Europarunt.se

Resetips

Harz och Hannover

Quedlinburg

Alla byarna i Harz utkanter är makalöst gulliga och till de gulligaste hör Quedlinburg. I princip hela innerstaden består av korsvirkeshus varvade med mer sentida elegant jugendinspirerade hus. Området är bilfritt och fyllt av fågelkvitter.

Fika vid vackra Markt 

Kaffeehaus Zum Roland

Huvudtorget Markt är en riktig skönhet med ovanligt höga hus och ett vackert rådhus. På lördagarna är det matmarknad på tyskt manér med produkter från regionen. Fika på Kaffeehaus Zum Roland, belägen i skuggan av kyrkan.

www.cafe-roland.de

Markt
14 minuters promenad från Quedlinburg Station

Njut av utsikten från slottet 

Det över tusen år gamla slottet vakar över både byn och de omgivande fälten. Utsikten är makalös här uppe, och slottet är nästan som en egen by med kyrka och robusta murar. Det finns också ett museum med vapen, föremål och kläder från medeltiden.

www.quedlinburg.de/de/schlossberg.html
Schloßberg 1
18 minuters promenad från Quedlinburg Station

Häng på mysiga uteserveringar 

Det kryllar av sköna uteserveringar i Quedlinburg. Restaurang Benedikt har en av stadens mysigaste och passar bra för ett glas. Får du plats är Münzenberger Klause en av de bästa restaurangerna, också med fin uteservering. Boka bord i förväg.

www.benedikt-quedlinburg.de
Marktkirchhof 18

http://www.muenzenberger-klause.de
Pölle 22
13 minuters promenad från Quedlinburg Station

Wernigerode

Om Quedlinburg är stillsamt är det desto mer umpa-bumpa i Wernigerode. Här breder stora uteserveringar och biergartens ut sig och det finns mängder med caféer och hotell. Många har byn som utgångspunkt för att vandra eller cykla i nationalparken Harz.

Åk ångtåg på smalspår Quedlinburg och Wernigerode 

Harzqueerbahn

Harzer Schmalspurbahnen trafikerar området mellan Quedlinburg och Wernigerode med sina fina ångtåg och hela 25 ånglok. En fin dagstur är att åka mellan Quedlinburg och Wernigerode med lite lagom pauser här och där för glass och kaffe. Biljett kan man köpa på tåget eller vid stationen i automat eller lucka. Stationen i Quedlinburg är samma för ångtåget som de vanliga tågen, i Wernigerode finns flera stationer för ångtågen så kolla vilken som är för närmast för dig. Vi gillar speciellt den lite undangömda linjen Selketalbahn som går mellan badsjöar, skogar och öppna fält.

www.hsb-wr.de
Åk från Quedlinburg Station

Åk ångtåg upp till norra Tysklands högsta berg 

Brockenbahn Brocken

Via smalspåriga järnvägen kan man med ångtåg ta sig upp på berget Brocken, 1141 meter över havet. Färden börjar med ett långsamt knirkande genom korsvirkeskvarter som efterhand övergår till mer backig skogsterräng. Här och där öppnar skogen sig för bergiga vyer och fält långt bort i fjärran. Uppe på toppen fläktar det behagligt, ängarna blommar och det är fint att ta en promenad i frisk luft innan turen ner.

www.hsb-wr.de

Åk från Wernigerode Hauptbahnhof eller Wernigerode Westerntor

En och en halv timme med snabbtåg från Hamburg hittar du gulliga medeltida korsvirkesbyar, storstaden Hannover med sina konstskatter och det äventyrliga bergsområdet Harz. Från Hannover är det enkelt att resa runt med regionaltåg och i Harz tuffar ånglok fram på Harzer Schmalspurbahnen.

Celle

Celle är mest känt för sitt fina barock- och renässansslott, men har också en väl bevarad medeltida stadskärna. Här är fint att ströva runt både i de gamla gränderna och de många parkerna.

Fika i elegant villa

Cafe müller

Cafe Müller am Südwall är ett rejält kafé i en stor gul villa. Här sitter man mysigt på uteserveringen vid kanalen, svalkad av skuggande träd. Förutom ett stort utbud bakelser och tårtor finns det också även glass och lättare lunch i form av sallader och mumsiga pannkakor.

www.cafe-celle.de
Südwall 33
14 minuters promenad från Celle Bahnhof

Promenera i historiska stadskärnan

Vid rådhuset

Celle har en makalös mängd vackra korsvirkeshus. Promenera förbi slottet på vägen från stationen och fortsätt sedan in mot stadskärnan. Missa inte den smala gatan Neue Strasse, där det ena huset är mer fantasifullt byggt än det andra.

Celle Schloss
16 minuters promenad från Celle Bahnho

Ät gott och lokalt

Schweine-Schultze

Restaurangen Schweine-Schultze säger sig vara den ”hemliga rådhuskällaren” och har varit igång sedan 1969. Menyn är tysk finkrog, vår och försommar serveras självklart vit sparris med tillbehör.

Neue strasse 36
20 minuters promenad från Celle Bahnhof

Hannover

Staden som är mest känd för sina mässor bjuder både på modern konst i världsklass och mat från världens alla hörn. Hannover Hauptbahnhof är också en knutpunkt för vidare färd ut omgivande regioner.

Drick te på mysigt gammalt torg 

Teestübchen

Teestübchen vid gamla torget Ballhofplatz är romantiskt klätt i murgröna. Uteserveringen är generös och fylld av blomster och på torget har man placerat ut solstolar. Perfekt för att sitta länge och prova sig igenom alla tesorter och kakor (kaffe finns med!)

www.teestuebchen-hannover.de
11 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof
Ballhofplatz 2

Promenera i Altstadt

Kramerstrasser marktkirche altstadt

Flanera i kvarteren runt Marktkirche för att se gamla Hannover och titta in i kyrkan. Då och då är det konstutställning och har du tur spelar någon på den gigantiska orgeln, lika modern som kyrkan är gammal.

Am Markt
10 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Ät och drick från jordens alla hörn 

Markthalle

På moderna Markthalle ett snäpp utanför Altstadt kan alla hitta sitt favoritkök, hit går både lokala och turister för lunch. Tyskt, italienskt, grekiskt, fisk, fågel och allt däremellan, inklusive färska jordgubbar och öl. Multi-kulti när det är som bäst – bakom diskarna märks de många nationaliteter som finns i Tyskland i dag.

www.markthalle-in-hannover.de
Karmarschstraße 49
10 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Hyr båt eller bada i Maschsee

Maschsee

Sjön Maschsee konstruerades 1934-36 som en del av nationalsocialisternas initiativ för att stärka folkhälsan och skapa fler arbetstillfällen. På norra stranden kan man hyra små motorbåtar och trampbåtar, på den södra ligger en badstrand. Det är också fint att cykla eller promenera längs med sjön under en välväxt bokallé.

Rudolf-von-Bennigsen-Ufer 2
21 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Njut av modern konst

Sprengel museum

Sprengel Museum i Hannover är ett av Tysklands största konstmuséer med verk av bland annat Kandinsky, Magritte, Klee, Picasso och Niki de Saint Phalle. Den senare har utsmyckat staden på ett flertal ställen med sin färg- och formstarka konst, till exempel ”Nanas” på Leibnizufer och ”Die Grotte” i barockträdgården Herrenhäuser Gärten.

Sprengel Museum
Kurt-Schwitters-Platz
22 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Häng i kulturkvarteren

Linden

Det alternativa området i Hannover stavas Linden med gatan Limmerstrasse som centrum. Här kryllar det av barer, restauranger och caféer. Ät på Lindenblatt grill, eller vietnamesiska Street Kitchen Viet-Cuisine.

Limmerstrasse
30 minuters promenad från Hannover Hauptbahnhof

Wolfenbüttel

Bland gyllene försommaråkrar ligger gulliga byn Wolfenbüttel med sina kanaler och lutande hus med rosor. Staden är annars kanske mest känd för produktionen av Jägermeister och för den som är intresserad går det bra att göra en rundtur som bokas i förväg.

Fika och promenera i stadskärnan 

Stadtmarkt

Vackra rådhustorget Stadtmarkt är inramat av höga korsvirkeshus. Börja promenaden här och leta dig fram längs de små kanalerna strax intill, missa inte utsiktspunkten vid ”Klein Venedig” på Stobenstrasse. Fika på Café am Stadtmarkt med fin vy över torget.

Stadtmarkt
8 minuters promenad från Wolfenbüttel Bahnhof

Ta dig till bästa glassen längs vackra gator

EisCafé Martini har bra glass och utmärkt kaffe, en bit bortom Stadtmarkt. Här är byns gamla och unga om varandra – alla älskar glass! Promenerar du från Stadtmarkt så gå längs vackra gamla gatan Harzstrasse.

Lange Strasse 4
10 minuters promenad från Wolfenbüttel Bahnhof

Gå vilse bland tinnar och torn och se stadens minsta hus 

Marknad rathaus wernigerode

Det tornbeprydda rosa rådhuset i Wernigerodes ser ut som det hör hemma i en Grimm-saga, omgivet av lätt lutande korsvirkeshus. Promenera i kvarteren runt torget och missa inte stadens minsta hus på synnerligen gulliga gatan Kochstrasse. Fika med bakelse på Café Wien eller ta ett glas på någon av de många uteserveringarna vid torget.

Marktplatz 1
14 minuters promenad från Quedlinburg Station

Goslar

Romantiska och rika Goslar är kanske allra mest känt för sin vackra julmarknad, men även sommartid är staden fin att besöka. Goslars välstånd grundlades på 1000-talet då man hittade silver i närliggande Rammelsberg.

Ät regionens specialiteter och drick lokalt öl

Brauhaus goslar

Vackra Brauhaus Goslar erbjuder både egen utmärkt öl och lokalproducerade delikatesser. Prova deras specialtallrik för att få lite av varje och sitt länge på deras vackra uteservering. Är du ölintresserad håller man även visningar på bryggeriet.

www.brauhaus-goslar.de
Marktkirchhof 2
13 minuters promenad från Goslar Bahnhof

Besök ett av världens äldsta apotek

Shuhhof

Vid lilla torget Schuhof, som räknas som stadens äldsta, ligger Hirsch-Apotheke, ett av världens äldsta apotek som fortfarande är igång. Inne i apoteket finns en liten utställning med prylar och medikamenter från förr.

www.hirsch-apotheke-goslar.de
Schuhhof 3
12 minuters promenad från Goslar Bahnhof

Fika eller ta ett glas vid Rådhuset

Markt

Inramad av pampiga hus och kyrka är Marktplatz ett bra ställe att vila fötterna på och njuta av det vackra torget. Slå dig ner på Café am Markt eller Eis-Cafe Venezia mitt emot. Varje hel timme mellan 9-18 spelar klockspelet uppe på Hotel Schiefer. Det är också på det här torget man håller den populära julmarknaden varje år.

Markt 4
13 minuters promenad från Goslar Bahnhof

Planera din egen tågresa i Tyskland!