Europarunt.se

Resetips

Ikonen, institutionen & inspirationskällan Ivar

Ivar Karlsson är något av ett unikum i tågbranschen. Efter 57 år i tågens värld har han varit med om allt, som han själv uttrycker det. Han skaffade sitt första sommarjobb på SJ när han var 15 och sedan var han fast. Idag driver han Centralens Resebutik i Kalmar tillsammans med sin kollega och har inga planer på att bromsa in. Nu berättar han om sina bästa tågluffstips, trendspaningar och vilken europeisk stad man ska leta i om målet är att finna sig själv.

I år fyller Interrail 50 år och Ivar minns precis hur det var när resan startade. Han talar med något drömskt i blicken om den enorma hypen som tog Skandinaviens ungdomar med storm och ledde dem söderut. Tågstationer belägrades av äventyrslystna kompisgäng och nyförälskade par, alla skulle upptäcka kontinenten. Ivar påpekar att den största skillnaden, bortsett från tekniska framsteg, är att tågsemester idag är något för alla. Nu reser människor i alla åldersgrupper med Interrail, mycket tack vare de rabatter som finns, tror Ivar. Seniorer får tio procent rabatt och varje förälder får ta med sig två barn under tolv år gratis.

Dina bästa tips för en lyckad tågluff? 

– Planera in pauser så att du slipper stressa och har tid att utforska varje plats du kommer till. Om du ska byta tåg i Köpenhamn, se det som en chans att ta in och upptäcka staden snarare än en bytespunkt.

Vanliga missar?

– Det vanligaste misstaget är att man inte har koll på geografin. Man får såklart göra som man vill men jag vill rekommendera att välja destinationer som ligger i resans naturliga riktning. På så sätt sparar man både tid och pengar.

Ett underskattat resmål? 

– Jag har ett lite random tips! Många som åker till Italien reser till Rom eller Amalfikusten men jag har en egen pärla, en liten kuststad som heter Gaeta. Det är en genuin italiensk stad, 13 mil söder om Rom, med klart badvatten och en nationalpark där man kan bestiga berget Monte Orlando och titta ut över bronsöarna. Också Polen är ett underskattat resmål, man kanske tänker att det är grått och jäkligt men det är otroligt fint.

Var ska man resa för att hitta sig själv?

– Många åker till Santiago de Compostela för att vandra men jag tycker att man ska resa till Wien. Det är en underbar stad där man kan hitta sig själv och andra roliga människor med. Där finns en fin historisk stadskärna, många grönområden och en avslappnad atmosfär som är sällsynt i storstäder.

Förutom miljöaspekten, varför ska man välja tåg framför flyg?

– För att du får en speciell frihet, en valfrihet som jag påstår är unik. Du kan resa till 33 länder med en och samma biljett och anländer direkt till stadskärnan. Under en tågsemester är resan en stor del av upplevelsen, du får se så mycket mer än om du tar flyget. Men det allra bästa med tågresande är såklart alla fantastiska människor man träffar längs vägen.

Trendspaningar inför framtiden?

– Tågresandet kommer att fortsätta öka, människor har fattat grejen och vill resa klimatsmart. Greta har haft stort genomslag och nu är det barnen som kräver av sina föräldrar att de ska ta tåget på semestern.