Europarunt.se

Resetips

Träna på semestern? Fantastiska vyer eller perfekta vågor

Längtar du till semester men är inte den som vill ligga på en solstol i en vecka utan vill ha en mer aktiv semester. Då bör du fortsätta läsa. Här har vi tagit fram olika sätt att kombinera dina semesterveckor med träning och tågluff. Och vem vet kanske hittar du en ny favoritsport på köpet

Vandra i alperna

Vill du se unika tåg vyer, andas frisk luft, ta ett dopp i en sjö eller en kabinlift upp till alptopparna för att gå längs vandringsleder. Hoppa på ett från exempelvis Italien och åk till Österrike eller Schweiz. Det blir ett lite dyrare stopp men passar perfekt om man vill ha ett avbrott från hektiska storstäder eller är aktiv och vill kombinera detta med sin semester.

Tips på hur du tar dig hit:

Åk tåg från exempelvis Milano till Tirano, byt här till det sagolika tåget Bernina Express och kliv av i St. Moritz (Bernina Express ingår inte i Interrailkortet men helt klart en upplevelse som man bör göra en gång i livet, sträckan kostar cirka 500 kronor)

Åk tåg från München eller Wien till Salzburg (en större stad men har förbindelser till exempelvis den lilla byn Hallstatt där du kan hyra kanot eller åka upp i bergen med linbana), St Anton och Innsbruck. Eller så kan du ta dig till de franska alperna som kanske främst är kända som skidorter men minst lika fina på sommaren, Chamonix, Val Thorens eller Grenoble.

Till St. Anton åker du smidigast via Köpenhamn- Tyskland och till Innsbruck tar du dig lätt från Wien.

Surfa vid Atlanten

Vill du kombinera sol och bad med surfing? Inga problem i Europa behöver du inte åka så långt. Bra vågor hittar du bland annat i franska Biarritz eller spanska San Sebastian. I Biarritz kryllar det av olika surfkurser, både svenska och franska för nybörjare och de mer vana surfarna.

Hit åker du lätt från exempelvis Paris med direkttåg. Eller om du kommer från Franska Rivieran kan du åka från Marseille med byte i Toulouse. Eller om du varit i populära Barcelona kan du både ta dig till San Sebastian eller Biarritz.

I både Biarritz och San Sebastian kommer du känna dig mer som en lokalbo än turist då det inte är så många turister på dessa ställen och du kommer in i lugn och harmoni som båda ställena har. Här kan du boka allt ifrån halvdagskurser till två veckor eller om du är van så kan du bara hyra en bräda och hänga på de olika stränderna varje dag och njuta av atmosfären. Stämningen är väldigt social och välkomnande och om du reser själv är dessa platser perfekta om du vill passa på att träffa nytt folk på resan.

Upptäck med cykel

Cykelresor finns det många men vi listar nu några stycken som du lätt tar dig till med tåg och som är fina cykelstäder.

Cykelresor finns till exempel i:

Tyskland

Här finns fantastiska cykelvägar längs Moseldalen, Bondensjön, München och Bayern. I Tyskland har man satsat mycket på cykelturism och detta är några av städerna du kan åka till. Om du cyklar här kommer du garanterat få se unik landsbygd och sevärdheter. Eftersom att Tyskland är ett land där cykelsemester är vanligt kan du hitta någonting som passar dig, även om du är nybörjare eller en van cyklist. Längs vissa sträckor finns även specialanpassade cykelsemestrar för familjer. Exempelvis på Östersjöns kust och runt Bodensjön. Här är det kortare etapper, mycket att upptäcka på vägen och många möjligheter för raster.

Italien

Toscanas kust, Sicilien, Venedig-Florens, och runt Gardasjön

Är du van och ambitiös och vill skapa din egen rundresa? Eller vill du ha en aktiv semester där du kombinerar avslappning i samband med motion? I Italien finns allt och cykling är en stor sport i Italien och här hittar du både asfalterade vägar och mindre grusvägar, enklare och mer avancerade sträckor. Det är smidigast om du hyr en cykel på plats då det ibland kan vara lite knepigt att ta med cyklar på tåg. Den finaste och kanske populäraste sträckan är nog runt Gardasjön. Där finns vacker natur, gamla romerska ruiner och nära till badorter vilket är ett plus om man cyklar på sommaren och man vill ha möjlighet att svalka sig längs vägen. Här kan man flytta boende så att man utgår från ett ställe, sen cyklar till nästa och bor där osv. Då får man se så mycket som möjligt av Italien också.

Österrike och Schweiz

I Österrike hittar du mer än 10 000 rutter och man kan kalla landet för paradiset för cyklister och mountainbike-åkare. Det som är speciellt med att välja sin cykelsemester här är att cykelstigarna sträcker sig mellan dalarna och utsikten kommer vara något utöver det vanliga. I det mer kuperade områdena och i bergen möts bergsklättrare, vandrare och mountainbike-åkare och många bor vid något av hotellen längs vägen. Många hotell är även specialanpassade för aktiva hotellgäster. Här hittar du paketlösningar med turer med olika svårighetsgrad, barnturer, teknisk träning osv.

I Schweiz finns det också enormt fina sträckor att cykla på. Här hittar du ett välutvecklat nätverk med väl skyltade nationella cykelvägar som löper genom landet. Något som du definitivt kommer märka om du väljer att ha din cykelsemester i Schweiz är: Lättlästa skyltar, lokala, regionala och nationella cykelvägar (dessa är ofta separata) och nära pålitlig kollektivtrafik med bra förbindelser. Med andra ord mycket bra förutsättningar för en lyckad cykelsemester.

Åk till till exempel till Donau, runt sjöar i Salxkammergur och Lago Maggiore. En klassisk cykelsträcka är Donau från Passau till Wien.

Nederländerna och Belgien

Även här är cykelnätverket väl etablerat genom landet och det finns mycket att upptäcka längs vägen.

I Belgien kommer du cykla längs med floder och kanaler, små städer med söta slott och historiska byggnader. Och dessa två länder går bra att kombinera. Här kan du göra en cykel och båttur genom Belgien och Nederländerna vilket är ett typiskt Holländskt koncept. Du börjar o Amsterdam, besöker den lilla staden Willemstad, ostastaden Gouda och sen bor några dagar i Brygge. Här går det bra att göra resan i båda riktningarna det är du som väljer!

Storbritannien

Kanske inte det landet man förknippar med cykelsemester men landet bjuder på mycket fina cykelmöjligheter. I södra England finns sjöar, fina slott, böljande landskap, en vacker kustlinje och flera nationalparker.
Här kan du stanna till längs vägen på flera ställen och verkligen njuta av din cykelsemester.

Några ställen som är fina att cykla i är: Skottland, Wales, Cotswolds.

Kanot eller kajak

Kanske har du paddlat mycket i Sverige och vill nu vidga dina vyer och kombinera detta med din semester. Då har vi listat några länder som du definitivt kommer att tycka om och som du enkelt kan ta dig till med ett Interrailkort.

Frankrike

Om du inte är så van att paddla bör du åka hit på sommaren då det är lugnare och varmare. Under våren får du en större utmaning då floderna är fulla med vatten och det finns betydligt tuffare sträckor att paddla.

Platser som är bra att paddla vid är exempelvis: Bordeaux, Pont DÀrc och Normandy.

Kroatien

Kusten längs Adriatiska havet är fantastisk att paddla vid. Här möts du av kristallklart vatten och magiska vikar och grottor. Kroatien är ett bra land att börja med om du är nybörjare inom kajakpaddling.

Portugal

I Algarve hittar du orten Vilamoura som har en idyllisk miljö med fantastisk natur och perfekt för att paddla kajak i. Här kommer du paddla i fina vikar och spännande grottor i lugn och ro. Ett ställe som också är väl anpassat för nybörjare. Om du är mer erfaren och vill ha en utmaning kan du välja att paddla på Aljezurfloden och vi kan lova dig en riktig upplevelse.

Italien

Även som med cykling är Gardasjön ett utmärkt resmål om du vill paddla. Om du går upp tidigt och beger dig ut innan staden har vaknat så kommer du definitivt få uppleva riktig lugn och ro och harmoni.