Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Monicas tågluff

Mitt namn är Monica och jag ska dela med mig om min tågluff som jag gjorde i somras.

(Gdansk – Krakow – Budapest – Ljubljana – Prag – Köpenhamn)

Det är tredje gången jag och min sambo tågluffar i Europa. Våra tidigare tågluffar har varit mer planerade än tågluffen i år.
Tidigare har vi inte stannat så länge i städerna utan tagit oss snabbt ner till Kroatien och varit där största delen av resan. Nu valde vi att endast besöka städer och stanna lite längre i dom. Tågluffen i år vart mer som en spontan/sista minuten resa då vi bestämde oss 1 vecka innan. Snabbt fick vi bestämma oss för vart vi skulle stanna på vägen, rutten vi gjorde ändrades några gånger innan vi bestämde oss helt.
Det vart 6 städer på 3 veckor.

Interrailpassen och platsreservationerna fick vi hem snabbt från europarunt. Även om vi fick biljetterna snabbt så vet man inte med posten så jag skulle rekommendera att man är ute i godtid ändå. Vi använde appen rail planner för att planera våran rutt där kan du även se vad du har för fördelar med interrailpasset i olika länder. Tex på boende, båt- och bussresor. Alla våra boenden har vi bokat via airbnb vilket också har funkat superbra med smidiga in-/ut checkningar. Tidigare när vi har luffat så har vi valt boenden nära tågstation men i år valde vi att bo lite mer i stan så vi hade nära hem på kvällarna och just för att vi stannade lite längre i vissa städer.

Resan började med färja över till Gdansk från Nynäshamn, reser du med ett interrailpass kan du få 20% avdrag på biljettpriset beroende på vart du åker ifrån. Värt att kolla upp innan du bokar färjan. Det är en båtresa på 18h timmar. Hyttar finnas att boka men va då ute i tid. Eftersom vi var ute så sent så fick vi boka stolar på båten men det funkar det också dessutom billigare. Tänk på att det blir kallt inne i båten på kvällen så klä dig i något varmt eller ha något du kan dra över dig jag tog min handduk som filt, öronproppar och sovmask är också bra att ha med sig.

GDANSK

Om du tar båten över till Gdansk se till att du har polska kontanter. För det finns ingen bankomat vid färjeterminalen och ingen kiosk som säljer bussbiljetter utan du köper biljetten kontant på bussen. Det misstaget gjorde vi så det var bara att knalla in till stan/boendet 11km med en ryggsäck på 14kg. Även om det var lite kämpigt just då så kan jag se tillbaka på det som ett kul minne.

I Gdansk var vi i 2 nätter. Vi var mest runt gamla stan. Åt otroligt god mat och billigt var det också. Trevliga människor, mysig stad med fina byggnader.

KRAKOW

Efter Gdansk tog vi tåget till Krakow. Gdansk tågstation är inte så stor så man hittar fort och det är inte långt att gå mellan perongerna.
I Krakow stannade vi 5 nätter. Krakow är större en Gdansk, även här jättegod och billig mat. Vi hittade vårat favorit ställe som heter Farma och där serveras endast vegansk mat.

 Vi besökte det gamla judiska kvarteret Kazimierzi i Krakow. Det var ett judiskt område fram till andra världskriget. Där finns det mysiga gator med kaféer, restauranger och barer. Fina grafittimålningar får du också se om du besöker detta område.

Vi besökte också Wawel castel en dag.
Nedanför slottet vid kanelen kan man åka båt och slottet ska tydligen vara finast att se från kanalen berättade våran airbnb värd. Men vi nöjde oss med att promenera runt slottet.

I Krakow hittade vi också det billigaste vinet och ölen på hela resan ???? 12 kr för en öl och 17 kr för ett glas vin

Budapest

Sedan tog vi tåget till Budapest. Den tågresan var väldigt varm och trång. 9h tog det innan vi fick kliva av på en av Budapest tågstationer och leta reda på vårat boende vi skulle ha i 2 nätter.

Under vår korta vistelse i Budapest hann vi med ett besök på Széchenyi termalbad europas största från 1913 med flera olika pooler både inne och ute som har olika temperaturer. Priset för att gå in på badet med skåp kostar 200 kr på vardagar något dyrare på helgen. Du kan även köpa mat och dryck där inne.
Badet är öppet från kl:6.00-22.00

Széchenyi termalbad, vädret växlade från spöregn och åska till strålande sol.

På kvällen åt vi på ett ställe som heter Karavan som är på en innergård med massa foodtrucks. Vekligen ett mysigt ställe men mycket folk mellan kl:18 och kl:20 så det kan vara svårt att hitta någon sittplats då men kommer du lite senare så är det lugnare.

Efter Karavan gick vi till den kända ruin baren Szimpla Kert som ligger på samma gata.

En ruin bar är massa barer inne i ett gammalt bostadshus med en innergård och på två våningar. Något man måste uppleva för att se hur speciellt det är. Man kan också äta här. Åldern på människorna här är blandad, från ung till gammal ????

LJUBLJANA/SLOVENIEN

Resan till Ljubljana från Budapest tog 8h. Staden är inte jätte stor så det gick fort att hitta boendet och ta sig runt. I Ljubljana besökte vi slottet som gav oss en otroligt fin utsikt över staden speciellt vid solnedgång. Du kan välja att åka upp för en slant eller så kan du gå upp.
Slovenien producerar även en del vin så passa på att testa lite vin när du är här.

Första kvällen från vårat boende

En dag tog vi bussen 1h bort till Bled sjön.
Bled är en liten ort utanför Ljubljana. Bussar går från tågstationen och går varje timme på högsäsongen. Det går att bada från vissa ställen runt sjön om man vill. Du kan äve hyra SUP eller en roddbåt vid sjön.

Åker du hit med buss så ha lite marginal när du ska hem så du inte tar sista bussen. Bussarna blir snabbt fulla.

Prag/Tjeckien

Det är tredje gången vi är i Prag. Enligt mig så kan man inte tröttna på Prag. Så otroligt vacker stad.

Här vandrade vi mest runt stannade till ibland och tog en billig öl på en uteservering innan vi gick vidare. Finns även take away öl för en billig peng. Vi gick över karlsbron upp till muren vid slottet och kollade på utsikten över staden i solnedgången med en varsin take away öl ????

 Vi var även vid Lennon Wall som också ligger på andra sidan bron. Det är en vägg med grafittimålningar och texter och citat från John Lennon och Beatles. Målningarna ändras hela tiden, den såg inte alls likadan ut som den gjorde sist vi var där 2014.

John Lennon wall

Självklart var även vi tvungna att testa munkglassen todli som man kan få i olika varianter. Vi tog mjukglass med nutella. Jätte god men otroligt stor.

Köpenhamn/Danmark

I Köpenhamn var vi i en heldag mest för att det är dyrt och vi vill hålla en låg budget.
Staden är fin med kullerstensgator och äldre byggnader.
Vi besökte en park som ser ut som en stjärna på kartan och som ligger nära den “den lille havfrue” där vi sedan hade en liten picknick för att slippa äta ute då det kostar en del, också för att det är mycket mysigare med picknick tycker vi.

Här ska man definitivt hyra en cykel för att ta sig runt bra cykelvägar och skönt klimat bland cyklisterna. Men det får bli nästa gång vi besöker Köpenhamn.