Europarunt.se

Resetips

Bremen

Bara 55 minuter med snabbtåget från Hamburg ligger den gamla hansastaden Bremen med sin alldeles egna karaktär. Staden brer ut sig på båda sidor floden Weser och är internationellt mest känd för sitt öl, Becks (du kan besöka bryggeriet). Här finns pittoreska gränder och vackra gamla hus, soliga uteserveringar längs floden och roligt nattliv. Dessutom flera museer.

Übersee Museum

Direkt till höger utanför järnvägsstationen ligger det här mycket fina museet. Tänk att ett naturhistoriskt museum korsas med ett etnografiskt så är du på rätt spår. Kinesiska paviljonger, statyer, uppstoppade djur, fullskalemodell av en knölval som sticker upp huvudet ur vattnet (golvet) och väldigt mycket mer. Kul för både vuxna och barn!

Bahnhofsplatz 13
uebersee-museum.de/en/
1 minuts promenad från Hauptbahnhof

Übersee museum i Bremen

Vallgravarna runt gamla stan och möllekafé

De gamla försvarsverken längs nordöstras sidan av gamla stan i Bremen är idag en lummig park med bänkar, blomsterhav och små gulliga hus i vattnet för ankorna. Här är det skönt att promenera (på båda sidor om vallgraven), ha picknick eller läsa en bok. Det finns flera kaféer, till exempel i den stora väderkvarnen Kaffemühle!

Contrescarpe och Am Wall
muehle-bremen.de
6 minuters promenad från Hauptbahnhof

Roliga gatan Fedelhören

Går du över vallgraven österut hamnar du på den söt gatan Fedelhören med roliga butiker, antikvitetshandlare och gallerier. Är du sugen på ett glas vin eller något gott, stanna till på delikatessbaren La Bottega Italiana. I loppisbutiken Art Deco hittar du fina gamla radioapparater och snett över ligger lokala modekollektivet Mode 28. Ett snäpp bort, i Günther Raups antikvitetsaffär, finns allt möjligt, till och med en en meter lång ubåtsmodell!

Fedelhören
11 minuters promenad från Hauptbahnhof

Fedelhören

Das Viertel

Det här området sydost om gamla stan är en korsning mellan Stockholms Södermalm och Malmös Möllan. Färre turister, fler lokala hipsters och hippies. Här finns många roliga barer och butiker, till exempel avslappnade baren Fehrfeld och den lite livligare Wohnzimmer. Ät god husmanskost på Runken-Eck och ta ett glas på genuina Wienerhof Café.

20 minuters promenad från Hauptbahnhof

Wienerhof Café – underbar kneipe i Das Viertel

Färja till Café Sand

Här är ett insidertips vi fick av bekanta i Bremen – promenera ner till floden Wesers strand och ta lilla färjan Sielwallfähre över till ön Werder i floden (jepp, den har gett fotbollsklubben och en stadsdel sitt namn). Här ligger strandbaren Café Sand med stor uteservering och terrass och både dryck och mat. Lugnt och fint! Det finns också en sandstrand, beach volley med mera. Strax bortom färjeläget på ön ligger också en stor naturlekpark och du kan få en skön promenad norrut genom grönska och förbi båtklubbar och strandbarer till det vackra gamla vattentornet som I både storlek och form mer ser ut som ett slott.

Färjan går nedanför lilla gatan Sielpfad
cafe-sand.de
29 minuters promenad från Hauptbahnhof

Cafe Sand

Planera din egen tågresa i Tyskland!