Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Hellens tågluff med Interrail

Efter att jag sagt upp mig från mitt jobb och insett att jag hade 14 dagars semester kvar, togs ett snabbt beslut att dessa 14 dagar skulle spenderas på en tågluff. Jag hade min sista arbetsdag en onsdag och jag ville redan åka på fredagen. Eftersom det tar ca 2–3 arbetsdagar att få hem tågbiljetterna så var jag tvungen att bestämma mig snabbt. Jag beställde kortet en tisdag, fick hem det på torsdagen och fredag skulle jag åka.

Jag köpte ett 5/15 kort, så jag hade 5 resdagar under 15 dagar, vilket var perfekt för en nybörjare som mig. Från början hade jag planerat att åka från Köpenhamn till Berlin, Prag, Budapest, någonstans i Österrike och slutligen Venedig. Men kvällen innan pratade jag med min mammas kusin som jag inte har träffat på 20 år och vi bestämde att jag kunde hälsa på henne i Köln, Tyskland där hon är bosatt. Jag gillade idén och ställde in mig på det. Vidare var jag lite rädd för att åka till Prag och Budapest då jag dagarna innan hade läst om rasistiska påhopp så jag hoppade det tåget. Tyvärr får man som svart och kvinna tänka lite extra på säkerheten om man ska resa, speciellt ensam.

Fast i Hamburg

Fredagen den 13 april 2018 började min tågluff. Jag är bosatt i Malmö så för mig var det bara att ta tåget över till Köpenhamn (tar ca 35 min), för att sedan byta till nästa tåg som skulle ta mig till släktning i Köln. Allting rullade på väldigt bra fram tills jag satte mig på tåget som skulle ta mig från Puttgarden till Hamburg. Tåget fick plötsliga tekniska fel och vi stod stilla i 1 timme i väntan på ett nytt tåg. Var något irriterad och tänkte, är det detta vad en tågluff innebär? Sitta fast på ett j*vla tåg och bara vänta. Klockan var mycket, jag var hungrig, så jag bestämde mig för att stanna i Hamburg en natt och åka vidare till min släktning dagen därpå. Jag var framme i Hamburg runt 22.00 och jag checkade in på ett Hostell som heter Generator som låg precis vid tågstationen. Jag betalde 27 euro för en natt. Frukost ingick inte utan det fick man betala 7 euro för. Tyckte hostllet i sig var väldigt bra då det låg precis i anslutning till tågstationen.

Köln, Tyskland

Jag lämnade Hamburg tidigt på morgonen utan att ens se mig runt, vilket är lite tråkigt nu i efterhand. Kunde ha stannat någon dag när jag ändå ”slösade” en resdag på att mellanlanda där haha.  Runt 14.00 var jag framme på Koeln HBF och där väntade min släktning som jag inte hade träffat på 20 år. Hon såg precis ut så som jag minns henne som barn.

Jag och Aunt Harriet gick runt i hennes område, Liverkussen, och bara hängde. Jag var så törstig på en öl så vi satte oss på något ställe och fick i oss lite mat och öl. Vi gjorde inte så mycket den dagen utan bara pratade gamla minnen och tittade på bilder.

Dagen efter skulle vi ut i Köln centrum och turista lite. Det var fint väder och jag var jätteexalterad över mitt första besök i Tyskland

Det blev en snabb vända i stan då Aunt Harriet hade planerat grill med vänner hemma i Liverkussen. Trevligt sällskap, god mat och några öl var ändå bättre än att turista i stan.

Det var nu söndag kväll och Aunt Harriet skulle jobba dagen därpå och jag började fundera på om jag skulle stanna kvar hos henne eller åka vidare. Jag bestämde mig sent på kvällen att åka vidare. Jag var ännu inte säker på om jag ville till Österrike- Innsbruk eller Schweiz- Zurich, men jag visste att jag ville se Alperna. Jag tittade lite på tidtabellerna för bägge destinationerna och tänkte att jag skulle bestämma mig på morgonen. Hade ju funkat med sista minuten planering hittills =)

Innsbruck, Österrike

Efter många om och men så blev det Innsbruck i Österrike. Jag är otroligt glad över att jag valde att åka dit. Här bodde jag på ett hostell som heter Hostell Marmota. Det låg ca 3km från stan och det fungerade väldigt bra med kollektiv trafiken. Jag betalade 560 kronor för två nätter inklusive frukost och tyckte att det var väldigt prisvärt. Lakan, handduk och skåp ingick så man kunde låsa in sina värdesaker. Fanns två badrum på rummet vilket var bra då vi var 6 stycken i ett rum. Väldigt rent och gullig inredning.

Jag packade upp, tog en dusch och gav mig ut direkt för att promenera och bekanta mig med stan. Det var så mycket natur runtomkring och det gjorde mig så glad och levande. All min nervositet släppte och jag kände att tågluffen hade bara satt igång. Jag satte mig på spårvagnen och åkte in till stan. Det tog bara 7 minuter att ta sig från Hostllet till stan. Jag promenerade runt och kände ett stort sug för vin, så vin blev det. Jag satte mig på ett café och drack två glas vin medan jag njöt av min ensamhet.

Efter två glas vin började jag bli hungrig, så jag promenerade vidare för att leta efter något trevligt ställe att äta på. Jag ville inte äta allt för dyrt men ville heller inte äta McDonalds till middag. Jag stannade upp på ett torg nära gamla stan och åt kvällsmat och avnjöt ett glas vin med fin utsikt. Efter middagen åkte jag tillbaka till Hostllet. Klockan var runt 22.00 och jag kände att jag var färdig. Ville vakna tidigt och uppleva ännu mer.

Dagen därpå hade jag bestämt mig för att åka linbana upp till bergen och spendera dagen där. Jag köpte ett Innsbruckkort, kostade 39 euro och gällde i 24h. Då kunde man åka lokaltrafik, gå på de olika museum och åka en tur till bergen och tillbaka.  Jag vaknade tidigt på morgonen och började med att gå ut och springa. Jag ville under min resa försöka få in lite träning.  Efter min löprunda var det dags för Hellen att åka upp till Alperna. Jag var såååå exalterad att ord inte kan beskriva denna känslan. Jag har aldrig tidigare i mitt liv varit nära ett berg och trodde inte att jag någonsin skulle få möjlighet att uppleva detta, så det var en helt ny upplevelse för mig.

Verona, Italien

Efter två nätter och en halvdag i Innsbruck var jag redo att åka vidare. Jag har alltid fantiserat om Italien och alltid tänkt att det är väldigt romantiskt och vackert, så dit ville jag. Jag tog tåget från Innsbruck strax innan två på dagen och hann därmed också hinna gå på lite museum och dricka öl i solen ☺ . Resan från Innsbruck till Verona tog 3h 50 min.

Så här i efterhand vet jag att det är en bra ide att läsa på om de städer man skall besöka i förväg. Händer det något särskilt under de datum du planerar att vara där? Det jag inte visste innan jag åkte till Verona var, att där var en vin festival (Vin Italia) som pågick i de flesta städerna i Italien. Så alla hotell, hostell och allting var ju typ fullbokat eller svindyrt. Givetvis hade jag kollat lite boende innan och tänkte jaja, jag bokar på plats. Men så skulle jag inte alls tänkt, för det var rena rama paniken när jag flera timmar efter ankomst fortfarande inte hittade någonstans att sova. On top of allt detta så hade jag, dum som jag är, spärrat mitt kort för internetköp så jag kunde ju heller inte reservera något rum eller boka det i förväg. Men det löste sig för mig. Jag hittade slutligen ett bed and breakfast som heter B&B Primavera för 1500kr för tre nätter och kände att, DETTTA TAR JAG! Boendet låg 2 minuter från Arenan och 10 minuter från tågstationen, väldigt bra.

Pizza och vin var obligatoriskt i detta landet

Casa di Guilietta

Arena di Verona

Garda, Italien

Verona var romantiskt, vackert, hade mycket kultur och karaktär men efter 3 heldagar var jag redan trött på storstad. Så tre nätter var mer än nog kände jag. Jag bestämde mig då för att åka på en utflykt ut till Garda sjön för att sola och bada lite. Jag stannade en natt och njöt verkligen av att vara i solen en heldag. Jag gjorde absolut ingenting, utan bara njöt av mitt eget sällskap och drack massa drinkar.

Venedig, Italien

Tidigt på morgonen tog jag bussen tillbaka till Verona för att sen ta tåget till Venedig. Jag hade nu använt 4 av 5 resdagar och var skit arg och bitter över att behöva spendera min sista resdag på att åka från Verona till Venedig (en tågbiljett från Verona till Venedig kostar 10euro). Om man har mer framförhållning och planerar sin tågluff bättre så kan man ju undvika denna typ av ”onödiga” resor.

I Venedig bodde jag på ett hostell som heter A&O som låg i Venezia Mestre, en station från Venedig. Det var svindyrt att bo i Venedig så jag valde att bo utanför, vilket funkade jätte bra då jag bara skulle sova en natt. Mitt hostell kostade 110 kronor för 1 natt. Lakan ingick inte utan det fick man köpa till extra om man ville. Väldigt fräscht och nytt hostell och ligger nära tågstationen.

Valbodiadenne, Italien

Efter en dag i Venedig var jag redo att åka vidare. Jag hade bestämt med en vän att jag skulle besöka honom i hans hemstad, så här spenderade jag mina sista dagar på min tågluff innan jag flög hem. Valdobiadenne är en liten stad utanför Venedig (ca 1,5h med bil ). Staden är känd för sin produktion av Prosecco, mousserande vin och är fylld med olika vinproducenter. Så gillar man gott vin så rekommenderar jag verkligen denna staden. Här passade jag på att gå på olika vinprovningar för att smaka av så mycket Prosecco som möjligt. Det var jätte billigt också, 2 euro för 1 glas. Då det är dåligt med kollektivtrafik till och från staden så fanns det inte så mycket turister, mest Tyskar som åkte in med privata bussar för att gå på vinprovningar och äta god mat. Ska man åka hit så tror jag att en hyrbil underlättar. Jag och min kompis körde överallt då det utan att skämta inte finns några bussar någonstans. Förutom vinproduktion så finns det aktiviteter så som mountainbiking och vandring i de gröna landskapen.

Tips inför tågluff

Om du har få resdagar så rekommenderar jag att du flyger ner till ditt första stopp och flyger hem när du är klar med luffen. Jag åkte tåg ner till Tyskland och eftersom det var problem med tåget så försvann en resdag utan att jag ens var framme på mitt första stopp. Så att flyga ner hade varit smidigare. Jag flög även hem då mina resdagar var slut, men också för att det var mer bekvämt att komma hem på tre timmar. Min hembiljett landade på 1300kr enkelväg från Italien, vilket är mycket pengar, så tips är att boka detta i förväg.  Givetvis kan man planera bättre för att maximera sina tågresor.

Eftersom min tågluff var spontan som fan, minimal planering och en snäv budget så blev det en del kompromisser på resan. Totalt landade två veckor i Europa inklusive tågkort och flygbiljett på 9400 kronor. Kan ha missat någonting så vi kan avrunda det till 10.000 . Med tanke på att jag bodde gratis på två ställen, så skulle jag ha kunnat kommit undan lite billigare känner jag. Så det är bra att ha en budget att förhålla sig till, annars rinner pengarna iväg haha. Jag shoppade även litegrann ☺

Inför min tågluff köpte jag en ny ryggsäck då jag inte hade en sedan tidigare. Den kostade 750 kronor och rymmer 65liter, vilket är en bra storlek. Tips är att köpa en väska som går att spänna runt midjan, då besparar du din rygg mycket tyngd. Min väska hade även en liten avtagbar ryggsäck som jag kunde använda när jag var ute på dagsutflykter, vilket jag tryckte var svin bra så slapp man bära med sig en extra ryggsäck för det. Väskan köpte jag på Stadium outlet och är väldigt nöjd med den. Stadium har väldigt många olika varianter.

En packlista kan göras oändlig och vi är nog alla olika i hur man packar och vad man anser vara viktigt men dessa är mina top fem tips:

 1. En bra kamera som inte är för stor eftersom man är ute mycket och vill ta fina bilder av högkvalitet. Mobil funkar också utmärkt, det hade jag.
 2. Powerbank så att du kan ladda mobil när du är ute och upptäcker städer och byar. Jag köpte två stycken som jag alltid såg till var laddade på kvällen just in case.
 3. Liten kudde så att man kan sova bekvämt på tågen. Jag älskar att sova och somnar så fort jag sätter mig någonstans haha så för mig var kudden en dröm. Den köpte jag också på Stadium outlets kamping avdelning.
 4. Selfiepinne är en solotravellers bästa kompis. Något jag önska jag hade är en selfiepinne med stativ för att kunna ta helkroppsbilder ifall ingen är i närheten eller om man inte orka be folk ta bilden en gång till.
 5. Kroppsnära midjeväska för att ha värdegrejer i. Eftersom jag älskar att sova och blir av med mina saker väldigt lätt så passade denna väskan utmärkt. Här hade jag bankkort, kontanter, tågbiljetter och pass. Midjeväskan köpte jag på Apoteket och den är så pass tun att den inte syns under dina kläder (även med så mycket saker som jag hade i den). Jag hade den tillochmed innanför mina jeans för att undvika att bli bestulen haha. Så varje gång jag skulle visa min tågbiljett fick jag gräva fram den innanför byxorna vilket såg väldigt konstigt ut, men jag brydde mig inte alls. Hade den på mig när jag åkte tåg.

Användbara appar

 1. Rail Planner- Denna App är ett måste. Här planerar du alla dina resor och ser vilka tåg som behöver platsreservation osv.
 2. Visit A City- Medan du sitter på tåget så är denna App bra. Du skriver in vilken stad du ska besöka och så får du upp tips på ställen att besöka.
 3. Hostelworld- En app för att hitta billigt boende.
 4. MapsMe- Offlinekarta så du hittar till olika platser utan att vara uppkopplad på internet.
 5. bSafe- En app som är bra för nära och kära att se vart man befinner sig. Med denna kan man till och med se adressen man befann sig på senast. Bra ifall något skulle hända.
 6. Eatwith- En app för den som älskar att äta. Du får tips på vart du ska gå och hur mycket det kostar. Du får tips på ställen med lokalbefolkning.
 7. Uber- Billigare taxi. Jag använde ingen Uber alls för jag skulle ju vara snål, men är man ute sent på kvällen så tycker jag man ska kunna åka taxi hem.

Tågluff är det bästa jag någonsin har gjort hittills. Eftersom jag reste ensam så fick jag mycket tid för mig själv, kunde göra precis vad jag ville utan att kompromissa. Kommer definitivt att tågluffa igen snart.  Vill ni följa mina kommande resor så finns jag på Instagram: @hellennakabuye