem våningar i glas, stål och betong. Men du kan lätt fly stök och buller genom att gå ut söderut och korsa gångbron över floden Spree. Här ligger baren Capital Beach med strandstolar i solen längs floden – perfekt för en avkopplande stund mellan tågen!

Capital Beach
Ludwig-Erhard-Ufer
Facebook: Capital-Beach-Berlin
7 minuters promenad från stationen

Hamburger Bahnhof art museum

Konsthallen Hamburger Bahnhof
Om du istället går ut norrut från Hauptbahnhof och promenerar sju minuter österut når du den före detta järnvägsstationen Hamburger Bahnhof som idag är ett ljust och luftigt museum för modern konst. Utställningarna skiftar, så man kan med fördel komma hit ofta.

Hamburger Bahnhof
Invalidenstrasse 50–51
smb.museum/en/museums-institutions/hamburger-bahnhof/ home.html
Avstånd: 7 minuters promenad från Hauptbahnhof

Museum fur Naturkunde – naturhistoriska museet

Dinosaurier på Museum für Naturkunde
Om modern konst inte står överst på önskelistan ligger ett annat fint museum inte långt bort. På Berlins naturhistoriska museum finns världens största monterade dinosaurieskelett! Det har sällskap av flera mindre varianter i en fin hall. I andra delar finns uppstoppade djur (något de vunnit internationella priser för) och ett helt rum fullt med glasburkar med hajar, rockor och fiskar i.

Museum für Naturkunde
Invalidenstrasse 43
museumfuernaturkunde.berlin
Avstånd: 12 minuters promenad från Hauptbahnhof

Deutsches Technikmuseum Berlin

Tekniska museet med tågavdelning
När vi ändå är inne på museer så kan teknikmuseet vara intressant. Förutom allt det vanliga i form av båtar, flygplan och rymdfarkoster finns här också en stor tågavdelning, inrymd i de gamla lokstallarna till Anhalter Bahnhof, en gång Berlins största tågstation innan den bombades under andra världskriget.

Deutsches Technikmuseum
Trebbiner Strasse 9
sdtb.de
Avstånd: 20 minuter med buss M21 eller S-bahn S7 och S26 från Hauptbahnhof

Strelitzer Strasse/Bernauer. Murmonument längs Bernauer Strasse

Berlinmuren vid Bernauer Strasse
Ska du bara titta på Berlinmuren vid en plats är det till Bernauer Strasse du ska åka. Längs drygt en kilometer av murens gamla sträckning finns en rad informationstavlor, bilder och berättelser. Här är också flykttunnlar utmärkta i marken. Börja där Oderberger strasse och Schwedter strasse möter Bernauer strasse och följ sedan gångstigen västerut ett snäpp in på södra sidan. Vid museet Gedenkstätte Berliner Mauer finns en komplett del av Berlinmuren bevarad med vakttorn, dödszon och allt. Den 9 november 2019 firar man för övrigt  att det är 30 år sedan Berlinmuren föll, ett firande som pågår i olika former hela året. Vi har också skrivit en guidebok till platser och dramatiska händelser i Berlin kopplade till andra världskriget och kalla kriget. Den kommer i oktober 2019 och heter Historiska Berlin.

Bernauer Strasse och Gedenkstätte Berliner Mauer
Bernauer Strasse 50 till och med 115 ungefär
berliner-mauer-gedenkstaette.de
Avstånd: 13 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Pratergarten

Pratergarten biergarten
Från Bernauer Strasse är det inte så långt till Pratergarten, Berlins äldsta biergarten som fortfarande är öppen. Hämta en sejdel skummande öl och en korv i bodarna och slå dig sedan ner vid långborden under skuggande träd. Gemytligt och festligt! (Man kan sitta inne med och äta från meny).

Pratergarten
Kastanienallee 7-9
pratergarten.de
Avstånd: 20 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Currywurst är för berlinarna vad falafeln är för malmöborna och en halv special för göteborgarna. Den bästa sägs serveras på gatuköket Konnopke’s Imbiss. Foto: Marko Wramén

Currywurst på Konnopke’s Imbiss
Ett annat mycket berlinskt sätt att mätta magen är att klämma en currywurst hos Konnopke’s – stans äldsta och mest ansedda currwurst-korvkiosk som har langat korv sedan 1930. Currywurst är lika mycket Berlin som falafel är i Malmö och röd pölse i Köpenhamn – en stekt eller friterad korv som hackas och sedan dränks i en speciell currytomatsås. Mycket godare än det låter och ser ut! De har öl med och lite annat på menyn. Beställ i kiosken och sätt dig vid en av bänkarna ute eller inne i väderskyddet. Allt under de järnvalven till tunnelbanelinjen U2 (som här går ovan mark).

Konnopke’s Imbiss
Schönhauser Allee 44B
konnopke-imbiss.de/de
Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Zum Starken August

Burleskbaren Zum Starken August
“Hos starke August” är en förtjusande bar inredd med röd sammet och karusellhästar som bjuder på en känsla av syndiga Berlin i lättversion. På fredagar och lördagar har de burleskframträdanden med frivillig entréavgift. Men du kan dricka hantverksöl och drinkar till vänliga priser varje dag (de har en del tokiga aktiviteter i veckan också, kolla webbsidan).
Berlin har hundratals riktigt roliga barer. I boken 55 bästa barerna i Berlinhar vi samlat några av våra favoriter.

Zum Starken August
Schönhauser Allee 56
zumstarkenaugust.de
Avstånd: 28 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Oderberger hotell stadtbad

Hotel Oderberger Stadtbad
Vi gillar stadsdelen Prenzlauer Berg i gamla Östberlin, allra helst ruint Helmholtzplatz, Kollwitzplatz och Kulturbrauerei. Här finns dock inte många bra hotell. Relativt nyöppnade Hotel Oderberger Stadtbad är dock roligt, ett gammalt badhus från förra sekelskiftet som omsorgsfullt renoverats. Bassängen är kvar!

Hotel Oderberger Stadtbad
Oderberger Strasse 57
hotel-oderberger.berlin
Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Vietnam Village restaurang på Oderberger Strasse i Prenzlauer Berg

Vietnam Village Restaurant
Nästan mittemot hotellet ligger en bra och mycket prisvärd vietnamesisk reastaurang. I Berlin är det lika vanligt med vietnamesisk mat som det i Sverige har blivit med thai. Under kommunisttiden kom det hit vietnamesiska arbetare till fabriken (de östtyska flydde ju västerut till friheten så fort de fick chansen). En del stannade och öppnade restauranger till glädje för oss alla.

Vietnam Village Restaurant
Oderberger Strasse 7
Avstånd: 26 minuter med spårvagn M10 från Hauptbahnhof

Hannover och Harz

En och en halv timme med snabbtåg från Hamburg hittar du gulliga medeltida korsvirkesbyar, storstaden Hannover med sina konstskatter och det äventyrliga bergsområdet Harz. Från Hannover är det enkelt att resa runt med regionaltåg och i Harz tuffar ånglok fram på Harzer Schmalspurbahnen.

Celle

Celle är mest känt för sitt fina barock- och renässansslott, men har också en väl bevarad medeltida stadskärna. Här är fint att ströva runt både i de gamla gränderna och de många parkerna.

Fika i elegant villa  

cafe müller

Cafe Müller am Südwall är ett rejält kafé i en stor gul villa. Här sitter man mysigt på uteserveringen vid kanalen, svalkad av skuggande träd. Förutom ett stort utbud bakelser och tårtor finns det också även glass och lättare lunch i form av sallader och mumsiga pannkakor.

www.cafe-celle.de
Südwall 33
14 minuters promenad från Celle Bahnhof

Promenera i historiska stadskärnan 

Vid rådhuset

Celle har en makalös mängd vackra korsvirkeshus. Promenera förbi slottet på vägen från stationen och fortsätt sedan in mot stadskärnan. Missa inte den smala gatan Neue Strasse, där det ena huset är mer fantasifullt byggt än det andra.

Celle Schloss
16 minuters promenad från Celle Bahnhof

Ät gott och lokalt 

Schweine-Schultze

Restaurangen Schweine-Schultze säger sig vara den ”hemliga rådhuskällaren” och har varit igång sedan 1969. Menyn är tysk finkrog, vår och försommar serveras självklart vit sparris med tillbehör.

Neue strasse 36
20 minuters promenad från Celle Bahnhof

Hannover

Staden som är mest känd för sina mässor bjuder både på modern konst i världsklass och mat från världens alla hörn. Hannover Hauptbahnhof är också en knutpunkt för vidare färd ut omgivande regioner.

Drick te på mysigt gammalt torg 

Teestübchen

Teestübchen vid gamla torget Ballhofplatz är romantiskt klätt i murgröna. Uteserveringen är generös och fylld av blomster och på torget har man placerat ut solstolar. Perfekt för att sitta länge och prova sig igenom alla tesorter och kakor (kaffe finns med!)

www.teestuebchen-hannover.de
11 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof
Ballhofplatz 2

Promenera i Altstadt 

Kramerstrasser marktkirche altstadt

Flanera i kvarteren runt Marktkirche för att se gamla Hannover och titta in i kyrkan. Då och då är det konstutställning och har du tur spelar någon på den gigantiska orgeln, lika modern som kyrkan är gammal.

Am Markt
10 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Ät och drick från jordens alla hörn 

markthalle

På moderna Markthalle ett snäpp utanför Altstadt kan alla hitta sitt favoritkök, hit går både lokala och turister för lunch. Tyskt, italienskt, grekiskt, fisk, fågel och allt däremellan, inklusive färska jordgubbar och öl. Multi-kulti när det är som bäst – bakom diskarna märks de många nationaliteter som finns i Tyskland i dag.

www.markthalle-in-hannover.de
Karmarschstraße 49
10 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Hyr båt eller bada i Maschsee 

Maschsee

Sjön Maschsee konstruerades 1934-36 som en del av nationalsocialisternas initiativ för att stärka folkhälsan och skapa fler arbetstillfällen. På norra stranden kan man hyra små motorbåtar och trampbåtar, på den södra ligger en badstrand. Det är också fint att cykla eller promenera längs med sjön under en välväxt bokallé.

Rudolf-von-Bennigsen-Ufer 2
21 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Njut av modern konst

Sprengel museum

Sprengel Museum i Hannover är ett av Tysklands största konstmuséer med verk av bland annat Kandinsky, Magritte, Klee, Picasso och Niki de Saint Phalle. Den senare har utsmyckat staden på ett flertal ställen med sin färg- och formstarka konst, till exempel ”Nanas” på Leibnizufer och ”Die Grotte” i barockträdgården Herrenhäuser Gärten.

Sprengel Museum
Kurt-Schwitters-Platz
22 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Häng i kulturkvarteren 

linden

Det alternativa området i Hannover stavas Linden med gatan Limmerstrasse som centrum. Här kryllar det av barer, restauranger och caféer. Ät på Lindenblatt grill, eller vietnamesiska Street Kitchen Viet-Cuisine.

Limmerstrasse
30 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Wolfenbüttel

Bland gyllene försommaråkrar ligger gulliga byn Wolfenbüttel med sina kanaler och lutande hus med rosor. Staden är annars kanske mest känd för produktionen av Jägermeister och för den som är intresserad går det bra att göra en rundtur som bokas i förväg.

Fika och promenera i stadskärnan 

Stadtmarkt

Vackra rådhustorget Stadtmarkt är inramat av höga korsvirkeshus. Börja promenaden här och leta dig fram längs de små kanalerna strax intill, missa inte utsiktspunkten vid ”Klein Venedig” på Stobenstrasse. Fika på Café am Stadtmarkt med fin vy över torget.

Stadtmarkt
8 minuters promenad från Wolfenbüttel Bahnhof

Ta dig till bästa glassen längs vackra gator 

EisCafé Martini har bra glass och utmärkt kaffe, en bit bortom Stadtmarkt. Här är byns gamla och unga om varandra – alla älskar glass! Promenerar du från Stadtmarkt så gå längs vackra gamla gatan Harzstrasse.

Lange Strasse 4
10 minuters promenad från Wolfenbüttel Bahnhof

Quedlinburg
Alla byarna i Harz utkanter är makalöst gulliga och till de gulligaste hör Quedlinburg. I princip hela innerstaden består av korsvirkeshus varvade med mer sentida elegant jugendinspirerade hus. Området är bilfritt och fyllt av fågelkvitter.

Fika vid vackra Markt 

Kaffeehaus Zum Roland

Huvudtorget Markt är en riktig skönhet med ovanligt höga hus och ett vackert rådhus. På lördagarna är det matmarknad på tyskt manér med produkter från regionen. Fika på Kaffeehaus Zum Roland, belägen i skuggan av kyrkan.

www.cafe-roland.de
Markt
14 minuters promenad från Quedlinburg Station

Njut av utsikten från slottet 


Det över tusen år gamla slottet vakar över både byn och de omgivande fälten. Utsikten är makalös här uppe, och slottet är nästan som en egen by med kyrka och robusta murar. Det finns också ett museum med vapen, föremål och kläder från medeltiden.

www.quedlinburg.de/de/schlossberg.html
Schloßberg 1
18 minuters promenad från Quedlinburg Station

Häng på mysiga uteserveringar 


Det kryllar av sköna uteserveringar i Quedlinburg. Restaurang Benedikt har en av stadens mysigaste och passar bra för ett glas. Får du plats är Münzenberger Klause en av de bästa restaurangerna, också med fin uteservering. Boka bord i förväg.

www.benedikt-quedlinburg.de
Marktkirchhof 18

http://www.muenzenberger-klause.de
Pölle 22
13 minuters promenad från Quedlinburg Station

Wernigerode

Om Quedlinburg är stillsamt är det desto mer umpa-bumpa i Wernigerode. Här breder stora uteserveringar och biergartens ut sig och det finns mängder med caféer och hotell. Många har byn som utgångspunkt för att vandra eller cykla i nationalparken Harz.

Åk ångtåg på smalspår Quedlinburg och Wernigerode 

harzqueerbahn

Harzer Schmalspurbahnen trafikerar området mellan Quedlinburg och Wernigerode med sina fina ångtåg och hela 25 ånglok. En fin dagstur är att åka mellan Quedlinburg och Wernigerode med lite lagom pauser här och där för glass och kaffe. Biljett kan man köpa på tåget eller vid stationen i automat eller lucka. Stationen i Quedlinburg är samma för ångtåget som de vanliga tågen, i Wernigerode finns flera stationer för ångtågen så kolla vilken som är för närmast för dig. Vi gillar speciellt den lite undangömda linjen Selketalbahn som går mellan badsjöar, skogar och öppna fält.

www.hsb-wr.de
Åk från Quedlinburg Station

Åk ångtåg upp till norra Tysklands högsta berg 

Brockenbahn Brocken

Via smalspåriga järnvägen kan man med ångtåg ta sig upp på berget Brocken, 1141 meter över havet. Färden börjar med ett långsamt knirkande genom korsvirkeskvarter som efterhand övergår till mer backig skogsterräng. Här och där öppnar skogen sig för bergiga vyer och fält långt bort i fjärran. Uppe på toppen fläktar det behagligt, ängarna blommar och det är fint att ta en promenad i frisk luft innan turen ner.

www.hsb-wr.de
Åk från Wernigerode Hauptbahnhof eller Wernigerode Westerntor

Gå vilse bland tinnar och torn och se stadens minsta hus 

marknad rathaus wernigerode

Det tornbeprydda rosa rådhuset i Wernigerodes ser ut som det hör hemma i en Grimm-saga, omgivet av lätt lutande korsvirkeshus. Promenera i kvarteren runt torget och missa inte stadens minsta hus på synnerligen gulliga gatan Kochstrasse. Fika med bakelse på Café Wien eller ta ett glas på någon av de många uteserveringarna vid torget.

Marktplatz 1
14 minuters promenad från Quedlinburg Station

Goslar

Romantiska och rika Goslar är kanske allra mest känt för sin vackra julmarknad, men även sommartid är staden fin att besöka. Goslars välstånd grundlades på 1000-talet då man hittade silver i närliggande Rammelsberg.

Ät regionens specialiteter och drick lokalt öl 

brauhaus goslar

Vackra Brauhaus Goslar erbjuder både egen utmärkt öl och lokalproducerade delikatesser. Prova deras specialtallrik för att få lite av varje och sitt länge på deras vackra uteservering. Är du ölintresserad håller man även visningar på bryggeriet.

www.brauhaus-goslar.de
Marktkirchhof 2
13 minuters promenad från Goslar Bahnhof

Besök ett av världens äldsta apotek

shuhhof

Vid lilla torget Schuhof, som räknas som stadens äldsta, ligger Hirsch-Apotheke, ett av världens äldsta apotek som fortfarande är igång. Inne i apoteket finns en liten utställning med prylar och medikamenter från förr.

www.hirsch-apotheke-goslar.de
Schuhhof 3
12 minuters promenad från Goslar Bahnhof

Fika eller ta ett glas vid Rådhuset 

Markt

Inramad av pampiga hus och kyrka är Marktplatz ett bra ställe att vila fötterna på och njuta av det vackra torget. Slå dig ner på Café am Markt eller Eis-Cafe Venezia mitt emot. Varje hel timme mellan 9-18 spelar klockspelet uppe på Hotel Schiefer. Det är också på det här torget man håller den populära julmarknaden varje år.

Markt 4
13 minuters promenad från Goslar Bahnhof

Bayern

Upptäck Bayern med tåg

Zugzpitzbahn

Bayern är Tysklands största delstat och den näst folkrikaste. Längst nere i sydost är det ett område känt för sin vackra natur med allt från snöklädda alptoppar och grönskande dalgångar till klara sjöar och söta kor med klingande klockor. Och så är Bayern så klart berömt för sin öl, sina biergartens, den rejäla maten och för den myckna historien.
München är delstatens huvudstad och fyllt med högklassiga museer, parker och uteliv. Man når München med direkttåg från Hamburg på drygt sex timmar (en vacker resa!) och sedan kan man åka till de mindre orterna med moderna och bekväma regionaltåg.

Füssen och dess stadsmuseum

Klostret ocgh stadsmuseet i Füssen

Staden vid foten till Alperna är berömd för de storslagna slotten i närheten, men är i sig själv värd ett besök. Gamla byggnader i centrum, ett slott på en kulle och en grönskimrande floden gör det till en vacker stad. Stadsmuseet i ett gammalt kloster rymmer ett svindlande fint bibliotek, violinverkstäder samt den världsberömda Dödsdansen, ett konstverk målat1602 av Jakob Hiebeler som skildrar hur döden dansar med såväl biskop som bonde när pesten kom.

Lechhalde 3
http://www.stadtfuessen.com/en/museum-of-the-city-of-fuessen.html
9 minuters promenad från Füssen station

Sagoslottet Neuschwanstein

Neuschwanstein sett från övre utsiktspunkt längs stig ovanför Marienbrücke

Det sägs att detta slott stod förebild för Walt Disneys Törnrosaslott. Det var Bayerns Kung Ludwig II som lät bygga slottet 1869-1884 som sin egen bostad. På platsen, uppe på en klippa med fenomenal utsikt, låg tidigare ruinen av ett medeltida slott. Ludwig II växte upp på det mycket äldre slottet Hohenschwangau precis i närheten.
Idag är de båda slotten, och speciellt Neuschwanstein, en världsattraktion med turistströmmar därefter. För oss är den bästa upplevelsen att först gå till lilla bron Marienbrücke ovanför slottet där det bjuds på magnifik utsikt. Följer du sedan vandringsstigen bortom bron uppför backen kommer du strax till en mindre utsiktspunkt som är mycket lugnare och ännu mer storslagen.
Man kan ta buss till slottet från Füssen men finare är att hyra cykel och cykla dit. Har du tid kan du förstås vandra dit med.

Neuschwansteinstraße 20
https://www.neuschwanstein.de
30 minuter med buss eller cykel från Füssen station

Fika och rodel nedanför Tegelberg

Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg

Ett annat sätt att uppleva slotten i sin storslagna miljö är att ta sig bort till Tegelberg ett par kilometer öster om Neuschwanstein. Det finns fina vandringsleder hela vägen och du går genom grönskande hagar med bergens höga silhuetter på ena sidan. Slå dig ner på otroligt charmiga Reith-Alpe Schwangau – en timrad stuga med fika och lättare rätter. Sätt dig på uteserveringen med en kall öl eller en kopp varm choklad och njut av de strålande vyerna med slottet Neuschwanstein som höjdpunkt, allt till tonerna av tiotals koklockor från sötnosarna i hagen. (De tar bara kontanter i stugan).
Fikastugan ligger en kort promenad från liften upp till Tegelberg. På andra sidan liften ligger sommarrodeln – en kälkbana som får både stora och små att tjuta av förtjusning!

https://www.reith-alpe.de
22 minuter med cykel eller 32 minuter med buss från Füssen station

Lunch med utsikt uppe på Tegelberg

Tegelberg

Självklart kan du också ta liften upp till toppen på Tegelberg. Redan från linbanan har du fina vyer, bland annat över slotten. När du kommer upp finns det en stor restaurang för både fika och lunch direkt till höger om liften. Inte så vacker i sig men utsikten är fantastisk. Följer du istället vandringsleden ner till höger förbi restaurangen når du Kung Ludvig IIs gamla jaktstuga som idag är bergshärbärge med restaurang och enkel övernattning. Mycket mysigare och fin utsikt här med!
Är det rätt väder kan det vara underhållande att titta på skärmflygarna som startar från berget och flyger framför.

Tegelbergstraße 33
https://www.tegelbergbahn.de
21 minuter med cykel eller 26 minuter med buss från Füssen station

Ta bergbana och linbana upp till Tysklands högsta berg

Zugspitzbahn från Garmisch till Eibsee

Med 2 962 meters höjd är Zugspitze Tysklands högsta berg. Bara att ta sig upp är en härlig upplevelse. Det finns flera sätt att göra det på – vår favorit är att ta kuggstångsjärnvägen Zugspitzbahnfrån Garmisch-Partenkirchen till Eibsee på cirka 1 000 meters höjd och därifrån den nya gondolliften ända upp till toppen. Alternativet är att bli ombord på tåget till högplatån Zugspitzplatt på 2 588 meters höjd – Tysklands högsta järnvägsstation – och sedan ta gondolliften Gletscherseilbahn. Men det tar väsentligt mycket längre tid och mycket av tågsträckan från Eibsee till Zugspitzplatt går genom tunnlar. Oavsett vilken väg du väljer är det en vacker resa!

Olympiastraße 27, Garmisch-Partenkirchen
http://zugspitze.de/en/summer
3 minuters promenad från Garmisch-Partenkirchen station

Ät lunch på Tysklands tak

Uppe på Zugspitze

Väl uppe på Zugspitze möts du av en stor anläggning i flera våningar med restauranger, solterrasser, utsiktsplattformar med mera. Missa inte att ta dig upp till Münchner Haus – den ursprungliga toppstugan som skötts av familjen Barth sedan 1925. Det är inte bara den äldsta restaurangen på toppen – öppnad 1897 – utan också med god marginal den charmigaste. Och priserna är förvånansvärt humana!
Skulle du vilja variera dig kan du efteråt ta Gletscherseilbahn ner till högplatån nedanför toppen och eftermiddagsfika utomhus på Gletscherrestaurant Sonnalpin som “bara” ligger på 2 600 meters höjd.

http://muenchnerhaus.wachterhaus.com
http://zugspitze.de/en/summer

Viltmiddag på Zum Wildschütz i Garmisch

Zum Wildschütz i Garmisch

Väl nedkommen från Zugspitze har det säkert redan hunnit bli tidig kväll. Den friska luften och höga höjden borgar för god aptit så kanske är det bäst att äta en bit. ”Hos tjuvskytten” är en typisk rustik bayersk restaurang med trevlig uteservering och en rejäl meny. Missa inte vilträtterna på menyn!

Bankgasse 9, Garmisch-Partenkirchen
http://www.wildschuetz-gap.de
14 minuters promenad från Garmisch-Partenkirchen station

Ta en båttur på Chiemsee

Prien am Chiemsee ligger cirka en timme med tåg från München. På en egen perrong vid stationen har lilla Chiemseebahn sin station. Här går ett gulligt tåg med gröna veteranvagnar genom stan ner till båtbryggan. Ibland med ånglok från 1887, ibland med litet gammalt diesellok (det finns kombobiljetter med båtarna).
I hamnen kliver du på en båt för utflykt på den fina sjön med strandhugg på öarna Fraueninsel och Herreninsel samt andra små orter längs sjökanten. Har du tur kan du åka med den vackra hjulångaren Ludwig Fessler från 1926.
Det är en vacker tur med höga berg i fonden och grönturkost vatten. Vi gillar speciellt lilla gulliga bilfria Fraueninsel med många kaféer och restauranger och ett gammalt kloster där man bland annat säljer smaskig hemgjord marsipan!

http://www.chiemsee-schifffahrt.de/en/home
http://www.frauenwoerth.de/klosterladen

Gasthaus zur Linde

Zur Linde på fraueninsel

När du kliver av båten på Fraueninsel kan du fortsätta nästan rakt fram, förbi och bakom klostret och klosterbutiken med marsipan och annat gått. Fortsätter du en liten bit inåt ön möts du av en alldeles förtjusande biergarten med lummiga träd och stor servering inomhus om vädret inte samarbetar. Fågelkvitter, kall öl, tårtor, kaffe och god mat – en perfekt avslutning på utflykten på Chiemsee!

Frauenchiemsee 1
http://linde-frauenchiemsee.de

Berchtesgaden

Berchtesgaden

En timme och 36 minuter från Prien am Chiemsee med tåg eller 2:42 från München (båda med byte i Freilassing) ligger samhället Berchtesgaden omgivet av en nationalpark med höga berg och klara sjöar, allt i en liten blindtarm av sydöstra Tyskland som sticker in i Österrike. Här finns en saltgruva, ett litet slott, man kan ta båtturer på eller bada i sjön Königssee och vandringslederna lockar också.

Kehlsteinhaus – Örnnästet

Kehlsteinhaus

Förutom den storslagna naturen är Berchtesgaden mest känt för att Adolf Hitler och andra ledande nazister tillbringade mycket tid här. De uppskattade det vackra landskapet och lät bland annat 1938 bygga det så kallade Örnnästet högt uppe på en alptopp. Huset är välbevarat, det heter egentligen Kehlsteinhaus och man når det med buss från besökscentret för att sedan gå in i berget genom en lång tunnel och ta hiss rakt upp och in i huset. Idag är det restaurang och kafé här och det finns också en liten historisk utställning om huset.
Nedanför, nära där bussarna går, ligger Dokumentation Obersalzberg, ett museum som berättar både om nazismen och förintelsen samt om nazisternas anläggningar i trakten. Under museet finns enorma bunkeranläggningar från andra världskriget, delar av dem är öppna för allmänheten.

Salzbergstraße 41
http://www.obersalzberg.de
http://www.kehlsteinhaus.de
19 minuter med buss från Berchtesgaden station

Tips tåg i längs Rhen och Mosel  

Rhendalen och Moseldalen är ikoniska resmål som tagna direkt ur sagornas värld. Floderna slingrar sig fram mellan branta klippor kantade av vinodlingar, korsvirkesbyar och medeltida borgar.
Hit reser man enkelt med direkttåg från Hamburg till Koblenz (restid fem timmar) och sedan med lokaltåg eller snabbtåg till de olika orterna.

Koblenz

Linbana över Rhen till utsikt från fästning
Redan romarna byggde en stad här där floderna Mosel och Rhen flyter samman. Finaste vyn över floderna och staden får du från fästningen Ehrenbreitstein. Först tar du linbanan (Seilbahn Koblenz) över Rhen och upp till fästningen, bara det en upplevelse. Gå in på fästningen och upp till torget för ännu bättre vyer över vad som kallas Deutsches Eck (tyska hörnet), alltså där floderna möts. Vid utsiktsplatsen i fästningen finns också två serveringar för den hungrige eller törstige. Fästningen är ett museum men används ofta till evenemang och festivaler.

Seilbahn Koblenz
Rheinstraße 6
www.seilbahn-koblenz.desamt www.tor-zum-welterbe.de/kulturzentrum-festung-ehrenbreitstein/
27 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof

Vin och mat på Winninger Weinstuben eller Weinhaus Hubertus
Nära linbanestationen ligger Winnger Weinstuben perfekt till för lunch, middag eller bara ett glas. Det är ett vackert stenhus från 1700-talet, ändå är det uteserveringen som lockar mest, med vy över Rhen och linbanan över floden. Vinlistan är lång och rimligt prissatt med tyngdpunkten på riesling men man har också regional mat för den hungrige, och flamkuchen!
Ett alternativ är fina Weinhaus Hubertus inne i stan, också det ett gammalt hus med anor från 1600-talet. Därinne är det charmerande rustikt med grön kakelugn, träpaneler, jakttroféer med mera. På utsidan korsvirke och vackra målade dekortioner. Och så har man god mat och många viner!

Winninger Weinstuben
Rheinzollstraße 2
www.winninger-weinstuben.de
25 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof

Weinhaus Hubertus
Florinsmarkt 6
www.weinhaus-hubertus.de
18 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof

Militärtekniskt museum
I en gammal armékasern ryms idag en av Tysklands största samling av militära fordon, vapen och annat. På mer än 7000 kvadratmeter står massor med flygplan, stridsfordon, kanoner, miniubåtar, torpeder och mycket mer. Hela våningsplan är vikta till handeldvapen och fältartilleri.
Det krångliga namnet är Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz och det är ett gammaldags museum med små skyltar på tyska – räkna inte med modern pedagogik som sätter in saker i sitt sammanhang. Men samlingen har många unika föremål och speglar ändå landets våldsamma historia.

Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz
Mayener Str. 85
www.vffwts.de/en/
32 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof, 15 minuter med tåg

Koblenz sett från utsiktspunkt vid Fästningen Ehrenbreitstein

Wehrtechnische Studiensammlung i Koblenz

Mainz

Vacker tågresa till historisk stad
Rälsen från Koblenz till Mainz följer den meandrande Rhen söderut på dess västra sida med floden på vänster sida om tåget (resan tar 49-61 minuter beroende på tåg). Pråmar, byar, kyrkor, torn och fästningar svischar förbi. Vinodlingar mestadels på högersidan. Staden är den största i delstaten, har 2000 års historia och ligger där floderna Rhen och Main flyter samman. Trots omfattande bombningar under andra världskriget finns en del vackra historiska byggnader kvar, till exempel vid Kirschgarten, ett litet torg med gulliga korsvirkeshus som lutar både hit och dit.

Kirschgarten
15 minuters promenad från Mainz Hauptbahnhof

Gutenbergmuseet
Boktryckarkonstens fader Johannes Gutenberg föddes och levde i Mainz under 1400-talet.  I Gutenbergs hemstad finns det så klart ett stort museum till hans ära. Här berättar man om tryckteknikens utveckling och visar en rad olika typer av tryckpressar, en del förvånansvärt vackra. Självklart finns en del om Gutenberg själv också men väldigt lite är känt om hans liv. Däremot har museet många vackra exempel på de böcker han tryckte på 1500-talet, inte minst biblar.

Gutenberg Museum
Liebfrauenplatz 5
www.gutenberg-museum.de
16 minuters promenad från Mainz Hauptbahnhof

Gutenbergmuseet Mainz

Kirschgarten Mainz

 

Cochem

Borg, flod och båttur
Den lilla staden Cochem ligger vackert vid en av floden Mosels många krökar. Staden omges av vinfält och domineras av det stora slottet Reichsburg som blickar ut över flod och hus från en hög kulle. Slottet är museum och går att besöka och erbjuder naturligtvis fina vyer. Ett annat trevligt sätt att uppleva trakten är att åka med på någon av de många kortare eller längre båtturer på floden som utgår från Cochem, till exempel med rederiet KD.

Reichsburg Cochem
Schlossstraße 36
www.reichsburg-cochem.de
10 minuters promenad från Cochem bahnhof

KD färjor och kryssningar
Biljettkontor på strandpromenaden strax söder om bron
www.k-d.com/en/landing-stages/cochem/
10 minuters promenad från Cochem bahnhof

Ät och drick gott hos Alte Gutschänke
En bit upp i backen en kort promenad från centrum gömmer sig den här pärlan. En halvtrappa ner i ett gammalt hus serveras egna viner och traditionell mat till ytterst rimliga priser. Värden är trevlig och miljön mycket charmerande på gammaldags vis. Som alltid kan man köpa med vinerna man gillar.

Alte Gutschänke
Schlossstraße 6
13 minuters promenad från Cochem bahnhof

Tyska riksbankens bunker
Dold i ett villaområde högt ovanför Mosel i Cochem hade tyska riksbanken en hemlig bunker under kalla kriget. När den byggdes på 60-talet sade man till lokalbefolkningen att det var en skola för riksbankens anställda med tillhörande skyddsrum för både elever och lokalborna. Sedan 2016 är bunkern renoverad och förvandlad till ett museum aom man kan besöka med guidad tur.
Bakom en åtta ton tung dörr med tre nyckellås plus dubbla kodlås förvarade Riksbanken 15 miljarder (!) D-mark i en speciell tryckning. Tanken var att man i händelse av oro, ekonomisk krigsföring med falksa sedlar eller hyperinflation snabbt skulle kunna byta ut alla sedlar i Tyskland.

Bundesbank-Bunker Cochem
Am Wald 35
www.bundesbank-bunker.de
24 minuters promenad från Cochem bahnhof
(man har också egen buss från centrum)

Winninger Weinstuben Cochem

Alte Gutsschänke, Cochem

Tyska riskbankens bunker i Cochem

Reichsburg Cochem

 

Traben-Trarbach

Här har vi en av de klassiska orterna längs Mosel med anor ända bak till 800-talet. Idag präglas samhället av turismen längs Mosel med cyklister, campare, flodkryssningsbåtar och vinturister. Ovanför staden står en borgruin från 1300-talet.
Den kanske allra vackraste upplevelsen är tågresan på 13 kilometer från Bullay till Traben-Trarbach med den gulliga lilla rälsbussen Moselweinbahn. Rälsen följer flodens slingrande väg genom landskapet med fantastiska vyer över vinfält, byar och pråmarna som långsamt glider fram på Mosel.

www.moselwein-bahn.de

Weingut Caspari
Här är det pittoreskt så det förslår. Man går in på en gård och möts av blomsterprakt och ett gediget gammalt stenhus med en terrass klädd i skuggande vinrankor. Här är man inne på fjärde generationen som driver vingård, värdshus och hotell. Restaurangen har vettiga priser, god mat och självfallet trevliga viner från egna gården. Mycket fläsk på menyn, prova till exempel rätterna med gräwes – potatismos och surkål blandat. Jättegott!

Weingut Caspari
Weiherstraße 18
www.weingut-caspari.de
14 minuters promenad från Traben-Trarbach bahnhof

Casparis Weingut restautang, vingård och hotell i Traben-Trarbach

Moselweinbahn på väg till Traben-Trarbach

Trier

Trier grundades redan på 400-talet före Kristus av kelter och erövrades av romarna tre hundra år senare. Det kan mycket väl vara så att det är den äldsta fortfarande bebodda staden i hela Tyskland. Det romerska arvet är tydligt. Den gigantiska domkyrkan har anor från 200-talet då romarna började bygga helgedomen. Om du går in en bit och sen höger gömmer sig en mycket vacker klostergård där. Porta Nigra är annars den kanske mest kända romerska lämningen, en stadsport som stod klar år 200. Men det finns mängder med romerska ruiner i staden, bara du har ögonen öppna. Flera badhus, en amfiteater och den gigantiska Konstantinbasilikan (som dock förstörts och byggts upp flera gånger) kan nämnas. Här och där tittar också gamla stadsmurar och torn fram och så har du så klart den romerska bron från 200-talet som fortfarande används och som är landets äldsta bro.

Gudagott kaffe på Løtt Café
Efter allt turistande och alla ruiner är det gott med kaffe. Stadens godaste java hittar du hos Løtt, ett mysigt kafé på en gågata. De har mängder med kaffevarianter (cappuccinon är fantastisk), serverar mycket fin frukost till och med 11:30 och har en populär uteservering. OBS, bara kontanter.

Løtt Café
Neustraße 78
www.lott-cafe.de
18 minuters promenad från Trier Hauptbahnhof

Strandpromenad och serveringar längs Mosel
Floden rinner genom staden en bit från centrum och bjuder på en lummig strandpromenad och cykelväg med några gamla pråmkranar. Mellan buskar och träd bjuds på fina vyer över floden. Börja till exempel vid den romerska bron och fortsätt bort till stadsdelen där nästa bro finns. Här belönas du med en rad uteserveringar i trevligt läge vid Mosel. Prova till exempel Alt Zalawen i en fiskarbostad från 1800 eller klassiska Paulaner Biergarten.

Alt Zalawen
Zurlaubener Ufer 79
www.altzalawen.de
20 minuters promenad från Trier Hauptbahnhof

Trier

Pråmkram längs Mosel i Trier

Løtt Café Trier