Europarunt.se

Tågromanik

Annica & Monica

Du kanske känner igen dem från SVT:s succéprogram där seniorer dejtar varandra på ett hotell i de schweiziska Alperna. Nu har tittarfavoriterna Monica och Annika gett sig ut på ett nytt äventyr tillsammans – en tågluff som tog dem från Stockholms Centralstation tillbaka till platsen där de först träffades. Häng med på resan!


Charmiga män, kvinnlig vänskap och ett kärt återseende

Superpeppade steg vi ombord nattåget mot Hamburg. Europarunt hade bokat in oss i en egen sovkupé som var fräsch och rymlig. Vi pratade med konduktören, en jättetrevlig tjej från Hamburg som berättade allt om sitt liv för oss.

Hamburg

Framme i Hamburg! Vi njöt av en god lunch efter en långpromenad på väg till vår första aktivitet, en flodkryssning där vi skulle få uppleva staden från vattnet.

Vi tog en tur med Hop On–Hop Off-buss för att få en bra överblick av staden.

Vädergudarna var på vår sida den andra dagen i Hamburg så vi bestämde oss för att besöka en fin park med blomstrande körsbärsträd. Sedan var det dags att ta sig till tågstationen för att åka vidare mot Amsterdam. En klar fördel med tåg jämfört med flyg är att man slipper vara på plats flera timmar innan avresa.

Vi bodde på det vackra hotellet Reichshof. Vi trivdes bra i den eleganta och pampiga lobbyn i Art Deco-stil.

Amsterdam

Vi gillade Amsterdam direkt! Överallt mötte vi glada och positiva människor. Vi checkade in på ett superfint hotell, Inntel, som låg ett par kilometer utanför stadskärnan. Vårt rum var stort, bekvämt och fick extra pluspoäng för den snygga inredningen. Under kvällen njöt vi i poolen på hotellets spa.

Vi hade planerat in en heldag med sightseeing i Amsterdam. Dagen började med en båttur, ett smart koncept med tanke på att hela stadskärnan är byggd utmed kanaler. Husen i bakgrunden kallas ”dansande hus” eftersom de lutar, vilket beror på sättningsskador för på att pålarna de står på har förflytats.

Det fanns flera fantastiska ostbutiker i stan där man gärna fick provsmaka. Vi testade klassiker som Gouda och Edam smaksatta med pesto, chili sparris och svartpeppar. Spännande!

Paris

Vi anlände till Gare du Nord under eftermiddagen. När vi hade gjort oss hemmastadda på hotellet gav vi oss ut på sightseeing.

Vår enda heldag i Paris var härlig och innehållsrik, vi strosade runt i fina Montmartre och betraktade den vackra basilikan Sacré-Cœur.

Vi gick till Notre-Dame och läste på om jätteprojektet med renoveringen efter branden 2019. En vänlig herre dök upp (vänliga herrar dök upp överallt) och tog fotot. På väg från stadsdelen Île de la Cité där Notre-Dame ligger passerade vi en bro där en stilig gatumusikant spelade ABBA. Självklart stannade vi och gav honom en slant.

Den här lilla bistron låg i samma kvarter som hotellet. Här åt vi en underbar middag till ett rimligt pris.

Champs-Élysées! Vi väntade oss demonstrationer men möttes av glada fransmän och turister. Numera verkade den breda avenyn vara avstängd för trafik så det var fritt fram för alla flanörer!

En betraktande Monica med Triumfbågen i bakgrunden. Vad önskar hon sig? En Luis Vitton-väska eller ett guldsmycke från Cartier? Ja, alla märkesbutiker låg inom räckhåll här.

Vi tog metron till Trocadero för att ta fina foton av Eiffeltornet. En försäljare fotade oss och tyckte att tjänsten var värd tio euro. Han fick två!

Från Paris åkte vi via Zürich mot hotellet i Davos, pirriga och förväntansfulla. Under en lång sträcka slingrade sig tåget utmed Zürichsjön, det var helt magiskt vackert!

Davos

Vi närmade oss Davos och de schweiziska Alperna. Vi var spända inför hur vi skulle känna inför att återse Davos och platsen som påverkat oss så!

Det var en fantastisk upplevelse att se det vidsträckta alplandskapet genom tågfönstret. När vi var på väg till inspelningen förra året åkte vi buss hela vägen och såg mest stora landsvägar.

Nu skulle vi snart få återse hotellet där dejtingprogrammet spelades in. Linbanan var avstängd så det var bara att promenera. Vandringen var tuff men vi hade tur med vädret och slapp ta på oss regnkapporna. Vid det här fina vattenfallet tog vi en välbehövlig vilopaus.

När vi såg linbanan väcktes minnena till liv. Vi tänkte på hur det kändes när vi kvinnor steg av linbanan för att möta männen för första gången. Vi var som skolflickor, fnittriga och förväntansfulla!

Äntligen uppe! Känslorna svallade – vilken fantastisk upplevelse vi hade här!

Programmets producent Lotta Hellman sa att hotellet skulle vara bedagat, precis som vi deltagare. Vi hittade inget bättre ord för att beskriva hotellet. Lite luggslitet, lite avskavd färg här och där, men det funkar bra ändå! Precis som vi är vackra, med alla våra rynkor och skavanker.

Vi stannade i Davos tre nätter och hade gott om tid för dagsutflykter. En dag tog vi tåget till grannbyn Koster,  en resa som var otroligt vacker.

Vi bodde på hotell Meierhof i Davos, ett fint hotell med bra service och supergullig personal. Dessutom fanns det ett spa även här som vi självklart besökte. Med tanke på tempot under resan var det skönt att få tre dagar på ett ställe.

München

Underbara München bjöd på sightseeing och väldigt trevligt boende på det centralt belägna hotellet MIO by AMANO. Här åt vi resans absolut bästa hotellfrukost!

Från München bar det vidare norrut med nattåget till tågluffens sista stopp, Köpenhamn.

Köpenhamn

Sista stoppet på vår underbara resa – Köpenhamn! Vi hann med att strosa på Strøget, se lilla sjöjungfrun och äta god glass i Nyhavn. Sedan åkte vi hemåt mot Sverige igen efter en otrolig upplevelse under nästan två veckor!

Monica och Annikas 5 bästa tips

  1. Hotellreceptionisterna är ofta vänliga och sitter på ovärderlig information! Vi tog hjälp av dem på alla våra resmål och fick tips om transporter, aktiviteter, matställen m.m.
  2. Stanna minst tre nätter på varje destination för att kunna göra resmålet rättvisa.
  3. Var ute i god tid innan avgångar. Vi rekommenderar att vara på plats minst 30 minuter innan tåget avgår.
  4. Välj hotell eller annat boende som ligger nära stationen.
  5. Ha alltid med dig lite cash! Det är bara i Sverige det kan vara svårt att betala kontant.