Europarunt.se

Resetips

Hamburg

Sov gott nära stationen hos Henri

När du kommer fram till enorma Hamburg Hauptbahnhof är det skönt att snabbt bli av med bagaget. Promenera västerut fem minuter och du kan checka in på snygga Henri Hotel, med läcker retrodesign i framförallt 50-talsstil. Här sover man gott i de väldigt tysta rummen.

Adress: Henri Hotel
Bugenhagenstrasse 21, Hamburg
www.henri-hotels.com/en/hamburg/

Avstånd: 5 minuters promenad från Hauptbahnhof

Ta en båttur på Elbe och i hamnen från Landungsbrücken

En guidad båttur genom Hamburgs enorma hamnområde är ett förvånansvärt roligt sätt att lära sig mer om staden. Det finns också turer in på kanalerna. Flera rederier kör turer som utgår från det flytande färjeläget mitt i staden. En vanlig variant tar en timme och kostar 14 euro. Mer info och länkar till olika rederier finns på turistbyråns hemsida. Vill du bara njuta av staden från vattnet kan du hoppa på en av de många lokalfärjor/båtbussar som seglar upp och ner på floden, det kostar endast en vanlig bussbiljett.

En varm dag är det fint att ta båten en halvtimme västerut på floden Elbe till vackra Övelgönne och äta lunch på mysiga strandbaren Ahoi.

Hamburg Landungsbrücken
www.hamburg-travel.com/experience/events/harbour-tours

Adress: Ahoi Strandkiosk
Övelgönne 57
Avstånd: 9 minuter med S-bahn S1 eller S3 till Landungsbrücken från Hauptbahnhof (har du interrail-kort ingår S-bahn!)

Miniatur Wunderland och Maritimes Museum

En av Hamburgs mest populära sevärdheter är Miniatur Wunderland och ett besök här är nästan ett måste för den tågintresserade. Hall efter hall är fylld av miniatyrstäder och landskap med tåg, båtar, bilar, slott, flygplan och bergstunnlar. Allt är är välgjort in i minsta detalj och självklart elektrifierat. Kul för både stor och liten!Det gäller att vara här tidigt och helst köpa biljett i förväg, kön blir snabbt lång.

Adress: Miniatur Wunderland
Kehrwieder 2-4/Block D
www.miniatur-wunderland.de

Avstånd: 14 minuter med buss linje 6 från Hauptbahnhof eller 23 minuters promenad

Mysiga området Sternschanze – om du har tre timmar eller mer

Ett roligt område i Hamburg  är Sternschanze. Här samsas sekelskifteshus med grönskande träd, utelivet är ungt och restaurangerna många. På Susannenstrasse finns också kul småbutiker med kläder och prylar. Vi går gärna och dricker kaffe på Elbgold Schanze där man också har sitt eget rosteri, allt inrymt i ett vackert gammalt ölbryggeri. Apropå öl, strax intill ligger mikrobryggeriet Altes Mädchen för den som hellre vill smaka lokalt hantverksöl tillsammans med en chark- och ostplanka.

Avstånd: 11 minuter med S-bahn linje S21 eller S31 till Sternschanze från Hauptbahnhof

Ät gourmetmiddag på kvarterskrog

Många förknippar Hamburg med Reeperbahns blinkande lampor och bedagade nattliv. Turistkommersen är i full gång med rockbarer, sexbutiker och en och annan drogförsäljare, därför går vi hellre upp ett par kvarter i St Pauli som området heter (jepp, det är deras fotbollslag som blivit så kult). På gatan med det skönklingande namnet Paul-Rosen-Strasse göms ett litet kluster bra barer och restauranger. Mysiga restaurangen Krug serverar enligt sig själva “kvarterskrogs-gastronomi” och maten är också lagad med både hjärta och finess. Det är ett ganska litet ställe, boka bord i förväg.

Adress: Krug
Paul-Roosen-Strasse 35
www.krughamburg.de

Avstånd: 17 minuter med S-bahn linje S3 och S1 från Hauptbahnhof (har du interrail-kort ingår S-bahn!)

Dansa hela natten i en gammal bunker

Som i många tyska städer har andra världskriget lämnat sina spår. En av de största lämningarna i Hamburg är den gigantiska luftvärnsbunkern vid Heiligengeistfeld. Stor som ett kvarter var den omöjlig att förstöra utan att halva staden följde med i smällen och under många år ruvade bunkern mörk och tyst i sin ensamhet. Nu är betongkolossen mest känd för klubben Uebel und Gefährlich (dåligt och farligt!) som huserar allra högst upp. Här kan man dansa sig svettig nätterna igenom och behöver du svalka är det bara att kliva ut på takterrassen. Det som en gång var plattformen för luftvärnskanoner uppe på taket är numera uteterrass med palmer och parasoller. Rätt så!

Adress: Uebel und Gefährlich
Feldstrasse 66
www.uebelundgefaehrlich.com

Avstånd: 13 minuter med tunnelbana linje U2 till Messehallen från Hauptbahnhof

Sjömansbarerna Zum Schellfischposten och Haifischbar

Måhända hinner dagens sjömän inte hänga på barer som de gjorde förr, nu när lasten lossas på 24 timmar i stället för under en vecka eller två som det var förr. Men de här två barerna har ändå den rätta salta smaken, avslappnad lokal stämning och lustig och underhållande inredning. De ligger vid sidan om varandra så det är lätt att besöka båda.

Adress: Zum Schellfischposten
Carsten-Rehder-Straße 62
Haifischbar
Große Elbstraße 128
www.haifischbar.net

Avstånd: 24 minuter med S-bahn linje S1 till Hamburg Königstrasse från Hauptbahnhof (har du interrail-kort ingår S-bahn!)

Schifferbörse

Rustikt och rejält, ombonat och med en distinkt maritim miljö, så kan man sammanfatta härliga Schifferbörse (skepparbörsen). Det var på ställen som detta skeppare och handelsmän gjorde upp handels- och fraktavtal och firade med mat och dryck efteråt. Här äter du traditionell mat, gärna fisk (prova spättan!) och dricker öl till. Försök få ett av de mysiga båsen.

Adress: Kirchenallee 46 (mittemot centralstationen)
www.schifferboerse-hamburg.de

Avstånd: 1 minuts promenad, direkt utanför Hauptbahnhof

Planera din egen tågresa i Tyskland!