Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Tågluffa med hund

Kan man ta med sig hunden på en tågluff i Europa?

Självklart! Alla hundar är välkomna, stora som små. Att tågluffa med sin hund är smidigt och öppnar upp för nya möten och upplevelser – du kommer ofta i kontakt med människor du kanske aldrig skulle pratat med annars. Tänk på att ta med ett giltigt EU-pass för hunden och en bur eller väska den kan resa i.

Hur planerar och bokar jag resan? 

I många länder behöver du ha en separat biljett till din hund. När du har bokat en hundbiljett kan du oftast sitta var som helst i tåget, även i första klass om du själv har en platsbiljett där. De flesta europeiska länder har nämligen inga specifika djurkupéer.

Det enklaste sättet att planera och boka din resa är att gå in på respektive tågoperatörs hemsida, de flesta tågoperatörer har separata informationssidor för tågresor med hund. Hittar du ingen information rekommenderar vi att kontakta tågoperatörens kundtjänst.

Var kan man bo med sin hund? 

På många hotell, vandrarhem och Airbnbs går det strålande att checka in hunden, men det kan kosta en slant extra. Googla ”pet friendly accommodations” för att hitta boenden där din vovve är välkommen.

Vad kostar det att resa med hund? 

Mindre hundar reser ofta gratis på tåg i Europa, men stora hundar kostar extra. Generellt sett gäller att det är lättare och mindre kostsamt att resa med en liten hund. Det finns inget specifikt Interrailkort för hundar, utan man löser en hundbiljett inför respektive resa.

Vad behöver man tänka på inför resan? 

Se till att ha alla veterinärintyg och EU-pass i ordning. Bestäm i förväg vilka länder du ska besöka så att du kan lämna rätt information till veterinären. Hunden behöver också vara chipmärkt och vaccinerad mot rabies. Vissa länder, som exempelvis Storbritannien, Finland och Norge, kräver också att du mellan en och fem dagar före inresa avmaskar hunden mot dvärgbandmask.

Packlista för tågluff med hund

  • Mat- och vattenskål. Om din hund inte är äter specialkost kan man köpa mat längs vägen.
  • En filt och handduk till hunden.
  • Midjebälte till kopplet. Det är smidigt när man är på nya platser och bär på sitt bagage.
  • Munkorg. I vissa länder finns det krav på munkorg men det är långt ifrån alltid som det efterlevs. Vi rekommenderar att ta med en munkorg för säkerhets skull och vänja hunden vid den innan.

Nationella regler för att tågluffa med hund i Europa:

Norge

Norge är ju inte med i EU, det går bra att ha med sig hundar på tåget, men när det gäller införsel av hundar är Norge restriktiv med vissa kamphundsraser. Norge har också stoppat import av gathundar.

Annars behöver hunden en barnbiljett för att resa med tåg, om den är högre än 40 cm i mankhöjd, annars reser den gratis. Precis som i Sverige finns det särskilda djuravdelningar på tåget, så se till att boka platsbiljett för en sådan.

Källa: mailkonverasation med Vys kundtjänst.

Danmark

Hundar som ryms i en bur på 100 x 60 x 30 cm reser gratis, större hundar behöver en hundbiljett motsvarande en barnbiljett  (12-15 år). När man reser med InterCity eller InterCityLyn behöver hunden även en platsbiljett. I Danmark finns djurfria avdelningar för allergiker på tågen, de ska naturligtvis undvikas.

Källa: https://www.dsb.dk/rejsende/hunde/

Nederländerna

I Nederländerna reser hundar med en särskild hundbiljett som finns att köpa på nätet (priset är för närvarande Euro 3,2). Guldstjärna till Nederländerna!

Källa: https://www.ns.nl/producten/en/onbeperkt-reizen/p/dagkaart-hond

Belgien

Hundar som ryms i en bur på (30x55x30cm) åker gratis, annars gäller djurbiljett för Euro 3. Även Belgien erbjuder köp av djurbiljett online.

https://www.belgiantrain.be/en/travel-info/services-in-the-train/luggage-and-pets

Frankrike

Hundar kan tas med på alla tåg utom Eurostar till London. Hunden behöver hundbiljett prissättningen skiljer sig åt beroende på hur mycket hunden väger. Hundar under 6 kg kostar ca 7 Euro, större hundar behöver biljetter som kostar 50% av en 2:a klass biljett.

Källa: https://www.sncf.com/en/passenger-offer/travel-for-everyone/pets

Tyskland

Hundar som ryms i en väska (i samma storlek som en huskatt) åker gratis. Annars krävs hundbiljett som kostar lika mycket som en barnbiljett. Vi fick tipset av personal från DB på Berlin Hbf att ha hunden i en väska, när konduktören har kollat biljetten kan ni plocka upp hunden. Vi köpte en hundbiljett ändå, men såg att andra gjorde på detta sätt.

Italien

Små hundar i bur reser gratis i burar med storlek 25,5 x 12 x15. Andra hundar reser kopplade och med munkorg.

I morgonrusningen, mellan 07:00 och 09:00 på vardagar, från måndag till fredag; måste du köpa en andra-klass-biljett för din hund på halva standardpriset.

Spanien

Hundar över 10 kg får inte åka tåg i Spanien. I visas fall reser smådjur gratis, men för andra biljettyper kostar det 25 % av en ekonomiklassbiljett.

Portugal

Smådjur reser gratis i bur. Större hundar kan behöva en hundbiljett.

Österrike

Smådjur reser gratis i bur. Större hundar kan behöva en hundbiljett.

Schweiz

Mindre hundar (under 30 cm) åker gratis. Större hundar behöver en biljett motsvarande halva priset av en 2.a klassbiljett.

Finland

I Finland får hunden följa med på särskilda hundplatser.

Polen

Polen har förbud mot vissa kamphundsraser annars är hundar välkomna på tåg.

Tjeckien

Små hundar reser gratis i bur, större hundar behöver en munkorg och en hundbiljett.

Vill du veta mer om hur det är att resa med hund?

Läs Anna och Markus reseberättelse här!