Kölner Dom

Det är svårt att undgå katedralen när man besöker Köln – Kölner Dom ärKöln. De dubbla tornen sträcker sig 157 meter upp i himlen och dominerar stadsbilden. Katedralen är inte svår att hitta, gå bara ut från stationen mot centrum (söderut) och den fyller hela ditt blickfång! Man började bygga redan 1248 men 1473 avstannade arbetet och sedan hände inget på nästan 350 år. På 1800-talet återupptog man katedralsbygget och 1880 stod domen äntligen klar. Under andra världskriget träffades kyrkan av ett stort antal bomber men tornen stod kvar (och användes för navigering av de allierade bombplanen). Idag är det en av Tysklands mest besökta sevärdheter, man kan till exempel ta de 533 trappstegen upp till en utsiktsplattform på 100 meters höjd.

Adress: Kölner Dom
Domplatte
Avstånd: 3 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

Funkhaus

Inte så långt från domen finner du det eleganta kaféet/restaurangen Funkhaus, i bottenvåningen på radio- och tv-huset (därav namnet). Lunch, fika eller middag, allt funkar här. Eller ett glas vin! De har också uteservering på torget Wallraffplatz. Torget är döpt efter universitetslektorn och konstsamlaren Ferdinand Franz Wallraf (1748–1824) och inte den undersökande journalisten Günter Wallraff (född 1942) som man kanske skulle kunna tro.

Adress: Funkhaus
Wallraffplatz 5
Funkhaus-koeln.de

Avstånd: 5 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

Oma’s Küche

Hemlagat i trevlig miljö, så brukar det vara när man äter hos mormor. Och så är det också här, i “mormors kök”. Restaurangen drivs av samma kvinna sedan 1985. Hon lagar rejäl tysk mat, bakar och gör mackor, allt till rimliga priser. Fastigheten är en trist historia men därinne är det mysigt. Perfekt för lunch!

Adress: Oma’s Küche
Grosse Budengasse 2b
Restaurant-omas-kueche.de

Avstånd: 6 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

Alter Markt och Papa Joe’s

Under romartiden gick floden Rhen här och man hade en godshamn vid torgets nuvarande plats, som låg utanför stadsmuren. Själva marknaden nämns för första gången redan år 922. Idag är det ett fint torg kantat av restauranger, kaféer och barer i alla smaker. Perfekt om du vill komma bort från stationen och slå dig ner en stund. Vill du sitta inne är Papa Joe’s Biersalon Klimperkasten ett roligt alternativ. Man kan knappast kalla Papa Joe’s för elegant, men det är definitivt annorlunda, fyllt med gamla tavlor, självspelande pianon och till och med en liten självspelande orkester. Gemytigt!

Adress: Alter Markt och Papa Joe’s
Alter Markt 50
papajoes.de

Avstånd: 6 minuters promenad från Köln Hauptbahnhof

 

Planera din egen tågresa i Tyskland!

Ladda ner Tysklandskartan här!