Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Einars reseberättelse

Hej! Mitt namn är Einar, och sommaren 2023 ger jag mig ut på en resa tillsammans med Nikodem som fotar det vi upplever. Under resan utforskar vi Europas olika matkulturer i alla dess former. Med Interrail blir det snabbt en färd genom en mängd olika kulturer. 

Vi börjar vår tågresa i Neapel. Det är högljutt, stökigt och extremt varmt, men framförallt berusande och livligt. Det känns som att allt pågår samtidigt i den här staden. Den enda antydan till svalka är den man kan finna när natten gjort sitt i några timmar. Det är egentligen under de sena nätterna eller tidigt på morgonen vi kan gå runt obehindrat och uppleva staden. 

Vi blir tipsade om Mercato di Porta Nolana, Neapels mest kända fiskmarknad. Det är fortfarande mörkt när fiskebåtarna lastar av dagens fångst i hamnen. En morgon går vi upp klockan fem och tar oss dit. Vi möts av fiskhandlare som packar upp alla tänkbara sorters fisk, skaldjur och musslor. Säljarna har olika specialiteter och säljknep. Allt eftersom handlarna lockas dit stegras ljudnivån till en kakofoni av rop om var man hittar bäst fisk och skaldjur. 

Marknaderna handlar inte bara om maten utan också om möten. Vi köper inte bara vår lunch, vi förhandlar, blir lurade, utskällda och bjudna. Av vissa får vi tips om var man kan uppleva Neapel på bästa sätt, men jag skulle säga att marknaderna är den plats där staden är i sin fulla prakt. 

Vi besöker en gammal gård och möts av Mario. Hans familj har gjort ost i fem generationer. Osten görs på precis samma sätt som för nästan 200 år sedan, med lokala råvaror av hög kvalitet. Mario är lika stolt som ödmjuk när han visar oss hur man knyter mozzarella i vackra former. 

Vi reser upp genom landet och på bara ett par timmar kommer vi till Como och bergen där omkring. Vi bestämmer oss för att bestiga ett av dem. På vägen blir vi fullständigt omringade av en grupp getter. De kastar sig över vår packning och äter upp vår lunch.

Efter en dygnslång tågresa kommer vi fram till Krakow i Polen. På torget i gamla stan träffar vi en kvinna som säljer obwazanki, ett kokt bröd rullat i salt. Hennes kusin bakar brödet tidigt på morgonen och sedan rullar hon ut sin vagn till ett hörn framför kyrkan. Det känns som att hon har stått i samma hörn i flera decennier. 

På natten kan man gå ut till saluhallen utanför gamla stan och äta korv grillad över öppen eld. Något som kom till när taxichaufförerna i Krakow tröttnade på att inte ha någonstans att äta på natten. Nu har man kunnat äta här från klockan 21–03 i över 30 års tid. Till korven får man ett hembakat bröd och kön är lång när vi kommer dit vid tio. 

Överlag vill jag slå ett slag för vad som kanske är Europas mest underskattade matkultur. Bra, billig restaurangmat går att hitta lite varstans. Reser du hit rekommenderar jag att testa gołąbki, żurek, pierogi och bigos, bara för att nämna några få av alla landets specialiteter.

Vi åker en massa tåg. Genom vackra landskap, städer och byar. Vi träffar härliga människor, äter nötter i ett dygn och reser igenom säkert åtta länder på under två veckor. En stor fördel med Interrail är att själva resan blir en upplevelse. Man får ta pulsen på området man befinner sig i på ett väldigt genuint sätt.