Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Åke och Evas tågluff med Interrail

Vi är två seniorer som älskar att resa och uppleva nya kulturer, äta och dricka goda drycker men vi har också insett att vi måste tänka nytt och miljösmart. Därför har vi skaffat Interrailkort genom Europarunt.se och tänker vara ute 3-4 veckor. Vi har en grundtanke om vart vi vill åka men vi är också öppna för ändringar beroende på väder och magkänsla. Fokus ligger dock på vandringar och cykelupplevelser då vi är naturmänniskor i första hand, det blir väldigt lite storstad och shopping på vår resa. Häng med!

Dag 1

Stockholm-Hamburg
Kom iväg som planerat 8:20. Köpte mackor på Vetekatten på Centralen för att klara oss till Köpenhamn. Framme nästan i rätt tid, bara 10 minuter efter tidtabellen. Två timmars väntan på stationen fördrevs med lunch och “people watching”.

Ingen servering på tåget men på båten mellan Rödby och Puttgarden finns det mat. Båtresan tar ca 45 minuter.

Runt järnvägsstationen i Hamburg finns många hotell, bra läge om man bara stannar en natt.

Dag 2

Efter en god natts sömn och frukost och innan tåget till Berlin gick vi en morgonpromenad och såg centrum. Försökte boka sittplatser à 4,5 EUR men det gick inte för det var bara var 30 minuter till avgång. Inga problem att hitta sittplatser, vi delade en kupė med en trevlig tysk som gav flera tips på sevärdheter i Berlin.

Tågstationen i Berlin var den maffigaste tågstationen jag upplevt. Enormt stor, modern och i fem våningar. Tog S-bahn (gratis när man har Interrailkortet) och U-bahn till hotellet. Hotellet låg lite utanför centrala Berlin men är å andra sidan mycket prisvärt och väldigt bra. Så har man inga problem med att åka kollektivt är ett tips att söka sig lite utanför centrum för att få billigare och bra hotell. Efter incheckning gick vi ut på stan. Vi avverkade många sevärdheter redan den första eftermiddagen i Berlin, Kurfürstendamm, Potsdamerplatz med de häftiga höghusen, vidare in i stadsdelen Mitte där vi hittade en trevlig restaurang, Lutter & Wegner. Upp till Unter den Linden och Brandenburger Tor. Därintill låg Förintelsemonumentet med sina 2711 betongklumpar, annorlunda och klart sevärt. När vi till slut var tillbaka på hotellet hade vi fått ihop cirka 27000 steg. Vem behöver Friskispass när man är på tågluff?

Dag 3

Tar en kaffe i solen medan vi väntar på att cykeluthyrningen öppnar. Det är mycket enkelt att cykla i Berlin, cykelbanor nästan överallt och man tar stor hänsyn till cyklister. Och inte en enda backe i hela stan!

Cyklade genom Tiergarten och lyssnade bland annat till klockspelet Carillon, (Europas största klockspel, byggt 1987). Ett tips i Berlin är att gå upp i Reichstags (Tysklands riksdagshus) vackra kupol med utsikt över hela Berlin. För att få tillträde måste biljett bokas på förhand, endera på nätet (senast veckan före) eller vid biljettkiosken (dagen innan) vid sidan av Reichstag. Kom ihåg att ta med passet. Kostar inget.

Nu var det dags för lunch så vi cyklade till Kreutzberg där en av de få återstående saluhallarna i Berlin finns. Enkel och fin med många olika ställen att äta på. Efter lunchen cyklade vi till Terrormonumentet som är ett museum och en utomhusdel som beskrev hur Hitler och nazisterna agerade i började på 1933. Sen till Checkpoint Charlie som mest verkade vara ett turistjippo (souvenirbutik och möjlighet att fotas tillsammans med utklädda soldater). Cyklade hemåt och stannade och tog ett glas vin i solskenet på ett enkelt ställe.

På kvällen tog vi tunnelbanan till Kreutzberg där vi fått tips om en populär restaurang, som i över 100 år serverat samma rätt, friterad kyckling. När jag bad att få en kniv blev svaret, ät med händerna! Saftigt kött och fantastiskt frasigt skinn och till detta en god öl. Roligt ställe och en erfarenhet.

Dag 4

Idag cyklar vi omkring och har som mål East Side Gallery, som är en 1300 meter lång del av muren som gick mellan Öst- och Västberlin. 160 konstnärer från hela världen har gjort målningar på muren.

Strax intill åt vi lunch på hotell Mickelberger. De har jättefin trerätters lunchbricka för 12 EUR. Klart värt en omväg. Själva hotellet såg också intressant ut så nästa gång vi ska till Berlin kan det vara ett alternativ att bo på.

Dag 5

Berlin-Fügen
Idag har vi planerat att åka från Berlin till Innsbruck, men upptäcker att där hålls cykel-VM och det är svårt att få hotell. I stället så kliver vi av i Jenbach och tar ett lokaltåg (3,60 EUR, ingår inte i interrailpasset) till Fügen i Zillertal. Tågbyte i München där det fanns massor av matställen på stationen. Fügen är en liten ort med många hotell och B&B med vackert läge. Där blev det wienerschnitzel och ett gott österrikiskt vitt vin.

Dag 6

Idag ska vi upp till en alptopp på 2.300 m. Vandrade till Kellergasthaus på Kellerjoch. 3 timmars kämpig vandring uppför men oerhört vackert och en god lunch. Nedfärden via en alpinstig med delsträckor med vajrar för att hålla oss i. Kom ner till linbanestationen ca halv fyra och en välförtjänt öl i solen innan sista linbanan ner halv fem. Magiskt.

Dag 7

Nu är siktet inställt på Dolomiterna. Tillbaka till Jenbach där vi byter till ett tåg som går till Bolzano Sud via Brenner. Vi har bokat ett hotell strax utanför Bolzano i närheter av ett mässområde, som inte var så kul men i deras restaurang åt vi resans godaste pizza. Lätt att ta buss in till den vackra staden Bolzano, med sina trånga gränder och vackra hus. Bolzano är huvudort i provinsen med ca 110.000 invånare. Stora delar av staden bombades under slutet av andra världskriget, men mycket är återuppbyggt eller bevarat.

Just när vi var där var det en liten festival med mat och musik på torgen. Vandrade runt och insöp atmosfären.

Dag 8

Från Bolzano tog vi en buss till Eggen där vi bokat boende för tre nätter. När vi kom till Birchnabruck, där vi skulle byta buss insåg vi att den buss vi tänkt åka med inte gick på söndagar! 4 timmar till nästa buss! Vad göra;  vi ringer vårt pensionat och inom 10 minuter kommer Martin (vår värd) och hämtar oss med bil. Eggen är en liten by med cirka 300 invånare. Flera pensionat och hotell men bara tre restauranger, bl a en pizzeria.

Checkade in på vårt, under resan, mysigaste boende med stor balkong i söderläge och fantastisk utsikt. Hos Martin kan man också i matsalen ta en flaska vin eller öl och anteckna vad man tagit, 1 liter vin för 6 EUR och betala när man checkar ut. Gick en tur på 2,5 timmar till Häusler Sam (1.550 möh) där vi tog en enkel lunch och njöt i solen. Hem gick vi en betydligt kortare men mycket brant stig.

Dag 9

Idag första gråa och lätt regniga dag men vi tar på regnjackorna och går till Obereggen, som vi tror ska vara en lätt promenad men det tar en dryg timme och går mest uppåt. Lite blöta och uttråkade tar vi bussen tillbaka och har en viloeftermiddag.

Dag 10

Idag skiner solen igen och vi tar kabinliften upp till en av de många vandringsleder som utgår därifrån. När vi kommer upp har det snöat ymnigt under natten så vi traskar i några cm snö. Otroligt vacker och lätt vandring med Dolomiternas enorma toppar runt oss. I morgon ska vi egentligen åka vidare men är så förtjusta i denna lilla by så vi stannar en natt till i Martins fina pensionat för att hinna göra en vandring till.

Dag 11

Idag ny vandring i ca 6 timmar. Efter en lång skön promenad mestadels genom skog kommer vi fram till Karersee som är en liten sjö med turkosfärgat vatten och branta berg i bakgrunden. Efter en fika och glass vandrar vi hemåt. På vägen stannar vi på Häusler Sam igen för lunch i solskenet.

Dag 12

Eggen-Beaune
Idag tänker vi åka tåg till Beaune (Frankrike), vilket kommer att ta hela dagen genom fyra länder. Skaffade platsbiljetter för Innsbruck-Zurich och Zurich-Dijon. Dessa platsbiljetter bokade vi i förväg med Europarunt:s telefonsupport, 08-53525300, vilket var tur för tåget var proppfullt. Sedan fortsatte vi med TGV-tåget Zurich-Dijon, även dessa platsbiljetter bokades i förväg då det är obligatoriskt att ha platsbiljetter på just denna sträcka.

Vi har bokat resor med mycket korta tågbytestider men det har gått bra hittills eftersom inget tåg varit mer än 10 minuter försenat.

Efter en hel dag på tåg kom vi fram till vårt boende i Beaune vid 19-tiden. I Beaune är hotellpriserna rätt höga så vi hade bokat en liten lägenhet med kokmöjligheter. Gick ut på stan och handlade lite mat och vin och åt hemma i lägenheten.

Dag 13

Frukost i lägenheten med nybakat bröd från bageriet runt hörnet. Vi bokade även cyklar för morgondagen!

Beaune (huvudort i Bourgognedistriktet) är en liten vacker gammal stad med 23.000 invånare och medeltida ringmur.  Att detta är centrum för Bourgognevinerna märks överallt i stan, med vinhandlare och vinbarer i varje kvarter.

Dag 14

Cyklar “Tour des Grands Crus” från Beaune till Santenay. Mycket vacker och lätt cykling genom milsvida vinfält. Lunch på torget i solen i Meursault. I Pommard stannar vi och går in på en vingård och får en visning och provsmakning hos en liten producent. Mycket intressant och trevligt, en fantastisk dag. Vill man inte cykla kan man hyra bil och köra runt i området. Väl tillbaka i Beaune har vi cyklat ca 4,5 mil totalt.

Dag 15

Morgonpromenad på ringmuren runt hela staden. Besöker Hotel Dieu, som är ett gammalt sjukhus uppfört på 1400-talet men nu museum.

Dag 16

Beaune-Orleans
Idag ska vi ta oss från Beaune till Orleans, det blir en kort tågdag. Ganska hungriga går vi ut på stan efter incheckning på hotellet och hoppas få äta tidig middag men ”glömt” att vi är i Frankrike och restaurangerna inte öppnar förrän efter 19.00.

Orleans är också en gammal vacker stad med marmorgator i centrum. Stan ligger vid floden Loire och har ca 120.000 inv och mest känd genom Jeanne d’Arc.

Dag 17

Idag hyr vi citybikes, finns på flera ställen i stan och fungerar bra när man laddat ner appen, för att cykla utefter Loire-floden. Efter ett par timmar når vi en liten by med en enkel men trevlig krog där vi äter lunch och trampar sen tillbaks till Orleans. På kvällen hittar vi en lokal krog på en bakgata, en bit från turiststråket och äter där en fantastisk hemlagad lasagne och en chokladmousse ”to die for”.

Dag 18

Orleans-Brygge
Ny lång dag när vi ska ta oss från Orleans till Brügge med byte i Paris. Lämnar in väskorna på Paris Nord och går runt i kvarteren kring stationen. Kommer till Brügge på eftermiddagen, som visar sig vara en pärla. Kanske det vackraste stället under resan. Hotellet är lite tråkigt men ligger väldigt centralt och det bästa är att hotellet har cykeluthyrning. Brügge är en stad med stora torg, gamla vackra hus och många uteserveringar. Vi hittar vår favorit, Kleine Venetie, ett kafé/bar intill en av de vackra kanalerna. Får bra restaurangtips av receptionen, det ena Di Passage är ett trångt, varmt och mysigt ställe med mycket god mat. Det andra var ett ställe för musslor och pommes, väldigt gott och det måste man ju äta när man är i Belgien.

Dag 19

Solen skiner och vi hyr åter cyklar och tar oss ut till havet och staden Knocke, 22 km bort. På vägen dit passerar vi den lilla byn Damme där man har höstfestival. I kyrkan som är väldigt enkel har man flera installationer av modern konst som vi tar oss tid att begrunda.

Platt och bra markerad cykelväg.

Dag 20

Idag utforskar vi Brügge till fots.

Dag 21

Brygge-Hamburg
Ännu en dag på tåg med byte både i Bryssel och Köln. Vi har åter bokat hotell i närheten av järnvägsstationen men denna gång inte på en lugn bakgata visade det sig. Utryckningsfordon hörs hela tiden och ljudnivån från gatan är hög. Det finns dock många restauranger runt hotellet.

Dag 22

Hyr citybikes och cyklar mot Hafen City, som är en ny modern stadsdel i Hamburg. Besöker nya konserthuset Elbphilharmonie, en sagolikt vacker konserthall. Fortsätter runt sjön Alstern. Halva Hamburg verkar vara ute i det vackra vädret, +25 grader. Att cykla är ett fantastiskt lätt sätt att få en bra bild av en ny stor stad och Hamburg var lätt och bra att cykla i. Söndag i Tyskland innebär dock att de flesta affärerna är stängda.

Äter en fantastisk Pho (soppa) på en liten enkel men tydligt mycket populär vietnamesisk restaurang nära hotellet.

Bestämmer oss för att åka raka spåret hem i morgon, inte via Odense, som planen var en stund.

Dag 23

Dagen börjar med kaos på tågstationen där vårt tåg är försenat ca 30 minuter. Väl ombord ändras vagnsnumren så alla med platsbokningar måste byta vagn med varandra, hela havet/tåget stormar, totalt kaos! Men till slut när alla satt sig på sina platser infaller lugnet och vi ser fram emot att komma hem. Byte i Köpenhamn och anländer Stockholm utan försening.

Det har varit en fantastisk resa men det är ändå skönt att vara hemma igen efter 3 veckor!

Några tips:

Prata med supporten innan du reser, du får många tips och de kan platsboka biljetter åt dig redan innan resan. 08-53 52 53 00

I Tyskland behövs inga sittplatsbiljetter men om man ska åka många timmar är det att rekommendera, om man inte vill flytta runt. Tyskarna har ett bra system så man vid varje plats ser vilken sträcka som någon eventuellt har reserverat.

Sabbtåget TGV är sittplatserna något dyrare.

På de flesta orter har vi sökt upp ortens turistbyrå och fått kartor, busstidtabeller och lokala tips.

Vi reste 3 veckor med varsin kabinväska och liten ryggsäck vilket fungerade bra. På de flesta orter finns tvättomat och där kan man också köpa tvättmedel. Minimera packningen och stanna i stället upp och tvätta under resan!

Vi hade endast bokat första natten i Hamburg och tre nätter i Berlin innan vi reste. I övrigt bokade vi boende online under resans gång.

Utan appen RailPlanner hade vi inte klarat denna resa. Där syns alla tågsträckor, byten etc. Även om det är obligatoriskt med sittplats eller om det finns restaurangvagn. Tänk på att kolla inställningarna så att ni även får med tågkombinationer med korta tider mellan bytena. Vi hade många byten med mindre än 15 minuters glapp mellan tågen och vi missade ändå inget tåg.