Europarunt.se

Europarunt.se

Okategoriserade

Art & the city: Bremen

I Bremen kan du uppleva stadskärnans historiska gotiska byggnader, de medeltida husen i Schnoor i kombination med Art Deco i Böttcherstraße och samtida graffitimålningar i kulturområdet Viertel. Här finns såväl synliga som osynliga konstskatter så det står härliga till. Nedan har jag har plockat ut några personliga guldkorn från stadens konstskatt.

Statyn av stadsmusikanterna som är skapad utifrån från sagan ”Town Musicians of Bremen” skriven av bröderna Grimm 1989 är Bremens mest berömda sevärdhet. Skulpturen har formen av en åsna, en hund, en katt och en tupp som står på varandra, i den ordningen och är  skapad av Gerhard Marcks 1951. Statyn är en del av UNESCOS världsarv tillsammans med de många ståtliga byggnaderna på Marktplatz samt monumentet av Roland.

Från Marktplatz kan du skymta ett förgyllt konstverk ”Bringer of Light” som leder dig in till pärlan Böttcherstraße. Gatan är bara 100 meter lång men här gömmer sig fler konstskatter än du kan ana. Området är skapat av Bremens kaffekung Ludwig Roselius och innehåller ett imponerande klockspel i porslin med välkända melodier och en vägg som förvandlas till ett gammeldags bildspel med berättelser om Atlanten samt hus med sagonamnen Atlantis och Robinson Crusoe. Det här är ett väldigt unikt område som med all rätt har blivit ett av Bremens turisttätaste gator. En plats som kräver lite extra uppmärksamhet är konstmuseet som är tillägnat Paula Modershon-Becker som var en av de främsta inom expressionismen tillsammans med bland annat mästare som Paul Gauguin och Paul Cézanne. Att vara kvinna OCH bli erkänd konstnär är ett konststycke i sig.

Viertel är ett bohemiskt område med ett levande och färgstarkt kulturliv i form av gallerier, teatrar och gatukonst blandat med second hand butiker och livliga pubar. Här dricks ölen direkt ur flaskan och maten äts utan bestick i form av en rollo. The place to be!

Weserburg Museum for Modern Art är ett museum tillägnat den samtida konsten. Pågående utställning: The Way We Are 2.0, visas fram till och med 10 januari 2021. 2500 kvadratmeter där över 100 konstnärer visar upp sina verk. Projektansvariga för utställningen är Ingo Clauß och Janneke de Vries och så här beskriver de arbetet: ”An investigation of content and form. Thematic spaces arise from such perspectives as artistic approaches to identity or traditions of landscape, a varied play with everyday life or aspects of urban life, the meaning of coincidence or of the body, minimalist tendencies or social resistance”. Det verk som väckte mest känslor inom mig var en gigantisk teddybjörn skapad av döda djur i form av kappor och jackor. Hela rummet den var placerad i hade en otäck doft av gammal pälskappa och gjorde det till ett väldigt känslosamt konstverk. Don´t wear fur if you’re not born with it! Här kan du läsa mer om museet och dess pågående och kommande utställningar: https://weserburg.de/en/

Kunsthalle Bremen har en imponerande konstsamling som sträcker sig 700 år tillbaka i tiden. Här samsas såväl kända som mer okända verk ur den historiska, moderna och samtida konsthistorien. Besök Kunsthalle Bremen online: https://www.kunsthalle-bremen.de/en

Hela reportaget om Bremen finns att läsa här: https://worldbytina.se/2020/11/16/germany-tourism-bremen/