Wismar

Den gamla hansastaden har fortfarande en del varvsindustri men lockar mest för sina vackra medeltida trappgavelhus. Staden ockuperades och styrdes av Sverige 1632-1802. Tips: När du åker regionaltågen här så glöm inte trycka på knappen i god tid innan du vill gå av, precis som på en buss.

Vandra runt i gamla stan

Flanera på de slingrande kullerstensgatorna och glöm inte titta upp på de fina fasaderna och trappgavlarna. Även de nyare husen är ofta färgglada. Börja till exempel i hamnen, gå igenom gamla tornet Wassertor från 1450 och håll höger på Am Lohmberg förbi bryggeriet med samma namn (ta ett glas om du är törstig). Kika ner längs skönt svängda Frische Grübe med vattendrag i mitten, passera korsvirkeshus och lummiga träd på lilla torget Ziegenmarkt och ta sedan vänster in på Breite Strasse. Vik höger på gågatan Krämerstrasse med många tjusiga hus och fortsätt upp till stora torget Am Markt, kantad av eleganta byggnader, inte minst Alter Schwede, den gamle svensken.

9 minuters promenad från Hauptbahnhof

Ät fisk i hamnen

Runt hamnen kretsar det mesta kring fisk, och då som måltid. Snabbmat direkt från båtar vid kajen, restauranger till vänster. Strax bortom hamnbassängen ligger restaurangerna Seeperle och Oberdeck. De har samma ägare men olika meny, Oberdeck en våning upp är lite finare, Seeperle mer rustikt med lägre priser. Prova till exempel en friterad spätta med tysk potatissallad och ett glas riesling till. Gott och prisvärt!

Schiffbauerdamm 3
seeperle-wismar.de
12 minuters promenad från Hauptbahnhof

Ta ett glas på Volkskammer Wismar

Ett tyskt ord att lägga på minnet är kneipe. Det handlar om enklare barer, gärna på ett hörn, ofta med stammisar och traditionell inredning.

Volkskammer är just en typisk kneipe. Pit Sturm har haft baren i 35 år och förvandlat den till ett litet museum proppfullt med föremål från DDR, när Wismar och östra Tyskland var en kommunistdiktatur. Foton, affischer, målningar, tidningar, skivomslag, uniformer, modeller – här kan man sitta länge och titta. Till och med i taket finns det grejer.

Ziegenmarkt 1
volkskammer-wismar.de
12 minuters promenad från Hauptbahnhof

Rostock

På lokaltåget mellan Wismar och Rostock (1 timme) ser jag ett fält fyllt med tranor, böljande åkrar och vackra alléer. En gammal grön trabant står på en bakgård, en räv tittar förvånat upp när tåget passerar. Stationen i Rostock ligger en bit söder om centrum.

Café Paula

Rostock är en utspridd stad och stationen ligger en bit söder om centrum. På väg in mot gamla stan ligger populära Café Paula som har både bakverk och smörgåsar och fin frukost med. Det finns en liten uteservering runt hörnet.

Paulstraße 21
Konditorei-nowak.de
7 minuters promenad från Hauptbahnhof

Promenad över försvarsvallar och in i stan

Under kriget blev Rostock illa bombat och staden är därför inte lika tjusig som en del andra gamla hansastäder. Men du kan få en fin promenad från stationen via Gerhart-Hauptmann-Straße med sina vackra gamla hus, förbi Café Paula och bort till de gamla bastionerna som idag är en lummig park. Klättrar du över vallarna via stigarna kan du sedan ta dig ner till gulliga Café Kloster (Klosterhof 6) och fortsätta ut genom klosterporten till Universitätsplatz. Missa inte den fina och lekfulla fontänen Brunnen der Lebensfreude (livsglädjens brunn), skapad av lokala skulptören Jo Jastram 1978.

Zur Kogge

“Hos Koggen” säger sig vara stans äldsta restaurang, igång sedan 1856. Huset är fint med trappgavel och inredningen som vore den tagen från kapten Haddocks gillestuga. Fantastisk! På menyn finns fisk och annat på traditionellt sätt och det är gott också, med vettiga priser. Populärt bland de lokala!

Wokrenterstraße 27
zur-kogge.de
21 minuters promenad från Hauptbahnhof, 11 minuter med spårvagn

Schallmauer flieger-kneipe

För ett glas på ett annorlunda ställe, promenera förbi det gamla stadsport-tornet Kröpeliner Tor och fortsätt rakt fram och snett höger mot Doberaner Platz (sikta på Brauerei Rostocks höga tegelskorsten så kommer du rätt). Doberaner Strasse fortsätter upp för backen, här finns flera barer och restauranger. Som till exempel lika udda som roliga Schmallauer – en kvartersbar helt inredd med saker från flygplan! Hjälmar, säkerhetsbälten, landningsställ, tygmärken, bilder, modeller, det bara fortsätter. De har öl och schysst musik samt rimliga priser.

Doberaner Strasse 20
schallmauer-rostock.com
20 minuters promenad från Hauptbahnhof, 9 minuter med spårvagn

Mecklenburgische Bäderbahn Molli

I samhället Bad Doberan utanför Rostock kan man kliva på ett veterantåg med ånglok och vackra gamla vagnar och åka ut till kusten och västerut till badorten Kühlungsburg. järnvägen byggdes 1886 och är 15 kilometer lång med flera stopp och tar drygt 40 minuter. Första sträckan går på gatan genom centrala Bad Doberan, sedan blir det omväxlande skog och vackra fält. En mycket vacker tur! Det finns restaurangvagn ombord för den törstige och hungrige.

Am Bahnhof, Bad Doberan (19 minuter med lokaltåg från Rostock)

Waren

Gullig stad på kulle vid Tysklands största sjö Müritz med fiske, vandring och båtsport. Vacker tågresa från Rostock med modernt tvåvånings regionaltåg genom rullande jordbrukslandskap, tar bara 49 minuter. Stationen i Waren ligger 15-20 minuters promenad från centrum och hamnen.

Müritzeum

Här har man byggt ett snyggt och roligt museum som med modern pedagogik berättar om naturen och naturhistorian i området. De stora sötvattensakvarierna är huvudnumret med gädda, abborre, stör, öring, karp, kräftor och mycket mer. Men de har också fina utställningar om fåglar och skog och en intressant medieberättelse om kommunisttidens kollektivisering av jordbruket.

Zur Steinmole 1
Mueritzeum.de
12 minuters promenad från Hauptbahnhof

Båtutflykt på sjöar och kanaler

Sjön Müritz är den största i Tyskland som ligger helt innanför landets gränser. Sedan 1990 finns här också en stor nationalpark. Müritz förbinds med flera andra sjöar med kanaler, något som är fint att upptäcka på en liten kryssning, till exempel med Weisse Flottes tjusiga båt Europa, byggd 2005 som en gammaldags ångbåt. Det finns olika  turer på en, två eller flera timmar och man serverar mat och dryck ombord. Håll utkik efter havsörn och annat fågelliv!

Strandstraße / Steinmole
Weisse-flotte-mueritz.de
19 minuters promenad från Hauptbahnhof

Fischerhof Waren

Letar du finner du fiskarnas egen gemytliga restaurang där de serverar fisk fångad eller odlad i sjöarna här i området. Mycket rökt fisk men också annat. De har en bod ute vid vattnet på andra sidan hamnen med enkla bord bord och bänkar. Gott och billigt, en charmig pärla!

Am Seeufer 73
Fischerhoefe
24 minuters promenad från Hauptbahnhof

Bageri vid torget

I kanten av marknadstorget ligger bagerikaféet Mecklenburger Backstuben. Kakor, bullar, frallor och kaffe – allt man behöver och dessutom en fin uteservering på torget. Bra för frukost också.

Neuer Markt 19
meckback.de
18 minuters promenad från Hauptbahnhof

Stralsund

Här har vi én klassisk hansastad, grundad redan 1234 och under svensk ockupation 1648 till 1815. Den vackra stadskärnan med sina fina trappgavelshus är världsarvsklassad men hamnen har alltid varit i centrum. Stralsund är ett populärt resmål. Järnvägsstationen ligger väster om centrum, utanför de gamla vallgravarna.

Promenera i gamla stan

Världsarvsskyddade Stralsund är fint att flanera runt i. Börjar till exempel på Alter Markt (stora marknadstorget,) med Wulflamhaus, ett av Tysklands äldsta handelsmannahus byggt redan 1358. Och så klart det pampiga rådhuset, också det från 1300-talet. Fortsätt sedan ner för gulliga Fährstrasse med rader av vackra hus. Gå förbi fina gamla hamnbaren Zur Fähre och fortsätt över bron ut till hamnen med Zum Goldenen Anker och segelfartyget Gorch Fock I. Svänger du höger längs kajen är du snart vid Ozeaneum.

Alter Markt
18 minuters promenad från Hauptbahnhof

Ozeaneum

Förutom staden i sig är det mycket stora akvariet Ozeaneum kanske Stralsunds största attraktion. Byggt 2008 har det fått flera priser för sin arkitektur och blev utsedd till årets museum i Europa 2010. Man har en lång rad akvarier som visar livet under vattnet i bland annat insjöar, Östersjön, Nordsjön och Atlanten. Allt är mycket välgjort och pedagogiskt, inte minst den gigantiska hallen där det hänger modeller av valar i fullstorlek som presenteras i ett ljus- och ljudspel. Ett av de finare akvarier vi besökt i världen och extra kul med fokus på haven i vårt närområde!

Hafenstraße 11
ozeaneum.de
21 minuters promenad från Hauptbahnhof

Ozeaneum i Stralsund

 

Ät fisk på Klabautermann

Nere vid hamnen ligger Hotel & Hafengaststätte Klabautermann med en trevlig restaurang i bottenplan och rum däruppe. Man serverar mycket fisk och andra traditionella rätter i den marint inredda restaurangen och har också en uteservering på kajkanten.

Am Querkanal 2
20 minuters promenad från Hauptbahnhof

Zur Fähre

I en riktigt gammal hamnstad är det inte mer än rätt att gå på en riktigt gammal hamnkrog. Då går man till Zum Fähre (“vid färjan”) som fick sitt första utskänkningstillstånd år 1332! Huset är så klart gammalt och låg tidigare precis utanför stadsmuren mot hamnen. Idag är muren bortan men krogen kvar. Fin miljö för ett glas öl från det lokala bryggeriet Störtebeker (prova till exempel deras atlantik-ale).

Fährstraße 17
zurfaehre-kneipe.de
21 minuters promenad från Hauptbahnhof

Zum Goldenen Anker

Att sitta på en uteservering vid havet i kvällssolen, det är inte dumt. Gyllene ankaret är ett perfekt ställe för just det, en biergarten utan trädgård men på en hamnpir. Fin miljö och perfekt kvällssol. Dessutom ligger det vackra segelfartyget Gorch Fock I ofta förtöjt precis bakom!

An der Fährbrücke 8
25 minuters promenad från Hauptbahnhof

Rügen

Rügen är Tysklands största ö och har ett vackert och kuperat landskap med kalkstensklippor vid kusten i norr, böljande åkrar och lummiga skogar i inlandet och breda milslånga sandstränder framförallt mitt på nordkusten. Ön är kopplad till fastlandet via broar vid Stralsund. 1648 till 1815 ingick Rügen i svenskstyrda väldet i norra Tyskland. Efter andra världskriget blev Rügen precis som resten av delstaten Mecklenburg-Vorpommern en del av Östtyskland fram till återföreningen av Tyskland 1990.

Ångtåget Rasender Roland

I slutet av 1800-talet byggdes flera smalspåriga järnvägar vid kusten i Tyskland för att de välbärgade skulle kunna åka till de fashionabla badorterna. En av dem är Rügenschen BäderBahn (Rügens badbana) mer känd Rasender Roland. Idag kan alla åka med de vackra veterantågen med pustande ånglok till någon av de 14 stationerna på östra Rügen. Huvudbasen är Putbus (men ofta kan man hoppa på redan i Lauterbach Mole vid kusten), därifrån sträcker sig spåren österut till fashionabla badorten Binz och vidare till Sellin, Baabe och Göhren. Resan är väldigt vacker, allra mest mellan Putbus och Binz. Det går att köpa enkelbiljetter, tur- och retur eller dagskort.

Bahnhofstraße 14, Putbus
ruegensche-baederbahn.de

Södra strandpromenaden i Binz

Binz har anor sedan 1300-talet med det var först på 1870-talet byn utvecklades tillden fina badort den är idag. En fantastisk strand och massor med vackra gamla sommarvillor lockar mängder av turister från såväl Tyskland som andra länder. Ibland kan det bli lite mycket men om du flanerar söderut till den sydöstra delen av strandpromenaden, ungefär från Strandpromenade 15 och nedåt, så blir det både lugnare och vackrare. Här finns en rad eleganta strandvillor, skuggande träd och så det futuristiska lilla tornet Müther-Turm ute i sanden.

Strandpromenade 15, Binz
19 minuters promenad från stationen Ostseebad Binz

Fisk och ett glas hos Kuse på stranden

Längst ner i sydväst har familjen Kuse fångat, rökt och sålt fisk i fem generationer. Båten ligger uppdragen på stranden och i sanddynerna har de en fin fiskdelikatess med uteservering. Perfekt för ett glas kall riesling och fisklunch!

Strandpromenade 3
Facebook: Fischräucherei-Kuse
22 minuters promenad från stationen Ostseebad Binz

Bada! Naken går också bra

Det som lockar de flesta till Rügen är utan tvekan de fantastiska sandstränderna. Alla de gamla badorterna ligger vid fina sandstränder, mycket breda med mjuk sand. Ofta har man numrerade nergångar genom de skyddade sanddynerna till själva stranden. På skyltar vid nergångarna framgår det om det är en textilstrand (vanlig) eller textilfrei (ibland också kallad FKK) det vill säga nakenstrand. Nakenbad är populärt i Tyskland och finns på många håll.

Bada i Binz på Rügen

Världens längsta byggnad i Prora

Nordväst om Binz ligger orten Prora som blivit mest känd för det gigantiska  semesterbygget som startades här på 30-talet av den nazistiska fritidsorganisationen Kraft Durch Freude. Bygget pågick 1936-1939 då det avbröts avbröts av kriget, ännu ej klart. Ändå blev det vad som sägs vara världens längsta byggnad. Tanken var att det skulle bli en semesteranläggning för tyska arbetare men istället blev det utbildningsanstalt för militärpoliser och senare flyktingförläggning och armébas. När muren föll 1989 och Östtyskland upplöstes stod byggnaderna länge och förföll. Idag har man renoverat en del av dem till vandrarhem, lyxiga lägenhetshotell och bostäder.  Här finns också ett utmärkt museum som berättar om de märkliga byggnaderna och dess historia, Dokumentationszentrum Prora.

Dritte Strasse 4
proradok.de/sv/stiftelsen-ny-kultur/
19 minuters promenad från stationen Prora

Prora

Cykla kort eller långt

Det är populärt att ge sig ut på cykelturer på Rügen och det  finns massor med bra cykelbanor, ofta väl skyltade. Många tar med sig en egen hoj och gör det till en ren cykelsemester, andra hyr på plats för en kortare tur. Det går oftast alldeles utmärkt att ta med cykeln på regionaltågen också. Även på ångtåget Rasender Roland kan man ta med cykel och alltså cykla på ett tåg och åka veterantåg på det andra!

 

Planera din egen tågresa i Tyskland!

Ladda ner Tysklandskartan här!