Europarunt.se

Resetips

Europas vackraste tågstationer

Bländande arkitektur, mosaikkonst och en tropisk trädgård med stationssköldpaddor. Det är ett urval av vad Europas vackraste järnvägsstationer har att erbjuda. Vi har listat fem tågstationer som är värda att komma tidigt till.

Antwerp Centraal – Spårvägskatedralen

Centralstationen i Antwerp kallas Spoorwegkathedraal, ”Spårvägskatedralen”, av en anledning. Exteriört ser den belgiska klenoden ut som en kombination av Taj Mahal och Londons House of Parliament. Interiört påminner stationen mer om Peterskyrkan i Vatikanstaten. Byggnaden färdigställdes år 1905 och ritades av arkitekten Louis Delacenserie som förgyllde verket med skyhög takhöjd och tio olika sorters marmor. Den böljande arkitekturen är inspirerad av kurvaturer som återfinns bland växter och blommor.

Amsterdam Centraal – Byggd på en konstgjord ö

I Amsterdam är vattnet aldrig långt borta. För att stadens tegelröda centralstation skulle kunna uppföras krävdes en konstgjord ö och 9 000 pålar. Stationen är ritad av arkitekterna Pierre Cuypers och Al Van Gendt och påminner till utseendet om Rijksmuseum. Det går ingen nöd på den som väntar på tåget här; den väldiga stationen rymmer allt från en kunglig väntsal till cykeluthyrning och ölcafé. Om du besöker Grand Café Restaurant vid plattform 2B kan du dessutom få syn på en vit kakadua som sitter på bardisken. Fågeln är en blinkning till det förflutna då salen var ett väntrum för förstaklasspassagerare.

Gare du Nord – Fransk finess

I hjärtat av Paris ligger Europas största järnvägsstation, Gare du Nord. Fasaden är formad som en triumfbåge och smyckad med skulpturer som personifierar de största europeiska städerna tågen kör mot: London, Berlin, Amsterdam, Wien med flera. Arkitektoniskt kännetecknas byggnaden av spännande stileklekticism och 1800-talets vurm för olika typer av metallstrukturer. Ett enormt glastak spänner över 72 meter på 38 meters höjd och två symmetriska flyglar omringar huvudbyggnaden.

Estación de Atocha – En djungel mitt i Madrid

Kliv in i den tropiska illusion som är centralstationen i Madrid. Här kan du strosa i trädgården som består av 7000 plantor av 400 arter och titta på sköldpaddorna som paddlar omkring i dammen. Den regnskogsinspirerade miljön ter sig nästintill surrealistisk i den pampiga byggnaden från slutet av 1800-talet. Stationen är ritad i klassisk Art Nouveau-stil med mjuka, asymmetriska former, och är dessutom känd för sitt magnifika glastak.

São Bento – Ett historiskt porträtt av Portugal

Det är lätt hänt att fastna på järnvägsstationen i Porto. De stora salarna, ritade i fransk Beaux-Arts, är förtrollande vackra. Här sitter landets historia bokstavligt talat i väggarna. Vestibulen är klädd i 22 000 blåvita keramikplattor – azulejos – som handmålats av konstnären Jorge Colaço. Det tog elva år att färdigställa alla plattor som tillsammans formar en bild av landets historia, med avbildningar av regenter, slagfält och kungliga bröllop. Den massiva mosaiken är både en utsmyckning och ett underhållande sätt för resande att lära sig om landet de besöker.