Här ger vi dig ett förslag på en lite längre rutt. Under två veckor får du möjlighet att besöka lite fler ställen i Tyskland och njuta av tågluffarlivet.

Sverige – Hamburg- Bremen – Köln – Dresden – Berlin – Hamburg – Sverige


Hamburg

Du startar i Sverige och tar dig till ditt första stopp, Hamburg. I hamnstaden Hamburg finns det någonting för alla. Shopping, sevärdheter och god mat. Om du är i staden en söndag är ett besök på fiskmarknaden helt klart ett måste. Den har öppet varje söndag mellan 05-09 under sommaren och 07-09 vintertid.
Strosa längs kvarteret Schanzviertel och du kommer hitta allt mellan restauranger, caféer, butiker, ölhall och ett microbryggeri.

Om du vill få en överblick av staden rekomenderar vi att du tar en båttur på floden som omväxling mellan att upptäcka Hamburg till fots.

Något som är speciellt i Hamburg är stället Miniatur Wünderland som är en utställning av världens största modelljärnväg och vi kan lova att det passar alla åldrar.


Bremen

Nu åker vi vidare mot nästa stopp, Bremen. Många kanske inte har hört talas om Bremen men det är en mångsidig stad med stort utbud för turister.

Staden har ett rikt kulturarv och stadskärnan har fint utsmyckade borgarhus och på det kända torget Marktplatz, finns rådhuset och rolandstatyn.

Bremens domkyrka, Bremer Dom, ligger centralt och dit samlas många av stadens turister. Stadsdelen Schnoor har många välbevarade medeltida bebyggelse, smala gator och trånga gränder och är idag ett välbesökt område med butiker, caféer och konsthantverk.

Mat och dryck är någonting som kännetecknar Bremen, gatan Schlachte är en flodpromenad kantad av restauranger och barer och staden har även flera Ölbryggerier, bla. Beck’s bryggeri som startade 1873 och staden har även världens största vinsamling, nämnd Rathauskeller med mängder av tyska viner.

Köln

Nu läggs stoppet i den tyska kulturmetropolen Köln till. Om du besöker Köln så passa på att njut av stadens kulturutbud i form av museer och konstgallerier. För att få en vacker utsikt och över staden så rekommenderar vi en tur med linbanan Rheinseilbahn och ett besök i den Botaniska trädgården där du kan se över 10 000 växter från hela världen får du inte missa.

I Köln hålls flera mässor årligen och på Koelnmesse finns bland annat den internationella konstmässan Art Cologne och Art Fair, möbelmässan IMM och fotomässan Photokina. Dessa är bara ett fåtal av vad som anordnas. Här nedan listar vi även några stycken museum som är värda ett besök när du är turist i staden:

– Museum Ludwig, detta museum har en utställningsyta på 8 000 kvadratmeter och är Kölns största museum för modern konst.

– Wallraff-Richartz, är ett nybyggt konstmuseum och har en stor medeltida konstsamling och även en barockavdelning med verk av Rubens och Rembrandt.

– Römisch-Germanisches, här kan du se en samling av romerska och germanska fynd med fokus på romartid och medeltid.

– Kölnischer Kunstverein, är en konsthall med tysk och internationell samtidskonst.

– Farina Fragrance Museum, ett museum fullt av parfymer och dofter som funnits genom tiderna. Parfymfabriken öppnade redan på 1700-talet här får man möjlighet att prova olika dofter och köpa med sig parfymer hem.

– Kolumba, är ett museum och för dem som är intresserade av arktitektur och vackra byggnader är detta verkligen något att rekommendera.

Köln är också en av Tysklands mest kända mediastad med många stora TV-bolag och bokförlag. Och staden har även ett rikt studentliv och många populära universitet finns i staden med inriktning konst och media. Ett exempel är mediahögskolan Kunsthochschule für audiovisuelle Medien / Academy for Media Arts. Där kan studenter läsa allt ifrån Konst och Medievetenskap till Animering/ 3D animation/ Spel.


Dresden

Vidare till nästa tågstopp Dresden.
Dresden ligger nära gränsen till Tjeckien och Poleni närheten av floden Elbe som även flyter genom Tjeckien och staden ligger på flodens båda sidor.

Några av Dresdens sevärdheter är Frauenkirche som är den största kyrkan i staden och där hålls över hundra konserter och musikaliska tillställningar per år, Palats Zwinger man behöver inte vara en kulturfantast eller ha ett brinnande intresse för arkitetkur för att uppskatta byggnaden. Sedan har vi Dresden Theaterplatz ett av Tysklands mest kända torg.

Grober Garten är också välbesökt och är en stor trädgård byggd i fransk barockstil. Och Dresden hör även till en av Europas grönaste storstäder och har en hel del k-märkta trädgårdar, alléer och parker.


Berlin, Brandenburger Tor

Sista nya stoppet är Berlin. Berlin är en stad som har extremt mycket att erbjuda och därför är det smart att stanna vid detta stopp några extra dagar. Listan är lång på saker man kan göra i Tysklands huvudstad. Opera, dans, museer, historia och sport finns det mycket av. Något som även utmärker sig för staden är alla secondhand butiker och olika marknader med foodtrucks som finns utspritt i staden. Eftersom att fotboll är en stor sport i Berlin så är det även värt att kolla upp om ens favoritlag kanske spelar när man är där och det finns även många barer och klubbar för den som vill utforska Berlins nattliv.
Även när det kommer till boenden finns stor variation vilket är ett plus när man tågluffar då ens resbudget är väldigt individuell. En annan fördel med staden är att många av sevärdheterna finns centralt med nästintill gångavstånd.

Det kan vara bra att ha lite koll på kollektivtrafiken. Tunnelbanesystemet  består av U-Bahn (tunnelbana) och S-bahn (buss & pendeltåg) Stadsbussarna är smidiga, vissa linjer kör även förbi flera turistattraktioner och man kan lätt ta sig mellan dem om man inte vill promenera.

Brandenburger Tor är en av de viktigaste sevärdheterna i spännande Berlin. Om du från denna triumfbåge följer paradgatan Unter den Linden österut kommer du till bland annat Deutsche Staatopera-operahuset, Neue Wache-minnesplats för offren för fascism och tyranni och Deutsches Historisches Museum-det tyska historiska museet.

Shopping och mat finns även i mängder. Kurfürstendamm är shoppingstråket nummer 1 där ett KaDeWe är ett av Europas största varuhus.

I matväg finns det mycket stor variation och som vegetarian eller vegan är det inga problem att hitta bra matställen. Mattorg och parker med foodtrucks finns det mycket av och missa även inte att besöka någon av Berlins takbarer där ni kan ta del av solnedgångar och fin utsikt över huvudstaden.

Berlin har även en lokal turistskatt vilket kan vara bra att känna till.