Rhendalen och Moseldalen är ikoniska resmål som tagna direkt ur sagornas värld. Floderna slingrar sig fram mellan branta klippor kantade av vinodlingar, korsvirkesbyar och medeltida borgar.
Hit reser man enkelt med direkttåg från Hamburg till Koblenz (restid fem timmar) och sedan med lokaltåg eller snabbtåg till de olika orterna.

Koblenz

Linbana över Rhen till utsikt från fästning
Redan romarna byggde en stad här där floderna Mosel och Rhen flyter samman. Finaste vyn över floderna och staden får du från fästningen Ehrenbreitstein. Först tar du linbanan (Seilbahn Koblenz) över Rhen och upp till fästningen, bara det en upplevelse. Gå in på fästningen och upp till torget för ännu bättre vyer över vad som kallas Deutsches Eck (tyska hörnet), alltså där floderna möts. Vid utsiktsplatsen i fästningen finns också två serveringar för den hungrige eller törstige. Fästningen är ett museum men används ofta till evenemang och festivaler.

Seilbahn Koblenz
Rheinstraße 6
www.seilbahn-koblenz.desamt www.tor-zum-welterbe.de/kulturzentrum-festung-ehrenbreitstein/
27 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof

Vin och mat på Winninger Weinstuben eller Weinhaus Hubertus
Nära linbanestationen ligger Winnger Weinstuben perfekt till för lunch, middag eller bara ett glas. Det är ett vackert stenhus från 1700-talet, ändå är det uteserveringen som lockar mest, med vy över Rhen och linbanan över floden. Vinlistan är lång och rimligt prissatt med tyngdpunkten på riesling men man har också regional mat för den hungrige, och flamkuchen!
Ett alternativ är fina Weinhaus Hubertus inne i stan, också det ett gammalt hus med anor från 1600-talet. Därinne är det charmerande rustikt med grön kakelugn, träpaneler, jakttroféer med mera. På utsidan korsvirke och vackra målade dekortioner. Och så har man god mat och många viner!

Winninger Weinstuben
Rheinzollstraße 2
www.winninger-weinstuben.de
25 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof

Weinhaus Hubertus
Florinsmarkt 6
www.weinhaus-hubertus.de
18 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof

Militärtekniskt museum
I en gammal armékasern ryms idag en av Tysklands största samling av militära fordon, vapen och annat. På mer än 7000 kvadratmeter står massor med flygplan, stridsfordon, kanoner, miniubåtar, torpeder och mycket mer. Hela våningsplan är vikta till handeldvapen och fältartilleri.
Det krångliga namnet är Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz och det är ett gammaldags museum med små skyltar på tyska – räkna inte med modern pedagogik som sätter in saker i sitt sammanhang. Men samlingen har många unika föremål och speglar ändå landets våldsamma historia.

Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz
Mayener Str. 85
www.vffwts.de/en/
32 minuters promenad från Koblenz Hauptbahnhof, 15 minuter med tåg

Koblenz sett från utsiktspunkt vid Fästningen Ehrenbreitstein

Wehrtechnische Studiensammlung i Koblenz

Mainz

Vacker tågresa till historisk stad
Rälsen från Koblenz till Mainz följer den meandrande Rhen söderut på dess västra sida med floden på vänster sida om tåget (resan tar 49-61 minuter beroende på tåg). Pråmar, byar, kyrkor, torn och fästningar svischar förbi. Vinodlingar mestadels på högersidan. Staden är den största i delstaten, har 2000 års historia och ligger där floderna Rhen och Main flyter samman. Trots omfattande bombningar under andra världskriget finns en del vackra historiska byggnader kvar, till exempel vid Kirschgarten, ett litet torg med gulliga korsvirkeshus som lutar både hit och dit.

Kirschgarten
15 minuters promenad från Mainz Hauptbahnhof

Gutenbergmuseet
Boktryckarkonstens fader Johannes Gutenberg föddes och levde i Mainz under 1400-talet.  I Gutenbergs hemstad finns det så klart ett stort museum till hans ära. Här berättar man om tryckteknikens utveckling och visar en rad olika typer av tryckpressar, en del förvånansvärt vackra. Självklart finns en del om Gutenberg själv också men väldigt lite är känt om hans liv. Däremot har museet många vackra exempel på de böcker han tryckte på 1500-talet, inte minst biblar.

Gutenberg Museum
Liebfrauenplatz 5
www.gutenberg-museum.de
16 minuters promenad från Mainz Hauptbahnhof

Gutenbergmuseet Mainz

Kirschgarten Mainz

 

Cochem

Borg, flod och båttur
Den lilla staden Cochem ligger vackert vid en av floden Mosels många krökar. Staden omges av vinfält och domineras av det stora slottet Reichsburg som blickar ut över flod och hus från en hög kulle. Slottet är museum och går att besöka och erbjuder naturligtvis fina vyer. Ett annat trevligt sätt att uppleva trakten är att åka med på någon av de många kortare eller längre båtturer på floden som utgår från Cochem, till exempel med rederiet KD.

Reichsburg Cochem
Schlossstraße 36
www.reichsburg-cochem.de
10 minuters promenad från Cochem bahnhof

KD färjor och kryssningar
Biljettkontor på strandpromenaden strax söder om bron
www.k-d.com/en/landing-stages/cochem/
10 minuters promenad från Cochem bahnhof

Ät och drick gott hos Alte Gutschänke
En bit upp i backen en kort promenad från centrum gömmer sig den här pärlan. En halvtrappa ner i ett gammalt hus serveras egna viner och traditionell mat till ytterst rimliga priser. Värden är trevlig och miljön mycket charmerande på gammaldags vis. Som alltid kan man köpa med vinerna man gillar.

Alte Gutschänke
Schlossstraße 6
13 minuters promenad från Cochem bahnhof

Tyska riksbankens bunker
Dold i ett villaområde högt ovanför Mosel i Cochem hade tyska riksbanken en hemlig bunker under kalla kriget. När den byggdes på 60-talet sade man till lokalbefolkningen att det var en skola för riksbankens anställda med tillhörande skyddsrum för både elever och lokalborna. Sedan 2016 är bunkern renoverad och förvandlad till ett museum aom man kan besöka med guidad tur.
Bakom en åtta ton tung dörr med tre nyckellås plus dubbla kodlås förvarade Riksbanken 15 miljarder (!) D-mark i en speciell tryckning. Tanken var att man i händelse av oro, ekonomisk krigsföring med falksa sedlar eller hyperinflation snabbt skulle kunna byta ut alla sedlar i Tyskland.

Bundesbank-Bunker Cochem
Am Wald 35
www.bundesbank-bunker.de
24 minuters promenad från Cochem bahnhof
(man har också egen buss från centrum)

Winninger Weinstuben Cochem

Alte Gutsschänke, Cochem

Tyska riskbankens bunker i Cochem

Reichsburg Cochem

 

Traben-Trarbach

Här har vi en av de klassiska orterna längs Mosel med anor ända bak till 800-talet. Idag präglas samhället av turismen längs Mosel med cyklister, campare, flodkryssningsbåtar och vinturister. Ovanför staden står en borgruin från 1300-talet.
Den kanske allra vackraste upplevelsen är tågresan på 13 kilometer från Bullay till Traben-Trarbach med den gulliga lilla rälsbussen Moselweinbahn. Rälsen följer flodens slingrande väg genom landskapet med fantastiska vyer över vinfält, byar och pråmarna som långsamt glider fram på Mosel.

www.moselwein-bahn.de

Weingut Caspari
Här är det pittoreskt så det förslår. Man går in på en gård och möts av blomsterprakt och ett gediget gammalt stenhus med en terrass klädd i skuggande vinrankor. Här är man inne på fjärde generationen som driver vingård, värdshus och hotell. Restaurangen har vettiga priser, god mat och självfallet trevliga viner från egna gården. Mycket fläsk på menyn, prova till exempel rätterna med gräwes – potatismos och surkål blandat. Jättegott!

Weingut Caspari
Weiherstraße 18
www.weingut-caspari.de
14 minuters promenad från Traben-Trarbach bahnhof

Casparis Weingut restautang, vingård och hotell i Traben-Trarbach

Moselweinbahn på väg till Traben-Trarbach

Trier

Trier grundades redan på 400-talet före Kristus av kelter och erövrades av romarna tre hundra år senare. Det kan mycket väl vara så att det är den äldsta fortfarande bebodda staden i hela Tyskland. Det romerska arvet är tydligt. Den gigantiska domkyrkan har anor från 200-talet då romarna började bygga helgedomen. Om du går in en bit och sen höger gömmer sig en mycket vacker klostergård där. Porta Nigra är annars den kanske mest kända romerska lämningen, en stadsport som stod klar år 200. Men det finns mängder med romerska ruiner i staden, bara du har ögonen öppna. Flera badhus, en amfiteater och den gigantiska Konstantinbasilikan (som dock förstörts och byggts upp flera gånger) kan nämnas. Här och där tittar också gamla stadsmurar och torn fram och så har du så klart den romerska bron från 200-talet som fortfarande används och som är landets äldsta bro.

Gudagott kaffe på Løtt Café
Efter allt turistande och alla ruiner är det gott med kaffe. Stadens godaste java hittar du hos Løtt, ett mysigt kafé på en gågata. De har mängder med kaffevarianter (cappuccinon är fantastisk), serverar mycket fin frukost till och med 11:30 och har en populär uteservering. OBS, bara kontanter.

Løtt Café
Neustraße 78
www.lott-cafe.de
18 minuters promenad från Trier Hauptbahnhof

Strandpromenad och serveringar längs Mosel
Floden rinner genom staden en bit från centrum och bjuder på en lummig strandpromenad och cykelväg med några gamla pråmkranar. Mellan buskar och träd bjuds på fina vyer över floden. Börja till exempel vid den romerska bron och fortsätt bort till stadsdelen där nästa bro finns. Här belönas du med en rad uteserveringar i trevligt läge vid Mosel. Prova till exempel Alt Zalawen i en fiskarbostad från 1800 eller klassiska Paulaner Biergarten.

Alt Zalawen
Zurlaubener Ufer 79
www.altzalawen.de
20 minuters promenad från Trier Hauptbahnhof

Trier

Pråmkram längs Mosel i Trier

Løtt Café Trier

 

Planera din egen tågresa i Tyskland!

Ladda ner Tysklandskartan här!