Här har vi plockat ut några av enligt oss de bästa guldkornen i Tyskland och planerat en rutt för dig som vill tågluffa i 4 veckor. I resplanen kommer du få en blandning av storstäder och mindre byar. Uppleva god mat, dryck och kultur och få ta del av ett stort utbud av vad Tyskland har att erbjuda.

1.Sverige- Hamburg – Köln – Trier – (via Neustadt) München- Dresden – Berlin- Hamburg – Sverige

2.Sverige- Hamburg  – Köln – Trier – (via Neustadt) München – Rothenburg ob der Tauber – Dresden – Berlin- Hamburg – Sverige

Hamburg

Du startar i Sverige och tar dig till ditt första stopp, Hamburg. I hamnstaden Hamburg finns det någonting för alla. Shopping, sevärdheter och god mat. Om du är i staden en söndag är ett besök på fiskmarknaden helt klart ett måste. Den har öppet varje söndag mellan 05-09 under sommaren och 07-09 vintertid.
Strosa längs kvarteret Schanzviertel och du kommer hitta allt mellan restauranger, caféer, butiker, ölhall och ett microbryggeri.

Om du vill få en överblick av staden rekomenderar vi att du tar en båttur på floden som omväxling mellan att upptäcka Hamburg till fots.

Något som är speciellt i Hamburg är stället Miniatur Wunderland som är en utställning av världens största modelljärnväg och vi kan lova att det passar alla åldrar.

Köln

Vidare till den tyska kulturmetropolen Köln. Om du besöker Köln så passa på att njut av stadens kulturutbud i form av museer och konstgallerier. För att få en vacker utsikt och över staden så rekommenderar vi en tur med linbanan Rheinseilbahn och ett besök i den Botaniska trädgården där du kan se över 10 000 växter från hela världen får du inte missa.

I Köln hålls flera mässor årligen och på Koelnmesse finns bland annat den internationella konstmässan Art Cologne och Art Fair, möbelmässan IMM och fotomässan Photokina. Dessa är bara ett fåtal av vad som anordnas. Här nedan listar vi även några stycken museum som är värda ett besök när du är turist i staden:

– Museum Ludwig, detta museum har en utställningsyta på 8 000 kvadratmeter och är Kölns största museum för modern konst.

– Wallraff-Richartz, är ett nybyggt konstmuseum och har en stor medeltida konstsamling och även en barockavdelning med verk av Rubens och Rembrandt.

– Römisch-Germanisches, här kan du se en samling av romerska och germanska fynd med fokus på romartid och medeltid.

– Kölnischer Kunstverein, är en konsthall med tysk och internationell samtidskonst.

– Farina Fragrance Museum, ett museum fullt av parfymer och dofter som funnits genom tiderna. Parfymfabriken öppnade redan på 1700-talet här får man möjlighet att prova olika dofter och köpa med sig parfymer hem.

– Kolumba, är ett museum och för dem som är intresserade av arktitektur och vackra byggnader är detta verkligen något att rekommendera.

Köln är också en av Tysklands mest kända mediastad med många stora TV-bolag och bokförlag. Och staden har även ett rikt studentliv och många populära universitet finns i staden med inriktning konst och media. Ett exempel är mediahögskolan Kunsthochschule für audiovisuelle Medien / Academy for Media Arts. Där kan studenter läsa allt ifrån Konst och Medievetenskap till Animering/ 3D animation/ Spel.

Trier

Trier är den äldsta staden i Tyskland, över 2000 år gammal och mest känd för sin goda mat och gott vin. I staden kryllar det av fina restauranger så för en matälskare är Trier en trevlig stad att besöka. Floden Mosel rinner genom Trier och det finns flera fina slott i närheten. Något som är speciellt är att många av slotten tillverkar även sina egna vita viner.


München

I innerstaden är Marienplatz den centrala punkten och en bra utgångspunkt för att upptäcka München. München har många spridda sevärdheter där några är :

–  Alte pinakothek, som är ett av de viktigaste och äldsta konstmuseerna i världen och Neue Pinakothek är helt klart ett måste att besöka för den konstintresserade som besöker München.

– Englischer Garten, 370 hektar stor park med träd, fontäner och rabatter, och den är större än New Yorks Central Park.

– Deutsches Museum, ett stort museum som är byggt på utvecklingen av vetenskap och teknik i Tyskland. Tar upp allt ifrån nanoteknik, rymd och astronomi. Passar både barn och vuxna och kan liknas vid tekniska museet eller Tom Tits.

– BMW museet, här kan du ta del av vintage bilar, motorcyklar och flygplan.

– Hofbräuhaus (”Hovbryggeriet”) , en av världens mest kända ölstugor, de har allt ifrån en halv liters till fem liters ölglas.

– Viktualienmarkt, en matmarknad i mitten av staden. På söndagar är den stängd men annars är den öppen dagligen och man kan även njuta av en fika eller öl på marknaden.

Oktoberfesten i München är stadens stora årliga händelse


Dresden

Vidare till nästa tågstopp Dresden.
Dresden ligger nära gränsen till Tjeckien och Poleni närheten av floden Elbe som även flyter genom Tjeckien och staden ligger på flodens båda sidor.

Några av Dresdens sevärdheter är Frauenkirche som är den största kyrkan i staden och där hålls över hundra konserter och musikaliska tillställningar per år, Palats Zwinger man behöver inte vara en kulturfantast eller ha ett brinnande intresse för arkitetkur för att uppskatta byggnaden. Sedan har vi Dresden Theaterplatz ett av Tysklands mest kända torg.

Grober Garten är också välbesökt och är en stor trädgård byggd i fransk barockstil. Och Dresden hör även till en av Europas grönaste storstäder och har en hel del k-märkta trädgårdar, alléer och parker.


Berlin

Nästa stopp är Berlin. Berlin är en stad som har extremt mycket att erbjuda och därför är det smart att stanna vid detta stopp några extra dagar. Listan är lång på saker man kan göra i Tysklands huvudstad. Opera, dans, museer, historia och sport finns det mycket av. Något som även utmärker sig för staden är alla secondhand butiker och olika marknader med foodtrucks som finns utspritt i staden. Eftersom att fotboll är en stor sport i Berlin så är det även värt att kolla upp om ens favoritlag kanske spelar när man är där och det finns även många barer och klubbar för den som vill utforska Berlins nattliv.
Även när det kommer till boenden finns stor variation vilket är ett plus när man tågluffar då ens resbudget är väldigt individuell. En annan fördel med staden är att många av sevärdheterna finns centralt med nästintill gångavstånd.

Det kan vara bra att ha lite koll på kollektivtrafiken. Tunnelbanesystemet  består av U-Bahn (tunnelbana) och S-bahn (buss & pendeltåg) Stadsbussarna är smidiga, vissa linjer kör även förbi flera turistattraktioner och man kan lätt ta sig mellan dem om man inte vill promenera.

Brandenburger Tor är en av de viktigaste sevärdheterna i spännande Berlin. Om du från denna triumfbåge följer paradgatan Unter den Linden österut kommer du till bland annat Deutsche Staatopera-operahuset, Neue Wache-minnesplats för offren för fascism och tyranni och Deutsches Historisches Museum-det tyska historiska museet.

Shopping och mat finns även i mängder. Kurfürstendamm är shoppingstråket nummer 1 där ett KaDeWe är ett av Europas största varuhus.

I matväg finns det mycket stor variation och som vegetarian eller vegan är det inga problem att hitta bra matställen. Mattorg och parker med foodtrucks finns det mycket av och missa även inte att besöka någon av Berlins takbarer där ni kan ta del av solnedgångar och fin utsikt över huvudstaden.

Berlin har även en lokal turistskatt vilket kan vara bra att känna till


Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber. Denna medeltidsstad är både unik och speciell och en liten stad med mycket historia. I Rothenburg ob der Tauber strosar man i lugnt tempo bland gamla hus, portar, torn och brunnar, lugna torg, vinklar och vrår, torn, brunnar, portar, och vinstugor.

Och passar perfekt på semestern där man verkligen kan koppla av och bara njuta av atmosfären i den mysiga staden.