Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Natalies och Jannas tågluff

Från början hade vi bara en destination i åtanke: den franska ön Korsika. Varför vi valde att åka tåg istället för flyg var dels för att vi ville uppleva resvägen dit på ett annat sätt än från luften, men mestadels pga Moder Jord. Vi hoppas verkligen att folk prioriterar tåg framför flyg när det finns möjlighet.

Vi bestämde oss att åka raka vägen ner till Toulon i Frankrike utan övernattningar. Tyvärr hamnade vi på tåg utan liggvagnar. Det tog 29 timmar ifrån Gävle.

Ifrån Toulon tog vi en nattkryssning till Bastia på Korsika. Dock så fanns det inga lediga sovhytter kvar så vi gjorde det bästa av situationen och la oss för att sova brevid en trapp. Är man på luffen så är man!

Vi gick i land till en magisk soluppgång. Efter två nätter på norra delen av ön åkte vi tåg ner till Ajaccio. På Korsika gällde dock inte Interrailbiljetterna, men det gick smidigt att köpa biljetter direkt på station i Bastia. Resvägen ner bjöd verkligen på ett fantastiskt vackert landskap bland höga berg och djupa dalar.

Framme i Ajaccio hyrde vi en bil för att lättare utforska södra delen av ön. Vi besökte bland annat staden Bonifacio och stranden Santa Guilia som ligger vid Porto Vecchio. Vi avslutade våran vistelse på Korsika med en natt i Porto Vecchio innan vi tog bilen längst östkusten tillbaka upp till Bastia. Vi hade då spenderat en underbar vecka på denna otroligt vackra ö, det enda vi upplevde som negativt var bristen på vegetarisk mat och engelsktalande fransmän.

Ett annat resmål som vi hade bestämt att åka till innan hemfärd var Italien. Efter en nattkryssning från Bastia kom vi fram till Genua, Italien. Vi tog en taxi direkt till närmaste tågstation och sen vidare till La Spezia. Under den tågresan kom vi på att vi glömt att boka hotell för den kommande natten. Med urusel mottagning pga tunnel efter tunnel lyckades vi ändå boka ett väldigt bra och billigt hotell precis vid tågstationen i La Spezia.

Innan vi lämnade Sverige hade vi planerat att ta ett par nätter i staden Tellaro, men längst vägen åkte vi helt plötsligt och till våran förvåning förbi Cinque Terre. Detta är ett resmål som vi länge pratat om att besöka men aldrig riktigt kollat upp vart i Italien det ligger. (Ett exempel på många av fördelarna med att ta tåget istället för flyget.) Vi bestämde oss hastigt och lustigt för att lämna våra backpackerväskor på hotellet vi precis bokat och ta första bästa tåget tillbaka till Cinque Terre. Detta område består av fem gamla fiskebyar; Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Vi besökte dom två sistnämnda. Tågförbindelsen mellan La Spezia och Cinque Terre är väldigt bra med flera avgångar per timme. Vi spenderade en hel dag i dessa mysiga byar, bättre vegetarisk mat än vi upplevt under veckan på Korsika, gassande sol och såklart gelato!

Tillbaka på hotellet passade vi på att sova så utsträckta som vi bara kunde med tanke på att vi hade en tågresa hem på ca 40 timmar framför oss..

Under hela resans gång har vi utan framgång försökt reserverat sittplatser till hemresan. Rail Planner appen är tyvärr väldigt missvisande och visar till och med tåg som inte ens existerar. Vi har mailat, ringt runt, sökt på varenda hemsida och forum som finns men utan resultat. Tillslut gav vi upp och bestämde oss för att chansa på att det fanns platsbiljetter kvar och bokade på plats på alla stationer längst vägen. Efter många om och men och krångel i Tyskland, lyckades vi äntligt ta oss hem till Sverige.

Det vi nu i efterhand önskar att vi hade tänkt på var att kolla upp fler alternativ ifall första hands valet går i stöpet. Händelser som man inte alls räknat med kan ske. Allt från tågförseningar så man inte hinner med nästa anslutning och får tillbringa natten i en stad man inte hade tänkt besöka, tåg man inte får åka på med Interrailbiljetter pga missvisande information, felaktig upplysning om att platsreservation ej krävs även om så inte är fallet (i värsta fall kan du bli nekad att åka med, vilket hände oss i Tyskland).

Vet ni vart och när ni ska resa är det en stor fördel att vara ute i god tid när det kommer till platsreservationer. Under sommartid tar platserna slut snabbt! Har ni tänkt åka en längre väg som vi valde att göra kan ett enda slutsålt tåg ställa till det så att rutten just den dagen ni tänkt åka kan vara omöjlig att genomföra.

Tips på packning:

Midjeväska innehållande pass, kontanter, Interrailkort, mobil osv. Handsprit och våtservetter är också skönt att ha nära till hands.

Vi hade med oss varsin strandfilt som vi använde som ”täcke” då det ibland kan bli väldigt kyligt på tågen.

Ett tips är också att ha ett svalare/varmare ombyte lättillgängligt.

Vissa tåg har bistro men vi hade med oss matsäck för man vet aldrig vad som kan hända under resans gång. På dom stationerna ni egentligen tänkt köpa färdkost kanske ni bara har några minuter på er att springa till nästa anslutning pga försening etc..

Vi hoppas verkligen att folk vågar tänka mer klimatsmart och väljer tåget i första hand istället för flyg. Vi har haft en oförglömlig resa med destinationer som vi inte ens hade tänkt att besöka men som helt plötligt dök upp i vår resväg, vilket aldrig skulle ha hänt om vi tog flyget!

Följ våra nästa resor på Instagram: @nataliebrander och @jannailou