Europarunt.se

Europarunt.se

Okategoriserade

Art & the city: Bremerhaven

Moin! Moin! Bremerhaven. Följer du floden Weser från Bremen ut mot kusten kommer du till Bremerhaven, Bremens kust kan en säga. Resan med tåg tar en dryg halvtimme. De två städerna samarbetar mycket med varandra och Bremerhaven är en populär dagsutflykt eller weekend destination. Jag hade två dygn på mig att utforska staden och det skulle jag säga var ganska lagom för att upptäcka det mesta som den kontrastrika staden har att erbjuda.

Bremerhaven har på en liten yta så otroligt mycket att utforska! Det är en speciell stad med lång historia som en viktig hamn för både fraktfartyg och fiske. För drygt 15 år sedan byggdes en vision upp om att bli en populär turistdestination – vid havet – och man satsade stenhårt. Resultatet: Här finns det storslagna Klimahuset, Utvandrarmuseet, Sjöfartsmuseum, ett pariserhjul, mängder av fiskrestauranger både på land och till sjöss, stora gallerior och inte minst – det imponerande hotellet Atlantic Sail City inspirerat av det ikoniska Burj al-Arab i Dubai som utgör en del av Bremerhaven Sky Line.

Även om staden är relativt liten så finns här både konstmuseum, konsthall och en teater, alla samlade runt torget – samt en vägg tillägnad graffitikonstnärer.

Kunstmuseum Bremerhaven. Här samsas lokala konstnärer med internationella och såväl historiskt som modern konst visas upp. Här fanns många intressanta verk och installationer. Bland annat en pyramid byggd av bananlådor som kan väcka frågan ”vad är konst”. I det här fallet tänker jag att det även har en historisk innebörd då Bremerhaven är och har alltid varit en viktig hamn för import av bland annat bananer. Jag gillar när konsten speglar samhället på en lokal nivå.

Kunsthalle Bremerhaven. I konsthallen tvärs över vägen från konstmuseet visades utställningen ”Invitation to Love” – en samlingsutställning kurerad av FORT. Mitt fokus stannade vid installationen ”Broken Hearts Club” som bestod av ett hundratal heliumballonger i form av glansiga röda hjärtan.

Bremerhaven kanske inte har fokuserat så jättemycket på att anlita konstnärer som skapar väggmålningar som i så många andra städer, men de har en plats tillägnad graffitikonsten i den gamla fiskehamnen en bit utanför city. Bremerhavens motsvarighet till Berlins världsberömda ”East Side Gallery” som dessutom hade årets passande tema ”toxic & virus” – även om temat valdes innan vi hamnade mitt i en pandemi…

Hela reportaget om Bremerhaven finns att läsa här: https://worldbytina.se/2020/11/23/germany-tourism-bremerhaven/