Europarunt.se

Reseberättelse

våra läsare har tågluffat! ta del av deras reseberättelser här.

Winterrail med Europarunt

Det är en grå torsdag i början av februari. Det är dags att packa skidor och en stor matsäck, för att påbörja en minnesvärd vintertågluff ner till Schweiz. Ta med din skidbästis, ett glatt humör och förbered dig på att få se alpernas massiv närma sig från de röda schweiziska tågen.

Följ med mig, Maria, och min barndomskompis Sofia när vi reser ner genom Europa för att hitta de bästa carving- och pudersvängarna. Det var perfekt att följa med Sofia på denna resan då hon både har erfarenhet av att resa med europarunt/interrail och även råkar vara en otroligt talangfull fotograf. 

När vi planerade vår resa använde vi oss av rail planner appen. Den var smidig och enkel att förstå. Vi tog dessutom hjälp av Europarunts telefonsupport för att få en så bra resa som möjligt. Det var skönt att bolla våra tankar med proffs. Tips nummer ett, boka din resa i tid, så att det finns plats kvar på de tågresor som kräver platsreservation. Tips nummer två, planera en resa med lagom långa byten. Vi reste med mycket bagage och resan blir mer njutbar när man slipper stressa till nästa avgång med mycket tungt bagage.

Vår resa ner till kontinenten började en vanlig eftermiddag i Göteborg. Vi bytte tåg i Alvesta för att hoppa på nattåget ner till Hamburg. Det var perfekt att börja resan med att få sova för att sedan vakna upp morgonen efter i Tyskland. Vi sov i en kupé med sex bäddar, och delade endast med en annan kvinna. Det var rymligt, trevligt och härlig stämning på tåget. Vi hade många trevliga samtal med både medresenärer och konduktörer. I Hamburg var det dags att kliva av för att hoppa på nästa tåg ner till Basel. Tåget var mycket fräscht och hade bra med utrymme för både fötterna och bagaget vilket vi blev positivt överraskade av. Det finns ingen bättre känsla än att åka tåg mot sitt mål med vetskapen att det är ett miljövänligare alternativ. För om vi ska kunna njuta av skidåkning framöver behöver vi göra miljösmarta och hållbara val. Dessutom är det mycket bekvämt och vackert att sitta och titta ut genom fönstret och se olika länder, städer och platser swisha förbi. I den lyxiga bistron införskaffades cappuccino, den första av många på denna resa.

Väl nere i Basel var det dags att stänga av mobildatan, för att inte få hem en stor räkning. Där bytte vi tåg, för att åka till Brig. Konduktörerna var trevliga och hjälpsamma. Något som är så bra med rail planner appen är att den fungerar utan täckning, därmed kunde vi alltid visa vårt interrail pass för dem.

På kvällen ett dygn efter att vi lämnat Göteborg var vi framme i Brig. Där hoppade vi på en buss som tog oss till Blatten för att sedan åka gondol upp till Belalp, vår första destination. Det var otroligt skönt att rulla in väskorna på hotellet Chalet Sepp sent på kvällen för att äntligen pusta ut och få en god natts sömn. Dagen därpå vaknade vi med en otrolig utsikt, klarblå himmel och alper åt alla håll. Det för ögat kända berget Matterhorn syntes till bland andra stora jättar. Chalet Sepp ligger uppe i liftsystemet på 2050 meters höjd, så det var otroligt lyxigt att äta vår goda frukost  med varma croissanter och alla tillbehör du kan önska, för att sedan ta på sig sina skidkläder och glida 50 meter ner till sittliften.

Belalp är en relativt liten skidort som är belägen i en syd-syd öst sluttning. Det är den perfekta skidorten för familjen, pensionärerna eller ungdomarna (mig och Sofia) som vill kunna njuta av sol i överflöd, korta liftköer och hela pister för sig själv. Belalp bjuder dessutom på bra offpist om man skråar skiers right i systemet, men eftersom vi kom i vårens tecken nöjde vi oss med slushiga svängar i pisten. Vi uppskattade den Schweiziska atmosfären och lugnet som infann sig i denna pittoreska by med stora chalets liggandes i backen. Om du vill fly svenskar och stress är Belalp skidorten för dig. En dag avnjöt vi ”Kaffee und Kuchen” på gondolens café med utsikt över den vackra Vallis dalen, problemet var att Kuchen inte var den kaka vi föreställt oss, utan visade sig vara en stor sur pajbit med aprikoser. Detta skrattade vi gott åt resten av resan. Efter tre soliga skiddagar i Belalp var dags att sadla om och bege oss mot vår nästa destination, Zermatt.

Väl nere i Brig hoppade vi på ett direkttåg mot Zermatt. Det var ett rött vackert tåg som du bara kan föreställa dig i huvudet. Vi åkte första klass och hade mycket plats att sprida ut oss på. Något som är så bra med de lokala tågen i Schweiz är att de har bagageutrymmen som är specifikt tillverkade som skidställ. Perfekt för oss som reste med två par. Konduktören på tågsträckan Brig-Zermatt var extra trevlig och uppmärksammade oss om vilken sida av tåget vi skulle kika ut för att se dem vackraste vyerna, han måste märkt att vi va riktiga turister… Omgivningen bjöd på vattenfall, stora glaciärer och till sist stannade tåget vid botten Zermatts pärla och kännetecken, Matterhorn.

Vi blev chockade när vi klev av tåget, det kändes som att vi hamnat i en helt annan värld. Vi möttes av små elbilar i olika färger som körde runt packning och turister, vanliga bilar är inte tillåtna i Zermatt. Människor i flashiga märkeskläder promenerade förbi medan jag och Sofia avnjöt vår första kaffe och croissant på resans andra destination. I Zermatt bodde vi hos några kompisar i deras lägenhet med balkong och utsikt över Matterhorn, ungefär 500 meter till liften vilket var väldigt lyxigt. Det var perfekt att hälsa på hos kompisar då de fick bli våra guider både på berget och nere i byn under vår vistelse. 

Zermatt hade ett gigantiskt skidsystem, den första gondolen tog trettio minuter och då hade vi inte ens nått toppen. Oändligt många breda pister och fina restauranger i backarna. Vi tog oss över till andra sidan berget, till Cervinia och Italien för köpa en jämförelsevis billig kopp kaffe. Från att inte träffat någon svensk i Zermatt var det väldigt många i Cervinia, inte undra på att priset lockar oss till Italien. Väl i Zermatt igen tog vi oss med skidorna till tågstationen Riffelalp för att njuta av otroliga vyer av Matterhorn när det röda tåget slingrade sig mot Gornergrat, slutdestinationen för tåget belägen på 3089 meter. Tågbiljetten ingick i vårt interrailpass men också i liftkortet, så det är perfekt för dig som både vill titta på bergen från tåget men också åka skidor. Turist, javisst, men fint var det, vi tipsar om att sitta långt bak i tåget på höger sida, för att få bäst vyer och bilder med det vackra tåget. Väl uppe i Gornergrat ser man det enorma massivet Monte Rosa, och dess stora glaciär kika fram, likt en stor glass. Vi var pigga i benen och taggade på att få ut mer skidåkning den dagen och tog därför fina pister ner mot byn, annars hade vi kunnat sitta kvar på tåget när de vänt och kört ner för berget.

I Zermatt var det ett stort utbud av restauranger och uteliv, om inte tala på butiker. Vill du äta en lyxig middag på Michelinkrog går det, eller om du vill köpa världens dyraste cheeseburgare på mcdonalds går det också. Vi nöjde oss med att laga egen mat. Om du vill uppleva en alpby av klass, swisha ner för breda pister så är Zermatt skidorten för dig. Efter två skiddagar i Zermatt tuffade tåget vidare mot Engelberg. 

Resan mot Engelberg innehöll lite fler byten, först fick vi gå av i Visp och hoppa på mot Bern för att sedan byta i Luzern för att nå slutdestinationen Engelberg. Det blev fyra timmar tåg med korta byten men då tågen sällan är sena blev det en mycket tidseffektiv resa. Engelberg är ett offpistparadis som huvudsakligen ligger i nordlig sluttning, därav hålls snön intakt längre och det går att njuta av puder dagar efter snöfall. Många framgångsrika svenska skidåkare håller hus här och de flesta samlas vid dagens slut på afterski på Ski Lodge Engelberg, där dagens åk summeras och nästa dags drömmar planeras. Vi blev överraskade av att gondolen upp till Titlis var till bredden fyllda av turister utan skidutrustning. Senare fick vi det förklarat att de spelat in en känd bollywood film i Engelberg och att många lockades dit av den orsaken. Men jag förstår också att icke skidåkare blir förtrollade av den vackra utsikten över alptopparna, så varför inte passa på att se den när det ligger relativt nära stora städer som Zürich. 

I Engelberg bodde vi på ett airbnb cirka 500 meter från gondolen, en riktig hit. Vi stannade en hel vecka och fick både gotta oss i whiteout med face shoots och soliga slushdagar. Sällan blir man besviken i Engelberg. En av dagarna förväntade vi oss “bara” en solig dag men kom upp till en solig dag som dessutom bjöd på puder, man blir kanske som gladast när man inte förväntar sig något? 

Efter 16 dagar på vift i Schweiz var det dags att bege oss hemåt mot Sverige. Vi reste Engelberg-Luzern, Luzern-Zürich, det längre dagtåget Zürich-Hamburg för att sedan hoppa på nattåget Hamburg-Alvesta. Tillsist Alvesta- Göteborg. Götet välkomnade oss hem med sol. Trötta men glada kunde vi bege oss hem. Tack för att ni följt med oss på vår tågluff, vi rekommenderar er verkligen att prova ni också- Auf Wiedersehen!