Europarunt.se

Kerone & Angelica

Kerone & Angelica

Angelica och Kerone åkte på tågluff genom Europa som sin bröllopsresa 2019. Resan gick via Köpenhamn, Berlin, Prag, Budapest, Wien och Prag.

 

Tre år och ett barn senare, var det dags att åka igen tillsammans med deras elva månader gamla dotter Eloise. Ta del av båda deras resor!


Angelica och Kerone visar Europa för dottern Eloise med Interrail

Angelica och Kerone åkte på tågluff genom Europa som sin bröllopsresa 2019. Nu tre år och ett barn senare, var det dags att åka igen tillsammans med deras elva månader gamla dotter Eloise.

Men hur fungerar det egentligen att tågluffa med barn? Vad kan man behöva ta med sig och hur kan man planera för att underlätta resan? Följ med på deras berättelse om en två veckor lång tågresa ut i Europa!

Vi hade en dröm om att ta vara på vår delade föräldraledighet och åka på en resa. Men vart, och framför allt hur, reser man med barn? Med våra tidigare erfarenheter av tågresor kändes det självklart att ta med vår dotter på en tågluff! Barn upp till elva år reser dessutom gratis i sällskap av vuxen med Interrailkort. Tänk att få sitta tillsammans och kika ut genom fönstret och upptäcka flera länder och kulturer på en och samma resa.

Ja, ibland går drömmar i uppfyllelse. Sagt och gjort köpte vi varsitt 1:a klass 30-dagars-Interrailkort genom Europarunt, fixade ett pass till Eloise och började planera vår resa.

Eftersom vår första tågresa gick genom östra Europa, ville vi nu utforska den västra sidan.

Vi började från vår hemstad Stockholm ner till Hamburg, sedan fortsatte vi till Amsterdam, Paris, Hannover och avslutade i Köpenhamn.

Det bästa sättet att börja sin planering är genom appen Rail Planner, där kan du se hur långt tid det tar att resa mellan alla städer. Vi ringde till supporten på Europarunt.se för att boka alla platsreservationer på de tåg där det behövdes. Information om vilka tåg som kräver platsreservationer finns i appen. Alla tåg vi bokade gick dagtid så att vi kunde se det mesta av länderna och så att vi var framme på hotellen till Eloises sovtid. Vi valde också att boka alla hotell innan, så att vi inte behövde vara trötta föräldrar som letade hotell med ett trött barn på plats. Nu var det bara att packa väskorna, ladda ner våra tågbiljetter digitalt som Mobil-Pass i appen och påbörja vår första resa som en familj!

3 packningstips för att resa med barn

Resevagn
Vårt bästa tips! En barnvagn som smidigt fälls ihop för enkel på- och avstigning på tåget och som lätt kan bäras i trappor under resan. Vår vagn fick enkelt plats på tågets hatthyllan och hade höjd 25 cm, längd 60 cm och bredd 50 cm.

Haklapp
För att slippa spill och blöta kläder efter varje måltid på tågen.

Bärsele
Perfekt att ha barnet i vid på- och avstigning av tåget så att händerna är fria för att bära packning.

Tåg från Stockholm till Hamburg

Tidigt på morgonen stod vi på Stockholm Centralstation. Vi köpte varsin macka och varm choklad på ett café. Framför oss hade vi den längsta tågsträckan på hela resan. Ett tips är att ta de längsta sträckorna i början när ni har mycket energi och en hel resa att se fram emot.

Vi hoppade på tåget mot Hamburg, med planerat stopp i Hässleholm och Köpenhamn. Det var perfekt med ett stopp i Köpenhamn, så vi bestämde oss att ta två timmar där för en lunch. När man reser långa sträckor med barn kan det vara bra att ta extra tid för tågbyten. Du slipper då stressen med all packning och får tid för att sträcka på benen eller äta.

Mätta och belåtna efter Köpenhamn var vi tillbaka på tåget mot Hamburg. Den trevliga tågkonduktören kom och skannade våra Mobil-Pass och vi började prata och dela historier om våra tidigare tågresor. Han berättade att han hade jobbat som lärare i flera år, men sedan följt sin dröm om att bli tågkonduktör. En av de bästa sakerna med att ta tåget är människorna man träffar och deras berättelser.

Hamburg

Vi spenderade två dagar i Hamburg utan några förväntningar och blev rejält positivt överraskade.

Tidigare har Hamburg endast varit en tågstation för oss där vi bytt tåg för en annan destination.

Men Hamburg hade verkligen så mycket mer att erbjuda! Vi checkade in på hotellet Renaissance hotell och blev välkomnade av vår UNESCO-tour guide Tomas. Han visade oss den vackra arkitekturen och berättade om Hamburgs historia medan vi gick genom Speicherstadt och Kontorhaus District. Det är det största historiska kontorskvarteret som byggdes under 1920-1930-talet och är med på UNESCO:s världsarvslista. Om ni ska till Hamburg rekommenderar vi verkligen att gå hit och gå in i de olika trapphusen. Vi gick vidare till Poggenmuhlen bridge för att ta den klassiska bilden på bron och till konserthuset Elbphilharmonie i HafenCity. Vi hade aldrig tidigare gått på en guidad tur, men Tomas var verkligen fantastisk! Dagen fortsatte med en båttur längs Port of Hamburg där vi på nära håll kunde se de stora lastfartygen längs hamnen.

Andra dagen tog vi oss an museet Miniatur Wunderland som var mycket roligare än det kanske låter! Små och stora städer från olika delar av världen som var uppbyggda i miniatyr, som var gjort med mycket omtanke och härlig humor. Vi hann även med att gå till stadsdelen Sternschanze där det finns mysiga butiker, marknader och en mer avslappnad vibe. Avslutningsvis åt vi på restaurangen Bulleri i samma stadsdel. Boka gärna bord här i förväg då det är mycket populärt.

Vill också verkligen rekommendera hotellet vi bodde på, med stora rum och egen frukoststation för de små är det perfekt om man reser med barn.

Vi har nu förälskat oss i Hamburg, det är ett perfekt stopp på din nästa Europarunt-resa och vi kommer definitivt att komma tillbaka!

Tåg från Hamburg till Amsterdam

Det var dags för den andra tågresan och vi packade väskorna för nästa äventyr. Hamburgs tågstation är stor, men väldigt smidig att hitta på, så vi hade god tid att vänta på tåget. Vi satte Eloise i bärselen, fällde ihop barnvagnen och rullade våra väskor in på tåget. De tyska tågen DB är verkligen vår favorit; de är luftiga, bekväma och de bjuder alltid på choklad i 1:a klass om de skulle vara det minsta försenade. Som mest har de varit försenade runt 10 min under våra resor. Det är ingenting när man har något kul att se fram emot och fina vyer utanför fönstret. Mot Amsterdam bytte vi tåg en gång i den tyska staden Osnabrück. Vi tog med klämmis till Eloise och gjorde extra mackor på hotellfrukosten som vi tog med som lunch till tågresan, ett tips om ni vill spara lite pengar.

På nästa tåg var det uppdelat i mysiga hytter med en korridor utanför som Eloise kunde röra sig fritt längs. Vi visste inte hur det skulle vara att resa med barn men det var mycket enklare än vad vi trodde. Första och enda gången vi använde böcker och leksaker som vi tog med till Eloise var på detta tåg, så det hade vi klarat oss utan. Istället räckte det med att sitta i knäet och titta på människor, gå längs korridorerna eller leka med tidningar eller saker som fanns på tåget.

Amsterdam

Som vi hade längtat efter att besöka Amsterdam! Ingen av oss hade tidigare varit där, men vi hade alltid haft en tanke om att kanske en dag flytta dit. Vi spenderade dagarna med att gå längs kanalerna, äta god mat och njuta av solen. Precis så enkelt och härligt som vi vill ha det på semestern.

Vi valde ett hotell utanför stadskärnan som vi enkelt åkte till med ett tåg på 5 min och som ingick i vårt Interrail Mobil-Pass. Det var så smidigt att kunna skanna biljetten i mobilen och skönt att bo lite utanför centrum.

Första dagen strosade vi runt i delen Jordaan där bland annat Anne Franks hus ligger, åt middag på Café Binnenvisser (som hade den bästa maten på hela resan) och avslutade med en promenad hem via Westerpark. Andra dagen gick vi runt bland tulpaner i Vondelpark, åt våfflor utanför museet Rijksmuseum och käkade på restaurangen D&A Hummus Bistro. Sista dagen spenderade vi i Wertheim Park som ligger vackert längs en av kanalerna, kikade efter second hand-fynd på Waterlooplein market (öppet varje dag utom söndagar) och åt pizza till middag på La Perla. Tanken om att en dag kanske flytta till Amsterdam lever vidare!

Tåg från Amsterdam till Paris

Tre hela dagar var perfekt att hinna med allt vi ville se i Amsterdam, så nu var vi redo för nästa stopp Paris! Det finns alltid en informationsdisk på de större tågstationerna där man kan fråga om hjälp, vilket vi gjorde på Amsterdam Centraal, även om man har gott om tid så är det skönt att kunna dubbelkolla att man kommer rätt. Väl framme och på rätt plattform så kände vi oss redo för en dag med tre tågbyten mot Paris. Om man har smidig packning så kan det vara ganska kul att ha flera byten så att man får se de olika fina tågstationerna närmare.

Vi åkte på en vardag, så det var lugnt och stilla på alla tågen och stationerna. Tågen passerade öppna landskap i Nederländerna, lövskogar genom Belgien och små pittoreska byar i Frankrike. Precis så där klyschigt som man drömmer om.

Paris

Tredje gången gillt för oss båda, men för första gången tillsammans, upptäckte vi Paris.

Det blev annorlunda att se staden med ett barn, tidiga mornar istället för de romantiska sena nätterna. Men eftersom vi varit där tidigare så kunde vi uppskatta det nya och visa Eloise våra smultronställen. Vi bodde på hotellet Moxy Paris Bastille som hade bästa frukosten och den trevligaste personalen på hela resan.

En av dagarna besökte vi de mest välkända platserna så som Eiffeltornet, Triumfbågen och katedralen Notre Dame, ett måste om du inte besökt Paris tidigare. Sedan köpte vi oss varsin crêpe och slog oss ner i en av de gröna stolarna i Tuileries Garden utanför museet Louvren och njöt av vårsolen. En annan dag åkte vi till Montmartre för att gå runt bland de smala slingrande gatorna och se Sacré Coeur och Moulin Rouge. Här var det också alldeles för gulligt för att motstå att inte köpa matchande vita baskrar till mor och dotter. Sedan avslutade vår vistelse i Paris med att åka till det pampiga slottet Versailles som ligger bara 15 min utanför med tåg. Det går att ta sig dit med ditt Interrailkort, men det var inte helt enkelt att få tag på någon som pratade engelska som kunde hjälpa oss. Men vi löste det och det var så värt mödan för att gå runt i slottet och de vackra trädgårdarna. Det är som vanligt svårt att inte tycka om Paris.

Tåg från Paris till Hannover

Sista kvällen i Paris köpte vi med oss macarons till vår nästa tågfärd mot den tyska staden Hannover.

Vid det här laget vet man hur väskorna ska packas och hur man samarbetar för att gå på och av tågen. Det är en känsla av vinst när allting går som på rutin. Vi ger varandra stolta blickar och vet att om vi klarar att åka tåg genom Europa med barn, så kan vem som helst klara det här.

Återigen tog vi ett medvetet längre stopp på en timme vid tågbytet, denna gång i Mannheim. Vi hittade en liten nudelrestaurang för att äta lunch och fick Eloise att somna i vagnen på en promenad. Men att sova på tågen var inte heller några problem då vi hade med oss en filt och kunde natta henne som vi vanligtvis gör hemma. Det var så mysigt de stunderna när hon sov i famnen, vi hade musik i hörlurarna och tittade ut genom tågfönstret.

Hannover

Framme i Hannover checkade vi in på hotellet Novotel och unnade oss att beställa upp middagen på rummet. Det känns lite lyxigt samtidigt som det är skönt för barnen att få landa på en ny plats och kunna krypa runt och upptäcka hotellrummet innan läggdags.

Vi vaknade upp till en ny spännande dag med något planerat som vi aldrig testat tidigare.

För att maximera vår tid i Hannover och hinna se allt vi önskade, så bestämde vi oss för att åka en Hop-on Hop-off-buss. Inte hade vi trott att detta kunde vara så intressant, roligt och tidsoptimerande som det faktiskt var! Vi rullade enkelt in barnvagnen, fick varsina hörlurar och satte oss på valfria platser på bussen. Under resans gång kunde vi lyssna på Hannovers historia och se saker som vi aldrig hade hunnit på egen hand. Vi började med att besöka Erlebnis Zoo som är ett populärt stopp för barnfamiljer. Sedan fortsatte vi till palatset Herrenhauser där vi gick runt bland vackra trädgårdar. Här upplevde vi även vår bästa lunch på hela resan på Schlossküche Herrenhausen. Avslutningsvis tog vi bussen till gamla stan ”Altstadt” för att titta på de tjusiga husen från renässansen och strosa runt på de mysiga kullerstensgatorna. Allt detta på en och samma dag i vår nyupptäckta stad.

Tåg från Hannover till Köpenhamn

Så var det dags för vår näst sista tågresa för denna gång. Vi tog en skön sovmorgon och en lång frukost på hotellet i Hannover innan vi begav oss till tågstationen. Det köptes en souvenir till en förälder som alltid har drömt om att resa till Tyskland och vi letade upp vår perrong. Snart skulle cirkeln vara sluten när vi nådde vårt första stopp Hamburg, som nu istället var ett tågbyte innan slutdestinationen Köpenhamn. Det fick oss att le och tänka tillbaka på när resan började och hur nöjda vi var att vi hade stannat i Hamburg tidigare. Som vanligt så flög tiden förbi när vi satt på tåget, vi säger alltid att det känns som halva restiden när vi är framme. Tänk att vi fortfarande inte har tröttnat på att åka tåg efter snart två veckor på resande fot.

Köpenhamn

En stad som vi älskar att komma tillbaka till om och om igen är Köpenhamn! Det känns som hemma men samtidigt som något spännande och väldigt annorlunda. Vi kommer alltid att rekommendera att ta ett stopp på din tågresa i Köpenhamn påväg ut i Europa eller påväg hem till Sverige. Det slår aldrig fel. Denna gång såg vi inte staden från cykelsadeln, vilket enligt oss är det bästa, utan från ett nytt perspektiv med barn. Men självklart går det lika bra att gå längs vattnet och titta på de pittoreska husen vid Nyhavn med en barnvagn. Vi köpte morotskaka på ett café och gick till Rosenborg slott för att sätta oss på en bänk vid fontänen. Om man reser med barn är det också så mysigt att gå till olika lekplatser i olika städer. Där får du chansen att vila eller få kontakt med andra föräldrar samtidigt som barnen får leka av sig. Vidare gick vi till Kastellet för att se ”Den lilla sjöjungfrun” och fortsatte knata runt bland shoppinggatorna. Vi avslutade vår resa med en middag hemma hos goda vänner som bor i Köpenhamn. Man inser vilken fantastisk resa man har gjort när man får blicka tillbaka och berätta om upplevelserna tillsammans.

Tåg från Köpenhamn till Stockholm

Nu lider äventyret mot sitt slut och tiden var kommen för vår sista tågresa. Vi vaknade upp på Hotel SP34, ett superfint hotell som låg en kort promenad från tågstationen i Köpenhamn. En av de bästa sakerna med att ta tåget är faktiskt att du anländer direkt in i stadskärnan och har gångavstånd till hotellen. Du slipper alltså att ta en taxi från flygplatsen eller snurra runt och leta parkeringsplats.

Denna gång åt vi en lunch på tågstationen innan vi hoppade på tåget, på de större stationerna finns det alltid bra utbud på mat och snacks att köpa med till resan. Sagt och gjort så satt vi nu och vinkade av Köpenhamn och vår resa när tåget lämnade perrongen.

Som ett välkomnande hem till Sverige så var SJ-tåget, komiskt nog, det enda tåget som var rejält försenat under hela vår resa. Vi har aldrig stött på ett tåg ute i Europa som är mer än 15 min efter tidtabell, så det är verkligen en skillnad där. Men vad gör det när man har ett sovande barn i famnen, en lyckad resa i bagaget och vet att man är påväg hem.

Sammanfattning

Så vi gjorde det. Vi klarade av vår första resa med barn och fick se mer utav Europa som vi drömt om.

Det var så mycket enklare att resa med barn än vad vi trodde! Det viktigaste är att packa med sig rätt saker, försöka hålla samma rutiner man har hemma och visa barnet hur kul det faktiskt kan vara att åka tåg. Gör det enklare för er med en smidig barnvagn, använd en bärsele för på- och avstigning och glöm inte haklappen för alla matningar.

Vi rekommenderar att ta tågsträckor på max fem timmar i sträck och boka boende i förväg när du reser med barn. En sak vi ångrar är faktiskt att vi inte bokade bord på restauranger innan, det hade varit så skönt att slippa leta och veta att de var barnanpassade. Du behöver däremot aldrig oroa dig över att det blir långtråkigt, det finns massa saker att göra på tåget och aktiviteter att utforska på destinationerna. Det fina är det enkla när man reser med barn.

Tänk att det finns ett sätt att resa på som är bättre för miljön och där du kan se en helhet av länderna istället för bara en storstad. Det är så smidigt att åka tåg nu med de nya Mobil-passen i appen Rail Planner, du har allt du behöver där på en och samma plats. Så luta dig tillbaka, upptäck Europa och res med Europarunt!

Se alla bilder och filmer från vår resa på Instagram
@Europarunt.se
@angelicaolai
@keronecampbell