Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Sheida & Yasmins tågluff med Interrail

Winterrail med Europarunt.se

Idag, den 5e december förra året befann jag (Sheida) mig på pressresa i Hamburg tillsammans med Hamburg Turism. I tre dagar hoppade jag runt mellan stadens julmarknader, drack glögg och kom i riktig julstämning. Imorgon ska jag & Yasmin göra ytterligare en julresa, denna gång i samarbete med Europarunt.se. Och det är inte vilken resa som helst, utan en winterrail! Vi är så peppade!

Varken jag eller Yasmin har någonsin åkt på en “Eurotrip” med interrail, men det verkar vara en resa som finns med på de allra flestas bucket lists – och vi förstår varför. Det verkar ju episkt! Så det är med ytterst spänning och förväntan som vi noggrant planerat vår resa och spenderat otaliga kvällar med att göra research på platser vi vill besöka, kollat resrutter på Interrails app, sållat bland länder och städer och bokat boenden. Det har inte varit enkelt! Desto mer tid vi lagt på planering, desto fler ställen har vi upptäckt att vi “måste” se – och tiden räcker ju tyvärr inte riktigt till att göra allt. Tillsist kom vi överens om att fokusera på en del av Europa som vi länge velat upptäcka lite närmare, nämligen Storbritannien!

Och efter många vändor fram och tillbaka ser vår ultimata winterrail-rutt ut följande:

London -> York -> Glasgow -> Inverness -> Loch Ness -> Edinburgh (med lite rum för spontanitet och ändringar)

2 highlights under vår tågluff som vi ser extra mycket fram emot:

Övernatta på ett slott som är med i flera “25 Most Haunted Hotels in the World-topplistor”. (Obs vi visste inte om detta när vi bokade hotellet – och det kanske var lika bra?)
Besöka Loch Ness och bo på ett typiskt skottskt bed & breakfast 2 minuter från sjön. Hallå nattbad!
Våra väskorna är (nästan) färdigpackade, excelplaneringen är utskriven och imorgon åker vi till vårt första stopp: London, där vi börjar vår resa. Vi kommer att uppdatera bloggen regelbundet under veckan och ta över Europarunts instagram-konto (@Europarunt.se), så glöm inte att följa med oss där!

Winterrail 2017: Touchdown London! Tågluffen har börjat!

Igår vid sextiden lokal tid landade jag (Yasmin) och syrran på Heathrow, London, som ekade förvånansvärt tomt vid vår ankomst. London är första stoppet på vår interrailresa. Innan vi hunnit installera oss på vårt hotell vid Earl’s Court så hade klockan hunnit slå åtta, så vi skyndade oss ut på de juldekorerade gatorna för att uppleva London by night.

Winter Wonderland i Hyde Park

Vi hann bland annat förbi Winter Wonderland i Hyde Park där ingen av oss hade varit tidigare. Parken, med sina många blinkande åkattraktioner, syntes på långt håll. Vid första anblick påminde hela settingen mig lite om Budva, men visst gick det att få Christmas feeling när vi väl var inne! Julmusik på hög volym, mysiga stånd med glögg, crêpes och godis, blandat med berg- och dalbanor och isbarer. Efter ett glas glögg på en julig uteservering begav vi oss vidare för middag och drinkar ute på stan.

Chiltern Firehouse – en riktig besvikelse

Londons restaurangutbud är ju av en egen art och bara på vägen till Chiltern Firehouse passerade vi otaligt många restauranger som vi hade velat prova om vi bara hade haft mer tid (och pengar). Kvällens val föll dock på Chiltern Firehouse som är ett av Londons mest hypade ställen – och det märktes. Enligt Sheida är restaurangen en kändismagnet, så förhoppningarna att springa på min girlcrush Meghan Markle var höga (spoiler: de infriades inte). Restaurangen var proppfull och den mysiga inredningen och den fina trädgården/uteserveringen gjorde ett inbjudande intryck. Dock var maten en riktig besvikelse. Jag är ingen bra kock men till och med mina kycklingrätter smakar bättre än den jag åt. Dessutom fick vi vänta över 30 minuter på bordet och under den tiden uppmuntrades vi från flera håll beställa in snacks under vår väntan; servicen överlag var hetsig och för ”gå på-ig” för min smak. Plus att det såklart var svindyrt.

Efter en drink på stan så drog vi oss tillbaka till vårt hotell där jag tvingades utföra någon typ av akrobatisk övning när jag skulle tvätta mitt hår eftersom det inte gick att ställa in en behaglig temperatur på vattnet.

Morgon på Paul’s

Även om jag oftast känner mig som den andra hunden i det här klippet på morgnarna så var vi båda relativt pigga trots att vi blivit vaggade av tunnelbanevibrationer hela natten. Vi åt en god frukost på Paul’s innan vi begav oss till King’s Cross där vi hade flax och tajmade ett tåg till York med 5 minuter.

Vi känner oss redo att styra kosan vidare från London och käka Fish and Chips på lokala pubar i York istället. Dessutom har vi planerat att gå en spöktour på kvällen (ni visste väl att York är känd som Europas mest hemsökta stad?).

Tågluff: York – spökrunda, Bettys och lunch på en antikhandel

Nästa stopp på vår tågluff genom England och Skottland var staden York som ligger på ett bekvämt 2-timmars tågreseavstånd från London. York, känt för att vara den mest hemsökta staden i Europa, lyste dock med sin frånvaro av spöken – däremot fick vi uppleva en ”Original Ghost Tour”, frukost på klassiska Betty’s Café Tea Room och ett Airbnb-boende som vi inte ville lämna.

Betty’s Café Tea Room

Bettys är en riktig klassiker som vi inte ville missa! Den karakteristiska kön var lyckligtvis relativt kort när vi kom och personalen (som kändes så himla genuint trevliga!) visade oss till vårt bord. Egg Royals, Eggs Benedict, de obligatoriska scones och tekannan var en perfekt start på dagen. Dessutom hade vi en supertrevlig bordsgranne som vi började prata med när han frågade om han fick fota av vår sconesställning och skicka till sin fru. Han tyckte att vi hade gjort utmärkta val för vår resrutt men tyckte att det var synd att vi missar hans hemstad Liverpool (det får bli till nästa gång!).

Original York Ghost Tour

Den kända gatan The Shambles (även kallad Harry Potter-street) är en av Englands mest fotograferade gator

Eftersom York är känd som Europas mest hemsökta stad så kryllar det av spökturer och rundvandringar i staden. Vi hoppade på ”The original ghost tour” som börjar kl 20.00 varje kväll med samling utanför King’s Arms Pub i centrala York. Guiden kostar 5 pund och man behöver inte boka in sig i förväg utan det räcker med att dyka upp lagom till start. Spökguiden får pluspoäng för sin inlevelse och sin aldrig sinande entusiasm. Han förde oss till ett flertal platser vars historia kantades av mord, avrättningar, sjuka barn och andar som inte fått någon ro. Vi brukar ju normalt sett ha riktigt bra energitentakler (#desomfattarfattar) men vi fick faktiskt inga spökvibbar alls. Kanske var det så att även andarna tyckte det var för kallt för att spöka runt för vi höll alla på att FÖRFRYSA. Hade jag varit en osalig York-ande hade jag faktiskt också hållit mig till någon av de varma pubarnasom stod i centrum för många av guidens berättelser. Nä, spökturen är inget måste när man är i York, men ett bra sätt att få en överblick av staden.

Airbnb-boende 

Vår absoluta favorittjänst som delningsekonomin har skapat är Airbnb, där privatpersoner kan hyra ut sina hus och lägenheter till turister. Har du inte provat att boka ett Airbnb-boende så se till att göra det, det gör så otroligt mycelet för hela upplevelsen. Den här gången bodde vi i ett flervåningsradhus som låg precis i utkanten av centrala York. Vi hade hela övervåningen för oss själva (med privat, superfräscht badrum och sovrum) medan familjen bodde på nedre plan. Vi blev helt varma i själen av den positiva energin i huset, Julias avslappande och vänliga personlighet och de tre barnen som sprang omkring i skoluniform och stolta ville följa med på husvisningen. Vi ville knappt lämna rummet, så mysigt och fridfullt var det!

Tea with a view

Eftersom båda våra mobiler upplevde någon typ av trauma i kylan (Apple, när ska ni få era iPhones att klara av kalla temperaturer?) så smet vi in på Hilton York för att värma både oss själva och våra telefoner. För 3,50 pund fick vi en kanna te, en magisk utsikt över fortet och ladd till telefonen.

Tåget rullar vidare mot Glasgow

Nu hoppar vi på tåget mot Glasgow där vi kommer ha ett kortare stopp innan vi åker vidare till en tvådagars vistelse i Loch Ness. Det borde ge oss tillräckligt med tid för att fånga Nessie på foto (speciellt om man har Sheidas öga för fotovisioner).

Stopp 3: Glasgow – Pubhäng, en ”fängelsebunker” och magisk julbelysning

Jakten på fish & chips

Vi hoppade på tåget från York under eftermiddagen och kom fram till vårt tredje stopp Glasgow runt sex-tiden i fredags. Glasgow var lite av ett wildcard när vi planerade vår interrailresa men vi blev båda positivt överraskade så fort vi klev ut från Glasgow centralstation och hamnade mitt på myllrande Buchanan Street (Glasgows huvudshoppinggata). Vilken vacker stad! Efter att ha stannat till och beundrat de vackra juldekorationerna och kikat lite i affärer begav vi oss mot puben The Pot Still som vi läst mycket gott om. Kvällens plan var pubhäng med fish & chips, men slutade istället med karaoke och billig öl på Glasgows kanske skruffigaste bar med massa legender till gäster (för att uttrycka det milt). Ibland lönar det sig att våra iPhone’s stänger av sig själva i kylan, för annars skulle vi nog aldrig ha gått in på just den där baren i Glasgow som visade sig bli en av resans roligaste stunder.

Morgonen därpå åt vi en traditionell English Breakfast på vårt hotell, som inte förtjänar någon rekommendation i och med vårt iskalla källarrum som mest liknade en fängelsebunker och den delade toaletten utan lås. Oh well, kontraster är ändå lite charmiga! Mot tågstationen igen. Dags att åka bort från storstan och till det skottska höglandet och Loch Ness!

Tågluff stopp 4: Loch Ness – En av våra bästa reseupplevelser hittills!

Resans fjärde stopp var den lilla byn Drumnadrochit vid Loch Ness och det är helt klart tågluffens höjdpunkt hittills. Vi klev rakt in i ett livs levande Winter Wonderland med helt sagolika vyer och ett Bed & Breakfast som överträffade alla förväntningar. Den här tvådagars vistelsen är definitivt en av våra mest oförglömliga reseupplevelser!

Att ta sig till Drumnadrochit, Loch Ness

Efter tåget från Glasgow till Inverness väntade en 30-minuter lång bussfärd  som kostade 13 pund för två personer till byn Drumnadrochit. Vi blev mäkta förvånade när vi klev av bussen och rakt ut i ett snötäckt landskap och en temperatur som visade -10. Snabbt smet vi in i en av byns restauranger, Loch Ness Deli (kändes som att kliva rakt in i ett Gilmore Girls-avsnitt) för att värma oss – missa inte deras fantastiska Macaroni Cheese med sallad och vitlöksbröd för 8 pund om ni är där!

Kilmichael House

Vårt hem för de två nätterna var Kilmichael House som drivs av fantastiska Charlotte. Hon noterade genast Yasmins sneakers när vi anlände. ”Det där kommer aldrig att gå.” Snabbt plockade hon fram ett par tjocka strumpor och stövlar som vi fick låna. Samma hjälpsamhet fortsatte hon att visa under hela vår vistelse, hon körde oss till och med till Loch Ness-kryssningen dagen därpå. Vi var överlyckliga; hela staden var täckt i snö, solen sken och utanför det fantastiska huset betade får. Det kändes verkligen som att vara i en saga.

Vårt rum

Rummet vi bodde i är en Large Doubleroom (vi blev uppgraderade då rummet stod ledigt och vi skulle bo där två dagar) med eget badrum, Nespressomaskin, en magisk utsikt, tv etc. Yasmin sjönk ner i sängen med en kopp kaffe och boken Disrupted (ett måste för alla som jobbar inom inom startupvärlden!) och Sheida tog en efterlängtad powernap.

För 1260 kr fick vi boende för två nätter samt kontinental frukost, mycket prisvärt! Notera dock att priserna under lågsäsong och vår ordinarie bokning var på ett standardrum med delat badrum, därav det lägre priset.

Yasmin äter frukost och läser brittiska skvallertidningar om Meghan Markle.

Middag på Loch Ness Inn

Drumnadrochit kändaste restaurang heter Fiddler’s som blivit utnämnd till SLTN Whisky Bar of the Year hela fyra gånger. Tyvärr är den stängd under vinterhalvåret. Därför gick vi till en annan lokalfavorit som hette Loch Ness Inn som är både en restaurang och ett hotell.

Loch Ness Cruise

Man kan inte vara vid Loch Ness-området utan att bege sig ut på en regelrätt Nessie-kryssning för att spana efter Nesse (Loch betyder Lake, sjö, för övrigt). Sagt och gjort, vi åkte med Loch Ness Cruise by Jacobite som avgick från Clansman Harbour/Hotel som ligger cirka 7 minuter med bil från Drumnadrochit. Personalen själva var helt mindblown av det otroligt vackra vädret.”It’s not everyday you see the staff going out and taking pictures, that’s a really good sign,” förklarade en i personalen för oss. Vi förstod verkligen vilken bra tajming vi hade haft med vädret om till och med lokalbefolkningen blev imponerade.

Nessie höll sig dock gömd, hon syntes inte ens till på den djupaste punkten som når cirka 210 meter där hon sägs ha setts flest antal gånger.

Hela båtturen var SÅ MAGISKT! Vilka vyer! Vi puttrade förbi historiska Urquhart Castle (bilden ovan) där många blodiga slag utspelade sig när skottarna kämpade för sin självständighet. En upplevelse vi sent kommer att glömma.

Loch Ness Centre and Exhibition

För att suga ut det sista ur Loch  Ness och myten bakom sjöodjuret så besökte vi även Loch Ness Centre and Exhibiton som ligger en kort bilfärd bort från Clansman Harbour (ett av Clansman Hotells anställda körde oss dit, människorna här är så fantastiskt snälla!).

Ja, det här blir svårslaget och vi är så glada att vi fick två heldagar i den här fantastiska byn och vårt mysiga Bed and Breakfast. Imorgon åker vi vidare till Edinburgh, där vi först ska bo en natt på Hilton och sista kvällen spenderar vi på Dalhousie slott (!) innan det är dags att börja åka tillbaka till Sverige igen.

Tågluff stopp 5: Edinburgh!

Tågluffen började närma sig mot sitt slut, men först skulle vi upptäcka Skottlands huvudstad Edinburgh, vårt femte stopp! Vi började vår resa från Loch Ness redan vid tio tiden på morgonen och efter en försenad lokalbuss hann vi med nöd och näppe med vårt planerade direkttåg till Edinburgh. Inte en enda gång under hela vår vinterrail i UK har vi behövt reservera tågplatser (en av fördelarna med att interraila på vintern), men vi har fått springa en hel del på tågstationerna under dessa åtta dagar haha…

Pubhäng på The World’s End

Vårt hotell Hampton by Hilton i Edinburgh låg smidigt nog bara på tio minuters gångavstånd från stationen Haymarket, så runt tre tiden kunde vi checka in, ta en snabb kaffe och vila fötterna en stund, innan vi begav oss ut på Edinburghs gator.

Efter vår ”misslyckade” fish & chips jakt i Glasgow, hade jag googlat fram Edinburghs bästa fish and chips – sagt och gjort, vi hoppade på bussen och efter lite hjälp från en snäll fransos som även tipsade oss om att gå till hans favoritbar The Dome (bussarna i Skottland har inga skyltar för hållplatserna så det är alltid lite av ett mysterium vart man ska kliva av) klev vi av på rätt station och promenerade över bron till High street och puben The World’s End. Äntligen fick vi vår efterlängtade fish and chips i en mysig setting och vi blev inte besvikna!

Folkmusik på Captain’s

Efter en redig lunch/middag gick vi till Captain’s som ligger i “meckat” av Edinburgh’s folkmusikbarer. Vi ville gärna lyssna på säckpipa, men tyvärr spelades det inte just ikväll – trots det fick vi en mycket trevlig kväll och extra roligt var att bartendern kom från Umeå. Vi drack mulled wine, lyssnade på livemusik och när klockan slog sju strosade vi runt i staden och gick på julmarknaden Edingburgh’s Christmas som var gigantisk! Morgonen därpå åt vi långfrukost på hotellet och bloggade innan vi satte kurs mot det sista men kanske mest spännande stoppet – det hemsökta slottet Dalhousie Castle strax utanför Edinburgh!

Tågluff stopp 6: En natt på Dalhousie Castle, ett av världens 25 mest hemsökta hotell!

Sista stoppet på vår interrailresa med Europarunt.se inföll med Sheidas födelsedag och jag (Yasmin) hade en liten överraskning planerad till henne när vi anlände till slottet Dalhousie som ligger en bit utanför Edinburgh. Vi firade nämligen hennes stora dag genom att bo i en av slottets sviter som visade sig vara ett tvåvånings-rum med en egen brunn. Följ oss på en övernattning i Skottlands längst bebodda slott som dessutom ett av världens 25 mest hemsökta hotell!

Att ta sig till Dalhousie Castle

Tipset om Dalhousie Castle fick vi av Juliane på Visit Scotland. Som de Economistor vi är så har vi åkt kommunalt överallt under resan. Till Dalhousie tog vi givetvis lokalbussen (31) som kostar 1,60 pund/enkelresa resa och tar cirka 45 minuter från centrala Edinburgh. Vi hoppade av vid stationen Bonnyrigg och därifrån är det drygt 2 kilometer till slottet, vilket ledde oss till resans första taxi då vädret inte var på vår sida. Någonstans måste ju även den finska sisun ha sin gräns…

Dalhouise Castle Themed Suite

Vi bodde i rum 29, en av hotellets två sviter, som ligger på bottenplan/källarvåningen. Jacuzzi, en maffig säng, rustika inredningsdetaljer, en egen brunn samt (enligt myterna) egna spöken – det är väl ett värdigt sätt att spendera sin födelsedag på?

Efter att vi hängt i rummet (och låt oss vara ärliga; gått loss med kameran) så tog vi en promenad runt slottet samt värmde oss i hotellets spa som ingick i priset. I Aquarius Spa fanns en liten pool med jacuzzi, några olika bastus och en relaxavdelning. Det var helt okej även om vattnet inte var så varmt (det gällde även vattnet i vår jacuzzi).

Denna dörr mellan sovrummet och vardagsrummet (som vi stängde när vi lade oss) stod öppen på morgonen…

Middag på Dungeon Restaurant  

Kvällen började med en fördrink i biblioteket där vi och det äldre klientelet av gäster värmde oss framför brasan. I vårt slottspaket ingick en middag i Dungeon Restaurant, en av hotellets två restauranger, där Sheida prickade in en full jackpot på sina rätter. Till förrätt åt hon hummer och till huvudrätt hjort, tryffelpotatissallad och kronärtskocka. Yasmin började med lamm, ruccola och parmesan till förrätt och en ganska medelmåttig laxrätt till huvudrätt (det blev några avundsjuk blickar på Sheidas kött…). Vi avslutade vår ”feast” med att dela på en kaffeglass med manadarinsorbé.

Innan middagen serverades det fördrink och canapéer i slottsbiblioteket.

The Dungeon Restaurant

Hemsökt slott?

Dalhousie Castle kantas av rykten om osaliga andar och övernaturliga incidenter. Bland annat ska en av de tidigare ägarnas hundar ha hoppat ner från slottstaket och dött. Han ska sedan ha begravts i närheten av slottet och börjat spöka i byggnaden. Yasmin är inte direkt ett stort fan av djur och kanske var de hennes tydliga hostile-vibbar som skyddade oss från att springa på några spökhundar under vistelsen? Den allra mest kända historien är den om Lady Catherine som dog av hjärtesorg och svält och nuförtiden vankar av och an i restaurangen och källarkorridorerna i sin rasslande kjol…

Så, vad är vårt utlåtande? Hmm, dörren mellan sovrummet och vardagsrummet (som vi stängde ordentligt när vi lade oss) stod öppen på morgonen. Vi vaknade ett flertal gånger under natten och drömde många mardrömmar. När vi frågade slottspersonalen om vi också fick gå till terrassen där vi sett en man stå kvällen innan när vi var på vår promenad, så utbyter de oroliga blickar med varandra:”Vilken man? Ingen får gå ut på terrassen, den är stängd. Vilken tid var detta?”…

Vad det betyder låter vi kommande gäster avgöra, men helt klart spetsades våra energitentakler till igår – det var i alla fall en övernattning som vi sent kommer att glömma.

Detta inlägg handlade om vårt sista stopp och nedan hittar du direktlänkar som leder till summeringar från våra tidigare destinationer. Näst på tur kommer en sammanfattning av resan med mer information om priser, tåg, boenden och våra bästa tricks till alla som ska åka på en Winterrail!