Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Johannas tågluff med Interrail

Hejsan! Mitt namn är Johanna Israelsson och jag blev tillfrågad att skriva lite om när jag tågluffade sommaren 2016.

Jag och två kompisar, Isabelle och Louise, bestämde oss för ungefär två år sen att vi skulle tågluffa under sommaren kommande år. Vi var alla riktigt taggade på att se Europa och äntligen få resa runt själva utan några föräldrar som skulle bestämma allt. Vi träffades några gånger innan vi åkte för att bestämma platser vi ville besöka och vilken budget vi hade. Vi insåg dock snabbt att det var ganska svårt att bestämma saker och efter mycket prat beslutade vi att boka de två första tågresorna och sen boka allt efter som. Likaså gjorde vi med boendet. Vi köpte ett Interrail kort med 10 resdagar inom en månad. Tycker att det var ett bra val, för då stannade vi längre på ställena och det var enklare att fatta beslut när vi var lite begränsade till dom 10 resdagarna.

BERLIN

Så efter många längtansfulla dagar och veckor var det äntligen dax att börja resa! Vi åkte från Stockholm central ner till Köpenhamn där vi bodde en natt. Detta var inte egentligen något riktigt stopp, mer bara för att slippa åka från Stockholm direkt ner till Berlin. Dagen efter tog vi ett tåg från Köpenhamn till Hamburg där vi byte tåg till Berlin. För den här resan hade vi bokat platsbiljett också, måste säga att jag rekommenderar platsbiljett även fast det kostar lite extra. Iallafall när det är långa resor, det var väldigt skönt att ha en plats och veta om att man kunde sitta där hela tiden och inte behöva flytta väskan och sig själv när någon kom för sin plats. Vi gjorde det för nästan alla våra resor minus någon enstaka gång när vi inte reste så långt.

I Berlin bodde tre nätter vi på St Christopher’s Inn vilket var ett trevligt vandrarhem och låg några minuter från Tv-tornet. Inget jätte speciellt egentligen men det var fräsht och i samma lokal låg en bar. Det var även ett ställa där många backpackers bodde så det var mest unga likasinnade människor som var där vilket var kul! I Berlin gick vi runt och turistade mest. Vi såg det man måste se när man är där, hängde i lite parker och åt massa god mat. Rekommenderar att hyra cyklar då det var ett jättesmidigt sätt att ta sig runt på (man kunde hyra från vandrarhemmet).

AMSTERDAM

Nästa stopp på vår resa var Amsterdam. Åh Amsterdam, vilken underbar stad!

Atmosfären i staden var jätte härlig! Vi kom dit på kvällen så efter vi hade hittat vårt vandrarhem  som låg mitt i smeten, gick vi ut och åt. Måste säga att maten i Amsterdam var väldigt billig, blev lite förvånad. Dagen efter hyrde vi cyklar (som man MÅSTE göra when in Amsterdam) och upptäckte staden på så sätt. Vi tänkte gå till Anne franks museum och Van Gogh museumet men vi hade inte för bokat biljetter så köerna var alldeles för långa. Så tips: om man vet att man vill besöka såna ställen, för boka biljetter!

Finns en jättefin park där som jag tycker att man verkligen ska besöka, också så måste man ju såklart åka kanalbåt när man är där. Rekommenderar också Amsterdam Pancakehouse, godaste pannkakorna jag någonsin ätit!

LA SPEZIA

Efter Amsterdam var planen att vi skulle ta oss ner till Italien. Vi hade bestämt oss redan innan resan att vi skulle stanna en natt i Stuttgart och sen åka vidare till La Spezia i Italien. Men ändrade planer! Vi hade suttit och små pratat om varför vi faktiskt bestämde oss för att göra ett mellanstopp, och vi lekte lite med tanken att bara åka direkt ner till Italien. Jag sökte runt lite på appen i smyg och hittade en resa som passade med nattåget vi redan hade bokat. Och sen helt plötsligt hade vi bestämt oss för att inte stanna i Stuttgart utan istället ta en 27h resa direkt. 27h, ja ni läste rätt! Just då resonerade vi så att vi hellre hade en extra dag i la Spezia, och tror också att vi tyckte att det var spännande och roligt. Och vi skulle ju få sova massor på nattåget. Men riktigt så blev det inte.

Nej för såklart skulle tåget strula. Det blev ersättningsbuss, vi fick gå på ett tåg som skulle till Zürich istället för till München, fick sedan kl. 3am gå av det tåget för att äntligen få gå på det rätta tåget. Men då var det bara 2h tills vi skulle gå av så det blev ingen sömn den natten inte. Men efter mycket om och men så var vi äntligen framme i La Spezia och det var helt fantastiskt.

Vi hade hyrt en lägenhet i 5 nätter med eget kök, tvättmaskin och egen dusch. Verkligen jätteskönt att ha en egen lägenhet. Vi kunde äntligen slappna av ordentligt, ingen annan man behövde ta hänsyn till och vi hade ett riktigt kök att laga mat i! Vilket var jättebra för då kunde vi spara lite pengar genom att laga egen mat istället för att äta ut. Staden var jättemysig och en av dagarna åkte vi båt ut till en ö där vi sola och bada hela dagen. Dagen efter det åkte vi till en av grannbyarna Monterosso där det fanns en sandstrand. Jätteskönt att ligga och sola, men var väldigt mycket folk eftersom att det var den största sandstranden i området. Så jag fördrog den första ”stranden” vi var på.

Det var varmt och skönt, hade jättefin utsikt från balkongen och glassen var supergod. Det var helt enkelt underbart! Rekommenderar verkligen att ta sig ner till Medelhavet, var verkligen jätteskönt att få slappna av, njuta av värmen och komma bort från storstäderna! Och Italien ät jättevackert!

ZELL AM SEE

Sen begav vi oss på nästan resa och målet var nu Zell am See i Österrike. Dock så hade vi lärt oss från förra resan så nu stannade vi på vägen i staden Trento. Väldigt mysig och lugn stad som ligger i bergen mellan Italien och Österrike. Där bodde vi en natt på ett vandrarhem och åkte sedan vidare till Zell am See.

I Zell am See stannade vi 5 nätter och bodde i en lägenhet som låg mitt i den lilla staden. Zell am See var super-vackert! Den lilla staden i mitten som kändes extremt österrikisk, med berg runt omkring och en underbar sjö.

En av dagarna där åkte vi till ett vattenfall i närheten som hette Krimml. Det är Österrikes högsta och miljön där var jätte vacker! Höga berg så långt ögat kan nå och små byar lite varstans. Vi åkte tåg till en stad i närheten och sedan en buss som tillhörde turistorganisationen som hade hand om vattenfallet. Supersmidigt! Om man är i närheten tycker jag verkligen att man borde åka dit!

En annan dag tog vi kabinbanan upp till en av de alla bergstopparna som fanns runt omkring oss. Utsikten var fantastisk! Lär var det vackraste stället jag någonsin vart på. Toppen vi var på var 2000m och vart men än titta så såg man fler bergstoppar. Vissa med snö på! Efter några minuter av beundran över det vackra landskapet så började vi att traska ner åt.

HAMBURG

Efter underbara dagar i Zell am See började vi bege oss hemåt. Vi stannade en natt i Nürnberg, jättemysig stad i södra Tyskland. Sen åkte vi till Hamburg och bodde där 2 nätter på ett super fint vandrarhem som hette Pyjama Park Schanzenviertel. Det låg i ett område som hette Sternschanze, väldigt ungt och jättetrevligt område. Fanns massa bra restauranger och affärer och nära till tunnelbanan. Kändes lite som Söder i Stockholm och fanns många parker i närheten. Rekommenderar att åka till Hamburg då det finns så mycket att se och göra där. 

Så efter två långa men roliga dagar i Hamburg satte vi oss på tåget till Köpenhamn där vi fick vänta några timmar på nästa tåg som skulle ta oss till Malmö där vi återigen skulle byta tåg för att äntligen vara på det rätt tåget upp till Stockholm. Alla dessa byten berodde på att vi bokade lite försent, då besöket i Hamburg var ganska spontant. Men tillslut, ca klockan 06.00 den 8 augusti, var vi hemma igen.

Det var jätteskönt att äntligen komma hem men också väldigt tråkigt att resan var över. Vi hade väntat så länge på att den skulle hända och sen gick dom 3 veckorna vi var borta så snabbt. Men gud vad kul vi hade! Nu när jag skriver detta, drygt ett halv år senare, saknar jag det jättemycket! Tittar ofta igenom alla bilder jag har och jag vill bara göra om allt igen! Det är en av de bästa sakerna jag någonsin gjort! Jag lärde mig så mycket och växte som person. Jag lärde mig att ta ansvar, vara spontan, kompromissa, leva i nuet och så mycket mer. Så jag tycker verkligen att om man har råd, att man ska bege sig ut på en tågluff!