Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Mor och dotter på tågluff!

Vi fick helt enkelt nog av den dystra sommaren i Sverige och tyckte att det var dags att göra någonting vettigt av den – vilket i vårt fall innebar att ge sig av på en spontan mor & dottertågluff!

Följ med när jag, Sofia och min mamma Anette berättar om vår resa och ger lite tips på hur ni kan göra en liknande tågluff med Europarunt! Att åka tåg på detta vis är något helt nytt för oss. Därför fanns det mycket frågor som Europarunts telefonsupport snabbt kunde svara på! Vi bestämde oss tillslut för att börja vår resa i Zürich sedan via Comosjön ta oss ner till Cinque Terre för att tillslut avsluta vår resa i Milano. En tågluff går att göra med liten framförhållning – och med din mamma!

Vår resa satte fart i Zürich där vi satte oss på tåget mot Chur för att göra första etappen av rutten Bernina Express. Vi åkte denna sträcka med lokaltåg vilket gjorde att vi kunde dela upp turen. Självaste tågresan var en mycket positiv upplevelse! Som förstagångstågluffare blev vi glatt överraskade över hur smidigt allt gick! Trevlig personal, fräscha tåg och en helt fantastisk utsikt!

Vi hade Interrailkort från Europarunt. Något som vi verkligen uppskattar samt rekommenderar är att boka 1:a klass. Kan bero på att vi åkte i slutet av semestern för många – men 1:a klassvagnarna var i princip tomma och vi kunde röra oss fritt i vagnen vilket vi verkligen uppskattade då utsikten var så fin åt båda håll.

Vi hoppade av tåget i St. Moritz och strosade runt där i några timmar för att sedan ta tåget vidare till den mysiga byn Pontresina där vi spenderade en natt. Kan verkligen rekommendera ett stopp i denna by – hur mysig som helst! Det är verkligen en typisk alpby som kryllar av mountainbikes samt vandringsleder. Såklart kände vi att vi behövde göra något av dem, därför fick det bli en lättare vandring innan vi gav oss av till nästa destination!

Det fanns både enklare och lite mer avancerade leder att välja på. När vi var färdigvandrade och hade lunch i magen var det dags att sätta sig på tåget igen mot Tirano! Detta är alltså andra delen av Berninarutten. Hur fint som helst, går knappt att beskriva. Om jag ska försöka beskriva det skulle jag säga att det är som en väldigt vacker karusell!

Efter några timmar var vi framme i Tirano, Italien. Här sov vi en natt. Otroligt hur man kan med ett tåg åka från snötäckta berg till palmer!

Vi lämnade Tirano och åkte via Colico till Como. De tågen vi hunnit åka till Italien är lika fräscha och fina som i Schweiz, och då är det regionaltåg vi åker!

Vi bodde i Como och det var även där vi spenderade vår första eftermiddag. Dagen efter gjorde vi dagsutflykt till två andra städer som låg längs med sjön – Nesso & Argegno.

Nesso är känt för sitt vattenfall som går mitt igenom byn. Byn i sig var väldigt liten och charmig! Precis som man tänker sig Comosjön. Nästa by, Argegno, var lite större – men lika mysig den. Tips är att besöka lite olika byar när ni är här! Como är en ganska stor stad men bra att bo i när man är beroende av tågförbindelserna. Alla ställen vi nämnt hittills har haft gångavstånd till tågstationerna vilket vi verkligen kan rekommendera att ha i åtanke i er planering!

Comosjön kan vi varmt rekommendera! Men i denna värme var det skönt att rulla vidare mot kusten!

Efter Como åkte vi vidare mot Framura. En liten by på Italiens västkust – med betoning på liten! Här stannade vi i fyra nätter för att göra dagsutflykter med tåg till bland annat Cinque Terre. Tåget från Framura till första byn vi besökte, Monterosso, tog cirka 20 minuter.

Det blev en snabbvisit i Monterosso, men om du ska bada i någon av byarna är detta byn med flest stränder. Vi tog oss vidare till Vernazza vilket var byn bredvid och sedan Riomaggiore. Den sistnämnda byn är den mest berömda – den man känner igen från bilder man sett av Cinque Terre!

Vi avslutade med att besöka Porto Venere som enligt oss var den finaste och lugnaste byn. Fint var det, men om vi ska vara helt ärliga är det nog bättre att besöka Cinque Terre någon annan årstid än högsommar, då det är färre folk samt svalare! Då kanske man även orkar vandra mellan byarna – vilket verkar fint.

Framura hette byn som vi spenderat de senaste dagarna i! Den lilla byn erbjuder inte många bekvämligheter som man förväntar sig på en turistort – men i vårt fall blev det en fantastisk rolig upplevelse då vi hamnade mitt i ett genuint Italien. Verkligen ett otroligt fint ställe. Vi var nästan de enda turisterna där, resten var italienare och det märks på maten kan jag säga! Wow!

Vi gjorde dagsutflykter från Framura till bland annat Moneglia. Denna byn är lite större och lättare att bo i för den som tågluffar!

Efter fyra nätter i Framura var det dags att rulla vidare mot Milano där vi avslutade vår resa! Här blev det shopping & sightseeing – ett bra avslut på en bra tågluff!

Då har vår lilla tågluff nått sitt slut! Vilken resa det varit! Allt har gått som på räls. Tack till er på Europarunt och tack till er som följt oss. En resa att rekommendera, verkligen!