Europarunt.se

Resetips

Jag vill tågluffa – Hur planerar jag?

Så du vill tågluffa? Vad roligt!
Då hjälper vi dig med att börja planeringen.

Här är en guide som hjälper dig att planera dina semesterveckor och din tågluff. Kanske är det första gången du tågluffar och då är det inte lätt att ha koll på allt. Men det här är den bästa delen, här gör du din resa unik och precis efter dina önskemål så ta god tid på dig, stressa inte dig igenom detta, utan fundera och ta ett steg i taget

Först måste du börja tänka stort:

Hur länge kan och vill du vara borta och när åker du?

Vill du åka med någon eller själv?

Vilken typ av resa, vad vill du få ut du åka sponant planera, aktiv, semester, billig lyxig osv.

Hur mycket pengar vill du lägga på resan?

Var vill du åka? Är det några speciella platser du verkligen vill få med i din rutt?

Är ditt vanlig pass giltigt? Passkontroll, eu sjukkort

Efter att ha tänkt på dem så har du något att utgå ifrån och kan nu fortsätta med att tänka lite mer brett.

Säg att du ska åka med 1 kompis, ni ska vara borta i 4 veckor i juni, har en budget på 18.000 och vill se Berlin, Budapest och Italien.

Då skulle vi rekommendera att ni:

  • Tar fram en karta, kollar upp lite generella tågtider (googlar exempelvis avståndstiden mellan Budapest och Berlin för att få lite koll på hur många dagar som går åt till resdagar under resan) och börjar spåna på en rutt efter detta.
  • Skriver ner platserna som ni har kommit fram till att ni vill se och som funkar bra att åka mellan med tåg (alt. Buss eller färja om man är beredd att lägga lite pengar utöver interrailkortet)
  • Hur länge vill ni stanna på varje plats? Skissa på ett ungefärligt antal dagar som ni vill vara på varje plats och skriv ner detta (det underlättar väldigt mycket när ni letar boenden sen)
  • Vilket interrailkort behöver ni? Nu när ni ser hur många resdagar ni behöver och det är alltid bra att lägga till några om ni blir försenade eller något oförberett händer.

  • Vad har ni nu kvar i er budget? Dela detta på antal dagar ni vill vara borta så ser ni vad ni har för ungefärlig dagsbudget och vad ni kan tänkas lägga i snitt per natt på boende.
  • Nu är det dags att leta boenden.  Vill ni bo på hostel? Hyra lägenheter via Airbnb? Bo på hotell? Känner ni någon som ni kan bo hos på någon av ställena? Här får ni nu nytta av skissen ni gjort över datumen och kan direkt söka med hjälp av dessa. Tänk på att vissa ställen kommer ni kunna gå över er budget om ni bor i städer som är dyrare och har högre tryck och vissa kan ni hitta betydligt billigare men det är alltid bra att ha en grundsumma att utgå ifrån. Om ni hyr lägenhet kan ni till exempel spara pengar på frukost, middagar hemma etc.
  • Behöver ni platsboka på vissa tågsträckor? Om ni är osäkra på mellan vilka sträckor detta behövs kan ni ringa våra resekonsulter på 08-53 52 53 00 och de hjälper er med detta.
  • När ni har bokat interrailkort, betalat för eventuella platsreservationer och andra transportkostnader och boenden är det tråkiga och mest praktiska klart.
  • Nu kan ni googla runt på sevärdheter och vad ni vill hitta på när ni besöker de olika platserna, överblick över vissa städer.

Nu kan nedräkningen till er tågluff börja!