Har du en semestervecka över men känner för att besöka mer än en plats? Nu har vi lagt fram två förslag på rutter i Tyskland där du får en blandning av allt genom att ta dig med tåg genom Tyskland under en vecka.

1. Sverige – Hamburg – Berlin – (Spreewald eller Potsdam om man vill ha utflykt) – Dresden – Berlin – Hamburg – Sverige

2. Sverige – Hamburg – Berlin – (Spreewald eller Potsdam om man vill ha utflykt) – Dresden – Leipzig – Hamburg – Sverige


Hamburg

Du startar i Sverige och tar dig till ditt första stopp, Hamburg. I hamnstaden Hamburg finns det någonting för alla. Shopping, sevärdheter och god mat. Om du är i staden en söndag är ett besök på fiskmarknaden helt klart ett måste. Den har öppet varje söndag mellan 05-09 under sommaren och 07-09 vintertid.
Strosa längs kvarteret Schanzviertel och du kommer hitta allt mellan restauranger, caféer, butiker, ölhall och ett microbryggeri.

Om du vill få en överblick av staden rekomenderar vi att du tar en båttur på floden som omväxling mellan att upptäcka Hamburg till fots.

Något som är speciellt i Hamburg är stället Miniatur Wünderland som är en utställning av världens största modelljärnväg och vi kan lova att det passar alla åldrar.


Berlin, Brandenburger Tor

Stopp nummer två på denna rutt är Berlin. Berlin är en stad som har extremt mycket att erbjuda och därför är det smart att stanna vid detta stopp några extra dagar. Listan är lång på saker man kan göra i Tysklands huvudstad. Opera, dans, museer, historia och sport finns det mycket av. Något som även utmärker sig för staden är alla secondhand butiker och olika marknader med foodtrucks som finns utspritt i staden. Eftersom att fotboll är en stor sport i Berlin så är det även värt att kolla upp om ens favoritlag kanske spelar när man är där och det finns även många barer och klubbar för den som vill utforska Berlins nattliv.
Även när det kommer till boenden finns stor variation vilket är ett plus när man tågluffar då ens resbudget är väldigt individuell. En annan fördel med staden är att många av sevärdheterna finns centralt med nästintill gångavstånd.

Det kan vara bra att ha lite koll på kollektivtrafiken. Tunnelbanesystemet  består av U-Bahn (tunnelbana) och S-bahn (buss & pendeltåg) Stadsbussarna är smidiga, vissa linjer kör även förbi flera turistattraktioner och man kan lätt ta sig mellan dem om man inte vill promenera.

Brandenburger Tor är en av de viktigaste sevärdheterna i spännande Berlin. Om du från denna triumfbåge följer paradgatan Unter den Linden österut kommer du till bland annat Deutsche Staatopera-operahuset, Neue Wache-minnesplats för offren för fascism och tyranni och Deutsches Historisches Museum-det tyska historiska museet.

Shopping och mat finns även i mängder. Kurfürstendamm är shoppingstråket nummer 1 där ett KaDeWe är ett av Europas största varuhus.

I matväg finns det mycket stor variation och som vegetarian eller vegan är det inga problem att hitta bra matställen. Mattorg och parker med foodtrucks finns det mycket av och missa även inte att besöka någon av Berlins takbarer där ni kan ta del av solnedgångar och fin utsikt över huvudstaden.

Berlin har även en lokal turistskatt vilket kan vara bra att känna till.


Dresden

Vidare till nästa tågstopp Dresden.
Dresden ligger nära gränsen till Tjeckien och Poleni närheten av floden Elbe som även flyter genom Tjeckien och staden ligger på flodens båda sidor.

Några av Dresdens sevärdheter är Frauenkirche som är den största kyrkan i staden och där hålls över hundra konserter och musikaliska tillställningar per år, Palats Zwinger man behöver inte vara en kulturfantast eller ha ett brinnande intresse för arkitetkur för att uppskatta byggnaden. Sedan har vi Dresden Theaterplatz ett av Tysklands mest kända torg.

Grober Garten är också välbesökt och är en stor trädgård byggd i fransk barockstil. Och Dresden hör även till en av Europas grönaste storstäder och har en hel del k-märkta trädgårdar, alléer och parker.


Bremen

Nu åker vi vidare mot nästa stopp, Bremen. Många kanske inte har hört talas om Bremen men det är en mångsidig stad med stort utbud för turister.

Staden har ett rikt kulturarv och stadskärnan har fint utsmyckade borgarhus och på det kända torget Marktplatz, finns rådhuset och rolandstatyn.

Bremens domkyrka, Bremer Dom, ligger centralt och dit samlas många av stadens turister. Stadsdelen Schnoor har många välbevarade medeltida bebyggelse, smala gator och trånga gränder och är idag ett välbesökt område med butiker, caféer och konsthantverk.

Mat och dryck är någonting som kännetecknar Bremen, gatan Schlachte är en flodpromenad kantad av restauranger och barer och staden har även flera Ölbryggerier, bla. Beck’s bryggeri som startade 1873 och staden har även världens största vinsamling, nämd Rathauskeller med mängder av tyska viner.


Leipzig

Om man vill göra en variant på tågluffen och ta ett till stopp så är den tyska staden Leipzig perfekt! Detta är en stad med ett lugnare tempo och passar därför bra som efter att ha besökt några av Tysklands storstäder som Berlin och Bremen.

Leipzig är även billigare än Berlin och många unga kreativa har upptäckt denna stad på senare tid.

Det finns ett område som man bör känna till när man är på besök och det är The Alstradt som är den gamla delen av staden med många fina gränder och butiker.

Leipzig passar extra bra om man är musikintresserad då staden har en stark musiktradition och har några av Tysklands äldsta högskolor för musik. Något som är speciellt med staden är att den är internationellt känd för mässor, så för många utställare och besökare är Leipzig en samlingspunkt.


En mässa i Leipzig