Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Ann-Louise tågluff med Interrail

Jag tänkte dela med mig lite av den hög tips jag skrapat ihop under tiden jag luffat.

Varför just tågluffning med Interrail?

Känslan att få åka fritt, hur som helst och när som helst är ganska bekvämt. Med tåg får man även se så mycket av europa mer än de platser som står på ens lufflista. Tänk er, ett nattåg från ett land till ett annat, med solnedgången vid horisonten. Vinden i håret och delade skratt med nya vänner. Det är något fint kan jag lova er. Att slungas mellan alla språk och kulturer, så fantastiskt. Tåg och Interrailkort är något jag sannerligen rekommenderar.

Vilket Interrailkort ska jag välja?

Jag skaffade mig ett 30 dagars interrailkort, vilket logiskt sett betyder att man har möjlighet att åka fritt till de 28 länder som gäller i 30 dagar.

En sak som man kanske ska hålla ett öga på, speciellt när det är högsäsong, är att tågen blir ibland fullbokade. För att slippa sitta i trånga gångar på en åtta timmars tågresa, eller i värsta fall att man inte får följa med alls, då är det bästa att reservera plats. Vilket man lättast kan göra på tågstationen i staden man är i, och tack vare interrailkorten går en sådan biljett strax över hundralappen. Ring gärna till Tågbokningens suppport på 08-53 52 53 00 innan och fråga hur allting fungerar, vad man måste tänka på och hur man går till väga. Så gjorde vi iallfall, gick hur bra som helst. Även under resans gång fick vi mycket hjälp av appen ”Rail Planner”.

Vart ska jag bo?

Det beror självklart på vad för slags boende man letar efter. Om det ska vara ett mer lugnt område, eller om man vill ha mer fart. Vi grävde alltid på booking.com och swedish.hostelworld.com. (Ladda ner deras appar till telefonen). Kika runt på vad människor har skrivit om boendet, samt om det finns köksmöjlighet. Ifall det är så att man ska laga eget såklart. Vi försökte också jämt att hitta hostel som låg i närheten av tågstationerna. Tro det eller ej men ibland finns det även vissa bra hotell som kostar lika mycket som risiga hostel.

Hur mycket pengar går det åt på en månad i Europa?

Jag hade ingen budget när vi åkte iväg. Men allt som allt, dvs. interrailkort, reservationer, mat, boende, nöjen och shopping gick precis under 20 000 kr. Beror självklart vart man luffar också. Vi var mycket på västsidan av Europa. Där är det dyrare än östsidan.

Tips på packlista?

Många som reser väljer en resväska med hjul. Jag förstår bekvämligheten att slippa bära den på ryggen. Men en ryggsäck rekommenderar jag alla dagar i veckan. Det är supersmidigt och man kommer fram otroligt lätt. Ingen klumpig rullväska i släptåg.

  1. En bra, mindre handväska.
  2. Adapter ”all in one”, så den passar i alla väggar.
  3. Laddare för telefon och kamera.
  4. Papper på viktiga telefonnummer och kortadresser.
  5. Väskvåg, om ni får för er att flyga någonstans.
  6. Hörlurar.
  7. Ett mini-apotek med, värktabletter, plåster, våtservetter, för händer, intim och smink,  bindor/tamponger, magtabletter (lös, hård mage), allergitabletter, men vet aldrig när man plötsligt blir allergisk.
  8. Böcker.
  9. Tvättlina, och klädnypor, resetvättmedel, så ni kan hänga tvätten.
  10. Kortlek.
  11. Reselakan, alla hostel bjuder inte på lakan (jag hade en supertunn sovsäck med mig).
  12. Skrivblock och pennor, om man önskar skriva ner alla galenskaper.
  13. Engångskamera, mer som en charmig grej.
  14. Magväska för alla viktiga papper och pengar, som ni har på magen, under kläderna.
  15. Regnjacka.
  16. Flippflopps.
  17. Badkläder.
  18. Solkräm.
  19. Hänglås, så man har möjlighet att låsa in saker på hostels.
  20. Öronproppar, ni vet inte vilka EM-snarkare ni får sova med.
  21. Kläder såklart, packa ner det som ni är bekväma i.
  22. Hårborste.
  23. Raggsockor, vissa hostelgolv är som is.

Amsterdam, Nederländerna

Med dess farfyllda cyklister, milslånga kanaler och annorlunda hus, kan Amsterdam sannerligen charma till sig en och en annan turist. Jag blev helt förälskad i denna stad. En båttur på kanalerna med Amsterdams historia i öronen är ändå obligatoriskt. Mysigt och lärorikt. Vill man kika på Amsterdamskylten som ligger framför Rijksmuseum rekommenderar jag att ta vistelsen vid morgonsnåret, då staden ännu sover.

Vi hälsade på Anne Frank och rös genom hela turen, en stor rekommendation. Åt en och en annan nattcrepés längst med kanalerna. Vill man fynda mysiga fikställen eller om man tycker om vitagesbutiker promenera bort till de negen straatjes (de nio gatorna).

En kväll gick vi och kollade in Red Lights Secret. Ett muséum som ligger mitt i Red Light Districts, där man får se hur det området var då och är nu. Man får läsa vissa kvinnors historier om hur och varför. En ganska intressan aktivitet att gå på. Man går ut därifrån med en bredare perspektiv. Red Lights i sig är inte farligt, dock kan det vara bra att ändå vara försiktig om man känner sig manad att gå dit. Befinn er där alla turister är, och stanna inte för länge. Det är strängt förbjudet att fotografera.

Cork och Killarney, Irland

Efter en kalastid i Amsterdam tog vi flyget direkt upp till staden Cork i Irland, som ligger längst ner vid kusten. Dock bjöd inte staden på så mycket, så vi bokade istället en dagstur till Cliffs of Moher. Dit kan Paddywagon Tours ta er. Med dem får man en irlänsk dag fylld med slott och ruiner. Irlänsk musik och hembryggd öl. Ett stort tips!! (Men för guds skull, var försiktiga när ni är där uppe, lita inte på klippornas kanter).

Ta tåget till nationalparken Killarney. Boka en ridtur och se parken på det viset. Vi red med Killarney Riding Stables. Det ligger en bit från nationalparken, men dem är villiga att skjutsa både till stallet och tillbaka till centrum igen. Så trevliga. Är man inte bekväm uppe på en häst rekommenderar jag att hyra cykel och cykla runt. Finns så mycket att se, så då räcker det inte bara med en liten dagspromenad. Ta er ut till Ross Castle och prommenera ut på udden bredvid. Där finner ni sagolika skogar.

Old weir bridge är ett måste om man vill beskåda typiskt irländska broar. Otroligt vackert. I Killarney bodde vi hos Dunloe view hostel. Kalasmysigt med trevliga människor och rolig hyresvärd. Dit kan man lättast åka med buss från centrum. Se upp med frukostäggen på hostlet. Dem är inte kokta. Och var inte orolig, det regnar alltid i Irland.

Paris, Frankrike

När man befinner sig i Paris måste man självklart spegla sig i Musée du Louvre (Lovren), skrika av lycka på toppen av Arc de Triophe (Triumfbågen), och officiellt lägga hanflatorna på Tour Eiffel (Eiffeltornet). Men, en kväll vid floden Seine och allt ni önskar förtära under kvällens gång är en rekommendation.

Glöm inte heller Jardin des Tuileries, gudomligt vackert. Önskar ni en utsikt över Paris klättra då upp i Triumfbågen. Som svensk får ni gå in gratis och beskåda då hela staden och se hur vackert dem plaserat bågen mitt i cirkulationen.

Eiffeltornet ser ni också, såklart. Slå er ned i varsin ojämn, typiskt fransk stol och beställ god mat och franskt vin framför stadens vardag. Det är ganska farscinerande. Aldrig att jag någonsin sätter mig och kör en bil i denna stad.

Zürich, Schweiz

Vill ni prova en typiskt schweizisk maträtt, så jakta efter CheeseFondue. Det är scheizisk ost som man smällter i kastrull, och sedan doppar kött, grönsaker och bröd i. Vi strosade runt i Old town, där finns det gott om trånga kullerstensgator och mysiga hörn. Mycket konst och märkesbutiker. Även här kan man beskåda staden från ovan. I ett av klocktornen kan man för en liten peng klättra upp till toppen och se det fåglarna ser.

När regnet började piska ner mot kullerstenarna sprang vi in till Café Schober, som ligger vid gatan Napfgasse. Dyrt men med dess röda, tunga gardiner med matchande stolar och bord i guldram, kan man inte hålla sig borta. Så fint och gosigt. TIPS!! Dock har jag aldrig betalat en dessert för 70 riksdaler, men vad gör väl det.

Venedig, Italien

En stad med enbart kullersten, kanaler och människor, faller mig i smaken alla gånger. Otroligt detaljerade hus och kanalbroar i rött tegel. Inga bilar. Jag föll verkligen för Venedig. Dock kostar det skjortan att spendera sin tid där. Vi fann en mindre men mysig restaurang längst med kanalerna, beställde pasta och gott vin. Vandra runt tills ni går vilse i staden, det är ganska spännande hur många gator det existerar. Tusentals marknader finns att fynda runt i.

Gondoltur är ett dyrt tips. Dock rekommenderar jag att finna trevliga människor att dela turen med, då det är värt att åka gondol. Det totala priser är 800 kronor för trettio minuter. Köp inga biljetter från bås etc, då dem oftast kostar 400-800 per person. Vi fann oss två trevliga norskar som vi delade turen med och det blev då 200 kronor var istället.

Promenera bort till Piazza San Marcooch ät lunch längst med vattnet. Missa inte Ponte di Rialto, Venedigs äldsta bro, otroligt vacker. På grund av den höga kostnaden stannade vi bara en natt i kärlekens stad. Men jag kommer tillbaka!

Bologna, Italien

Den röda tegelstaden. Gudomligt vacker stad som är dränkt i historia. Många av trottoarerna är byggda som arkader, och det finns tusentals mysiga caféer och restauranger att besöka. Slå er ned vid en krog i Piazza Maggiore och beställ pasta bolognese. För ni kan gissa vart den rätten härstammar ifrån. Vi insåg att det inte bara är Pisa som har lutande torn, Bologna har tydligen två.

Om man promenerar längst med Via San Vitale så kommer ni få beskåda tornen Due Torri. Vill man se stadens röda nyanser ovanifrån (TIPS!) kan man klättra sig upp för ett av tornen. Magiskt.

Pisa, Italien

På tal om torn, här traskar man självfallet bort till det lutande tornet i Pisa, som man också kan klättra upp i. Det är inte bara snett, det är en otroligt vacker byggnad med mycket detaljer. Promenera bort till det medeltida torget Piazza Gambacorti. Vacker plats där ni finner restauranger och barer.

Hostel Pisa är ett kanonställe att spendera nätterna på. Personal och rum är toppen och man trivs som fisken i havet. Riktigt god mat också.

Hvar, Kroatien

Hvar är sannerligen en avkoppling man behöver. En semester från semestern. Här bokade vi in oss nästan en vecka och gjorde ingenting. Hänga på stranden och bada. Vi hyrde en lägenhet hos Apartments Pape som jag starkt rekommenderar. Där får ni fina och fräscha lägenheter med uteplats och trevliga hyresvärdar. Läget är perfekt ner till både stranden, mataffären och torget.

Väl nere vid torget finns världens godaste glassbar. Tycker man om kinderägg, då vet ni vilken glasskula ni ska ta. Det finns tätt med barer om kvällarna längst med havet. En riktigt poppis är hula hula beach & bar. Går du längst med vattnet, genom torget och förbi alla restauranger och barer så finner ni den tillslut på vänster sida. Ta med en bok under armen och vandra ner till torget. Hyr en båt och ta en dagsutflykt till öns öar, Pakleni Otoci.

Se dock upp för sjöborrarna. De svarta, taggiga som gottar sig på botten. Dem kan hugga en igenom foten och då blir det möjligtvis häng på akuten resten av semestern. Nattbada när ingen ser på. Och finner ni crepes, köpköpköp.

Vill man äventyra runt kan man alltid hyra en moped eller bil. Man kan ta färjan till fastlandet över dagen (tar runt en timma) och kika runt där. Eller så kan man bara andas ut och ligga i en solstol hela dagen. Men glöm inte bort hur viktig skuggan är, och solkräm.

Budapest, Ungern

Budapest är en vacker och stor stad. Så vi köpte ”hop on hopp off”–bussbiljetter som skulle ta oss runt hela staden. Det gjorde vi via vårat hostel Maverick. Ett rent och fint hostel som har god cider och sköna sängar. Vill man se även denna staden ovanifrån (vi gillar dessa vjuer) så åker bussen upp till kullen. Bussarna slutar gå efter ett visst klockslag, kan vara bra att ha lite koll på när det kan vara. Så man inte är fast uppe på kullen exempelvis. Det tar nog en bra stund att gå ner därifrån tillbaka till centrum. Men smidigt som det låter så tar bussen er (med Budapest-låten i bussen lurar) till stadens alla höjdpunkter så som Budai Vár (Budaslottet) och Hősök tere (Hjältarnas torg).

Hoppa av och låt ögonen vila på Országház (Ungerska parlamentet). Dansa genom Lánchíd, (Kedjebron) som var den första bron över Donau, som även länkade ihop Buda och Pest till en enda stad, Budapest. Besök en av världens vackraste kyrkor, Mátyöás-Templom (Mattiaskyrkan).Beskåda även Halászbástya (Fiskarbastionen), är som taget ur en saga. Låt hjärtat bli tugnt genom att besöka ett viktigt minnesmonument, Skorna.

Ät en tre-rättsmiddag med gott att dricka och sedan skratta åt summorna på kvittot (1 svensk krona=32,50 ungerska forint). Vi var även på en bar som människor kallade för festivalsbaren. Det är flera barer i två våningar. Ligger ganska nära hostelet Maverick. Kommer inte ihåg vad stället hette. Men man kan alltid fråga runt. Och tycker ni om heta källor, ta då ett utomhusbad hos Szechenyi-badet.

Salzburg, Österrike

På någotvis kände man av musikandan så fort man satte fötterna i Salzburg. På automatik sjöng vi ”Sound of muisc” genom Altstadt, dvs gamla stan i Salzburg. Vilket jag tycker man ska besöka. Tipsar även om en promenera upp till stadens fästning och beställ en ”apfelstrudel” med Salzburg och alperna som vy. Man tappar andan, så vacker är det.

Fästningen i sig handlar mycket om historia plus har många vackra rum och vjuer att bjuda på. Ett absolut måste är blomsterparadiset Mirabell. Där kan man slå sig ner och ta en och en annan fika. Detta hann vi dessvärre inte med, men tåga iväg till Hallstatt, där husen klättrar längs med alperna. Stanna några dagar och bara vandra runt.

Det verkar så typiskt Österrike, och en stor fröjd för ögat. Är man mer av en aktiv prisse, då är alpsjön, Lake Zell ett gott val. Där kan man finna alla slags möjliga aktiviteter.

Berlin, Tyskland

Som väldigt många andra var berlinmuren vårat första stopp i Berlin. Då tar man tunnelbanan ut till Berlin Ostbahnhof, där East Side Gallery ligger. En 1316 meter lång vägg med 160 målningar av olika konstnärer från världens alla hörn. Gå och se Berlins mest kända sevärdhet, Brandenburger Tor.

Vi vandrade bort till ett annat viktigt minnesmonument, Denkmal für die ermodeten Juden Europas (Förintelsemonumentet) det är för de judar som blev mördade under andra världskriget. Vill man se mer av kriget kan man besök det underjordiska Berlin. Är man en kaffeälskare sägs det att ”The Barn” har världens bästa kaffe. Jag själv är en te-pimplare så kan dessvärre inte säga om det är världens bästa. Men för all del, trampa er dit och prova.

Vi tog oss även till det höga TV-tornet på 356 meter, vilket man lättast kan göra med tunnelbanan, till Alexanderplatz. Vill ni vandra på mysiga gator, fynda på second hand eller ta en varm kopp finns Kreuzberg till er tjänst.